Slovenija

Poslanci podprli Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja

Ljubljana, 25. 07. 2019 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
124

Parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije (OEU) je na današnji seji podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za prihodnjega evropskega komisarja iz Slovenije. Za sedanjega veleposlanika pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti, je sporočil predsednik odbora Igor Peček.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lenarčič korak bližje komisarskemu stolčku
    03:00
    Iz 24UR: Lenarčič korak bližje komisarskemu stolčku
  • Iz SVETA: Zelena luč Lenarčiču
    03:53
    Iz SVETA: Zelena luč Lenarčiču
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Lenarčičem
    13:04
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Lenarčičem

Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti do 26. avgusta. Vlada se bo z mnenjem odbora predvidoma seznanila na petkovi dopisni seji, ko bo Lenarčiča tudi uradno predlagala za člana Evropske komisije, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lenarčič je zadovoljen, da je bila danes opravljena precej vsebinska in zelo poglobljena razprava o aktualnih vprašanjih in izzivih, s katerimi se bo soočala nova Evropska komisija. Zadovoljen je tudi z udeležbo na seji odbora, saj za dobro udeležbo tako obdobje, torej čas dopustov, sicer ni najbolj ugodno, je spomnil.

"Zame je bila ta razprava zelo koristna, vesel sem tudi končnega izida," je povedal kandidat za evropskega komisarja in dodal, da z optimizmom gleda na nadaljevanje poti. 

Lenarčič: Imam dobro podlago za soočanje z izzivi komisije

Lenarčič se je pred glasovanjem predstavil članom odbora. Kandidat za evropskega komisarja je pred parlamentarnim odborom za zadeve EU napovedal, da se bo, če bo postal evropski komisar, zavzemal za enakopravno obravnavo evropskih državljanov ter vseh držav članic, ter za dosledno spoštovanje prava EU, za utrjevanje vladavine prava in vseh vrednot, ki jih to ščiti. 

Orisal je dosedanjo kariero in izrazil prepričanje, da njegovo dosedanje delo in rezultati izkazujejo izpolnjevanje vseh treh pogojev za evropskega komisarja –splošna usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Verjame tudi, da ima dobro podlago za soočanje z izzivi, ki čakajo novo komisijo.

Lenarčič je pred poslanci poudaril, da se zaveda pomembnosti in zahtevnosti komisarske funkcije, ne glede na resor, ki bo pripadel članu Evropske komisije iz Slovenije.
Lenarčič je pred poslanci poudaril, da se zaveda pomembnosti in zahtevnosti komisarske funkcije, ne glede na resor, ki bo pripadel članu Evropske komisije iz Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

'Noben resor ni zanič'

Lenarčič tudi danes ni želel govoriti o resorju, ki bi ga lahko vodil. "To ni v rokah države članice, to bo predmet pogovorov s predsednico Evropske komisije in njene kombinatorike. Želja je toliko, kot je držav članic. Toliko je tudi resorjev," je spomnil.

Že večkrat je navedel nekaj resorjev, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, in sicer okolje, digitalizacija, raziskave, regionalna politika, širitev, zunanja trgovina. "To so dinamični resorji, pomembni za EU, pomembni z vidika Slovenije," je danes ponovil Lenarčič in še poudaril, da noben resor ni zanič.

Na vprašanje, ali je Slovenija že dobila signal od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da je prav on sprejemljiv kandidat, je odgovoril, da te zgodbe ne bo konec, dokler ne bo znana celotna zasedba. Skoraj polovica držav članic imen svojih kandidatov še ni posredovala, dokler ne bo vseh kandidatov, pa se po predsednica po prepričanju Lenarčiča ne bo opredeljevala do posameznih kandidatov. Na to bo po njegovih ocenah treba počakati še do sredine avgusta.

V Bruslju pa se bo oglasil takrat, ko bo von der Leynova menila, da je primeren čas. "Odzval se bom nemudoma," je zagotovil.

