Slovenija

'Da gre neka vlada v tako akcijo zaradi karikature, je bedno'

Ljubljana, 05. 04. 2019 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

O protestni noti madžarskega veleposlaništva glede Mladinine naslovnice bodo najverjetneje razpravljali tudi v državnem zboru. Na noto se je odzval tudi Pahor, ki je izrazil pričakovanje, da tako kot se sam "vedno vzdrži komentiranja medijev (...), da bodo enako mero vzdržanosti glede komentarjev slovenskih medijev zavzele tudi vlade drugih držav."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Verbalna nota Sloveniji
    02:31
    Iz 24UR: Verbalna nota Sloveniji
  • Iz SVETA: Svoboda medijev
    02:24
    Iz SVETA: Svoboda medijev

Protest madžarskega veleposlaništva pri slovenskem zunanjem ministrstvu glede Mladinine naslovnice je naletel na ostre odzive tudi v delu slovenske politike.

Predsednik Borut Pahor je sporočil, da je že avgusta lani na novinarska vprašanja v povezavi z naslovnico Demokracije, ki je razburila javnost, odgovoril, da se kot "predsednik republike vedno vzdrži komentiranja medijev, ker bi to lahko bilo razumljeno kot poseganje v svobodo tiska in govora". Pri tem je tedaj dodal še, da so "njegova stališča o nujnosti medsebojnega spoštovanja splošno znana".

"Enak odgovor velja tudi za naslovnico Mladine. Predsednik Pahor pričakuje, da bodo enako mero vzdržanosti glede komentarjev slovenskih medijev zavzele tudi vlade drugih držav," so sporočili iz predsednikovega urada.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Perič napovedal, da bo zahteval sklic skupne seje

Poslanec SMC Gregor Perič je napovedal, da bo zahteval sklic skupne seje parlamentarnih odborov za kulturo in za zunanjo politiko na to temo, so sporočili iz poslanske skupine SMC.

"Odločen odziv našega ministrstva za zunanje zadeve, ki je zapisalo, da MZZ dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje, je pravilen in ga pozdravljam," so Peričeve besede zapisali v poslanski skupini SMC.

Za odziv smo zaprosili tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Iz njegovega kabineta so zapisali: "Predsednik republike se vedno vzdrži komentiranja medijev, ker bi to lahko bilo razumljeno kot poseganje v svobodo tiska in govora. Njegova stališča o nujnosti medsebojnega spoštovanja pa so splošno znana." Dodali so, da predsednik Pahor pričakuje, da bodo enako mero vzdržanosti glede komentarjev slovenskih medijev zavzele tudi vlade drugih držav.

Poslanec je poziv madžarskega veleposlaništva, ki je v verbalni noti prosilo ministrstvo za "pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov", označil kot "popolnoma nesprejemljiv". "Kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj vlade Viktorja Orbana, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU, niso samoumevne," je poudaril poslanec, ki je sicer član odbora za zadeve EU in nosilec kandidatne liste SMC na prihajajočih evropskih volitvah.

V luči slednjega je dodal še, "da je zadnje ravnanje madžarskih oblasti, ki je neobičajno nediplomatsko in neposredno do Slovenije in njene vlade, tudi opomin vsem državljankam in državljanom, da gredo na evropske volitve in podprejo sile, ki zagovarjajo vrednote, na katerih je bila EU zgrajena: to niso nestrpnost in populizem, temveč svoboda, človekove pravice, enakopravnost in druge liberalne vrednote".

'Na nas je, da mu postavimo meje'

Predsednik odbora za zunanjo politiko (OZP) Matjaž Nemec (SD) je pobudo poslanskega kolega Periča že pozdravil in izrazil pričakovanje, da bo skupna seja v sodelovanju s predsednico odbora DZ za kulturo sklicana ob prvem možnem terminu.

"Kot predsednik odbora za zunanjo politiko sem odgovoren slediti sicer tudi mojim trdnim prepričanjem, da se je treba tovrstnim nedopustnim (ne)diplomatskim pritiskom najodločneje zoperstaviti," je odločen Nemec. Medijska svoboda je po njegovih besedah ena temeljnih vrednot naše družbe. Zoperstaviti se tovrstnim pritiskom, "smo dolžni storiti vsi slovenski politiki v odgovornosti do našega ustavnega in evropskega pravnega reda, in iz tega vseh izhajajočih svoboščin, pravic in obveznosti," je še poudaril Nemec.

