Slovenija

Pred vrati so vpisi v prve letnike srednjih šol in na fakultete

Ljubljana, 15. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
12

Na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in akademijah v Sloveniji potekajo informativni dnevi. Bližajo pa se tudi roki za oddajo prijavnic za vpis v prve letnike srednje šole in fakultete. V novem šolskem letu bo v srednjih šolah nekaj novih programov, nekateri se bodo izvajali v vajeniški obliki.

Zadnji rok za oddajo prijavnice za vpis v prvi letnik srednjih šol za šolsko leto 2019/2020 je 2. april 2019. "Devetošolci, ki se bodo prijavili za vpis v izobraževalni program, za katerega je potrebno poleg osnovnega vpisnega pogoja, to je dokončana osnovna šola, izpolnjevati še dodatne vpisne pogoje, kot je na primer uspešno opravljen preizkus nadarjenosti (na primer za vpis v programe umetniške gimnazije, tehnik oblikovanja, fotografski tehnik … ), pa morajo prijavnico za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oddati na šolo, ki izvaja program, za katerega je potreben dodatni vpisni pogoj, že do 4. marca 2019," so spomnili z Ministrstva za izobraževanje znanost in šport (MIZŠ).

V višjem šolstvu se kandidati lahko v prvi letnik prijavijo v dveh prijavnih rokih, in sicer od 12. februarja do 18. marca 2019 ter od 26. avgusta do 30. avgusta 2019.

Vsak kandidat odda samo eno prijavo za vpis.
Vsak kandidat odda samo eno prijavo za vpis. FOTO: Thinkstock

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihodnje študijsko leto za javne visokošolske zavode in koncesionirane študijske programe je od 12. februarja do 18. marca 2019. V tem času bodo prijavitelji na spletnem portalu eVŠ lahko oddali elektronsko vlogo. "Vsak kandidat lahko odda samo eno prijavo za vpis, in sicer ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa z uporabniškim imenom in geslom, ki ju prijavitelj sam določi pred začetkom izpolnjevanja prijave. V primeru izpolnjevanja prijave za vpis z uporabniškim imenom in geslom mora kandidat obrazec prijave za vpis poslati tudi priporočeno po pošti pristojni visokošolski prijavno-informacijski službi, in sicer najkasneje do 22. marca 2019," so pojasnili z MIZŠ.

Rezultati izbirnega postopka prvega prijavnega roka bodo znani najkasneje do 25. julija 2019. Vsak kandidat bo prejel sklep o rezultatu. Drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihodnje študijsko leto za javne visokošolske zavode in koncesionirane študijske programe pa bo od 22. do 29. avgusta 2019, so sporočili z MIZŠ.

Mreža šol z vajeniško obliko izobraževanja se v Sloveniji širi.
Mreža šol z vajeniško obliko izobraževanja se v Sloveniji širi. FOTO: Thinkstock

V šolskem letu 2019/2020 bo v srednjih šolah nekaj novih programov

Na Šolskem centru Novo mesto, na Srednji strojni šoli, bodo začeli izvajati nov program – Tehnik mehatronike. Športni oddelek bo dobila III. Gimnazija v Mariboru. Na posameznih šolah pa bodo nekatere programe začeli izvajati ponovno po nekaj letih prekinitve. "Na Biotehniški šoli Šolskega centra Nova Gorica bodo tako namesto programa Vrtnar začeli ponovno izvajati program Gospodar na podeželju, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota program Pomočnik v tehnoloških procesih, na Šolskem centru Celje, Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, program Izvajalec suhomontažne gradnje, na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor pa program Elektrotehnik (PTI)," so našteli z MIZŠ.

Nekateri programi se bodo v novem šolskem letu izvajali tudi v vajeniški obliki. Mreža šol s tovrstno obliko izobraževanja se širi, so zadovoljni na MIZS: "V vajeniški obliki se bo mogoče izobraževati za poklic mizarja, kamnoseka, za oblikovalca kovin – orodjarja, za gastronomske in hotelirske storitve, za steklarja, za papirničarja, slikopleskarja – črkoslikarja, za strojnega mehanika, zidarja, elektrikarja, mehatronika, operaterja in kleparja – krovca."