Lenarčič je danes napovedal, da se bo, če bo izvoljen, udeleževal sestankov politične skupine Alde. Na vprašanje, ali bo tudi v kvoti komisarjev te politične skupine, pa je odgovoril s pojasnilom, da komisija ni sestavljena po kvotah.

Nasprotuje podaljšanju roka VB za izstop

Omenil je tudi, da bo nova komisija, če ne bo zapletov, delo začela 1. novembra. Dan prej se izteče rok za izstop Združenega kraljestva iz EU. "Če bo Velika Britanija izstopila brez dogovora, se bo morala komisija že od prvega dne ukvarjati s posledicami neurejenega izstopa," je opozoril. Dodal je, da je proti podaljšanju roka za izstop, razen v primeru utemeljenega razloga, kot je denimo, da bi bila možnost urejenega izstopa že bližje.

"Notranji in zunanji izzivi ne bodo čakali, da se EU notranje uredi," je še opozoril Lenarčič. Omenil je tudi, da bo po odhodu Velike Britanije treba nadomestiti njena vplačila v proračun unije. Del izpada sredstev zaradi brexita se po njegovem mnenju lahko nadomesti s prerazporeditvijo sredstev, del pa bodo morale gotovo z višjimi vplačili pokriti preostale članice.

Navedel je še, da bo prehod v nizkoogljično družbo "terjal orjaške vložke", a ta sredstva so po njegovem potrebna, da cilj dosežemo na socialno vzdržen način. Tudi skupne migracijske politike še ni. Ne bi smeli pozabiti na Zahodni Balkan, ki ga je označil za notranje dvorišče EU.

Poudaril je, da se zaveda pomembnosti in zahtevnosti komisarske funkcije, ne glede na resor, ki bo pripadel članu Evropske komisije iz Slovenije. "Zavedam se tudi dejstva, da pot do tja ne bo lahka, še manj pa izvrševanje funkcije na način, da bo Slovenija lahko s svojim članom komisije zadovoljna," je poudaril.

Proti glasovala Vatovec in Meira Hot

Proti kandidaturi Lenarčiča sta danes glasovala Matej Tašner Vatovec (Levica) in Meira Hot (SD), Marko Koprivc iz SD pa se je pritožil nad delovanjem glasovalne naprave, a ker je to storil po izteku glasovanja, odbor ni ponovil glasovanja. Poslanci SDS se niso opredelili.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki se je udeleževal današnje seje, je spomnil na ocene SDS, da je Lenarčič sicer dober uradnik in verjetno tudi področje zelo dobro pozna, da pa njegova teža v političnem smislu ni prava. Tako kandidata niso podprli, a ga tudi niso zavrnili, je pojasnil.

Po ocenah Krivca je bila danes večina Lenarčičevih stališč v pravi smeri, tudi enaka stališčem SDS, predvsem pri vprašanju migracij in azilne politike. "Tudi na nekaterih drugih področjih je bil kandidat zelo konkreten, zato smo ga opozorili, da bo moral to verjetno uskladiti z aktualno vlado, saj govori v nasprotju z njenimi stališči. Upam, da ga bodo v vladi poslušali," je dejal Krivec.

Na vprašanje, zakaj ni prejel podpore SDS, je odgovoril s pojasnilom, da so v pričakovali tudi korekten postopek kandidature, torej, da se kaj povpraša tudi opozicijo. O tem, kako bodo glede kandidata ravnali evropski poslanci iz vrst SDS, pa se še niso pogovarjali.

Vatovec Lenarčiča ni podprl, saj je po njegovih ocenah premalo ambiciozen in premalo odločen za izzive, ki jih prinaša prihodnost EU. "Že v zadnjem času smo videli, da so ti izzivi pretežki za kandidate, ki ne nameravajo spremeniti načina razmišljanja," je dejal Vatovec in dodal, da se je to pokazalo tudi na zaslišanju.

