Slovenija

Stavkali bi: nizke plače, ureditev dela ob nedeljah in praznikih pa se že zlorablja

Ljubljana, 27. 06. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
59

Stavko podpira kar 97 odstotkov zaposlenih v trgovinski dejavnosti. Več kot tri četrtine jih je tako nezadovoljnih s svojo plačo, da bi stavkali takoj. Dve tretjini vseh prodajalk in prodajalcev namreč mesečno prejme med 600 in 750 evri neto, zgolj dva odstotka zaposlenih v trgovinski dejavnosti zasluži več kot 900 evrov na mesec. Prodajalke in prodajalci opozarjajo še, da so takoj po prvem januarju, ko je obveljala nova ureditev dela ob nedeljah in praznikih, delodajalci ta dogovor začeli zlorabljati.


 


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
19. 10. 2018 11.17
+4
Če delaš in si še toliko plačan, da še moraš po socialno je potrebno takoj zamenjati delodajalca. Sindikati bi morali izobraziti delavce-zaposlene..lahko so to zdravniki, kateri so v današnjem času zelo izkoriščani in seveda tudi drugi...Morajo vedeti, kako posluje podjetje , kakšna je njihova dodana vrednost, če imajo izgubo, če lastnik kupuje jahto, dragi avtomobil... in ne vlaga v razvoj, kar je prvi znak in alarm, da se tako podjetje takoj zapusti... Vrednost podjetja niso samo tovarne, produkti, repro material.. so tudi delavci in oni dajo dodano vrednost proizvodu, delu... Samo znanje in to konkretno nas lahko reši bede in ne zakoni in ne država ali dobrodelna ustanova. Takoj morajo sindikati na delo in njihov Mesec, da naučijo delavca ne glede na delo koliko je njegovo delo vredno in zakaj dobi tako mizerijo od plačila. Edino tako bo z argumentom zahteval pošteno plačilo in ne vpil na ulici s transparentom z nekim brezveznim sloganom, kateri nima blage veze z njegovi položajem. Minimalc mora izplačevati podjetje, katero je v glivi a le začasno in s pogodbo, da bo ta minimalc trajal določen čas do dobička v podjetju....
slovenskidelavec
19. 10. 2018 09.29
+4
Če imamo vlade, ki nam lažejo o poštenju in zakonitostih in podpirajo delodajalce, ne uvedejo nadzora nad zakonodajo. Delodajalci se obnašajo kot da smo v sužnjelastništvu, saj jasno povedo, da zakonodaje ne bodo spoštovali delaj ali idi je jasen njihov moto. Uravnilovka pomeni najbol preprosta dela in zelo zahtevna dela so enako plačana, delodajalci naj kar sami delajo pod takšnimi pogoji. Ne jamrat da ni delavcev.
slovenskidelavec
27. 06. 2018 19.55
+5
Kaj bo nova pogodba, če še stare ne spoštujejo. So kot parlament, ki spreminja zakonodajo za nobeno pa ne poskrbi, da bi se v praksi izvajala.
slovenskidelavec
27. 06. 2018 18.39
+8
Kateri dogovor ali zakon pa se spoštuje v naši državi, ki je napisan samo na papirju v praksi pa večina do pravice ne pride. Zato sem skeptičen, do levice če delavcem lahko zagotovi pravno varnost. V večini trgovskih podjetjih je katastrofa , kršenje ZDR-1, kolektivnih pogodb in pogodb o zaposlitvi je nekaj vsakdanjega. Število inšpektorjev za delo se je zmajnšalo in še ti delajo za delodajalce razen nekaj posameznikov, že ko prideš na inšpekcijo ti povedo, da so prekrškovni organ in trdijo vse mogoče da te odvrnejo od prijave.
srmeka
27. 06. 2018 17.07
+2
