Slovenija

Bodoči vojaški pilot in na desetine parov radovednih oči

Cerklje ob Krki, 04. 06. 2023 21.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
82

Medtem ko večina ostalih obiskovalcev priložnost za sedenje v kabinah vojaških letal izkoristi predvsem za fotografiranje za spomin, v pilatusu opazimo visokoraslega mladeniča, ki se začne zavzeto pogovarjati s tehnikom na krilu. Nosi prav taka očala, kot jih je Tom Cruise v vlogi Mavericka. Ali gledamo naslednjega Top Guna? "Bodočega vojaškega pilota čez dobrih osem let, potem pa bomo videli – helikopter ali letalo," pritrdi.

Martin je eden izmed tistih, ki so sončno nedeljsko dopoldne izkoristili za obisk vojaškega letališča. Vojašnica Jerneja Molana je namreč pripravila dan odprtih vrat, obisk pa je bil množičen. "Septembra pridem v selekcijo vojaških pilotov, kjer te preizkusijo, če si za ta poklic. In če si sprejet, ti ponudijo štipendijo. Zdaj sem namreč že študent prvega letnika strojne fakultete, ta štipendija pa ti da neko zagotovilo, da prideš potem sem v letalsko šolo, kjer se začneš šolati po končani fakulteti. Ja, odločen sem, da bom pilot, to so moje sanje že od nekdaj," nam pripoveduje 20-letnik s "pilotskimi" očali znamke Ray Ban.

Martin namerava nekoč pilatusa pilotirati tudi sam.
Martin namerava nekoč pilatusa pilotirati tudi sam. FOTO: Luka Kotnik

"Res je," v smehu potrdi njegov štiri leta mlajši brat Luka: "Vse življenje je gledal te avione, v zadnjih dveh letih pa se je navdušil predvsem nad helikopterji, gorskimi reševanji in podobno, zato mislim, da bo imel tukaj super možnosti za izobraževanje v tej smeri." Luka pravi, da "te leteče stvari" sicer zanimajo tudi njega, sam bo elektrotehnik, a o vstopu v vojsko ne razmišlja. Na cerkljansko vojaško letališče je danes iz Ljubljane prišel predvsem zaradi brata in je z njim sedel tudi v pilotsko kabino.

Fanta sta bila tam kar precej časa, saj je Martin strokovnjaka na krilu spraševal marsikaj: "Razlagal mi je o avioniki notri, sistemih, letalskih inštrumentih, oborožitvah, kje kaj pravzaprav je. Prvič sem namreč sedel v našem pilatusu," pojasni.

Ostali obiskovalci potrpežljivo čakajo v vrsti, bodoči varuhi slovenskega neba imajo pač prednost. Gre predvsem za družine, saj so vojaške igračke za najmlajše vedno nadvse zanimive, je pa tudi kar nekaj starejših. Iz Dobove so se tako pripeljale tri generacije ene družine: dedek Jože in vnuk Peter sta prišla s štirikolesnikom, Miro in Darinka, Petrova mama in oče, pa z motorjem. "Izkoristili smo lep dan in hkrati videli še vse to," pravi Miro.

Tri generacije ene družine.
Tri generacije ene družine. FOTO: Luka Kotnik

Od prostovoljnega gasilca do bodočega rezervista

Iz Šentjerneja je prišel Tilen. "Vsako leto pridem sem, saj je predstavitev res dobra. Vse ti pokažejo tako, kot je treba orožje, letala, vojaška vozila. Ravnokar sem preizkusil tudi vso bojno opremo, kako jo je dejansko nositi. Na mestu sicer ni težka, ampak z njo je treba potem tudi teči in če nisi v kondiciji, ni lahko. Sem tudi prostovoljni gasilec, lani sem bil na Krasu, tako da sem preizkusil tudi že tisto zaščitno opravo. Ni bila sicer tako težka, kot je tukaj v vojski, ampak bilo pa je vroče. 40 stopinj Celzija, potem pa še ogenj gori okoli tebe, 1000 stopinj," se spominja.

