Slovenija

Bodo posnetke surovega ravnanja z otroki lahko uporabili na sodišču?

Ljubljana, 04. 10. 2018 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posnetki vzgojiteljice iz ljubljanskega zasebnega zavoda Kengurujčki, kako sodelavka trpinči otroke, so sprožili policijsko preiskavo dogajanja v zavodu. Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, zakon o kazenskem postopku policiji v takšnem primeru ne omogoča uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, ki bi potrdili sum.

Medtem ko so Slovenijo te dni pretresli posnetki surovega ravnanja z malčki, pa so denimo v sosednji Italiji zadnja leta zabeležili več zgodb nasilja nad otroki v vrtcih, ki jih je razkrila policija tudi s pomočjo "skritih kamer", nameščenih v preiskovanih ustanovah. Naša policija skritega snemanja v takem primeru ne bi smela uporabiti. Kot primer, zagrožena kazen za zanemarjanje ali grobo ravnanje z otrokom je namreč največ tri leta zapora, slovenska zakonodaja pa določa, da lahko policija prikrite preiskovalne ukrepe uporablja le pri preiskovanju kaznivih dejanj, za katere je zagrožena kazen pet ali več let zapora.

Fotografija notranjosti zavoda Kengurujčki
Fotografija notranjosti zavoda Kengurujčki FOTO: 24ur.com

"Video nadzor se lahko uvede v tistih situacijah, ko vsi drugi vzvodi odpovejo," je za POP TV pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Gre za primere prijav, na katere se inšpektorji ne bi odzvali. Da bi bili otroci in vzgojiteljice v vzgojnih ustanovah ves čas pod video nadzorom, pa je po besedah Prelesnikove "prevelik poseg". Poudarila je, da je dopustnost snemanja sicer odvisna od primera do primera. Snemanje je namreč dopustno, če presodimo, da je ogroženo življenje. Vzgojiteljica v zavodu Kengurujčki je tako ravnala pravilno, saj je s tem preprečila nadaljnje nedopustno početje, je dodala informacijska pooblaščenka.

Na vprašanje, ali bo posnetke iz zavoda Kengurujčki, ki jih je posnela vzgojiteljica, mogoče uporabiti na sodišču, so na GPU sicer odgovorili, da policija v okviru preiskave kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, svoje ugotovitve posreduje pristojnemu tožilstvu v obliki kazenske ovadbe oz. poročila, "odločitev o nadaljnjih postopkih in dokazih pa je v pristojnosti tožilcev".

Sodišče na podlagi sodne prakse v takšnih primerih presoja med pravico otrok do varnosti in pravico posameznika do zasebnosti. Snemanje brez vednosti in dovoljenja posameznika je namreč lahko nezakonito. 

Policijo na leto obvestijo povprečno o dveh primerih, pri katerih je naznanitelj ocenil, da ravnanje zaposlenega v vzgojno-varstvenem zavodu do otrok ni bilo primerno. Kvalifikacija kaznivega dejanja je po navedbah GPU v takšnih primerih odvisna od tega, kako je bilo izvedeno kaznivo dejanje in kakšne posledice so nastale.

"Lahko gre za različna kazniva dejanja – npr. za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje, povzročitve telesnih poškodb ter kazniva dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost," so zapisali na GPU. Ob tem so opozorili, da policija preverja vsako prijavo ter jo obravnava v skladu z danimi pooblastili in s postopki, kot jih predvideva zakon o kazenskem postopku.

Preberite tudi, kakšne posledice lahko takšna zloraba prinese otrokom? Kako jim lahko pomagajo starši? Kako naj sami ostanejo dovolj močni v takšnih okoliščinah?

V okviru preiskovanja policija pridobiva informacije tudi od drugih organov, so še dodali na GPU.