drži, plače so prenizke. Dober prodajalec se lahko tudi dobro proda. V kolikor si pri največjem trgovcu in vlečeš minimalca in nekaj dodatka, in se ne zmigaš drugam za večjo plačo, kjer je potrebno kaj pokazat ste si prodajalci sami krivi. Če si malo na blagajni, pa malo police filaš je to rutina brez dodane vrednosti, v kolikor se pa sučeš med policami in svetuješ, priporočaš in na koncu prodaš je pa to to. Sam plačujem prodajalce krepko preko jurja , poslovodja preko 2. Jim zaupam, prinesejo mi toliko in toliko dobička, katerega je po mojem mnenju potrebno prikazati zaposlenim, in iz tega se reže kruh
slovenskidelavec
27. 06. 2018 18.41
+6
Pri največjem trgovcu je katastrofa, povprečna starost okoli 50 let in se teško dobro prodajo.
brezveze13
27. 06. 2018 13.28
+21
vsi trgovski delavci bi morali enkrat tudi izvesti svojo grožnjo ne samo govoriti. Na referendumu je bilo že dvakrat izglasovano zaprtje trgovin ob sobotah in nedeljah in zato se ni za bati ker država je s tem skoraj prisiljena stopiti ob stran trgovskih delavcev (NE TRGOVCEV TI SO PO NAVADI ŠEFI) pa bi kaj kmalu videli kakšen bi bil efekt če bi se morali ti šefi sami poditi po trgovini ob sobotah nedeljah in praznikih verjemite tudi tisti izmišljenčki ki imajo trgovino za svoj sprehod bi hitro spremenili svoje navade. Pojdite v nemčijo Avstrijo sobo popoldan do ponedeljka šlus zaprto. In naj ne stokajo ti prepotentni trgovci ŠEFI da trgovina ne ustvarja dovolj prometa od kje jim potem denar da lahko gradijo te veletrgovske centre ZELO ŽALOSTNO ZA DŽAVO DA PUSTI SVOJ NAROD V ZAPOSLENE KOT PRODAJALCE NA TAKŠNEM NIVOJU IZKORIŠČANJA PO DRUGI STRANI DAJE npr. HOFERJU možnost da si dovoli na glavni cesti postaviti kar semafor kako bi omogočili dostop do svojih prodajaln ali pa če bi slučajno kdo ne hotel iti v trgovino ga mimogrede zaustavi in opomni semafor na trgovino, tam kjer bi pa bil semafor nujno potreben in je v interesu občine in njihovih prebivalcev je pa to postopek kot bi osvobajal triglav. pozivam vse prodajalce naj se ne bojijo in že enkrat pokažejo zobe TUDI ČE JIH NEKATERI ŠEFI MOGOČE ODPUSTIJO JIH BODO PRISILJENI NAZAJ ZAPOSLITI ALI PA NAJ SAMI DELAJO ALI ZAPREJO DRUGE MOŽNOSTI NIMAJO drugače boste lahko še dolgo tarnali
Netajkun
27. 06. 2018 12.35
-8
V Sloveniji so plače v okviru tistega , kar skupno ustvarimo . Avstrija ustvari še enkrat več , Nemčija 80 % več , Italija 50 % več , Hrvaška 25 % manj , Madžarka 35 % manj , itd . . . Če bi imeli 40.000 € + BDP-ja ( kot Avstrija ) , bi bile tudi povprečna plača cca. 2000 € , če bi imeli 6000 € ( kot Srbija ) , bi pa imeli plače cca. 300 € . Ne trdim , da ni anomalij . . v grobem pa to pravilo kar drži .
hruškeinjabolka
27. 06. 2018 12.46
+4
...no ti pa si bolnik, k je najbrž pravkar sestopil z drevesa!
Bojan-F
27. 06. 2018 18.34
+0
Bolj enostavne a natancne obrazlozitve, kot jo je zapisal Netajkun, je ni.
butalistan
19. 10. 2018 07.56
vomo
27. 06. 2018 11.29
+17
preden delavec zahteva višjo plačo, naj se dober informira s kakšnim dobičkom dela njegovo podjetje, koliko prispeva... neumno je, če podjetje ustvarja ogromne dobičke stavkati za nekaj deset evrov. zakaj bi imel prodajalec samo 700e, če ima lahko 1500e in več če dober dela in ima za takšno plačo velike razloge.. Zato prodajalci izobrazite se in temeljito proučite poslovanje vašega podjetja, saj s takim načinom boste aktivno sodelovali pri rasti vašega podjetja...SREČNO IN NE STAVKAJTE VSI ZA PAR EVROV-NEUMNOST.
hruškeinjabolka
27. 06. 2018 11.03
+14
