Slovenija

Bodo proti okužbi z virusom HPV po novem cepljeni tudi dečki?

Ljubljana, 23. 01. 2019 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanski Ginekološki kliniki so odprli cepilno mesto za cepljenje proti okužbi z virusi HPV, s katerim lahko preprečimo nastanek raka materničnega vratu. Okužba s HPV je sicer najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Mladi se s temi virusi lahko okužijo že kmalu po začetku spolnih aktivnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dečki s HPV se okužijo enako hitro kot dekleta
    02:06
    Iz 24UR: Dečki s HPV se okužijo enako hitro kot dekleta
  • Iz 24UR: Cepljenje proti HPV
    02:45
    Iz 24UR: Cepljenje proti HPV
  • Iz SVETA: Novo cepilno mesto
    02:43
    Iz SVETA: Novo cepilno mesto
Če bi cepili vse mladostnike, ne glede na spol, bi preprečili ali močno zmanjšali možnosti za prenos okužbe s HPV, opominjajo ginekologi.
Če bi cepili vse mladostnike, ne glede na spol, bi preprečili ali močno zmanjšali možnosti za prenos okužbe s HPV, opominjajo ginekologi. FOTO: Thinkstock

Na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so odprli cepilno mesto za cepljenje proti okužbi z virusi HPV, s katerim lahko preprečimo nastanek raka materničnega vratu. Samoplačniško cepljenje izven nacionalnega programa, ki poteka od leta 2009, bo potekalo v specialističnih ginekoloških ambulantah Leonišča.

Od leta 2009 je cepljenje proti HPV vključeno v državni program cepljenja in se izvaja pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Do starosti 15 let je za cepljenje potrebna privolitev staršev. Ginekologi UKC Ljubljana podpirajo cepljenje deklic, hkrati pa svetujejo, naj se cepijo tudi dečki. Aktivnosti za vključitev dečkov v državni program cepljenja proti HPV že potekajo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Cepljenje je najbolj smiselno do 26. leta starosti, pogojno pa tudi do 45. leta. Deklicam, ki so stare 12 let, in zamudnicam je omogočeno cepljenje na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje pri pristojnih šolskih dispanzerjih.

Okužba s HPV je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Mladi se s temi virusi lahko okužijo že kmalu po začetku spolnih aktivnosti, za prenos okužbe pa je dovolj le ljubkovanje. Manj nevarni genotipi lahko povzročajo genitalne bradavice, nevarnejši predrakave in rakave spremembe spolovil, zadnjika, ustne votline in žrela.

Pojavnost genitalnih bradavic je enaka pri obeh spolih. Če bi cepili vse mladostnike, ne glede na spol, bi preprečili ali močno zmanjšali možnosti za prenos okužbe s HPV, še opominjajo ginekologi.

"Z vidika preventivne medicine bi lahko bolje poskrbeli za preprečevanje bolezni"

Na današnji 14. redni seji Državnega sveta Republike Slovenije (DS RS) je državni svetnik Peter Požun podal predlog, naj Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravi in predloži vlogo za obravnavo predloga za vključitev cepljenja proti okužbam HPV za dečke v Program cepljenja in zaščite z zdravili.

"Z vidika preventivne medicine bi lahko bolje poskrbeli za preprečevanje navedene bolezni. Posledično sem predlagal vključitev cepljenja proti okužbam s HPV v Program cepljenja in zaščite z zdravili tudi za dečke, ki obiskujejo šesti razred osnovne šole, torej pred začetkom spolnega življenja," je pojasnil Požun.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 01. 2019 21.47
+4
Pred začetkom spolnega življenja, pa veste da cepivo povzroča neplodnost, že mnogokrat dokazano. Ni čudno da želijo cepiti oba spola, čeprav dečki nimajo maternice.
MrKritik77 .
23. 01. 2019 20.38
+0
Kaj bi dal, da bi mi še vedno nucalo takšno cepivo! :-P
Uporabnik429336
23. 01. 2019 19.36
+10
Saj ni čudno da v zdravstvu zmankuje denarja, ko se pa vse za farmacevtske pripravke porabi.
Matiias
23. 01. 2019 19.38
+9
Denarja na svetu je dovolj samo da navadni smrtniki ne bomo nikoli videli raja kjer se ta nas denar trosi
Matiias
23. 01. 2019 19.35
+18
Le kdo bo pustil vbrizgati strup svojemu otroku kaj je z vami, vsak ozavescen zdravnik to odsvetuje
Bobby Fley
23. 01. 2019 18.51
-2
samo šopal bi s temi cepivi, če imaš resnega partnerja, kateri se ne "hajka" okol te nima kaj skrbeti ,drgač pa če jemleš antibiotike res da se boš pozdravil ampak bo tvoj imunski sistem slabši kot pa da pustiš telesu da se sam porihta, enako pri cepljenju ne za HPV ampak
HorstWiesel
23. 01. 2019 18.07
+15
Kako, a ni zdej modni hit, da se ne cepi?
METKA102
23. 01. 2019 19.46
+11
Seveda je modni hit. Vsi tapametni se ne cepijo. Le takrat cepljenje zanje ni sporno, ko gredo na potovanja v destinacije kjer razsajajo kolera, ebola, mrzlica, itd. , skratna v eksotične kraje, od koder pošiljajo prečudovite selfije.