Tudi predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić (Levica) je podprla obravnavo zadeve na skupni seji z OZP. "V Orbanovi Madžarski so kritični in svobodni mediji praktično izginili. Tudi v Sloveniji Orban skupaj s SDS v medijih, ki jih lastniško obvladuje, uveljavlja isti princip: mediji zanje niso nič več od trobil za širjenje laži in nestrpnosti," je ocenila Tomićeva. "Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje," je dodala.

'Da gre neka vlada v tako akcijo zaradi karikature, je bedno'

Na potezo madžarskega veleposlaništva se je na Twitterju odzvala tudi nosilka LMŠ liste za evropske volitve Irena Joveva, ki je zapisala, da gre za "nedopusten poseg – in to države, ki "slovi" po marsičem drugem kot spoštovanju četrte veje oblasti, v novinarsko oziroma uredniško politiko"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njen tvit je delil predsednik LMŠ in premier Marjan Šarec, ki pa je na svojem Twitter profilu tudi navedel: "Kdor nosi Slovenijo v svojem srcu, ne potrebuje poveličevanja vprašljivih tujih praks." Spomnil je na svoj intervju v dotični reviji, ko je ocenil: "Če bi se levi in desni poistovetili s Slovenijo, tako kot se znajo enkrat z Venezuelo, drugič pa s politikami Viktorja Orbana, bi bilo marsikaj lažje."

Druge stranke se za zdaj niso odzvale. Je pa prvak SDS Janez Janša na Twitterju delil več sporočil posameznikov, ki so opozorili, da je Šarec novembra državna podjetja pozval k razmisleku o oglaševanju v medijih, ki širijo sovražne vsebine. Šarca so nekateri podprli, drugi pa opozorili, da gre za pritisk na medije.

Na Twitterju se je odzval tudi nekdanji minister za javno upravo v Janševi vladi Gregor Virant, ki je dejal: "Nadzor medijev je obsesija levih, desnih, islamskih in drugih totalitarcev. Da gre neka vlada v tako akcijo zaradi karikature (!), je bedno. Pa naj bo na karikaturi Mohamed ali Orban."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Madžarska veleposlanica: Mladina zaničuje Madžare

"Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, ki je Viktorja Orbana tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolilo za predsednika vlade, je zaničevanje Madžarov, judovska skupnost na Madžarskem živi v miru, njenih pripadnikov ne napadajo na ulicah, ne vlamljajo v njihova stanovanja, kot se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah, " pa je v odzivu za STA zapisala madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (481)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ayrtonsenna
06. 04. 2019 08.41
-15
Mladina levičarsko trobilo ki je v službi levice in ne resnice. Sramota za novinarski ceh ki na hitlerski način upodablja demokratično izvoljenega predsednika Orbana, katere Madžarska je članica EU.Zraven pa še propagandno blati SDS.Lastniki Mladine KB 1909 je “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja,” , KB 1909 je imel korenine še v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Torej je vse jasno kam sodi levičarsko trobilo Mladina.
VolkBrenin
06. 04. 2019 08.54
+13
Nekaj resnic o " demokratično " izvoljenem viktorju in vladanju....Korupcija Orbánove mandate zaznamuje porast korupcije.... Lőrinc Mészáros, osmi najbogatejši človek na Madžarskem, je svoj uspeh pojasnil s stavkom: "Bog, sreča in Viktor Orbán." Mészáros je Orbánov prijatelj iz otroštva in župan Felcsúta, kraja, kjer je Orbán preživel otroštvo. Mészárosovo gradbeno podjetje je v Felcsútu zgradilo stadion Pancho s 4000 sedeži, čeprav ima naselje le 1700 prebivalcev. Orbán je lastnik hiše le nekaj metrov od stadiona in se redno udeležuje tamkajšnjih tekem.... Madžarska vlada je dala zgraditi železnico s starodobnim vlakom med Alcsútdobozom in Felcsútom, krajema, kjer je Orbán preživljal otroštvo. 80 % sredstev za gradnjo je nudila Evropska unija. Madžarska vlada je trdila, da bo železnica turistična atrakcija in da jo bo uporabljalo 2500-7000 potnikov na dan, vendar je v prvem mesecu obratovanja potnikov bilo le 30. Projekt je zato bil prijavljen OLAF, evropski protikorupcijski agenciji...
VolkBrenin
06. 04. 2019 08.56
+7
in še nekaj o viktorju ....Državljanske svoboščine Svojo vizijo za Madžarsko je Orbán v govoru leta 2014 opisal kot "neliberalno demokracijo".... 2017 je Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve začel preiskovati možnost sprožitve 7. člena pogodbe o EU proti Madžarski. 7. člen kot skrajni ukrep predvideva odvzem glasovalnih pravic državi članici, v kateri obstaja "sistemska grožnja demokraciji, vladavini prava in človekovim pravicam". Za pripravo poročila je bila zadolžena članica odbora Judith Sargentini (Zeleni). Poročilo je predlagalo sprožitev postopka, Evropski parlament pa ga je 12. septembra 2018 potrdil s 448 glasovi za in 197 glasovi proti....
VolkBrenin
06. 04. 2019 08.57
+7
ayrtonsenna
06. 04. 2019 11.04
-12
To kar si napisal še vedno ne spremeni dejstva da je Viktor Orban demokratično izvoljen predsednik Madžarske z plebiscitarno večino državljanov Madžarske ki je članica EU.
Malinha
06. 04. 2019 11.47
+13
Ary, zanimivo, oz. tvoja trditev te pač razgalja: Orban je demokratično izvoljen (vemo kako) in je vse v redu, Maduro, ki je ravno tako demokratično izvoljen, pa ni v redu. He he.
ValterUdovernik
05. 04. 2019 21.55
+11
Kaj pa, ce nam karikatura sporoca nekaj drugege, kot zgleda na prvi pogled? Glede na to, da Grims drzi Orbana za lesnke, imajo mogoce te trije fantje Orbana v sahu in ne obratno? Sej je znano, da so najbolj glasni homofobi ponavadi latentni geji.
Levji
05. 04. 2019 21.50
+12
Ampak karikatura je pa fantastično delo, pove vse brez dolgoveznega dolgega pisarjenja.
deltex
05. 04. 2019 21.55
+7
Res je, dokaz so številni zapisi v vseh naših medijih in tudi naše dolgovezenje na forumih :)
marveb
05. 04. 2019 21.49
+10
Point karikature pa je..resnica!
JApajaDAja
05. 04. 2019 21.55
+3
deltex
05. 04. 2019 21.56
+3
Malinha
05. 04. 2019 21.49
+7