Lenarčič je po ocenah Vatovca lahko dober diplomat in poznavalec ustroja EU, dober evrobirokrat, "a od takega človeka ne moremo pričakovati odločnih stališč v Evropski komisiji". Za relativno medla je navedel med drugim stališča Lenarčiča glede okoljske krize, skoraj negativen pa je bil glede opozoril glede enotnih socialnih standardov v EU. V levici so kritični tudi do kandidatovih stališč glede migracij.

Poslanca SD Meira Hot in Marko Koprivc sta na odboru poudarila, da kandidata ne podpirata. Poslanka je glasovala proti, Koprivc pa je opozoril na nedelovanje glasovanje naprave, njegov glas se ni upošteval. V izjavi po seji je dejal, da iz tega ne gre delati zgodbe, saj je očitno zatajila tehnika. Tako je ponovil, da kandidata ne podpirajo predvsem zaradi načina, na kakršnega je bil izbran. Zato so mu že na vladi nasprotovali.

Poslanec SMC Gregor Perič je podporo SMC Lenarčiču utemeljil z besedami, da se je izkazal kot zelo dober strokovnjak in poznavalec EU. Nekoliko pa jih je presenetila razprava na odboru glede apolitičnosti kandidata. V SMC pričakujejo, da bo kandidat, če bo potrjen, aktivno pristopil k članstvu evropske družine Alde.

Šarčev predlog vlada podprla prejšnji četrtek

Za kandidata za evropskega komisarja je Lenarčič predlagal premier Marjan Šarec, vlada je prejšnji četrtek njegov predlog podprla, a so ministri SD glasovali proti. Šarec sicer že ob predstavitvi svojega predloga ni izključil možnosti, da bi kandidat zaradi sestave odbora dobil negativno mnenje, a je obenem menil, da lahko Slovenija postopek zaključi v danih rokih.

Predstavnitev Lenarčiča pred parlamentarnim odborom za zadeve EU.
Predstavnitev Lenarčiča pred parlamentarnim odborom za zadeve EU. FOTO: Damjan Žibert

Lenarčič je po sredini predstavitvi poslancem dejal, da bi bila podpora odbora dobra popotnica za nadaljevanje procesa, zato upa, da jo bo dobil. "Ko bo postopek v Sloveniji enkrat končan, se bo na evropski ravni šele dobro začel, zato je zame in za Slovenijo pomembno, da grem na to pot s čim boljšo popotnico," je pojasnil.

Sedanji veleposlanik pri EU je po navedbah vlade izkušen nestrankarski kandidat z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila. Podobno je svojo odločitev zanj opredelil tudi premier Šarec.

