Slovenija

'Bodoča ministrica za vzgojo in šolstvo vstopa v izredne razmere'

Ljubljana, 11. 05. 2022 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bodoča ministrica za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj zaradi še vedno trajajoče odprte splošne stavke vstopa tako rekoč v izredne razmere, po objavi imen kandidatov za bodoče ministre pravi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Novo ministrstvo se bo moralo po njegovem mnenju prednostno lotiti reševanja stavkovnih zahtev.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

"Ne vidim bolj urgentne situacije kot to, da se pravzaprav vlada na čelu z ministrico za izobraževanje takoj loti reševanja stavkovnih zahtev in sklenitve stavkovnega sporazuma," je v odzivu za STA dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj.

Poleg tega je po njegovem mnenju ključnega pomena izdelava kompleksne in sistematične perspektive slovenskega izobraževanja za prihodnjih 10 do 20 let. Za začetek predlaga analizo obstoječega stanja, na podlagi katere bi pripravili rešitve, ki bi vodile v zakonske spremembe.

Glede bodočega ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča pa je povedal, da so bili odnosi med njim kot rektorjem Univerze v Ljubljani in Svizom korektni, zato pričakuje, da se bo takoj lotil teh ključnih odprtih vprašanj v visokem šolstvu in znanosti.

Kandidat za ministra za visoko šolstvo Igor Papič
Kandidat za ministra za visoko šolstvo Igor Papič FOTO: POP TV

Med prednostne naloge Štrukelj uvršča vprašanje zaostajanja plač v raziskovalni dejavnosti, v raziskovalnih inštitutih in univerzah tako pedagoškega kot administrativnega osebja. Po njegovem zatrjevanju je bilo mnenje Papiča v vlogi rektorja namreč, da so te v primerjavi z nekaterimi drugimi poklici neustrezne.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič je ločitev sedanjega šolskega ministrstva na dva dela ocenil kot dobro za visoko šolstvo in znanost, saj da "ne bosta več finančna ujetnika interesov douniverzitetnega šolstva".

Prav tako kot dobro ocenjuje izbiro Papiča za ministrskega kandidata, saj "odlično pozna probleme visokega šolstva in znanosti". "V vlogi rektorja nekaterih stvari ni mogel premakniti, ker je imel zvezane roke zaradi sistemskih pomanjkljivosti in finančnih omejitev, kar je v domeni države," je zapisal. V sindikatu se ob tem nadejajo boljšega socialnega dialoga z ministrstvom.

V Rektorski konferenci Republike Slovenije in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije pozdravljajo napoved o reorganizaciji trenutnega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so zapisali v sporočilu za javnost kabineta rektorja Univerze v Ljubljani.

"Menimo, da bo ministrstvo, ki se bo posebej posvečalo znanosti in visokemu šolstvu, omogočilo ustreznejši razvoj obeh področij in njun še izrazitejši prispevek k razvoju družbe. Pričakujemo pa, da bo novo ministrstvo pokrivalo tudi področje tehnološkega razvoja, za katerega je odločilno, da je povezano z znanostjo," so še zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
12. 05. 2022 13.14
+1
Slabša , kot je bila ministrica za šolstvo v tej Janševi vladi ne more biti nihče !
marker1
12. 05. 2022 13.01
Nova priložnost za sindikalno izsiljevanje, kajne Branimir Štrukelj?
09ZarMan10
12. 05. 2022 08.17
+0
Seveda bi ga vsi že radi prečrtali, vendar bi si takšnega pogajalca, kot ga ima prosveta v svojih vrstah želel marsikateri delavec v privatnem sektorju, tudi sam. Seveda je "slovensko", da ga zato tisti, ki so jim vsakodnevno kratene delavske pravice iz škodoželjnosti prezirajo. Branimir Štrukelj je visoko plačan sindikalist, ki si za razliko od nekaterih "pozerjev" na podobnih mestih svojo plačo zasluži in upam, da jim bo tudi tokrat uspelo. Želel bi le dodati, da bi bilo zelo zaželjeno, da se v pogovore vključi tudi popolna reorganizacija šolstva, tako vsebinska kot kadrovska. Poleg ureditve plač in pogojev dela morajo nujno biti urejene tudi obveznosti in načini dela. Želim si, da bo na drugi strani mize sedel strokovnjak, ki bi bil vreden tega naziva in sposoben opravljanja te naloge. Da bo trd, a pravičen pogajalec z vizijo. V iztekajočem se mandatu ministrica nikakor ni pokazala ničesar od tega. Janševa vlada nas je mnoge pripeljala do točke, ko z velikimi pričakovanji gledamo naprej, saj se marsikateri sistem dobesedno seseda sam v sebe. Seveda je med njimi tudi šolstvo, pa seveda zdravstvo, kultura...
zibertmi
12. 05. 2022 08.07
+3
janez je v svoji ihti menjave kadrov in urejanje novih zaposlitev za odpuščen poslušni kader pozabil še na eno stvar.Zakaj se morajo v šolah učenci še vedno izobraževati po t. i. modelu B? Ministrstvo za izobraževanje še ni poslalo okrožnice za ukinitev posebne ureditve pouka zaradi epidemije covida-19 V osnovnih in srednjih šolah še vedno poteka pouk po t. i. modelu B, ki je bil uveden zaradi epidemije covida-19. Čeprav je bila sproščena večina protikoronskih ukrepov, naj bi ministrstvo za izobraževanje čakalo mnenje stroke glede sprostitve ukrepov.
noft
12. 05. 2022 08.04
+0
Branimir si pa lahko sedaj privošči nekaj let dopusta.
Jaka Jack
12. 05. 2022 08.03
+2
Svizec prepusti to funkcijo še komu. Izpel si se.
rb63
11. 05. 2022 21.52
+1
Sicer je ne poznam, a verjetno ne bo težko biti boljša ministrica od Kustečeve. Sem pa malo razočarana, ker tega resorja ni prevzela levica.