Slovenija

Šarec želi 'upor in volitve', Zorčič tarča očitkov, Janša pa je vse skupaj označil za 'absurd na kvadrat'

Ljubljana, 17. 05. 2021 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.P., N.Š.
Komentarji
3177

Poslanke in poslanci na začetku majske seje niso potrdili predlaganega dnevnega reda redne seje DZ. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev, proti pa prav tako 42. Predsednik DZ Igor Zorčič, ki je tudi sam glasoval proti dnevnemu redu, je tako sejo DZ zaključil, še preden se je začela. Premier Janez Janša in vodja poslancev SDS Danijel Krivec sta glasovanje označila za absurd, Zorčič je napovedal posvet vodij poslanskih skupin, koalicija pa zahteva izredno sejo z večino točk, ki so bile predvidene za redno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Je čas za predčasne volitve?
    09:17
    Iz 24UR ZVEČER: Je čas za predčasne volitve?
  • Iz 24UR ZVEČER: 42 proti 42
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: 42 proti 42
  • Iz 24UR: Konec seje še pred začetkom
    02:58
    Iz 24UR: Konec seje še pred začetkom
  • Iz 24UR: Blokada državnega zbora
    01:15
    Iz 24UR: Blokada državnega zbora
  • Iz SVETA: Nenavaden zaplet v parlamentu
    05:24
    Iz SVETA: Nenavaden zaplet v parlamentu

 

Danes bi se morala začeti majska seja, ki bi potekala do vključno torka prihodnji teden. Na dnevnem redu današnjega dela redne seje je bilo odločanje, ali bo DZ zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorja glede predloga ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Za nadaljevanje seje je bilo predvideno odgovarjanje premierja in ministrov na poslanska vprašanja. V nadaljevanju tedna pa naj bi DZ odločal o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janše ter predlogu za razrešitev predsednika DZ Zorčiča.

Seja se je zaključila, preden se je sploh začela.
Seja se je zaključila, preden se je sploh začela. FOTO: Bobo

Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD -  kot razlog za nasprotovanje dnevnemu redu so navedli neupoštevanje koalicijsko-opozicijskih razmerij v delovnih telesih. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti. 

V večjem delu opozicije so pojasnili, da je bil razlog za današnje glasovanje proti dnevnemu redu redne seje prav to, da so bili na sejo uvrščeni predlogi zakonov, ki so jih delovna telesa potrdila v času, ko v njih niso mogli sodelovati poslanci NeP. Opozicija še vedno opozarja, da razrez v delovnih telesih ni v skladu s koalicijsko-opozicijskimi razmerji.

Janša je glasovanje označil za "absurd na kvadrat". "Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija," je zapisal in dodal ključnik "Butale".

Da je absurd, da Zorčič glasuje proti dnevnemu redu seje, ki jo je sklical, je v izjavi za medije v DZ ocenil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je dejal, takšnega zapleta ne pomni, pa je že dolgo v parlamentu. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal.

Krivec je spomnil, da je bila ključna točka seje ustavna obtožba. "Da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o predsedniku DZ," je pripomnil. 

Krivec tudi ocenjuje, da takšno spreminjanje delovnega procesa v DZ ni primerno. Po poslovniku DZ morajo o predlogu ustavne obtožbe odločiti najkasneje v 60 dneh po vložitvi predloga. Če odločitve v tem roku ne sprejme, se šteje, da je predlog zavrnjen. Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so predlog v DZ vložile 2. aprila, tako da je časa za odločanje o tem še do 1. junija.

Janši sicer v delu opozicije med drugim očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Prav tako mu očitajo pritiske na medije in tožilstvo.

Parlamentarni poslovnik namreč določa, da predsednik republike na zahtevo državnega zbora poda mnenje o predlogu obtožbe predsednika vlade. Če bi bil predlog izglasovan, bi Pahor svoje mnenje lahko predstavil bodisi pisno bodisi ustno. Da bi poslanci Janšo obtožili pred ustavnim sodiščem, pa bi potrebovali večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46.