Če ga bo predsednica Evropske komisije sprejela v svojo ekipo, bo moral konec septembra ali v začetku oktobra prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
27. 07. 2019 14.06
Preveril trditev ... "Kontič in Meh verjetno res ne znata angleško......" ... ne Kontic Bojan in ne Meh Srecko nista podpisana pod pogodbo amorfne oblike z Alstomom.
ArkaMast
26. 07. 2019 08.52
-1
Šarec bravo! .... Janša pa dvakrat strel v koleno :))
Boris Kavčič
26. 07. 2019 09.49
+0
Balki30
25. 07. 2019 21.29
+8
1000 krat bolje od blamaze prejsnic.....napredek....pa to
pekoči paradižnik
25. 07. 2019 18.32
+7
V Bruslju že kroži CD naših domoljubov, ki pljuvajo po Sloveniji in po Lenarčiču.......
ValterUdovernik
25. 07. 2019 20.32
+7
Razumnež
25. 07. 2019 18.17
+10
To, da Fajonove ne bo v Bruslju je velik plus predvsem za Slovenijo.
Kollerik
25. 07. 2019 16.55
+19
Popolnoma pravilna odločitev, lp.
aazz
25. 07. 2019 16.03
-7
a je CK končno dal zeleno luč?
ROMELS
25. 07. 2019 16.18
-8
wolfterier
25. 07. 2019 16.24
+6
Brakedirt
25. 07. 2019 17.46
+4
Silvey
25. 07. 2019 15.59
+2
Na naših priljubljenih stavnicah ga bomo kmalu pet let lahko gledali na prvem ali drugem mestu. Stvari se že pripravljajo, da ne bo nikoli na slabšem mestu, to mu tudi lahko veliko pomeni.
zulj001
25. 07. 2019 15.30
+22
Mislim ,da s komisarjem tem ali katerem drugim ,tako kot do sedaj na bomo veliko ne dobili ne zgubili. Veliko bolj pomembno je ,da bi vlada v državi naredila red ,žal Šarec tega namena nima ,kajti ko je pristal ,da koalicijski partner SD postavi Katičevo na čelo pravosodja ,je izpolnil največjo zahtevo globoke države,tako je bančna luknja, pranje denarja,TEŠ 6 in vse ostale ne čednosti levih ne bodo nikoli raziskane.Prepričan sem ,da dokler ne bo nekdo stopil na prste največjim največjem kriminalu v državi ,nam nobeden komisar ne bo veliko koristil....
Bojan-F
25. 07. 2019 16.26
+0
Pro memoria ... TES6 (znamenita cetverica, ki ni znala anglesko je podpisala skodljivo pogodbo), bancna luknja (oktobra 2008 je bila 6.500.000.000 €) in pranje denarja so necednosti niti vse desnice ampak samo SDS.
zulj001
25. 07. 2019 17.25
+4
Kontič in Meh verjetno res ne znata angleško......
Razumnež
25. 07. 2019 18.22
+3
Sicer nima veze s temo, ampak upam, da se po brexitu angleščine kot ne-evropskega jezika ne bo več slišalo v Bruslju.
Razumnež
25. 07. 2019 18.24
-1
@zulj001.... Pačakaj da se Zemljarič pa Kučan uležeta pod ciprese pa še nekaj let.... Resnica vedno priplava na površje, pa bo tudi iz te gnojnice.
Trend01
25. 07. 2019 14.58
+27
Pozdravljam g. Lenarčiča kot komisarja. Razgledan v nulo. Pozna stvari. Odličen kandidat. In kako lepo, elegantno je nekatere na zaslišanju zatrl. Ga. Jeraj glede Marakeša, pa glede Rusije in Krima, pa "ilegalnih beguncih"... Ne zastopim pa naše "ta leve", ki mu osporavajo. In glavni vzrok? Ker se ne želi politično opredeliti. Ker bi se po njihovo moral. Ma, saj se je tudi Potočnik! Res, nekaterih se ne da zastopit. Končno nekdno, ki ni strankarski in, ki bo delal za državo. Čeprav uradno ne. Ker dela za EU. A kot je povedal citat iz leta 2003: Mi SMO Evropa.
zek
25. 07. 2019 14.35
+1
