Slovenija

SMC si na čelu UKC želi Požuna. Brecelj: On je povsem neprimeren

Ljubljana, 28. 03. 2019 22.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hojnik / 24UR ZVEČER
Komentarji
33

Boj za obvladovanje milijard in moč kot kaže v slovenskem zdravstvu, ki je pred razsulom, ne pozna meja. Tokratna tarča je izpraznjeno mesto direktorja največje slovenske bolnišnice UKC Ljubljana, ki je lani razpolagal s 527 milijoni evrov in je vitalnega pomena za ohranjanje zdravja Slovencev in zdravniške stroke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Boj za direktorski stolček UKC
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Boj za direktorski stolček UKC
  • Iz 24UR ZVEČER: Brecelj o Petru Požunu za direktorja UKC
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Brecelj o Petru Požunu za direktorja UKC

Kot kaže, si na mestu direktorja ljubljanskega kliničnega centra želi svojega človeka Miro Cerar oziroma njegova SMC, ki je z Milojko Kolar Celarc zdravstvo pripeljala do tam, kjer smo. Stranka SMC ima v svetu zavoda UKC tudi svoje člane. Po naših informacijah si želijo v vodstvo postaviti svojega strankarskega kolega, poslovnega direktorja Petra Požuna, ki je v preteklosti že bil kandidat, a ni bil potrjen. 

Požun je bil tudi svetovalec nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc in predsednik odbora za zdravstvo v stranki SMC.
Požun je bil tudi svetovalec nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc in predsednik odbora za zdravstvo v stranki SMC. FOTO: POP TV

Ker gre za stranko, ki ima zaradi preteklega dela na področju zdravstva najmanj verodostojnosti, da še karkoli reče o slovenskem zdravstvu, razkrivamo, kako so pri SMC poskušali poizvedeti, ali ima njihov Peter Požun kaj možnosti za imenovanje.

Kdo je Peter Požun?

Požun je bil med drugim državni svetnik, poslovni direktor ginekološke klinike, predsednik sveta zavoda Onkološkega inštituta. Bil je tudi svetovalec nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc in predsednik odbora za zdravstvo v stranki SMC.

Prav iz stranke SMC pa je te dni prišel klic prvemu možu sveta zavoda Kliničnega centra, kjer se bo v torek odprla pot za imenovanje novega direktorja.

Klic je Jože Golobič, predsednik sveta UKC Ljubljana, tudi potrdil: "Drži, da sem na to tematiko govoril z gospodom Erikom Kopačem."

Erik Kopač je sicer vidni član stranke SMC, nekoč glavni kadrovnik in novi veleposlanik v zvezi Nato, ki ga na strankarski spletni strani najdemo tik nad Petrom Požunom. Zanimalo ga je, ali ima Požun kaj možnosti, da postane direktor in, kot pravi Golobič: "Kakšne načrte imamo za naprej in ali znamo najti kandidata, ki bo ladjo peljal v isti smeri."

SMC ima v svetu zavoda vsaj dve predstavnici

Sestava sveta zavoda pokaže, da ima stranka med člani vsaj dve predstavnici. V ozadju pa naj bi se menda že pritiskalo na predstavnike zaposlenih naj podprejo Požuna.

Jože Golobič, predsednik sveta UKC Ljubljana
Jože Golobič, predsednik sveta UKC Ljubljana FOTO: POP TV

Ta je trenutno v reviziji, ki jo je na Ginekološki kliniki, kjer je poslovni direktor, odredilo zdaj že nekdanje vodstvo. Preverjali bodo pravilnost in smotrnost nabav, plačila pogodbenim sodelavcem na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb ter zakonitost vseh izplačil strokovnemu in poslovnemu direktorju, ki je, kot omenjeno Požun. Revizijo bodo po Golobičevih besedah opravili zunanji izvajalci, zaradi "skrajne neučinkovitosti notranje revizije na UKC". 

Kot morebitni novi direktor bi bil Požun torej nadzor samemu sebi. Golobič pa zaključuje: "Ne pozabimo UKC nujno potrebuje direktorja, ki bo  nadaljeval z optimizacijo stroškov in ki bo znal zadeve postaviti na vzdržno raven." 

Brecelj: Tako nesposobnega predsednika sveta zavoda še nisem srečal

Požun je trenutno v svetu zavoda Onkološkega inštituta, zato ga Erik Brecelj precej dobro pozna in o njem kot vodji nima lepe besede. "On je popolnoma neprimeren. To je moj tretji svet zavoda in tako nesposobnega predsednika sveta zavoda nisem srečal. Njegovi nameni so zelo vprašljivi. Tudi, kar je počel: recimo, samovoljno odšel do direktorice in jo dobesedno izsiljeval, naj odstopi, lagal, da je to prišlo iz kabineta predsednika vlade. To je sramota za sedanjo vlado, če takega človeka postavijo na tako pomembno mesto v zdravstvu," je za 24UR ZVEČER dejal Brecelj. 

Brecelj pravi, da trije člani SMC v svetu zavoda blokirajo spremembe. "Ne moremo sprejeti pravilnikov o notranji organizaciji, kar bi stvari postavilo na svoje mesto, onemogočilo afere, onemogočilo korupcijo, uredil odgovornost v bolnišnici ... Sedanji svet zavoda je to praktično zablokiral, preprečuje, da se to naredi. Mislim, da smo edina bolnišnica v Sloveniji brez veljavnega pravilnika o notranji organizaciji," je dejal Brecelj. Zato pravi, da če Šarec imenovanja Požuna ne misli ustaviti, bo "soodgovoren za razsutje zdravstva". 

Poudaril pa je tudi, da bi morala nov vlada zamenjati predstavnike vlade v svetu zavoda na Onkološkem inštitutu. "Če vlada v kratkem ne bo zamenjala članov sveta predstavnikov vlade, ki ji zdaj vlada gospod Šarec, bodo enostavno še naprej podpirali nepravilnosti, netransparentno poslovanje, zavirali razvoj bolnišnice, podpirali korupcijo in prikrivali vse napake, goljufije in kriminal iz preteklosti." 

Na vprašanje, ali je res tako težko izpeljati reformo v zdravstvu, ki bo skrajšala čakalne vrste in uredila razmere v zdravstvu, je Brecelj odgovoril: "Zelo težko, če delaš usluge lobijem, če stvari ne spreminjaš, ker je v prvi vrsti nekdo, ki pleni denar iz zdravstva, ki prodaja zdravstvu material po trojni ceni." Z reorganizacijo bolnišnice pa se da narediti veliko za skrajševanje čakalnih vrst, je še dejal Brecelj in dodal, da politika to za zdaj blokira. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
29. 03. 2019 07.08
+9
Partija ima in ohranja svoje korito. Narod pa v vrsti. Tako bo ostalo. Milan pa v Švico za naš denar. In v Švici ni poceni. A smo se zato borili leta 45?
Franci Luzar
29. 03. 2019 07.37
+1
1945? ste pobijali preostale zveste Slovence in Slovenke, sedaj pa žanjete Osad.
staridida
29. 03. 2019 07.02
+12
Nekoč so tako etiko in moralo levuharji močno podpirali.....