Slovenija

Bodoča direktorica NPU mimo razpisa v dogovor z Janšo?

Ljubljana, 16. 07. 2020 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
1204

Nekdanja kriminalistka Petra Grah Lazar, ki naj bi bila nova izbira vladajoče politike za direktorico Nacionalnega preiskovalnega urada, čeprav se na razpis sploh ni prijavila, se je po naših neuradnih informacijah že oglasila pri šefu slovenske policije Andreju Juriču. In to še preden so se sploh začeli razgovori s kandidati, ki so se prijavili na razpis. Posebna natečajna komisija bo z njimi razgovore opravila šele 22. julija.

Po nekaterih informacijah pa naj bi se Grahova že v začetku meseca najprej osebno sestala kar s predsednikom vlade Janezom Janšo. Vendar teh informacij pri njej nismo mogli preveriti, saj smo jo večkrat klicali, pa se na naše klice ni odzivala. Klicali smo jo tudi v službo na družbo Deloitte, ji pošiljali sporočila, a odziva ni bilo. 

Kot smo razkrili že včeraj, se bodo za mesto direktorja NPU potegovali trije kandidati - nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav, trenutni v. d. direktorja Igor Lamberger in nekdanji tožilec in zdaj višji sodnik na Upravnem sodišču v Celju Edvard Ermenc. A vsem trem kandidatom je že jasno, da je ta razpis verjetno samo farsa in da v resnici med njimi sploh ne bodo izbirali direktorja NPU. Politika ima očitno povsem drugačne načrte. Kot kaže, bodo Grahovo imenovali za novo v. d. direktorico, zato da bodo lahko objavili nov razpis, na katerega se bo lahko prijavila. In zakaj se že zdaj ni, se sprašujejo v policiji? Grahova je bila na NPU zaposlena tri leta, a v tem času po naših podatkih ni spisala niti ene kazenske ovadbe. Naj bi pa takrat po njo v službo prihajal Rok Snežič, ki je v tesnih stikih s predsednikom vlade. Neuradno pa zaradi domnevnih kaznivih dejanj tudi Snežiča preiskuje Nacionalni preiskovalni urad. Janez Janša nenehno poudarja, da je treba depolitizirati NPU, vse pa kaže, da sam kot predsednik vlade kadruje in izbira vodstvo NPU. Namesto generalnega direktorja, ki po zakonodaji edini lahko izbira in imenuje direktorja NPU. Zdaj pa očitno to zares počne politika. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mora generalni direktor policije izbrati tistega, ki ga določi politika? 

Če držijo informacije, da se je Petra Grah Lazar najprej sestala s predsednikom vlade, si to lahko predstavljamo samo tako, da jo je on izbral za to funkcijo in naročil v. d. generalnemu direktorju policije, naj jo izbere. Glede na to, da naj bi se Grahova tudi že sestala z Andrejem Juričem, še preden so kandidati z javnega razpisa sploh dobili priložnost, da predstavijo svojo vizijo vodenja NPU, Jurič sploh nima možnosti, da bi morda izbiral med prijavljenimi kandidati. Vladajoča politika pa neuradno ne podpira več Igorja Lambergerja, ki ga je sama izbrala za šefa NPU. 

Za 24UR policija potrdila, da se je Andrej Jurič sestal z več osebami, saj ocenjuje, da je novega v. d. direktorja NPU treba imenovati zaradi povečanja učinkovitosti delovanja enote.

Notranji minister Aleš Hojs je ob razrešitvi nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča dejal, "da je bila menjava, ki je bila izvedena na NPU, primerna in ustrezna." Ko so se zgodile hišne preiskave pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, pa tudi ta zamenjava na vrhu NPU očitno ni več ustrezna. Kot smo poročali že včeraj, je Lamberger padel v nemilost, ker ni uspel zaustaviti kriminalistične preiskave zaradi sporne nabave zaščitne opreme. Išče se torej direktor, ki bo delal po navodilih največje vladne stranke. Ob tem pa pozabljajo, da policija ne more zaustaviti nobene kriminalistične preiskave, ki že potekajo, saj jih usmerjajo tožilci, odredbe pa izdaja sodišče. Torej, policija nobene hišne preiskave ne more izpeljati sama, brez tožilcev in sodnikov. Zato je govoriti o političnih preiskavah, brez dokazov in utemeljenih sumov, močno zavajanje, kajti nobeno sodišče ne bo izdalo odredbe za hišno preiskavo, če za to ne bodo obstajali razlogi. 