Najbolj se smejim nekaterim KVAZI levim komentatorjem tu gori, ki so popolnoma zmedeni heeeeeeee Pač kaj hočemo so ljudje z zelo nizkim Q ki pač nimajo sposobnosti razbrati kaj v kakem članku sploh piše sploh še jim um zamegli če kaj napiše g Janša,ki je pred dnevi zelo smelo zapisal da je bila kandidatura g Lenarčiča dvojni strel v koleno seveda so vsi z nizkim Q mislili da g Janša pljuva po kandidatu in niso znali razbrati,da je dejansko kandidata kot osebnost in njegove sposobnosti zelo pohvalil je pa seveda pravilno povedal da pa kot komisar ne bo imel politične teže v komisiji!Torej nasprotujejo mu v SD NI LEVICI pa ste pred dnevi pisali da g Janša in SDS mečete polena pod noge heeeeeeee No sicer če sta SD in LEVICA PROTI potem je najverjetneje kar dober kandidat?????
mackintosh
25. 07. 2019 14.38
+10
reaf
25. 07. 2019 15.58
+2
Vejice, pike ...? Glede na tvoje komentarje nekega Q-ja, a si morda mislil na IQ ? Sam vprašam ... 🤔
resslovenka
25. 07. 2019 17.03
+4
😁😁 Oh jej. Dej nehaj blefirat. G. JJ pa naj uživa svoj dopust. Eh, pa še Novo 24TV selitve, tako ni videti I slišati kaj novega. Do jeseni. 🤗
Brakedirt
25. 07. 2019 18.18
-1
heeeeeeee,heeeeeeee,heeeeeeee,heeeeeeee,heeeeeeee.....
reaf
25. 07. 2019 13.50
+64
Nikakor ne razumem SD-ja ... von der Leyen so popluvali oz. za njo niso glasovali, a zraven bi pa vladali... Fajonka bi rada mela dobro plačano službo, za vse ostalo se ji ... 🤔 Dvoličneži pohlepni!
komarec
25. 07. 2019 14.02
+7
reaf no raje Zvera ali pa Tomčevo kaj pokomentiraj, koliko jim je za Slovenijo.
biggbrader
25. 07. 2019 15.31
+10
reaf
25. 07. 2019 15.55
+11
Pipaneleze, ja Zver ima samo hud priimek ... v resnici pa je nepomemben mucek, ki samo izpolnjuje ukaze s Trstenjakove, Tomčeva isto, Joveva nerazgledana in še zelena ... preostali zaenkrat še nevidni! Tomičeve pa ne bom komentiral, bi bilo pregrado... 😊
mali.mato
25. 07. 2019 13.44
+15
Zanima me, kakšne bi bile reakcije, če bi na tak način sekretarja izbral Janša?
mackintosh
25. 07. 2019 13.48
+0
komarec
25. 07. 2019 13.41
+10
Tu je zelo zelo lahko biti pameten.
JApajaDAja
25. 07. 2019 13.36
+62
sd in levica proti....torej je kandidat normalen!
korintos23
25. 07. 2019 13.39
-18
Hasan
25. 07. 2019 13.50
+2
Ja,normalen brez vsebinski kandidat,ki me danes ni prepričal.Veliko govorjenja,pa malo konkretne vsebine za delovanje v EU komisiji.Mislim,da Slovenija EU politiko ne razume,ker se preveč ukvarja z notranjepolitičnimi zdrahami,ki zavirajo razvoj,in zamegljujejo delovanje države.No,pa saj mojega mnenja ne bodo upoštevali.Več sreče v nadalje.
JApajaDAja
25. 07. 2019 13.53
+15
ta je na srečo dovolj dolgo zunaj, da s to "državno"politizacijo še ni okužen!
JApajaDAja
25. 07. 2019 13.56
+5
kori....ja itak, sem med ustanovitelji :-)
komarec
25. 07. 2019 14.07
+0
kori pa daj no saj komunistov ni več. To, da so vsi komunisti, tisti, ki jim SDS ni všeč, trdijo belkoti. Nikoli nisem bil član partije, sem pa levičar in me za to ni bilo nikoli sram.
JApajaDAja
25. 07. 2019 14.17
+2
za korija smo vsi,ki ne podpiramo /sedanje sd/ , levice in vdora južnih hord - kaplarjevi komunisti :-)
biggbrader
25. 07. 2019 15.33
+2
Malo te je pa le sram, če se moraš vsem opravičevati.
JApajaDAja
25. 07. 2019 16.59
-1
retrospect
25. 07. 2019 13.29