V javnost so včeraj prišli posnetki iz zavoda Kengurujčki, iz katerih je razvidno neprimerno ravnanje z otroki, saj so jih prisilno umirjali in hranili. Dogajanje je posnela vzgojiteljica, katere opozorila so v zavodu naletela na gluha ušesa, zato je posnetke pokazala staršem in skupaj so podali prijavo na policijo. Sum surovega ravnanja zdaj preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZK_
05. 10. 2018 12.14
+9
Spet govorite na pamet, ker zadeve ne poznate. Druga kot pa, da je v naši državi, da je v naši državi vse slabo, pa tako ne znate povedati. Ko bi vsaj kdaj še šli iz naše države, bi vedeli kje živimo. Nobene izločitve dokazov ne bo. Pa k bistvu. V primeru trku dveh pravic, v tem primeru pravice do zasebnost in pravice do telesne integritete (spolne nedotakljivosti i. t. d.), je vedno močnejša in se mora pravica do zasebnosti vedno umakniti pravici pravici do telesne integritete. To pomeni, da lahko snemate storilca kaznivega dejanja, ker s tem varujete močnejšo pravico. Takšna je sodna praksa ESČP in našega Vrhovnega sodišča že od nekdaj. Popolnoma drugačna situacija pa bi bila, če bi vas snemala policija in ne bi imela odredbe sodnika ali zakonskega pooblastila, ki ji to dovoljuje. Tukaj pa se zadeva strožje presoja, ker je policija javni organ, javno oblast pa je pri takšnih vzvodih potrebno "brzdati".
ZK_
05. 10. 2018 11.29
+6
Spet govorite na pamet, ker zadev ne poznate. Ob trku dveh pravic, še posebej, ko gre za trk pravice do zasebnost in pravice do telesne integritete, ima vedno prednost slednja kot močnejša. To pomeni, da je dovoljeno snemati storilca kaznivega dejanja, saj se šteje, da pravica do telesne integritete (v tem primeru otrok) prevlada nad pravico do zasebnosti. Nobenih izločitev dokazov ne bo. Takšna je sodna praksa ESČP in našega Vrhovnega sodišča že od nekdaj. Popolnoma druga pa je, ko bi Vas na primer snemala Policija brez odredbe sodnika oziroma brez posebnega zakonskega pooblastila. Tam pa bi šlo za nedovoljen dokaz, ker gre za javni organ.
Pravicaje
05. 10. 2018 18.26
+2
No ,eni so pa pametni, ker vse vejo in nas (rajo) že od osamosvojitve prepričujejo, da je naše sodstvo odlično in pravično ,samo ljudstvo treba zamenjati ,ker ga ne razume !!!! . V Sloveniji je znano da imata dva pravnika o isti zadevi drugačno mišljenje , zmaga pa tisti ,ki je na oblasti in NE tisti, ki sodi po pravu in ob enem upošteva še moralni vidik situacije . To je znano vsem v Sloveniji in da se sodniki v večini odmevnih sojenj delajo norca iz našega znanja pa tudi ! Ne mi govorit sedaj o nekih trkih pravic itd.itd. in kako je vse to jasno in bo pravici zadoščeno in ohohoh in sploh !! Kajti stavim ,da tudi na tem sojenju ne bo šlo tako gladko in pravično ,kakor se zdi sedaj.Pa lep pozdrav in z veseljem pričakujem vaš prav .
ZK_
06. 10. 2018 07.17
+1
