Slovenija

Boj za evropske stolčke: Vesna stavi na Prebiliča, kaj pa ostale stranke?

Ljubljana, 08. 04. 2024 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.P., N.V.
Komentarji
62

Kdo vse se je prebil na kandidatno listo stranke Vesna za prihajajoče evropske volitve? Pričakovano je nosilec liste postal kočevski župan Vladimir Prebilič, v stranki pa so zdaj razkrili tudi osem bolj ali manj znanih imen, ki se bodo na volitvah potegovala za mesto v Evropskem parlamentu. Vesna je s predstavitvijo kandidatne liste in programa začela tudi z zbiranjem 1000 podpisov podpore. Katere stranke so že razkrile svoje kandidatne liste in na koga stavijo?

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Vladimir Prebilič o kandidaturi za evropskega poslanca
  08:57
  Iz 24UR ZVEČER: Vladimir Prebilič o kandidaturi za evropskega poslanca
 • Iz 24UR: V Levici in Socialnih demokratih so zadržani
  03:05
  Iz 24UR: V Levici in Socialnih demokratih so zadržani
 • Iz SVETA: Med kandidati tudi Prebilič
  03:48
  Iz SVETA: Med kandidati tudi Prebilič

Vesna, ki je del Evropske zelene stranke, je v Ljubljani predstavila svojo kandidatno listo za letošnje evropske volitve. Nosilec liste je župan Kočevja in nekdanji kandidat na predsedniških volitvah Vladimir Prebilič.

Vladimir Prebilič in stranka Vesna
Vladimir Prebilič in stranka Vesna FOTO: Bobo

Poleg njega pa se bodo za mesta v Evropskem parlamentu borili še sopredsednica stranke Urša Zgojznik, podpredsednik stranke Klemen Belhar, magistrica sociologije kulture in še do nedavno predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar. Drugi predsednik strank Uroš Macerl bo kandidiral na petem mestu, magistra zdravstvene nege Andreja Marolt zaseda mesto pod njim, nato pa so tu še Ibrahim Nouhoum, ki se je kot študent  gozdarstva na Univerzi v Ljubljani v Slovenijo preselil leta 1978, novinarka Manca Košir in magister farmacije Saša Fras.

Stranka je predstavila tudi šest ključnih programskih prioritet: pravičen zeleni prehod, stanovanjska politika, socialna pravičnost, kmetijstvo in hrana, okolje ter enake možnosti. "Z zastavljenimi prioritetami in programom stranka podaja konkretne in uresničljive obljube, ki so v pristojnosti Evropskega parlamenta," so sporočili. Vesna je s predstavitvijo kandidatne liste in programa začela tudi z zbiranjem 1000 podpisov podpore.

Katere stranke pa so doslej že predstavile svojo kandidatno listo?

V Gibanju Svoboda vrstnega reda kandidatov sicer še ne razkrivajo, a po naših informacijah naj bi bil nosilec liste direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, sledi pa mu aktualna evroposlanka Irena Joveva. Na listi pa bosta tudi obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk, ob njih pa še poslanci Janja Sluga, Tamara Vonta in Uroš Brežan, predsednik strankinega podmladka Matej Grah in Maša Kociper.

Festival Svobode ob Zbiljskem jezeru
Festival Svobode ob Zbiljskem jezeru FOTO: Bobo

In medtem ko koalicijska stranka SD še ne razkriva niti imen, kaj šele vrstnega reda, pa so dober mesec pred začetkom volilne kampanje minuli teden predlog liste, ki ga morajo sicer še potrditi na organih stranke, predstavili v Levici. Nosilno mesto se tako obeta poslanki Nataši Sukič, za njo pa bi se zvrstili še državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, diplomantka mednarodnih odnosov Katja Sluga, predsednik Zveze zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov nekdanje SFRJ Exyumak Fahir Gutić, umetnostna zgodovinarka Zdenka Badovinac, delegat zasavskega pokrajinskega odbora v svetu stranke Matej Zupan, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, Tarra Stermšek Kristan, na zadnjem mestu pa trenutni minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec.

Kandidate SDS bo medtem na evropske volitve popeljala Romana Tomc, drugo mesto pa bo na listi zasedel njen bruseljski kolega Milan Zver. Sledi še podpredsednik SDS in nekdanji notranji minister Aleš Hojs, poslanca SDS Franc Breznik in Branko Grims, nekdanji mariborski župan in sedanji predsednik mariborskega odbora SDS Franc Kangler in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Listo pa zaključujeta članica podmladka SDS Karin Planinšek in mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine Zala Tomašič.

Druga opozicijska stranka, Nova Slovenija, pa se na evropske volitve podaja kar s svojim predsednikom Matejem Toninom. Na drugem mestu bo kandidirala predsednica Mlade Slovenije Katja Berk Bevc, sledijo pa še državni svetnik in župan občine Sv. Trojica David Klobasa, namestnica predsednika sveta stranke Mojca Erjavec, mestna svetnica v Mestni občini Ljubljana Mojca Sojar, vodja poslanske skupine NSi in podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj, poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič, poslanec in podpredsednik stranke Jernej Vrtovec, na zadnjem mestu pa je aktualna evroposlanka iz njihovih vrst Ljudmila Novak.