Tilen namerava postati rezervist.
Tilen namerava postati rezervist. FOTO: Luka Kotnik

"Ljudje radi igrajo računalniške igre s tako tematiko, jaz pa vedno rečem, naj gredo poskusit še v realnost, kaj bodo tam doživeli. Takrat boš šele videl, pri čem si in do kakšne stopnje lahko prideš, kaj si sposoben narediti. Ravno na tem se dela tukaj v vojski," je prepričan.

Spomini na mladost v vojski Tilnovega dedka.
Spomini na mladost v vojski Tilnovega dedka. FOTO: Luka Kotnik

Pravi, da vojsko obožuje že od malih nog in namerava postati tudi pogodbeni rezervist Slovenske vojske: "Pravim, da država to potrebuje. Svoje domovine ne smeš pustiti praznih rok. Sicer bom šel v drugo službo, ampak toliko, da sem vsaj usposobljen, da mi lahko sporočijo, če bi prišlo do kakšnih problemov, ker trenutno se v svetu dogajajo take stvari, da bo čedalje bolj kritično," razmišlja.

Vojaško znanje je koristilo tudi na gorečem Krasu

Na gorečem Krasu je bil tudi višji vodnik Christian Pregl. Je usmerjevalec združenih ognjev oziroma JTAC, ki predstavlja druge oči pilota in glas poveljnika na tleh, je vezni člen med letalstvom in pehoto. Posebej izurjen pripadnik oboroženih sil na terenu v bližini sovražnikovih sil usmerja ogenj prijateljskih sil. Med lanskimi uničujočimi požari na Krasu pa niso usmerjali ognja, ampak vodo.

Christian Pregl z opazovalno napravo s toplotno kamero, ki je romala tudi na Kras.
Christian Pregl z opazovalno napravo s toplotno kamero, ki je romala tudi na Kras. FOTO: Luka Kotnik

"Poslali so nas tja zaradi velikega števila letal in helikopterjev, vpletenih v gašenje. Opazili smo, da sta bila naše znanje in usposobljenost ključnega pomena, da smo tam dodali svoj delež in pomagali pri razvrščanju in nadzorovanju letal, ki so gasila požar," opiše, kako so poskrbeli, da se ta ob tolikšni gneči v zraku niso zaletela med seboj.

Imeli pa so še eno nalogo: "Opazovanje terena in lociranje požarnih žarišč ter navajanje letalnikov na te točke, da so pogasili požar," pojasni, kako so s pomočjo svojih opazovalnih naprav, ki omogočajo infrardeč spekter, videli, kje v okolju je topleje in so nato posredovali te koordinate ekipam za gašenje v zraku, da so lahko vodo odvrgle tam, kjer je bila res potrebna.  

Vsi morajo govoriti isti jezik

Te dni se v Sloveniji sicer mudi kar 400 vojakov iz 29 različnih držav, njihov postroj je poleg obiskovalcev dneva odprtih vrat v Cerkljah ob Krki za oddajo 24UR spremljal tudi Janez Usenik. Ti so pri nas že kar redni gostje. Že enajstič namreč Slovenija gosti vojaško vajo Jadranski udar, ki predvsem skrbi, da se vojske različnih držav učinkovito povezujejo in lahko sodelujejo brez nesporazumov. 

Če bi zaradi razlik med državami nastali nesporazumi, bi to lahko bilo med operacijami tragično. Da lahko zavezniki sodelujejo, morajo uporabljati enake postopke.  