Ni odlično, ni pa takšno stanje kot se ga prikazuje. Če bi bilo tako slabo stanje v sodstvu, potem ne bi imel največ pravd na prebivalca v EU. In to smo kar krepko nad drugouvrščenim. Zanimivo, da imajo najslabše mnenje ravno tisti, ki še niso imeli nobenega stika s sodiščem, razen preko kvadrataste škatle v dnevni sobi. In ne, ni vse v sistemu (govorim na splošno). Veliko odgovornosti za trenutno stanje nosijo ljudje.
sosed5
05. 10. 2018 10.02
+2
Ne vem, zakaj se nihce ne vprasa, zakaj imamo tako napisane zakone? Se marsikje je enako, protipravni odvzem - skoraj misija nemogoce, dokazati nekaj v nasprotju z vso logiko in in ..taksne zakone imamo, ker to elitam odgovarja, jih je takorekoc nemogoce obsoditi, z redkimi izjemami, da narod ne znori. Vcasih pa se to izkoristi tudi kaksen povprecen drzavljan kot bo verjetno v tem primeru. Torej kdo in zakaj nam pise take (demokraticne) zakone??
Pravicaje
05. 10. 2018 09.39
+24
Posnetki morajo biti kot dokaz ,če niso, obvezno spremeniti zakon , ker je to potuha ostalim storilcem takih grozljivih dejanj .Sedaj ko je tema aktualna je treba nuijno v parlamentu spremeniti zakon , da vsak posnetek ki kaže zlorabljanje otrok je verodostojen oz. se avtomatično uporani kot dokaz ! Kjerkoli, kdajkoli in kdorkoli !!!!!!!! Tu glede tega - vprašanja ni !!
ZK_
05. 10. 2018 11.31
+2
Nobena sprememba zakona ni potrebna, ker lahko že sedaj vzameš svoj telefon v roke in posnameš storilca kaznivega dejanja.
Ylimaf
05. 10. 2018 09.25
+12
Pa kakšno je to sploh vprašanje "ali se bodo smeli uporabiti"?! Pa alo?! Kakšen dvom lepo vas prosim?!
junij66
05. 10. 2018 08.45
+14
Posnetki ne bodo veljali kot dokaz ker brezčutna vzgojiteljica ni vedela da jo snemajo. Saj je že njen sin izjavil da na posnetkih to ni njegova mati. Tako da bo sodišče lepo zavrglo dokaze in...
Mala Noche
05. 10. 2018 09.35
+12
Na koncu bo edino kaznovana ona ki je snemala :(
anakondabox
05. 10. 2018 08.38
+10
Tu ni kaj za čakati, saj gre za najbolj sprevrženo dejanje na področju predšolske vzgoje. Naj bo to prednostni primer na sodišču. Dokazov je dovolj za takojšnje ukrepanje. Morda bi tudi malo večji malčki z nevsiljivimi vprašanji lahko marsikaj na svoj način popisali in povedali: z risbico, ob igri vlog...#kjesičlovek
Amnasty
05. 10. 2018 08.33
+18
včeraj sem slišala da v primeru da je ogroženo življenje se lahko snema brez dovoljenja, torej bojo veljavni posnetki
aaasss
05. 10. 2018 08.27
+23
vse je kr nekaj, vse je posneto, vse se vidi, ta oseba bi že mogla biti v zaporu naslednjih 30 let in konec debate.
Anubis161
05. 10. 2018 07.45
+45
Torej, je po tem takem provida, ki se pelje za mano po avtocesti ne more uporabit kot dokazno gradivo, ker 1. snema brez moje vednosti in dovoljenja, ter 2. da citiram (slovenska zakonodaja pa določa, da lahko policija prikrite preiskovalne ukrepe uporablja le pri preiskovanju kaznivih dejanj, za katere je zagrožena kazen pet ali več let zapora.) Dobro vedet, ali dvojna merila?
zagor2
05. 10. 2018 08.45
+5
Anubis161 tle ti bojo cajkani pa takoj citirali člen po katerem je tako snemanje dovoljeno. Ne boš ti njih prelisiču, so skuzi ko makaron
ceta69
05. 10. 2018 07.44
+5