Ob prebiranju komentarjev nisem opazil, da bi kdorkoli namignil zakaj in komu namenja najdaljšenosi svoje apolonsko telo tako lepo nagnjeno... Verjetno avtor karikature nakazuje, da je pot do Orbana možna samo preko, oz. skozi določen tunel, kajti stražar prav ljubosumno spogleduje, da ne bi kdo zgrešil prave poti.
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 21.55
+6
To ni za "na glas govoriti". Jasno je, da so vsi trije "na uslugo". Za vsak slučaj. Tako kot ima "za vsak slučaj" župnik kuharico:)
VolkBrenin
06. 04. 2019 08.59
+6
ahahahaaaa...missa....ta je dobra..." skozi določen tunel " ....ahahahaaaa
wertex
05. 04. 2019 21.49
-2
ooo baretić si prlezu iz lukne,..ke si bil ko je ŽIDan, osemenjevalec svinj, ukradu 40 tisočakov za anketo o kmetih
deltex
05. 04. 2019 21.57
+4
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 21.48
+7
Šiška so zaprli zaradi rušenja ustavne ureditve, kajne? Naši organi lahko torej brez večjih težav sodno preganjajo nekega ubogega bedaka, ki se gre igrat na en hrib (pri tem se seveda absolutno strinjam z oblastmi, da je tak osebek potreben malce daljšega »retreata« za zapahi), ne morejo pa sprocesirati slovenskega državnega izdajalca št. 1? Madžarska več kot očitno kaže svoje težnje po gospodarski, in celo ozemeljski ter politični nadvladi Slovenije, pri čemur mu pomaga tudi prvak slovenske desnice, … pa ga oblasti še vedno ne ustavijo? Madžarska veleposlanica joka nad Mladinino naslovnico, po drugi strani pa se za fotografijo ponosno nastavi pred zemljevidom »Velike Madžarske« (ki mimogrede zajema tudi dobršen kos Hrvaške in tudi Slovenije). Kje je za naše organe meja med demokracijo in pluralizmom na eni, ter izdajo in škodovanjem lastnemu narodu, na drugi strani? Za Madžarsko je znano kako delujejo tam mediji - vse medije so združili v državni holding, del tega holdinga pa je tudi v SLO. Tam demokracija pospešeno ugaša (v medijih je pravzaprav sploh ni več). Kako so lahko naši organi tako zaspali in dopuščajo tako izdajalsko, škodljivo in s politiko EU popolnoma skregano ravnanje? Da ne omenjam tudi slovenske veje identitarcev, skrajno desničarske (teroristične) skupine, ki jo financirajo celo osebki, kot je terorist iz Christchurcha. Celo desničarski Kurz ni več mogel mirno tolerirati ekscesov desnice (ob tem se je razkrilo tudi, da avstrijska vojska omogoča zaposlitev identitarcem v svojih vrstah). In Kurzu so očitno zazvonili vsi alarmi tako, da se je (četudi desno opredeljen) ostro odzval in se popolnoma jasno distanciral od skrajnežev. Kaj pa pri nas? Državo lahko izdajaš do nezavesti, demokracijo si lahko razlagaš tudi tako, da žališ, izdajaš, lažeš, širiš lažne novice, sklepaš pakte s predsednikom države članice, ki je skregana z vrednotami EU (celo njegovo stranko so izključili), ki ima za povrh svoje lovke tudi v Sloveniji (ker mu pač pomaga naš skrajni desničar – Janosz Jansza). Ali je to pravica do neomejenega »pluralizma«, torej demokracija za vsako ceno, ali izdaja naroda?
Mauzahecmauzares
05. 04. 2019 21.45
+4
-Vsi politično strankarski mediji bi moral javno razkrit kdo jih financira. -Totalni paradoks je, če državno podjetje oglašuje v privat politično strankarski medij. -Kako bi Orban reagiral, ce bi tuja drzava financirala konkurenčen privat politicni strankarski medij? -Naj se enkrat koncno razkrijejo botri globoke drzave, ki financirajo stranke in strankarske časopise, revije,portale...
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 21.51
+6
Mediji na Madžarskem so "crknili". Vse medije so združili v državni holding, torej je njihova "svoboda" izražanja jasna, del tega holdinga pa je tudi v SLO.
wertex
05. 04. 2019 21.43
-8
bedno da je da levakarji demokratično izvoljenega premiera prikažejo kot nacista
deltex
05. 04. 2019 21.50
+3
Tebi ne potegne, v čem je resnično problem, a ne? In ni večjega levakarja od Orbana...to bo pokazal čas...
ValterUdovernik
05. 04. 2019 21.56
-2
ooResnicA
05. 04. 2019 21.38
-6
....toto trobilo itak berejo samo levi fašiji....ekstremisti....upam da jih ima sova dobro pod nadzorom....