Šarec: Seja o ustavni obtožbi bo

"Zaradi nesprejetja dnevnega reda majske seje DZ ne bo, ker ni bilo dovolj glasov. To ne pomeni, da seje o ustavni obtožbi ne bo. Nasprotno, zahteva za sklic je bila že vložena. Seja o ustavni obtožbi bo!" pa pravi prvak stranke LMŠ Marjan Šarec, ki dodaja: "Čas je za upor, čas je za volitve!" 

Poslanci LMŠ so na Trg republike v znak upora proti obstoječi vladi prinesli 14 stolov, ki simbolizirajo 14 poslanskih mandatov LMŠ, pa so zapisali v stranki. Po 30 letih od izrekla slovenske samostojnosti smo se znašli v položaju, "ko zdaj tisti, ki so Slovenijo osamosvajali, kratijo demokracijo, ne spoštujejo zakonov in se odrekajo temu, kar je prinesla demokracija. Današnje glasovanje o dnevnem redu je pokazalo, da ta vlada nima več večine. Majske seje ne bo, saj ta vlada dela vse, da bi ostala na oblasti, a ne tako, kot je normalno v normalnih demokracijah, da ljudstvo na volitvah presodi, komu bo dalo glas za vodenje države," pravi. 

 

"Danes nismo potrdili dnevnega reda v opoziciji. Opozicija je glasovala enotno, proti temu, da imamo majsko sejo," je dejal Šarec. To so po njegovih besedah naredili zato, ker niso želeli, da bi na sejah potrjevali zakone, ki so po njegovih besedah na odborih dobili podporo le zato, ker so bile poslankam in poslancem nepovezanih kratene pravice do glasovanja na odborih. "Ker so imele koalicijske poslanke in poslanci nelegitimno večino na odborih, so tudi ti zakoni, o katerih bi danes odločali na seji državnega zbora, za nas nelegitimni," je dejal.

"Zato smo preprečili majsko sejo in zato smo se odločili, da je potreben upor tudi v državnem zboru. Zato smo tudi vsi poslanci stranke LMŠ tu, da pokažemo ljudem, da tudi mi čutimo, da je čas za upor. Ta vlada nima več legitimnosti, skupaj je le še zaradi stolčkov in mi ne bomo mirno gledali in dovolili, da se vleče v nedogled," je dejal. Kot odgovorna opozicija bodo tako, pravijo, naredili vse, da preprečijo sprejemanje nelegitimnih zakonov in da pokažejo ljudem, da "smo z njimi, da nam ni vseeno in da smo resna opozicija". "Ljudje čutijo, da je potreben upor – mi čutimo enako," pa so zapisali na družbenem omrežju.

Marjan Šarec: "Današnje glasovanje o dnevnem redu je pokazalo, da ta vlada nima več večine."
Marjan Šarec: "Današnje glasovanje o dnevnem redu je pokazalo, da ta vlada nima več večine." FOTO: 24ur.com

Šarec je dodal, da so danes že vložili zahtevo za izredno sejo, na kateri bi glasovali o ustavni obtožbi predsednika vlade. "Glasovanje bo priložnost, da se vse poslanke in poslanci pri sebi odločijo, ali podpirajo ta dejanja, ki smo jim danes priča, ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve," je še dejal. "Za nas so legitimne le volitve, kjer ljudje odločijo, kdo bo vodil našo državo."

Zorčič napoveduje posvet vodij poslanskih skupin

Zorčič medtem po današnji zavrnitvi dnevnega reda redne seje pričakuje obravnavo predvidenih točk na izrednih sejah. Kot je napovedal, bo v zvezi s tem v najkrajšem možnem času sklical posvet vodij poslanskih skupin. Glasovanje po njegovi oceni kaže na zelo tesna razmerja v DZ, a verjame, da je delo ob dogovarjanju mogoče nadaljevati.

Potem se bo treba dogovoriti v zvezi s časovnico, je pojasnil Zorčič. Po njegovem mnenju pri tem ne bi smelo biti presenečenj oz. jih poslovnik DZ ne dopušča, saj da mora biti izredna seja DZ, če jo zahteva najmanj četrtina poslancev, sklicana v najpozneje 15 dneh.