Nekdanji direktor NPU Darko Muženič.
Nekdanji direktor NPU Darko Muženič. FOTO: Miro Majcen

Želijo se znebiti še pomočnika direktorja NPU 

Je pa zanimivo, da člani največje vladne stranke zaradi kriminalistične preiskave o spornem nakupu ventilatorjev niso napadali prvega moža NPU Igorja Lambergerja, čeprav je po naših neuradnih informacijah prav on podpisal vse dokumente, da so se hišne preiskave lahko tudi realizirale. Podpisal je pobudo za hišne preiskave in zaseg elektronskih naprav, odločbo o pridržanju ministra Počivalška in osumljene sodelavke Andreje Potočnik. Podpisal pa je tudi načrt zaključne akcije. Vendar pa so mediji, ki jih obvladuje stranka SDS, zaradi te preiskave ves čas napadali in diskreditirali Lambergerjevega pomočnika Davida Antoloviča, mu očitali politično delovanje zoper člane stranke SDS, pisali, da on vodi to preiskavo nabave ventilatorjev, pa čeprav ni podpisal niti enega dokumenta o tej zadevi, na dopustu je bil več kot mesec dni, pravijo njegovi sodelavci, in sploh ni bil vključen v priprave na preiskavo pri ministru Počivalšku. Pa vendar se napadi na pomočnika direktorja Antoloviča še kar vrstijo. In vodstvo policije ne dovoli nobenih demantijev člankov in se ne odziva na lažne in izmišljene navedbe, ki se uporabljajo za diskreditacijo zaposlenih v policiji. 

LMŠ poziva k transparentnosti in strokovnosti

Kot so v LMŠ zapisali v današnjem sporočilu za javnost, se nikakor ne sme dovoliti, da bi delo NPU usmerjala politika. "Direktor NPU mora biti nekdo, ki ne bo podlegel nikakršnim pritiskom, predvsem pa to ne sme biti nekdo, ki je tesno povezan s posamezno politično stranko ali celo z ljudmi, ki so se znašli v kriminalističnih preiskavah," so prepričani.