Vaje bodo okoli Bohinja, Idrije, Počka in v Beli krajini potekale še do petka. Znanja, ki jih vojaki na tej vaji dobijo, pa torej pridejo prav tudi v civilnem življenju – kot so bili torej denimo požari na Krasu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsx1O16
05. 06. 2023 19.38
+3
Super, da se mladina zanima za pilote vendar v filmu Top Gun 2 je toliko napak, da gre pošteno na smeh. Za začetek letalstva priporočam simulator DCS world (zastonj dve letali in ena mapa) kjer se marsikaj naučiš.
za naše
05. 06. 2023 19.24
+3
Da bi vsaj Galebe od jugovojske obdržali ,to je bil vsaj avion s pravim zastrašujočim zvokom ,a naši veleumi so l.91 vse dali jla . Te pilatuse imajo v Kanadi in Avstraliji kmetje za škropljenje njiv mi pa za obrambo.
avgust.
05. 06. 2023 19.02
+3
Fantje, čim dlje stran od orožja. Žalostno, da se danes sploh razmišlja v smeri oboroženih spopadov. Tudi v UA ne bi bilo več vojne, če se ne bi pošiljalo plačancev in orožja tja. Koristi ne bo nobene za Ukrajino, samo za NATO interese.
setisfekšn
05. 06. 2023 17.06
+4
Ma kakšen pilot!slovenija tega nima!pilot mora biti na vojaškem lovcu ala mig 29 suhoj 35 ,f 16 itd...drugo je vse brez veze!
patogen
05. 06. 2023 17.10
+1
Pilot je lahko človek tudi na civilnem reaktivcu. Ali pač mora biti F-16?
setisfekšn
05. 06. 2023 17.49
+3
Patogen govorim o vojaškem bojnem letalstvu na reaktivni pogon vse drugo je v vojski tko tko!
big_foot
05. 06. 2023 16.57
+3
Ja na koncu pa bo šel za tuje interese prodajat svojo kožo nekam v culikafro.... Ja, vojska za lastno obrambo, ostalo pa ne.
patogen
05. 06. 2023 17.08
-3
Tudi slovenski fantje ne tako dolgo nazaj, so morali v tujino po velikem delu balkana, ponavadi v njegove najbolj zakotne dele in v tujo civilizacijo z tujim jezikom. V službo imperialnih sil v Beogradu.
Xdata1
05. 06. 2023 16.51
+2
Ne morem se otresti dejstev iz enega članka, da morajo vojaki za dostojno življenje na Karitas po hrano. Res bi bilo dobro, da bi malo več zaslužili, vsi smo lahko videli kakšne plače imajo v policiji. Marsikdo še hišnika v policiji ne dosega.
Xdata1
05. 06. 2023 16.56
+3
Takole pozira kot Tom Cruise samo nekdo, ki so mu do včeraj brali pravljice. Za dosego takega poklica je potrebno mnogo mnogo discipline, truda in nadarjenosti; ne pa frizura in očala.
Janez23
05. 06. 2023 16.43
+6
Saj bi še kaj mladine prišlo v slovensko vojsko, samo levaki na vladi ves denar namenjen vojski pokradejo. Kakšen pilot? Kje pa ima vojska kakšna letala? Za drobiž je Norveška vojska prodajala F-16, ki so bila zelo dobro vzdrževana. Za 388 milijonov bo Romunija prejela 32 letal F-16 , kar je smešno poceni, zgolj 12 milijonov za kos.
G. Papež
05. 06. 2023 15.42
+1
Naj gre na koncert za varnostnika in skrajša pot.
el capitano
05. 06. 2023 15.23
+8
Morda bo res pilot ,ampak kot modelar ,ker Slovenija nima letal.
patogen
05. 06. 2023 16.10
+3
Kapitančič, slovenija ima letala. Za fante je najboljša opcija izšolati se za pilota v vojski odleteti pogodbena obdobja, potem pa iti v civilno letalstvo na prešolanja. Cenovno najugodnejša opcija. Si kdaj pomislil na to možnost?
setisfekšn
05. 06. 2023 17.51