Opozorila, da je glasoval proti dnevnemu redu seje, ki jo je sam sklical, pa je komentiral z besedami: "Glasovanje o dnevnem redu je predvideno v poslovniku. Glas vsakega poslanca, tudi moj, šteje enako." 

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

Koalicija zahteva izredno sejo z večino točk, ki so bile predvidene za redno

Koalicijske poslanske skupine pa so že vložile zahtevo za sklic izredne seje DZ za obravnavo večine točk, ki so bile uvrščene na dnevni red redne seje, ki pa danes ni bil izglasovan. V predlogu za izredno sejo ni opozicijskih predlogov zakonov in mandatno-volilnih zadev, med katerimi je bil tudi predlog za razrešitev Zorčiča.

Med drugim koalicija na predlagan dnevni red za izredno sejo ni uvrstila predloga novele zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in predloga novele kazenskega zakonika. Na dnevnem redu ni predvidene obravnave skupnega poročila o delu komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leti 2018 in 2019 ter predloga priporočila v zvezi z revizijskim poročilom računskega sodišča glede izvajanja nadzorstvene funkcije Banke Slovenije.

Koalicija v zahtevi za sklic izredne seje predlaga, da kolegij predsednika DZ sprejme sklep o možnosti sodelovanja na seji na daljavo.

Na izredni seji sicer predlagajo obravnavo 21 točk. Poleg tistih, ki so bile predvidene za redno sejo, je uvrščen tudi predlog sprememb odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ. Kolegij predsednika DZ je namreč danes potrdil nov razrez v delovnih telesih, v katerih bo imela poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) 12 mest. 

V večjem delu opozicije so danes pojasnili, da je bil razlog za današnje glasovanje proti dnevnemu redu redne seje prav to, da so bili na sejo uvrščeni predlogi zakonov, ki so jih delovna telesa potrdila v času, ko v njih niso mogli sodelovati poslanci NeP. Opozicija še vedno opozarja, da razrez v delovnih telesih ni v skladu s koalicijsko-opozicijskimi razmerji.

Oteženo delo DZ

Današnje dogajanje v DZ je znova pokazalo, da je njegovo delovanje oteženo, včasih celo onemogočeno. Nobena stran namreč nima a priori večine, pač pa se mora zanjo potruditi, pravi politolog Miro Haček z ljubljanske fakultete za družbene vede. Opozicija seže nekje do 43, koalicija do 47 glasov.