-4
Šarec cilja na predčasne volitve. Sicer pa dokler se bo družil s Kučanom in podobnimi ne pričakujte nikakršnega napredka.
ValterUdovernik
25. 07. 2019 20.35
+2
reakcionar
25. 07. 2019 13.27
-6
Ta evropski komisar bo spet kot vsi slovenski komisarji do zdaj tekel po bruseljskih hodnikih in Merklco, Macrona in Junkerja vlekel za rokav. To je tako ko nimaš "veze" v vrhu EU. Predlagam, da se v zameno za honorar enostavno najame nek profesionalni diplomat iz tujine, ki ima povezave in ki bi zastopal interese Slovenije.
komarec
25. 07. 2019 13.33
+14
Vse stane, tudi to kar si predlagal, učinek spet vprašljiv. To je značilnost malega naroda, kaj čemo. Poglej samo kako so si mesta v EU podelili, kaj smo dobili ta mali, sredinec. Tako bo tudi v bodoče, v ta šmoren smo prišli.
RUGIEVIT
25. 07. 2019 13.17
+13
Zakaj se ne piše o napadu migranta na varnostnika v azilnem domu??????????
RUGIEVIT
25. 07. 2019 13.21
+2
Jutranja drama v Azilnem domu na Viču: Agresivni maroški migrant s 40-centimetrskim nožem želel napasti varnostnika; Maročana so ustavili šele s solzivcem, odpeljali so ga reševalci
RUGIEVIT
25. 07. 2019 13.22
+1
komarec
25. 07. 2019 13.29
+5
komarec
25. 07. 2019 13.30
+2
RUGIEVIT
25. 07. 2019 13.45
-3
Res ? Sepravi otroške poroke so ok za tebe?
mackintosh
25. 07. 2019 13.51
+1
tam kjer je to način življenja ja. naj ga sami spreminjajo. nisi ti poklican za to. pedofilija pri nas pavje naš problem. in največ jo je dokazano v rkc.
komarec
25. 07. 2019 14.11
-1
RUGIEVIT nikakor ne podpiram otroških porok, kjer je to način življenja na to ne moremo vplivati. Imamo pa pred nosom celibat, ki pomeni eno izvaja se ga pa drugače. A ti to podpiraš?
RUGIEVIT
25. 07. 2019 14.13
+2
Kakšen način življenja je poročit 8letno deklico z 40 letnikom, ki vemo kaj stori na poročno noč! Si zagovornik pedofilije samo pod drugo vero! SRAM TE NAJ BO!!!
RUGIEVIT
25. 07. 2019 14.22
+0
pedofilija bi se morala najstrožje kaznovat ,te pa bilo kere vera ali bilo kdo jo izvaja!
RUGIEVIT
25. 07. 2019 14.23
-1
mackintosh
25. 07. 2019 14.34
+4
ti pa si utopist. spreminjaj svet kjer ga mogoče lahko. to je pred svojim pragom.
mackintosh
25. 07. 2019 14.37
+2
pa da ne boš mislil tudi meni niso všeč te prisiljene poroke pa da ne naštevam še marsikaj drugega. ampak dokler je to tam kjer se večina tamkajšnjih prebivalcev s tem strinja se mi nimamo kaj vmešavat. imamo pa tudi mi pred svojim pragom kaj za spucat. recimo rkc svinjarije so že ena taka stvar.
RUGIEVIT
25. 07. 2019 14.49
+3
Se strinjam! Ni.pa.nam.potrebno nove kulture ki isto počne sprejemat!?
RUGIEVIT
25. 07. 2019 15.57
-1
Ob mnenju os trogi kazni za pedofile, so mi 3 pedofili minus kliknili!
RUGIEVIT
25. 07. 2019 15.57
-2
mackintosh
25. 07. 2019 15.58
+3
res je. a glede na globalne razmere me zanima kako boš to preprečil?
mackintosh
25. 07. 2019 15.59
+3
priseljevanje mislim ne porok. ker teh tukaj ne bo.
RUGIEVIT
25. 07. 2019 20.27
+1
bikoborec69
25. 07. 2019 13.16
+20
Meni je ta Šarec vedno bolj všeč kot predsednik vlade. Bravo samo takoj naprej
Recenzor
25. 07. 2019 13.15
-7
Naš odbor je nekaj bleknil - vprašanje pa kaj bodo rekli odbori na nivoju EU. A bo tudi ta vrgel ven kako vi nid tajm teorijo