+0
DR. RNR
05. 06. 2023 15.11
-2
Zelo humano pocetje,solanje vojakov? Kaj pa lubezen,mir,razumevanje. To so vrednote cloveka.
patogen
05. 06. 2023 14.35
+0
Fantje zgoraj na fotografijah, ne ozirajte se na frustratorje spodaj, itak niso sposobni služiti vojske, ne fizično ne psihično. Vi kar naprej, tako kot ste se odločili.
Xdata1
05. 06. 2023 16.47
+1
gongash
05. 06. 2023 14.19
+4
Top gun očala cringe. Manjka sam še čizburger pa coca cola.
Rde?a pesa in hren
05. 06. 2023 14.13
+5
Filmi so eno, (slavonska, pardon slovenska) stvarnost pa nekaj čisto DRUGEGA.
reakcionar
05. 06. 2023 13.55
+5
Jaz res ne želim da nekdo pomisli da se norčujem iz SV. Ampak meni se zdi da veliko vojakov živi v svojem svetu nekih igric. SV se prav tako kot Slovenija ne smatra kot nek subjekt ki misli ter sprejema odločitve.....ne. SV je tu zgolj da nudi neko regionalno logistično podporo ZDA v kopneni povezavi iz Severne Italije do Srednje Evrope. To je pa tudi vse.
krpati
05. 06. 2023 12.36
+7
Top gun...pa ti se gredo res ene igrice....
el capitano
05. 06. 2023 12.27
+3
Slovenija mora naredit točno to ,kot Severna Koreja ,enostavno naredit pa medcelinskih raket z jezderskimi konicami in bo varna za vedno..
zajfa
05. 06. 2023 12.40
+1
patogen
05. 06. 2023 14.38
+0
kapitančič, težko bo. Slovenija nima sredstev za pravočasno opozarjanje in nevtralizacijo nasprotnikovih raket. Ko bodo te usmerjene na slovenske jedrske silose in jih bo Slovenija zaznala, bo ostalo samo še nekaj sekund za izstrelitev jedrskih, če bo pa katero uspelo, jo bo pa patriot sklatil na slovenski meji. Enak scenarij bo tudi z Severno korejskimi..
patogen
05. 06. 2023 14.39
+1
Nekaj sekund je pa bistveno premalo, sploh v slovenskih razmerah, ko bodo operaterji ali na bollniški, dopustu ali pa malici....
setisfekšn
05. 06. 2023 17.55
+0
Gospodje izdelava balističnih jedrskih raket ni šala ampak je zalogaj še za velike sile!še jugoslavija jo ni uspela izdelat
ćurkl
05. 06. 2023 12.21
+8
Reklama za "kanon-futer" ...
Roso
05. 06. 2023 12.10
+10
Neverjetno z čem se hvali SLO vojska ; SLO vojaško letalstvo je na nivoju malo boljšega Mustanga ali Spitfire-a ki sta bila aktualna pred 80 leti . Kje so časi ko so SLO piloti leteli v najmodernejših vojaških letalih ( ME 109,Sabre F86,MIG 21,29.....) .Ravno v letalstvu se najlepše vidi popolna prevlada tujcev nad SLO vojsko.
zajfa
05. 06. 2023 12.40
+1
James Bond in tovariš Tito
05. 06. 2023 12.49
+2
......Roso...od slovencev je na Migu 29 do sedaj letel samo eden in ta je bil doma iz Poljčan(xv klasa gimnazije v Mostarju)....drugo pa vse drži...
SDS_je_poden
05. 06. 2023 12.00
+2
Skrajni čas, da Slovenija dobi kakšna reaktivna vojaška letala, pa četudi samo šolska.
el capitano
05. 06. 2023 12.28
+7
Kako naj ga dobi ,ga je treba kupit ,za to pa niti slučajno nima denarja..
zajfa
05. 06. 2023 12.41
+1
Mamo 50 000 nezaposlenih, 300 000 na robu revščine, ne bluzi.
realizemzdaj
05. 06. 2023 13.09
+5
Trenutno se išče kader povsod. Postavi se vprašanje, zakaj je teh 50.000 ljudi nezaposlenih?
ćurkl
05. 06. 2023 11.16
+5
Le dajte, fantje in dekleta, pejte v Vojsko! Kraljestvo OTAN vas rabi ...