Svoje kandidate je že predstavila tudi zunajparlamentarna stranka Resni.ca. Na listi so poleg ustanovitelja in predsednika stranke Zorana Stevanovića tudi novinarka Polona Frelih, igralka Tanja Ribič, pisatelj in kolumnist Branko Gradišnik ter zdravnika Sabina Senčar, pisatelj Stanko Pušenjak, nekdanji slovenski častnik Bojan Potočnik, doktor političnih znanosti Neven Polajnar in doktorica veterinarske medicine Katja Kokot. Vrstni red liste pa bodo sicer sporočili naknadno.

Nosilec liste stranke SLS bo raziskovalec na področju laserskih tehnologij Peter Gregorčič, na volitvah pa se mu bodo pridružili še Sara Ahlin Doljak, Mija Aleš, Marko Balažic, Aljaž Barlič, Franc Bogovič, Kaja Galič, Franc Pukšič in Nina Strah.

DeSUS in Dobra država se na evropske volitve podajata s skupno listo, katere nosilec je publicist Uroš Lipušček, niso pa še sporočili ostalih imen na listi.

Svoje kandidate so sporočili tudi iz Piratske stranke, nosilka liste bo dolgoletna članica stranke Urška Orehek, sekretar stranke Jasmin Feratović, filozofinja Nina Beyokol, Igor Brlek, socialna delavka Petra Kovačec, Patrik Kristl, Maja Šaver, Gregor Nemec in Leon Božič.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
09. 04. 2024 10.23
-3
Vcerajšnji intervju z Ursko me je prepričal, da je ona prava peršona za vzpon Slovenije...
Grma53
09. 04. 2024 09.44
+6
Večina ima pred očmi le Evre in lagodno življenje, saj večina od njih v življenju ni naredila še čisto nič koristnega, razen brez plodnega nakladanja.
JanezNovakJohn
09. 04. 2024 09.32
-1
Okoljske spremembe, ki grozijo, da se bodo naši vnuki cvrli, zahtevajo našo pomoč okoljevarstvenikom in mirovnikom. Moj glas bo šel Vesni v Evropo in doma. Nič ne moremo narediti sami in vsak sam mora narediti vse.
Minifa
09. 04. 2024 09.05
+1
Na glasovanje še 8 % Slovencev ne bo. Tako da bo zadeva nelegitimna.
Julijann
09. 04. 2024 08.47
+3
Kljub temu, da sedaj Sliveniji pripada eno poslansko mesto več, je neverjetna gneča za borbo evropskih sedežev. Vse dokler se ne spametujejo države, ki prispevajo največ poslancev, nekih sprememb ne bo opaziti, te pa so, najprej je Evropa, potem ostali. Ponavadi dober kmet najprej poskrbi za živino v svojem hlevu, potem gre pomagat drugemu. Če bi svojo živino dal na zadnje mesto, bi imel hlev kmalu prazen.
mackon08
08. 04. 2024 20.18
+6
Ti dvigovalci rok niso vredni mojega časa, ki bi ga porabil za volitve.
Korak
08. 04. 2024 18.28
-1
Repost “ Verjetno bo res na evropskih volitvah v maju najboljša izbira stranka Resnica. So proti nadaljevanju vojne v Ukraini in proti migrantom. To pa sta dve največji grožnji za evropejce. Levičarji so za vojno in za migrante, torej pot v katastrofo. Janšisti so sicer proti migrantom ampak žal za vojno. Slovaki so svojo domačo nalogo na volitvah že opravili in na smetišče zgodovine poslali vojne hujskače. Bravo Slovaki. “
IvanJaJo
08. 04. 2024 18.11
-2
Kletni troli stavijo na glavnega letnega trola 🤣🤤💆‍♂️💆‍♀️🧟🐑🙏🤲🤣🤣🤣
Trapon
08. 04. 2024 18.10
+2
Edina prava je desno usmerjena politika vsaj v našem geografskem prostoru. Torej SDS. Vse ostalo je revščina in nazadovanje!!!!
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 19.11
-1
Tvoja sekta je postala vlačuga ruske propagande.
IvanJaJo
08. 04. 2024 20.26
+1
Sds prava 🤣🤣🤣🫣🤤🤤🤤💆‍♀️💆‍♂️🐑🙏🤲🧟🤣🤣🐑🤣🤣🤣🤣 Bruhal bom🤢🤮🤮🤮🫣🤣
Bolfenk2
08. 04. 2024 18.02
+0
Verjetno bo res na evropskih volitvah v maju najboljša izbira stranka Resnica. So proti nadaljevanju vojne v Ukraini in proti migrantom. To pa sta dve največji grožnji za evropejce. Levičarji so za vojno in za migrante, torej pot v katastrofo. Janšisti so sicer proti migrantom ampak žal za vojno. Slovaki so svojo domačo nalogo na volitvah že opravili in na smetišče zgodovine poslali vojne hujskače. Bravo Slovaki.
Animator123
08. 04. 2024 18.00
-3
Resnica po mojem mnenju edina, ki si zasluži glas. Ostali so razočarali. Poleg tega poznam tudi ljudi iz njihove liste osebno, in jim zaupam
Boogieweeed
08. 04. 2024 17.51