Odločitev o novem direktorju NPU je izključno v pristojnosti generalnega direktorja policije, ta pa mora postopek izbire novega direktorja NPU izpeljati pregledno in na podlagi strokovnih meril, so še opomnili v stranki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dori243
21. 07. 2020 09.48
Pravite: "Zato je govoriti o političnih preiskavah, brez dokazov in utemeljenih sumov, močno zavajanje" - videli pa smo da je bil glavni dokaz za preiskavo Počivalška cd zgoščenka z oddajo "Tarča".... Smešno
Lovec na mušice
16. 07. 2020 21.56
+4
Trenutna vlada ni desna ali leva ampak kleptokratska.
MladInPerspektiven
16. 07. 2020 21.13
+2
Nisem ne lev niti desni no iskreno tudi na sredini nisem :-) ampak kaj se zgražamo sedaj boste rekli, da levi ali sredinski pol nebi izvolil nekoga podobnega... če to pravite si sami mečete pesek v oči. Samo malo pobrskajte kdo je katero mesto zasedal.... Veliki veleumi zato smo po 30 letih tu še vedno na ZAČETKU....
MladInPerspektiven
16. 07. 2020 21.09
+0
Eh nič novega. Sej pričakovati je, da bo prišel nekdo ki dobro zna plesati in igrati na ...
bojer
16. 07. 2020 21.01
+3
Anarhija, anarhija, anarhija,..... A ta kandidatka ali bolje rečeno bodoča... res misli, da jo bodo imeli za vodjo, bo le lutka v gledališču.
sambalatino
16. 07. 2020 21.41
+1
Za dober denar se bo praskala! Ne bo ji sile!
iga_biba
16. 07. 2020 21.00
+4
Kdaj bo Snežiča imenoval v vlado? Ali mu dal vsaj kakšno dobro plačano delovno mesto? Pa Žiga tudi lepo prosi s twiti za službico.
sambalatino
16. 07. 2020 21.42
+1
kolbek460
16. 07. 2020 19.02
+16
Prav je so vsi kriminalci zbrani okoli kriminalca prišli na plano da ko na njih posijalo bo sonce ne bo izgovorov ,prav kmalu se bo to zgodilo ,
aristotel
16. 07. 2020 19.01
+24
Direktor NPU ni politična funkcija ampak strogo STROKOVNA...kaj tu ni jasno nekoga postaviti na to mesto brez izkušenj (tam je bila tri leta ) kaj se pa gremo...to ni politika to je strokovna odgovorna služba...TO JE NEPREDSTAVLJIVO TUDI V DRŽAVAH KI IMAJO MNOGO MANJ RAZVITO PARLAMENTARNO DEMOKRACIJO !!!
proofreader
16. 07. 2020 18.53
-17
Logično da si vsak izbere sodelavce. Ne moreš delati z nekom, ki te samo ovira in nagaja.
vinogradnik33
16. 07. 2020 19.04
+9
Izbiraj ljudi s potrebnimi znanji in izkušnjami v prvi vrsti in naj ne bi prvi in edini pogoj strankarska pripadnost , kot to dela Janša in se ne ozira na kompetence zamenjanih !
resslovenka
16. 07. 2020 19.27
+13
Ne! JJ postavlja na položaje take, ki izpolnjujejo njegove domislice in to brez pardona. Vodljive in ukonljive ljudi. Strokovnost pri teh nastavitvah nima nobene veze. 😎
Walter Pravicek
16. 07. 2020 18.15
+17
CASTRUM je VSE opisal-BRAVO-TAKO JE:ZMAGOVALCEM VSE PORAŽENCEM NIČ!In tako so delali vsi,ter bodo tudi bodoči,v UPANJU,DA NE BODO KOMUNISTI,PRIKRITI,KOT JIH SEDAJ VIDEVAMO,KO SO SE ZBRALI OKOLI JANŠE!PREVEČ OČITNO MENIJO,DA NAROD NI SPREGLEDAL TEH MANEVROV!MAR NI V SLOVENIJI STROKOVNO UČENIH LJUDI,KI BODO VODILI VLADO KOT V DRUGIH DEMOKRACIJAH?VKLJUČNO Z SOCIALNO NOTO.(TE JANŠEVA SDS NIMA).
Castrum
16. 07. 2020 18.01
-17
Takole, ponovno nekaj podatkov o dogajanju v prejšnji vladi: ...........13.9.2018 nastopi nova vlada Marjana Šarca//// In potem sledi: 20. 9. 2018: Šarec zamenja direktorja Uprave kriminalistične .........27. 9. 2018: Šarčeva vlada zamenja direktorja Sove.....4. 10. 2018: Šarčeva vlada zamenja generalnega direktorja policije .....11. 10. 2018: Vlada Marjana Šarca zamenja generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo (OVS)...........27. 11. 2018: Vlada Marjana Šarca zamenja načelnika Generalštaba Slovenske vojske........
