Slovenija

Levica: Zadnja priložnost, da poslanci zavrnejo ta absurdni predlog

Ljubljana, 24. 10. 2019 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanska večina vztraja pri podpori noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost, saj menijo, da dodatek prejemnike odvrača od aktivnega iskanja polne zaposlitve. Po drugi strani vladnemu predlogu najostreje nasprotujejo v Levici, kjer so prepričani, da gre za protisocialen ukrep.

Vlada ukinitev dodatka za delovno aktivnost predlaga, ker meni, da osebe, ki ga prejemajo, odvrača od aktivnega iskanja polne zaposlitve. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je danes znova poudarila, da dodatek za delovno aktivnost nima enakega učinka kot ob uvedbi leta 2012 in ljudi ne spodbuja k zaposlovanju, ampak povzroča neaktivnosti v času, ko na trgu primanjkuje delovne sile.

Takšnemu predlogu najostreje nasprotujejo poslanci Levice, ki so prepričani, da gre za protisocialen ukrep. Matej T. Vatovec je vladi očital, da se je odločila varčevati na revnih ter da ljudi, ki prejemajo dodatek, potiska pod prag revščine. Po njegovih besedah gre večinoma za družine z revnimi zaposlenimi. Poslanci bodo imeli ob glasovanju po njegovih besedah še zadnjo priložnost, da zavrnejo "ta absurdni predlog, ki je v sramoto tej vladi in koaliciji".

Poslanska večina vztraja pri podpori ukinitvi dodatka za delovno aktivnost.
Poslanska večina vztraja pri podpori ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. FOTO: Shutterstock

Vladne novele ne nameravajo podpreti niti v SD, kjer jih skrbi, kaj se bo zgodilo s prejemniki dodatka. "Ne smemo si dovoliti, da bodo že tako ranljivi posamezniki pristali še v večji socialni in denarni stiski," je dejala Bojana Muršič. Po njenih besedah bi morala biti popolna ukinitev dodatka skrajni ukrep za hitrejšo aktivacijo prejemnikov denarne socialne pomoči, pred tem bi denimo lahko znižali njegovo višino ali zaostrili pogoje za pridobitev tega dodatka.

Očitke o protisocialnem delovanju vlade pa je zavrnil poslanec LMŠ Aljaž Kovačič. Naštel je, kaj je vlada doslej na področju socialne politike že naredila, ter poudaril, da se za socialne transferje letno nameni približno 1,3 milijarde evrov. Dodatek za delovno aktivnost se po njegovih besedah prejema tudi iz naslova opravljanja prostovoljnega dela, kar pomeni, da prejemniki dodatka niso vključeni v obvezno socialno zavarovanje in ne prejemajo plačila.

Poslanka SMC Janja Sluga je opozorila na naraščajoče število upravičencev do denarne socialne pomoči, kar v času gospodarske rasti in rekordni zaposlenosti ni razumljivo. Poleg tega je razkorak med minimalno plačo in minimalnim osebnim dohodkom premajhen. Cilj socialne politike bi moralo biti namreč ohranjanje razlike med njima, saj se drugače past neaktivnosti poglablja, "ljudje pa razvijejo strategije preživetja na socialnih transferjih".

Tudi v SAB opozarjajo, da je bil dodatek uveden v času gospodarske krize, ko je bila denarna socialna pomoč res nizka, kot je dejal Vojko Starović. Poleg tega ministrstvo uvaja nove spodbude iz naslova aktivne politike zaposlovanja, ki ne bodo več vplivale na višino denarne socialne pomoč. Predlagano novelo je ocenil kot korak k preglednejši in enotnejši zakonodaji s področja socialnovarstvenih prejemkov ter razbremenitvi centrov za socialno delo.

Premier Marjan Šarec je po novi zaostritvi odnosov med koalicijo in Levico dejal, da si še vedno želi nadaljnjega sodelovanja. Ob tem je spomnil na sporazum o sodelovanju, ki predvideva, da lahko vlada podporo išče tudi drugje, če ne uspejo najti skupnega jezika.