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 21.39
+6
hahahahahahah.... ja, Mladino berejo vsi našteti,... pa še Orban, hahahahaha
fljfo
05. 04. 2019 21.33
-8
Očitno imajo za pranje možganov Svečkarji NoroTV, levaki pa Mladino....
Razumnež
05. 04. 2019 21.37
-6
To govorim že ves čas.... Tam-tam sta medija.
fljfo
05. 04. 2019 21.39
-2
EU
05. 04. 2019 21.41
-1
Se pravi imajo staroste iz ozadja večjo naklado.
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 21.42
+6
Za levo-desne vsegliharje je pa Ognjišče.
fljfo
05. 04. 2019 21.46
-3
fljfo
05. 04. 2019 21.47
-8
Kako lepo, ko se svečke in jugosi združijo pri minusanju....meprecenljivo
Razumnež
05. 04. 2019 21.32
-2
Škoda, da si trobilo Mladina ne more privoščiti karikature Tomićeve kako kokodajsa na kakšnem balkonu in serje po levi raji.
JApajaDAja
05. 04. 2019 21.57
+1
pa jo dajte na naslovnico ognjišča ali demoNkracije-kdo vam brani!?
srebrnibreg
05. 04. 2019 21.32
+5
Kako se pa ve, da je govora o Orbanu?
Razumnež
05. 04. 2019 21.37
+0
srebrnibreg
05. 04. 2019 21.30
+7
Madžari bi pri nas imeli takšno svobodo tiska in izražanja kžarskem. Namreč nič kar je proti Orbanu se ne sme objavljati.
Razumnež
05. 04. 2019 21.33
-5
Torej podobno kot v Sloveniji, kjer je udbo-mafija nedotakljiva že desetletja?
Razumnež
05. 04. 2019 21.36
-2
V Sloveniji se tudi nič kaj dosti ne sme pisati o nedotakljivih.
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 21.40
+6
"Razumnež", pridi iz hoste. Vojne je že davno konec.
Razumnež
05. 04. 2019 21.27
-2
Kako mi je žal, da sem prebral, kaj je kokoš Tomićeva odkokodakala...
srebrnibreg
05. 04. 2019 21.27
+10
Kot kaže bom moral začeti brati Mladino. Mora biti nekaj posebnega, če jo tudi Madžari na Madžarskem berejo.
Razumnež
05. 04. 2019 21.34
-11
Toplo priporočam.... Poneumlja ravno toliko kot NovaTV
srebrnibreg
05. 04. 2019 21.36
+3
To pa ne vem, ker ne berem ne eno in ne drugo.
murate
05. 04. 2019 21.25
-2
svoboda govora ali žaljenje druge države,rde čk ar ji umirte žogo,eno je če žalite grimsa,janšo,drugo pa če žalite tuje predstavnike in tu se lahko dela škoda ugledu in zaslužkom naše države in državljanom.Jaz tukaj ne vidim svobode govora
Razumnež
05. 04. 2019 21.35
-9
To je liberalizem v vsem svojem sijaju.... Sicer bolano, pa vseeno.
deltex
05. 04. 2019 21.38
+11
Ti marsikaj ne vidiš...samo poglej, koliko karikatur britanske premierke Therese May, so v zadnjem času objavili vsi vodilni evropski mediji. Pa cel kup Putinovih in Trumpovih lahko vidiš v različnih kontestih...tako da pamet v roke, madžarska vlada nima kaj protestirati pri naši zaradi objave v zasebnem časopisu...če je Orban užaljen, naj sproži civilno tožbo, tako kot jo je Melania Trump proti Požarju, ni pa ameriško zunanje ministrstvo protestiralo pri našem....
fljfo
05. 04. 2019 21.18
-8
Brezveze...Ena karikatura....Samo, da imajo desni in levi sektaši spet podlago, da se kregajo
Samo?lovek
05. 04. 2019 21.20
-4
omembe vredno. Desni jih pri nas ne delajo. Karikatur mislim. Iz nikogar. Levi delajo te karikature, hkrati pa jamrajo o sovražnem govoru. Pa še nekaj: če jo je vredno objaviti med ljudi, je vredno diskutirati o učinku na ljudi, torej...je vredno pozornosti. Mladina je šrot od medija.
JApajaDAja
05. 04. 2019 21.22
+8
tudi karikatura, isto kot duhovitost ,je privilegij inteligentnih....ena stran ima s tem težave!
EU
05. 04. 2019 21.26
+1
Kaktus111
05. 04. 2019 21.15
+7
A ni Jajo Madžarom povedal kaj jim je dal za forinte ......... mogoče je tud njih nategnu kot svoje svečkarje ....... kdo ve ..???
Razumnež
05. 04. 2019 21.29
-7
Jajo je proti vmešavanju Madžarov za 2.tir, tako da si očitno te lažnjive informacije moral prebrati v Mladini.
vicente
05. 04. 2019 21.10
+7
mene bo šokiralo ko bodo objavili karikaturo Janše z Pahorjem v naročju
Razumnež
05. 04. 2019 21.30
-6
Vedno, ko se kateri komunist reši in se odcepi, postane trn v peti partiji. Tako da zna biti tudi taka karikatura.