v zakonodaji piše da se moramo zaščititi ne pa kako to so samo sodniška posla da zavlačujejo in kasirajo od malih ljudi
Daniel Franc Ocvirk
05. 10. 2018 07.40
+14
Te video dokaze nebojo sodniki upoštevali. Varstvo osebnih podatkov; koga pa naj varuje? Otrok sigurno ne. Vedno žrtev ta kratko potegne. Se grem staviti za kolikor hočete, da bo kdo mogoče dobil kdo kak dan pogojne kazni. Osebno imam rad kamere, ki so povsod postavljene. Malo pa le zadržujejo razne lopove.
METKA102
05. 10. 2018 07.08
+37
Če snemanje ni verodostojno, zakaj potem sploh so nameščene kamere skoraj povsod?
MKII
05. 10. 2018 07.31
+9
Tomaz1980
05. 10. 2018 09.04
Metka102, zato ker je v naši preljubi deželici in še marsikje BOLJ pomembno, kaj si ukradel in komu, razna špijuniranja po posamezniku kakšen izgleda, kot pa ogrožanje življenj posameznika! Grdo, se strinjam! :(
Novi uporabnik
04. 10. 2018 22.55
+4
To zakonodajo bi morali spremeniti, zakon je tsk, kakor da ima kamera nekakšno čarobno moč ki ti vzame dušo
SIKATOR 1
04. 10. 2018 22.46
+39
Treba je spremenit zakon,če je oseba katera krši zakon posneta je treba to upoštevat,ker to je dokaz,črno na belem in bi moral veljat in glede na to,da je to jasen dokaz,da je bilo storjeno kaznivo dejanje,potem ni potrebno sojenje in razmetavanje davkoplačevalskega denarja ter trošenje časa,ampak samo treba je osebo zapret(kar za dolgo časa).
slabogledam
04. 10. 2018 22.20
+13
In vi 24 ur si dovolite brisat komentarje ,ki samo VAM in tistim ko vas plačujejo niso všeč. Pa kaj še čakamo?
MKII
04. 10. 2018 22.14
+17
Ok KRKANI, evo scenarij. Ulica. Par oseb. Mimoidoči povleče pistol in začne strelati. Rani 5, fenta 2. Nekdo je z okna vse posnel. Posnetek predložijo na sojenju, sodniki ga pač ne upoštevajo zaradi KRLANSLIH ZAKONOV. to ni pravda, to je gnojnica.
Eastman
04. 10. 2018 22.23
-2
Se vedno je lahko prica brez posnetka + 5 ranjenih pric.
Amnasty
05. 10. 2018 08.32
MKII
04. 10. 2018 22.10
+17
Ker krkan si je zmislu, da HALO, POSNETKA KI KAŽE PRETEKLI DOGODEK, NE MOREŠ UPORABITI KOT DOKAZ? HALO KRKANI, KI STE TO BEDO UZAKONILI? A ČE BI BLO KJE POSILSTVO, BI ISTO NEUPOŠTEVALI? HA?
brusilec
04. 10. 2018 22.08
+5
ko je varstvo občutljivih osebnih podatkov bolj pomembno kot pa varstvo psihičnega in pa psihičnega zdravja vseh drugih. Vsak se lahko nasilno obnaša na cesti, dokler ga po čudežu ne ujame policija, ampak bohnedej da ga pa snemaš.. ker posegaš v njegovo zasebnost. Isto v tem primeru.. bolano je tole.. sicer pa vemo kje bi končalo, evropsko sodišče bi določilo kazen za slovensko sodišče,.. sej tako bo najbrž v vsakem primeru. Kakor se spravijo državni tožilci na delo, je na delu nesposobnost. Izgleda bi res bilo treba v privat tožbe.
brusilec
04. 10. 2018 22.08
Fredi34
04. 10. 2018 22.07
+3
Posnetki se lahko zavržejo, še vedno pa lahko priča pove veliko več kot je posnela. Še kak psihiatrični izvedenec in ni bog da te peklenske zločince spravijo za zapahe.
zagor2
05. 10. 2018 08.49
Fredi34 ne kliči psihiatra, bo babo kuj za neprištevno ocenu