Da so predlogu naklonjeni, je povedal tudi poslanec DeSUS Jurij Lep. Kot argument za podporo je navedel preprečevanje zlorab, hkrati pa opozoril, da ukinitev dodatka ne pomeni rezanja pravic, saj da je ministrstvo pripravilo druge programe in ukrepe za vključitev prejemnikov denarne pomoči na trg dela. Poleg tega zaradi skorajšnje izenačitve minimalne plače in denarne socialne pomoči brezposelnih sploh ni več mogoče motivirati za delo, je ocenil.

Vladnemu predlogu ne nameravajo nasprotovati niti v NSi, kjer podobno kot v koalicijskih poslanskih skupinah podatek o naraščanju števila upravičencev do dodatka ocenjujejo kot zaskrbljujoč. Kot je dejal Aleksander Reberšek, socialna politika v naši državi ni prava, saj upravičenec do socialne pomoči ne more biti v ugodnejšem položaju kot zaposleni.

Predloga pa ne bodo podprli poslanci SDS. Po besedah Karmen Furman je trenutna socialna politika zgrešena, delo pa popolnoma razvrednoteno. Opozorila je, da so razmerja med plačami, pokojninami in denarno socialno pomočjo porušena. Vladi je očitala, da z ukinitvijo dodatka uvaja uravnilovko, saj bo v enak položaj postavila prejemnike denarne socialne pomoči, ki želijo biti aktivni, in tiste, ki si tega ne želijo.

Podporo predlogu so medtem napovedali v SNS, kjer po besedah Janija Ivanuše ministrici za delo verjamejo, da želi samo urediti socialni sistem, ki ga je njena predhodnica uničila. Poslancu se sicer ne zdi prav, da se ukinja dodatek za delovno aktivnosti pri enostarševskih družinah in samozaposlenih, bi pa morali ukiniti dodatek za delovno aktivnost za prostovoljce.