+6
Vsi ki so bili že gori in glasovali za stvari proti lastnemu narodu, Te dragi moji mi morali pozvati na raport in javno tribuno ter malo prah ven strest iz njih.
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 18.01
-2
janševci so se tam gori že usmradili,.... sedaj so postali še vlačuge ruske propagande.
wsharky
08. 04. 2024 17.43
+1
mi v SDS stavimo na edinega poštenega EU poslanca našega dr. Zvera
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 17.56
-2
v evropskem parlamentu je glasoval za vojne zločince in ustaše.
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 17.57
-1
Milan Zver, član ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik in je svaril pred »nevarnostjo klerikalizma«.
Fluxx
08. 04. 2024 17.32
+2
Ursula je od SDS skupine. Zgolj v vednost in ravnanje
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 17.59
-1
Fluxx
08. 04. 2024 17.31
+0
🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
zibertmi
08. 04. 2024 17.19
+3
najbolje da se tja odpravi kar macerl sam.bo pozaprl pol gospodarske evrope
Kviz
08. 04. 2024 17.05
+4
Kandidate za kakšen mesec poslati na priprave v Ukrajino in v Palestino.
Skunk Works
08. 04. 2024 16.50
-3
Ne samo Ukrajina, tudi cela EU je v bistvu gola in bosa proti ruski superiornosti, ki jo tvori skupek njihovih tradicionalnih vrednot, kot so dom, domovina, vera, domoljubje, domač človek na prvem mestu pred tujci, normalna družina očeta in matere, naravna vloga moških kot pravih voditeljev države in družbe, ter razvoj najnovejših vojaških tehnologij in masovna proizvodnja orožja....Tukaj nimamo šans...EU in zahod je pa zagnil v lažnem naprednem levaškem neomarksizmu, zdegeneriranem bolanem feminizmu, prebujenstvu, multi kulti..in podobnih ve se katerih ogabnih zdegeneriranostih...Da ne govorimo o povampirjeni nori birokraciji in milijon izmišljenih služb tam…Zahod nima vojakov, skoraj vsa permisivno feministično vzgojena razvajena mladina je vojaško opravilno nesposobna, psihološko skastrirane so cele generacije moških... .Rusi imajo voditelje kot se šika, suverene, trdne kot skala, ostre, mi pa razne stojmenove, sluge, vonte, vere jurove, den lajne, in podobno, čemur ne moreš reči drugače, kot nekakšna skozlana driska, ki pa znajo s pozicije moči tlačiti in iskoriščati in preko davkov ropati tisti res elitni del zahodnih družb, kot so kmeti, obrtniki, podjetniki, lastne delovne ljudi in dajati prednost tujcem in jih zalagati z nakradenim denarjem od prej omenjenih...Ampak nova realnost bo postavila stvari na svoje mesto počasi tudi na zahodu....Nisem ravno za ruse, želim pa nazaj podobne vrednote, kot jih imajo oni, in so nam jih na zahodu in pri nas levičarji ukradli….
Posteni
08. 04. 2024 16.57
+1
Skunk.. a so ti ukradli profil ?? Sam prasam 🤣
Boogieweeed
08. 04. 2024 17.55
+1
Ne krivit levičarje za vse to ampak ultra polarizacija, plus prosim ločuj med narodom in elitami ki upravljajo z narodom. Tudi rusi imajo svoje elite, tako kot mi. IN ONI SE MED SABO DAJEJO NA NAŠIH HRBTIH? Mi (navadni ljudje) smo kolaterala in pipeki za davke pobirat.
Bolfenk2
08. 04. 2024 18.04
+1
Poraz boli
08. 04. 2024 16.42
+3
kopiram eden naj postov.. Glede na to,da so nas te levo sredinske stranke že čisto prodale tujcem,bi bilo dobro,če bi imeli eno resno desno stranko s kandidati,ki bi zares zastopali v Bruslju Slovenijo in njene državljane,ter njihove enterese.Ker kot smo videli tudi zadnjič v tarči,nekateri naši Evropski poslanci,predvsem te koalicije,Joveva itd.,zastopajo Bruselj in njihove iterese v Sloveniji,namesto obratno.Čas bi bil,da se ustavi to proti Slovensko delovanje nekaterih.
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 17.03
-1
janšizem se je prodal ruski propagandi,.... zelo državotvorno, ni kaj.
Poraz boli
08. 04. 2024 16.38
-1
Svoboda NE-Levičarji NE-Dovolj vas imamo
pekoči paradižnik
08. 04. 2024 17.03
-1
Samo da nam ne vlada janšizem,…. vse drugo bomo z veseljem sprejeli in preživeli.