Ta položaj daje precejšnjo moč zunajkoalicijskim podpornicam vlade, manjšinska poslanca pa potiska v nehvaležno vlogo jezička na tehtnici. Sta pod pritiskom tako z leve kot z desne, kar se bo po njegovem mnenju zagotovo spet pokazalo pri ponovnem glasovanju o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča. Je pa pričakovano, da koalicija na dnevni red izredne seje DZ tega še ni uvrstila. Manjkata namreč po en poslanec DeSUS in SMC, v trenutni situaciji pa šteje vsak glas, je dejal.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
27. 05. 2021 09.03
+2
Kdor nagovarja k uporu je zelo nevaren in škodljiv
vokindos
25. 05. 2021 11.18
A te stole so si postavili za kakšno Šarčevo burlesko? No pa še za tja ni več. Res!
Perivnik
22. 05. 2021 11.02
+4
Švarc bi samo nagovarjal k uporu, ko je pa treba kaj narediti, pa puško v koruzo. Takih ne rabimo.
Smešno
21. 05. 2021 08.32
-1
Republika Butale. Še vedno. Žal.
toti mišek
19. 05. 2021 21.21
+3
Komunajzarji konec je!!!
taft007
18. 05. 2021 20.34
+4
hickel
18. 05. 2021 19.39
+3
Alenka pojdi na Ig in razlagaj o mostiščarjih.
tiandra4
18. 05. 2021 16.07
-1
ČAS JE ZA MENJAVO VLADE
Wolfman
18. 05. 2021 14.16
+0
Beli stolčkarji, ne bom vam uspelo, to je J.
User768643
18. 05. 2021 11.47
+2
Šarec, a res ne dojameš, da si zamudil oziroma izpustil svojo priložnost. Ohrani ponos in se dostojno umakni. In da si res na podnu, si dokazal s podporo Erjavcu za mandatarja.
Ponosno na DESNO
18. 05. 2021 11.43
-2
Ni razlike med JETIJEM in PAMETNIM LEVAKOM … - baje da obstajata … ampak noben ju ni še videl in srečal .. !!!
Ponosno na DESNO
18. 05. 2021 11.42
-3
Levaki, imam eno sila preprosto vprašanje - kdaj vas bo srečala pamet?
Ponosno na DESNO
18. 05. 2021 11.41
-2
💚 podpora vladi ❤ 💚 vseslovenska podpora vladi ❤
Ponosno na DESNO
18. 05. 2021 11.41
-2
Čas hitro beži ... levaki - kdaj Janša prevzame vodenje EU ... 30. junija ob 24.00h ... ali 01. julija ob 00.00h .. - sam vprašam ? ... za prjatla sprašujem .. ✔😆😎👌
Ponosno na DESNO
18. 05. 2021 11.41
-2
Pobožni LEVI dražgoški "ministranti" in dediči pokojnin ter politkolesarji - SRAM VAS NAJ BO. .... opranoglavi nasedajo enmu vaškemu posebnežu Marjanu ...
lluckyss
18. 05. 2021 12.16
+2
Povej si plačan od števila komentarjev ali od tega kako butast je ?!
športnik66
18. 05. 2021 10.45
+1
Čakaj malo, a ni ta Šarec zaradi svojo popolne nesposobnosti, odstopil s premierskega položaja? Torej, naj bo raje tiho...in počaka na naslednje volitve, na katerih bo pogorel na celi črti. Ta tip parlamenta ne bo več videl. Sem prepričan v to. Volilci pač niso tako neumni, da bi ponovili napako iz prejšnjih volitev in ga ponovno volili.
Mladi? Plasto
18. 05. 2021 10.56
+0
hehehehehehe ..... večina nas ni opranih na 90 :D ..... že tvoj komentar kaže na popolno nepoznavanje politične situacije .... za svoj vir znanja pa žal uporabljaš noro tv in demokracijo , očitno :D ...... se pa šarca bojite ,kot hudič križa :D ..... le zakaj :D ? hehehehehehehe
Ponosno na DESNO
18. 05. 2021 11.38
-2
@Plasto ... daj ne bluzi .... bolj smešno kot to .... pa res ni nič drugega, kot da za svoj vir znanja žal uporabljaš RTV, MLADINO, NECENZURIRANO, METELKOVO ....
Merhabap
18. 05. 2021 10.42
+5
opozicijo razrešit
Boštjan Gradišar
18. 05. 2021 10.40
+1
Gospod Šarec, bili ste na položaju, s katerega ste odločali. Odstopili ste in dejansko povzročili stanje, kjer smo sedaj. Kdo in zakaj vas je "izdal" sploh ni pommebno. Je pa pommebno to, da ste imeli možnost, sami ste to možnost zapustili, zdaj pa se delate pametnega in ponujate rešitve (čeravno, če pogledamo, je vaša rtešitev zgolj ta, da trenutna vlada odide, kaj pa potem?). Raje se vrnite h komediji, tam ste bili smešni, tole kar počnete zdaj, je pa bolj za jok kot za smeh.
Mladi? Plasto
18. 05. 2021 10.54
+3
a si slišal za volitve pa to :D ..... toliko pametovanja , za prazen nič :D
Pomemben petelin
18. 05. 2021 10.37
+6
Horvat "Speedy Gonzales" je še vedno v nizkem štartu? Hkrati moli da bi Počivalškov čudež izpitja samo vode iz špricarja priznali za čudež ,da bi se sprostil sedež ,ki nič ne prinese v tej pat poziciji. Kakšni zimbabve sodelavci, da dol padeš od smeha.
JohannDoe
18. 05. 2021 10.37
+11
Ja, tako je to že trideset let. Ko je janša v opoziciji in nagaja, se vladne stranke zgražajo na kubik. Ko je Janša vsake toliko v vladi in mu opozicija enako nagaja, se on zgraža, opozicija pa pretvarja da vloge nikoli niso še bile zamenjane. In tako naprej. Volivci pa kratkega spomina, vsakič znova kot, da se je začel dan včeraj.