O vladnem predlogu bo DZ glasoval v torek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
06. 11. 2019 11.39
Gospa Janja Sluga ima prav - razvija se strategija preživetja na socialnih transferjih. zakaj bi šel delat za minimalca če s socialnimi transferji dobim več - tako razmišljajo mnogi brez zaposlitev. Starejši pa delamo čedalje dlje in več, da mladim se izplačujejo socialni transferji. zblojena je tudi politika upokojevanja, namreč kdor je delal 40 let naj gre v penzijo in delovno mesto prepusti mladim. Namreč dokler je neko delovno mesto zasedeno, na isto delovno mesto ne moreš zaposliti druge osebe. Čista logika, ki našim parlamentarcem nikoli ne bo jasna.
zmago56
25. 10. 2019 15.22
+3
Dodatek na delovno aktivnost sploh ni edini denar, ki lenuhe od delovne aktivnosti odvrača. Vse socialne podpote in transferje bi bilo treba temeljito prevetriti in selektivno ukiniti.
Transformerji
25. 10. 2019 15.18
+1
Pa naredimo primerjavo: minimalne pokojnine, minimalna plača - dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa za vse enako - tisti, ki nikoli nič niso delali, pa še vedno ne delajo, imajo pa enake pravice do zdravstva. Logično - vsi tisti z dna s pokojnino ali plačo, bi morali prejemati še 100 evrov na mesec! tako bi bilo pa res pošteno.
flamengo
25. 10. 2019 12.27
+2
Ta stranka je zelo absurdna. Furajo nek socializem v EU, ki nikjer na svetu ni bil nikdar uspešen. Vse socialistične države so propadle ali životarijo in so ljudje lačni in brez svobode.
zajebant2
25. 10. 2019 11.59
+1
če bi bilo to v korist ljudem tak kot pravi vlada, ne bi speminjali, ker bo država profitirala in s tem naredila še večjo revščino pa spreminjajo na vso silo
ROMELS
25. 10. 2019 10.39
+1
lukec ima prav
ArkaMast
25. 10. 2019 10.24
+5
Bravo Levica! ....Povecati minimalca na posteno placo. Ker sedaj ni.
ArkaMast
25. 10. 2019 10.25
+1
Ce ne bodo ceste gradili crnci. In nego bodo delali crnci. Za 300 €.
dragan krstic
25. 10. 2019 10.08
+12
Socialo,dvignite,invalidom,inbolnim,ki,so,res,nesposobi,za,delo.
pista123456
25. 10. 2019 09.35
+17
Socijalo dati samo res potrebnim.... Ostali naj delajo saj potrebujemo 5000 filipincev ki bodo takoj dobili stanovanja in tkd.... Mati samohranilke pa niso tako boge saj vsaka dobi prezivnino za enega al pa tri otroke kar je prav ce tudi bivsi ce sploh je bivsi ne placuje pa namesto njega placujemo tisti ki sploh nismo imeli nic zram... Sam placujem tocno 207e prezivnine za enega otroka... Aha zdaj bom vrjetno se vec ko mi je sla minimalna placa gor...
hotchilipoper
25. 10. 2019 08.59
+17
Nekateri ki so delali 40 let dobijo 500 evrov penzije,oni si pa dvignejo 700 evrov na mesec.Je ni tako grde besede ki jo bi povedal poslancem
hotchilipoper
25. 10. 2019 08.54
+11
»Kdor od poslank in poslancev je včeraj podprl zvišanje lastne plače za 700 evrov letno in zato zavrtal 135 milijonov evrov luknje v proračun - danes pa to luknjo polni z jemanjem 200 evrov dodatka revno zaposleni materi samohranilki - je navadna svinja! Za najboljše plače davčni privilegiji, za revne zaposlene prazen krožnik. Besen sem bolj, kot znam zapisati.«
dule100
25. 10. 2019 07.53
+13
Levica nikoli, ampak res nikoli v zgodovini ni poskrbela za blagostanje ljudi!
ajnajs
25. 10. 2019 07.43
+31
Imamo velik problem z ostarelimi, smetmi,… naj ti ki prejemajo kakršnokoli pomoč s strani države to tudi vrnejo na ta način, da se uvede obvezno javno delo. Mislim, da nam potem ne bo več treba uvažati delovno silo iz Filipiinov.
Desnica boli
25. 10. 2019 07.17
+52
Kdor pozna enega samega roma ali šipćarja, ki prejema dodatek za delovno aktivnost, naj dvigne roko. Njim se za 100€ na mesec ne splača delat npr kot prostovoljec. Tačas raje demontirajo kakšen žleb, prodajo kak prašek izpod pulta z zelenjavo ali štepajo otroke. To jim prinese več denarja kot delo. Tukaj bi bilo treba narediti red, ne pa jemat ljudem ki delajo in dvigovat minimalca za 30€ in letno plačo za 2€. To je norčevanje iz delovnih ljudi.
RdecaZvezda
25. 10. 2019 08.36
-8
Desnica boli
25. 10. 2019 18.22
+1
Ka pa mislis
24. 10. 2019 21.54
-2
pozabljate da je levica edina bila proti novim privilegijem kateri so sami sebi hotli napisati. Zaradi njih je javnost bila dobro obvescena in se je dvignilo veliko prahu, na koncu so se podelali in niso sprejeli predlaganega. prvi od njih in glavni zastavonosa je bil židan
Smartbtm
24. 10. 2019 21.46
+36
levica si rihta zase fajn pogoje za lenarjenje, ker bodo na cesti kmalu.
dragan krstic
24. 10. 2019 21.38
+2
Končno,se,bo,Levica,nabildala,čez,10%,in,to,na,račun,SD.LMŠ,ne,bo,izgubila,vsi,ostali,v,kolaiciji,pa,glasov,nimajo,za,burek.Jelinčič,pa,s,tem,dokončno,uničuje,svojo,stranko.
BroNo1
24. 10. 2019 21.32
+25
Slišim, da je edini uspeh te vlade, da bomo v nedeljo spali uro dlje!
Samo?lovek
24. 10. 2019 21.28
+17
18000 delovnih mest, od katerih je 17500 lažnih! To je resnica! In povrh tipična resnica, namreč nihče je noče priznati.
MATEJ5321
24. 10. 2019 21.17
+12
Denar se da tistim, ki znajo z njim ! Drugače ga mečemo skozi okno ...