Delodajalce, ki omogočajo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani MIZS in na tej povezavi www.mojaizbira.si. "Seznam delodajalcev se bo še dopolnjeval in bo na voljo na šolah, ki bodo izvajale vajeniško obliko izobraževanja. Tam bodo tudi sicer mogoče dobiti vse informacije o vpisu, sklenitvi vajeniške pogodbe in izobraževanju na način vajeništva," so še pojasnili z MIZS.

Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove je dostopen tukaj.

Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje je dostopen tukaj.

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je dostopen tukaj.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
15. 02. 2019 17.31
+2
Realnost je taka da ko doštudiras oz. magistriras pa čeprav na naravoslovni fakulteti ti na zavodu za poslovanje ponujajo priloznostna dela kot so prodajalec, delavec v proizvodnji itd.
Pozitiven
15. 02. 2019 11.08
+12
Edina perspektiva je, da se vpišejo na rezimsko FDV.
Kuku456
15. 02. 2019 17.39
+3
Smer politologija...ta je najvolj prespektivna😉
Sputnik
15. 02. 2019 10.03
+5
kot da je važno kam se vpišeš če pol starši zahtevajo kakšne ocene bo otrok imel
Uporabnik1375217
15. 02. 2019 09.45
+4
Finance so objavile seznam, kam je za iti na informativce in kdo ima place nad 1.500 eur: IT panoga, zdravniki specialisti, aktuarji, revizorji jn financni analitiki ter inzenirji.
Uporabnik1375217
15. 02. 2019 09.44
+0
Nobenih pedagoskih, fdv-jdv, filofaksov, AGRTF-jev. Lepo prosim.
nezhy123
15. 02. 2019 10.43
+6
rabimo tudi brezposelne, da se stanje slučajno ne izboljša, haha - filofaks in podobno, ker si naštel, kar štepa ljudi, za katere se ve, da bodo v večini na soc.podpori ali v čisto drugem poklicu (pa še preveč izobraženi za le-tega, tako da je še manjša možnost zaposlitve). Ne vem, zakaj v Slo rabimo vsako leto (na pamet govorim!!!) 50 diplomantov psihologije (no ja, to bi rabili, če več, če bi bila delovna mesta) in npr etnologije, pa kakšnih eksotičnih študij! Pamet v roke, bodoči študentje: naravoslovje!!! Tudi pravnikov je že toliko, da nimajo kam z njimi...
Mirjiam90
15. 02. 2019 08.02
+11
Baje največji vpis beležijo na programu pomočnik narodnega Heroja in partizanska Kuharica vsi programi Bolonjski, visok in UNI so že polno zasedeni.
Mirjiam90
15. 02. 2019 08.02
+2
Ne plača, delo penzija pri 19. je zagotovljena.
anakondabox
15. 02. 2019 07.42
+9
Povsod je oglaševanje za srednje šole, višje strokovne šole in fakultete. Nekateri študenti radi študirajo in veliko jih je prispelo do doktorata. S študijem so jih nekako zaposlili, da niso premišljevali o neljubi družbeni stvarnosti. A kaj ko ni zaposlitev. Teh 'doktorantov' je (pre)več. Zato pozivam, da se objavi seznam- študij deficitarnih, prepotrebnih poklicev, ki bi uravnali našo družbo in preprečili odhod študentov v tujino. #delo
SenecaLucius
15. 02. 2019 08.56
+6
Ni zaposlitev? Vprašaj strojne in elektro inženirje, da o računalničarjih niti ne govorimo!
nezhy123
15. 02. 2019 10.49
+3
anakondabox je napisal, naj se objavi seznam potrebnih in nepotrebnih poklicev - ti pa našteješ tri prepotrebne. Veš koliko je vseh programov?! In niso vsi za strojnike. Nekoga zanima psihologija. Žal pa je možnost zaposlitve tu praktično ničelna. Mislim, da je to poanta anakodabox-ovega mnenja.