Slovenija

Desetletje požarov: vnetljive slovenske predelovalnice odpadkov

Ljubljana, 10. 12. 2019 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po letu 2017, ko sta zagorela vrhniški Kemis in podjetje Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, je bilo sicer sprejetih nekaj ukrepov za preprečevanje požarov v industrijskih obratih, a to ni preprečilo občasnih izbruhov v predelovalnicah odpadkov.

Letos sta najbolj odmevala požara v podjetju Publikus v Suhadolah v Občini Komenda ter v industrijski coni Laze pri Kranju. Bera požarov v predelovalnicah odpadkov je tako iz meseca v mesec večja. Preglejmo nekaj večjih incidentov v slovenskih predelovalnicah.

21. julij 2013 Velik požar, s katerim so se gasilci borili več dni, je izbruhnil v obratih za predelavo papirja in plastike podjetja Gorenje surovina v Mariboru. Pri gašenju je sodelovalo več kot 200 gasilcev, trije so potrebovali pomoč zaradi izpostavljenosti vročinskemu valu. Ogenj je uničil dve tretjini industrijske hale za predelavo odpadne električne in elektronske opreme, mletje plastike in skladiščenje ter sončno elektrarno na strehi hale. Preiskava je pokazala, da je izbruhnil zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega izmed strojev.

Višine škode požara v podjetju Gorenje surovina javnosti niso razkrili.
Višine škode požara v podjetju Gorenje surovina javnosti niso razkrili. FOTO: Zmago Rajbar

1. december 2014 Zagorelo je na dvorišču podjetja za predelavo lesne biomase Ekosistemi v Zalogu. V požaru sta zgorela dva delovna stroja, namenjena predelavi odpadkov, požar pa je izbruhnil pri motornem delu stroja. Škoda je bila ocenjena na pol milijona evrov, uničena sta bila bager in stroj za drobljenje.

9. maj 2016 Zagorelo je v Dinosovem obratu za predelavo odpadkov na Polici pri Naklem. Požar, ki so ga gasilci hitro obvladali, je izbruhnil na liniji za drobljenje kovine znotraj same naprave, kjer so se vneli odpadki. Šlo je za četrti in hkrati največji požar v seriji požarov, ki so se zgodili v nekaj tednih.

15. maj 2017 V tovarni Kemis pri Vrhniki je izbruhnil velik požar. Ker so v tovarni skladiščili nevarne odpadke, kot so olja, laki, topila, barve in zdravila, so morali evakuirati nekaj okoliških prebivalcev, na območju pa se je širil vonj po zažgani plastiki. V gašenju je sodelovalo več kot 250 gasilcev; dva sta potrebovala zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima. Ogenj je zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

V Kemisu je izbruhnil eden največjih požarov v zadnjih letih. Zgorelo je tudi veliko nevarnih odpadkov.
V Kemisu je izbruhnil eden največjih požarov v zadnjih letih. Zgorelo je tudi veliko nevarnih odpadkov. FOTO: Bobo

19. maj 2017 V požaru, ki je izbruhnil na odlagališču odpadkov Mala Mežakla nad Jesenicami, so zagorele bale odpadnega materiala v skupni velikosti okoli 800 kubičnih metrov. Gasilci so požar hitro obvladali.

9. junij 2017 Ogenj je popolnoma uničil stavbo Eko Plastkom v Ljutomeru, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin. Ogenj je zajel stavbo v velikosti 80 krat 25 metrov, pri gašenju pa je sodelovalo okrog 300 gasilcev. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je ocenil, da v požaru ni prišlo do katastrofalnih obremenitev vode, zraka, tal in kmetijskih pridelkov. Po ugotovitvah kriminalistov je bil požar podtaknjen.

20. julij 2017 Velik požar je zajel podružnico za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Ker se je požar hitro razširil in izbruhnil na več koncih, je v gašenju sodelovalo skoraj 200 gasilcev. Goreli so plastični odpadki, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesni sekanci in lesni odpadki, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami.

Kmalu po požaru na Vrhniki se je vnelo tudi v Zalogu pri Straži v bližini Novega mesta.
Kmalu po požaru na Vrhniki se je vnelo tudi v Zalogu pri Straži v bližini Novega mesta. FOTO: Bralec

3. september 2017 Zagorelo je na 2500 kvadratnih metrov deponije nevarnih odpadkov družbe Publicus v Suhadolah pri Komendi. Ogenj je izbruhnil v sektorju zbirnega centra odpadkov, kjer so ti že sortirani. Gasilci so s hitrim posredovanjem preprečili, da bi se ogenj razširil na širše območje zbirnega centra, v katerem je bilo veliko gorljivih odpadkov. Gasilci so morali zaradi slabega hidrantnega sistema na območju zbirnega centra vodo za gašenje dovažati od drugod.

Požar v podjetju Publikus
Požar v podjetju Publikus FOTO: Miro Majcen

14. april 2019 Požar v lenarški podružnici podjetja Salomon, ki se ukvarja s skladiščenjem in predelavo odpadkov. Ogenj je zajel veliko halo, v kateri so skladiščili odpadne materiale, predvsem papir, plastiko in kovinske delov. Del tega odpadnega materiala se je nahajal pod nadstrešjem, drugi manjši del pa na prostem. Požar je povzročil za 250 tisoč evrov škode, med gašenjem pa je bil poškodovan gasilec. Le pet dni kasneje je izbruhnil nov požar.  Pri njegovem gašenju sta se poškodovala delavec podjetja in gasilec, slednji huje. V družbi so prepričani, da je bil drugi požar podtaknjen.