Castrum
16. 07. 2020 18.02
-2
A je to bila "diktatura" ali pač normalno kadrovanje kadrov, katerim je takratna vlada zaupala? Seveda velja to ta drugo! Itak!
INAZ
16. 07. 2020 20.30
-1
Če to delajo levi, so to strokovna kadrovanja, če pa desni, so pa politična. Ovce vse to kupijo.
aristotel
16. 07. 2020 17.50
+37
To pa je že hudo šmešno tako se ne dela niti v banani Republiki to je čista diktatura ene stranke in enega vodje mimo vseh...JA PA KJE MI ŽIVIMO !!! A SMO SE ZATO OSAMOSVOJILI !!!
RdecaZvezda
16. 07. 2020 17.40
-27
Vsi ,ki niste zadovoljni z zdajšno vlado vrnite kar vam je bilo podarjeno.
Walter Pravicek
16. 07. 2020 18.22
+20
KAJ smo dobili?NE MASK,NE DODATKA ZA CORONAVIRUS,NE DRUGIH BONITET.V MARIBORU JE OČITNI BILO PREVEČ ZA CIVILNO ZAŠČITO,DA NAM PODARI MASKO-LE KOMU SO JIH DAJALI SE VPRAŠUJEMO!TORAJ KAJ SO NAM DALI TI IZ JANŠEVA VLADE?VSEM STAREJŠIM:200€VAUCHER?PO 50€ OTROKOM?TO GRE HOTELIRJEM,GOSTINCEM,NE NAM!ZA NAS NAD 65 let:ZASTONJ VOŽNJA?TO PA JE ZA POZDRAVITI,A VSEKAKOR BODO PREVOZNIKI IZSTAVILI RAČUN MINISTRSTVU,TER BO IZ TISTE VREČE,KATERO MI VSI Z DAVKI POLNIMO(TUDI DDV JE DAVEK).NIČ NISO DALI!
Walter Pravicek
16. 07. 2020 18.23
+18
Jurij Matekovi?
16. 07. 2020 19.10
+4
Carpediem32
16. 07. 2020 19.20
+0
vetlan
16. 07. 2020 19.49
+14
Kaj pa je bilo podarjeno? NIČ! EU je dala denar in je veliko vprašanje, če ga je današnja vlada v celoti namenila za korono. Glede na mučke z medicinsko opremo in maskami bi se vpal trditi, da ne. To so banditi, ne pa vlada.
šumar
16. 07. 2020 17.38
+27
belčki neumni spreglejte ze enkrat je bo vas JJ
nostalgik
16. 07. 2020 17.27
+19
JANŠEVI INVALIDI ZBOR!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zaphod
16. 07. 2020 17.39
+23
In potem bo JJ zavpil "Tifusari za mnom" in bodo poskusili preplavati Donavo - v Budimpešti, jasno.
Walter Pravicek
16. 07. 2020 18.24
-1
disorderliness
16. 07. 2020 21.55
+1
dule100
16. 07. 2020 17.11
-26
Lepo je živeti v državi, ki jo vodi sposobna vlada!🏅👍🎇
nostalgik
16. 07. 2020 17.26
+20
DULE SE VIDI DA SI CELO ŽIVLJENJE NA BREME DELOVNIH LJUDI.
BenQurer24
16. 07. 2020 18.12
+3
To kar ti govoriš... Je že na meji zahrbtnega...vlada pada... Ti pa še bona nisi porabil...
dule100
16. 07. 2020 17.07
-28
Levaki priznajte, lepo vas Janez pegla!🥊
Zaphod
16. 07. 2020 17.20
+24
Priznamo. Kaj pa vi, vas kaj spodnji del hrbta boli, ko se udinjate JJ?
unclub
16. 07. 2020 16.57
+10
Snežića naj da za vodjo NPU ja
nostalgik
16. 07. 2020 17.28
+26
JANŠA IN SNEŽIČ BI MORALA BITI NA DOBU Z BAVČARJEM
oježeš
16. 07. 2020 18.15
+13
A sploh veš koliko je Bavčar na Dobu? Pride samo obrniti in ga je povsod dovolj le tam nč.
Walter Pravicek
16. 07. 2020 18.26
+12
Snežič,mariborčan vozi z bosanskimi tablicami mercedes!
Jenkec
16. 07. 2020 16.45
+26
Revica saj si ne bo zapomnila poti do svoje pisarne preden bo ta valda padla. Nato pa bo takoj zamenjana..
brat od Pepeta
16. 07. 2020 16.43
+22
Strahopetni puklasti voditelj in njegovi verniki se ne bojijo neodvisne preiskave! Strahopetni politiki se ne bojijo volitev!
prašek
16. 07. 2020 16.44
+24
Pepe .... Če se ne bi bali , bi bili takoj za volitve !
prašek
16. 07. 2020 16.45
+30
Ampak Ištvan Forintoš se boji še celo med ljudi !!!!!!
dule100
16. 07. 2020 16.54
-11
O Borisrav, ti ki vse veš in si dobro obveščen. A je slučajno Janez že sestavil vlado?🥊🆘🚑🤕🙈
Planinec Triglav
16. 07. 2020 17.07
-5
Je in to že v ta tretje, glede na konkurenco jo bo še zagotovo nekajkrat