Fajn, čimprej naj propadejo, vsi. Dajte lepo delavcu 12€(vsaj) na uro, + nadure pa bo. Pa morda presedlate iz avta za 100.000€ na avto za 15€, pa bo šlo. Sploh bi morali pa inšpektorji brez kakršne koli debate, za čisto minimalno kršitev delovne zakonodaje,ZAPEČATITI LOKAL,trgovino, takoj, vsaj 300.000€ kazni, pol leta zapora, pa da vidmo kolk "junakov" bo še kršilo delovno (in ostalo) zakonodajo. Itaq jih po 60% zaprlo lokale/trgovine, kar sploh ne bo nič narobe, ostali bodo pa pač delali po pravilih!
Krta?a 21
27. 06. 2018 10.49
+7
Moral boste ustanovit "ta prav sindikat", ker tole kar mate so kupljenčki. Da je temu res tako, so dokazali delavci v Heliosu, ki so se mimo volje "kvazi sindikata" odločili stavkat...in dosegli vsaj nekaj.
Julijann
27. 06. 2018 10.48
+15
V slogi je moč in pokažite svojim delodajalcem, da niste sužnji, ampak ljudje, ki odgovorno opravljate poklic, ki je žal postal povsem razvrednoten...vrnite ga na višjo raven!!!....če je sindikat zanič, se pa organizirajte sami!!!
DAEMONIUM
27. 06. 2018 10.40
+15
Kaj se cakate??? Kdaj pa boste strajkali ce ne sedaj??? Place skoraj na ravni Bosne ali celo pod njimi ce upostevamo ostale zivljenske stroske! Trgovska podjetja stejo dobicke v stotine milionov eur a delavcem izplacujejo drzavne minimalce, sramotw.a. zahtevajete minimalni dvig plac za 200 eur, kdor ne more, pa naj zapre trgovino, pa tudi 200 eur nic ni ce vidimo da je v Avstriji prag revscine 1100 eur a 2/3 zivljenskih stroskov cenejsih kot v Sloveniji. Pa dosti je tega komunisticnega slovenskega sistema, ki unicuje ljudem tudi voljo do zivljenja!
bloobyu
27. 06. 2018 10.39
+18
Tisti, ki pravite, da bi zaradi zaprtih nedelj odpuščali..iz prve roke vam povem, da temu ni tako..ob nedeljah dobivaš delavce iz trgovin, ki so zaprte...delavcev primanjkuje, samo v tem podjetju jih rabijo 4000. Sem delala v trgovini od 2015 in pred kakim mesecem odšla drugam. V tem času niso odpustili niti enega, nove pa so dobili zelo težko, ker so pogoji dela katastrofa in večina novih odide po izteku 3mesečnega poskusnega roka ali še prej. Zadnje mesece tudi množično prihaja do odpovedi, kdor ima kam zbežati, bo zbežal. Vodstvo pa se začudeno sprašuje, zakaj je temu tako in zakaj ne morejo obdržati delavcev, medtem ko v pisarni srkajo kavico, sužnji pa garajo še namesto tistih, ki so odšli, ker novih ni. Skrajni čas je, da se uprejo.
estelle.r
27. 06. 2018 10.31
+6
Ah bezveze že tile trgovci in nedelje. Sem že zdavnaj rekla, naj si raje uredijo plače in dodatke na delo, ker jim kvazi fraj nedelje za ta minimalac, ki ga dobijo, ne pomenijo veliko. So lahko doma pa jočejo, sej za kaj več že rabiš denar madona.
zims
27. 06. 2018 10.29
+9
Najbolje bi bilo ,da vsi ki so zaposleni v trgovini zberejo podpise o nezaupnici g. Ladi Rožič saj je za trgovce v zadnjih letih ni naredil popolnoma nič .Potrbno je izbrati resnično trdega pogajalca.. za nedeljsko delo pa NI pogajanja 500% temveč samo ZAPRTO
Mali medo
27. 06. 2018 10.07
+8
če se ne bi sindikalisti vsakič zalizali delodajalci bi bilo tole že 3krat rešeno
zims
27. 06. 2018 10.01
+14
Za delo ob nedeljah je izključno krivec Zoran Jankovič ,je prvi ki je odprl merkatorje-ve trgovine,centre v nedeljo .Vsi drugi so posnemali njegovo dejanje in to imamo kljub referendumu še danes .. žal....
JWP
27. 06. 2018 09.31
+12
Je reku sindikalist v lepi Hugo Boss polo majici...
mufic
27. 06. 2018 09.29
+16
je boljše na sociali bit
Tomaz1980
27. 06. 2018 09.27
+28
Folk... Čist simpl je zadeva! Nehajte ob nedeljah hoditi v trgovino in kupujte ob petkih za 2 dni, pa bo nedelja prosta!
kajenješkodi
27. 06. 2018 09.29
+10
to ne spremeni višine plač..na tak način bodo še odpuščali...