Požar v lenarški podružnici podjetja Salomon je povzročil za četrt milijona evrov škode.
Požar v lenarški podružnici podjetja Salomon je povzročil za četrt milijona evrov škode. FOTO: POP TV

9. maj 2019 Nekaj minut po polnoči je v naselju Suhadole v Občini Komenda, v podjetju Publikus, ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo odpadkov, zagorel objekt, velik 5 x 8 metrov. Šlo je za že drugi požar v dveh letih. Požar se je razplamtel na površini okoli 1250 kvadratnih metrov, gorelo je okoli 1500 kubičnih metrov odpadkov. Pri gašenju požara so sodelovali 103 gasilci iz sedmih gasilskih enot in 24 vozil. Na NIJZ so potrdili, da so v zrak šle tudi strupene snovi, a akutnih nevarnosti za zdravje naj ne bi bilo.

Požar v podjetju Publikus po zagotovilih NIJZ ni predstavljal nevarnosti za zdravje prebivalcev.
Požar v podjetju Publikus po zagotovilih NIJZ ni predstavljal nevarnosti za zdravje prebivalcev. FOTO: Miro Majcen

20. oktober 2019 Na območju centra za ravnanje z odpadki družbe Saubermacher v Lenartu v Slovenskih Goricah je zagorelo več ton kosovnih odpadkov. Gasilci so na kraj požara prihiteli, potem ko se je preko termovizijske kamere oz. avtomatskega protipožarnega sistema sprožil alarm. Na delu je bilo okrog 100 gasilcev. Šlo je za drugi požar v treh mesecih.

9. december 2019 V industrijski coni Laze je v podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Ekol izbruhnil požar. Po prvih podatkih je zagorelo pod nastreškom z več zabojniki, plastičnimi zbiralniki in tovornim vozilom, v požaru, ki je že pogašen, pa je pogorel tudi nadstrešek. V gašenju požara je sodelovalo 100 gasilcev GRS Kranj in osmih okoliških prostovoljnih gasilskih društev. Kot so potrdile prve preiskave, so zagorele odpadne krpe, tekstil in zračni filtri, v vodi ali ozračju pa po uvodnih meritvah ni nevarnih snovi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
10. 12. 2019 18.27
+1
Kar nekaj požarov je bilo podtaknjenih od eko teroristov.
jugatneme
10. 12. 2019 12.04
+10
Pa to je enostavno kot pasulj - če ni sežigalnic pač poiščeš siromaka, kateri za podkupnino v drobižu podtakne požar, s tem se firma reši vprašanja kam z nabranimi smetmi :) Psi lajajo karavana gre dalje...
MaVra55
10. 12. 2019 11.07
-3
O zadnjem požaru ni vredno pisati, zato ga mediji ignorirajo. Sicer pa je zgorelo nekaj nevarnih kemikalij, drugače pa ni nobene škode. Zrak, voda in okoliška zemljina so čisti. Nacionalni laboratoriji zagotavljajo, da bodo čisti tudi v bodoče...
Renato Obran 1
10. 12. 2019 11.06
+4
Slovenski tajkunski politiki so še kar tiho da zavarujejo svoj tajkunski delež.
big_foot
10. 12. 2019 11.05
+22
A dejte no nabijat... čisto enostavno je. npr. Jaz odprem zbiralnico odpadkov. Za zbiranje mastno računam - bolj ko so pasji odpadki dražje je. Ko je zbiralnica polna lepo vseskupaj zažgem. Potem pa se "po nesreči" vseskupaj vname - pokasiram od zavarovanja, gasilci lepo tole pogasijo in država poskrbi za pogorišče. Tako imam 2x profit od smeti, se jih znebim in imam plac za novo rundo.
ivan res grozni
10. 12. 2019 10.43
+3
Očitno gre za požigalce iz okolja. S požigom najlažje ukineš zažigalnice.
cesar1
10. 12. 2019 10.38
+13
Ko dosežeš najboljši možni dobiček, zadevo zažgeš, pa je stvar rešena. Po slovensko seveda.
Uporabnik113189
10. 12. 2019 10.32
+22
V Sloveniji se je po osamosvojitvi začela načrtna balkanizacija družbe. Po starem načelu, ki ga še kako dobro poznamo, sliši se pa pogosto v besedah, bo že nekako. Ali po tisti šali o Muji, ki je šel delat v Nemčijo, od tam prinesel pipo za vodo, izvrtal luknjo v steno , pipo montiral, potem pa se čudil, zakaj ne teče voda iz pipe. "Strokovnjaki" so ponudili sporne instant poceni rešitve, ki pa jim seveda manjka tisti najdražji del, predelava z dobičkom. Skratka, odpadke smo znali zbrati na kupe, tam pa se je zgodba ustavila. Da bi bila pa šala še večja, imajo vsi okoljevarstvena soglasja. Zatakne se pri kupih zalog, ko se prodaja tujcem ustavi ( sami pa nimamo predelave), na onesnaženje zraka s požari, pa vode so pač "pozabili". Tako kot Mujo na cevi do hiše..
komakorzikanec
10. 12. 2019 10.20
+5
Piromani pod krinko naravovarstvenikov.