Slovenija

Veselinovič odstopil s funkcije direktorja STA, opozicija zahteva sklic izredne seje DZ

Ljubljana, 30. 09. 2021 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
1518

Bojan Veselinovič je odstopil kot direktor Slovenske tiskovne agencije (STA). "Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija brezplačno opravlja zdaj že 273. dan," je sporočil v odstopni izjavi. V DNS pozivajo vse odgovorne, da se zresnijo in ravnajo prav, so jasni v Društvu novinarjev Slovenije. V Bruslju so ob odstopu direktorja STA zaskrbljeni zaradi poslabševanja položaja, vlado pa pozivajo k odločnemu ukrepanju. Opozicija zahteva sklic izredne seje Državnega zbora.

V Evropski komisiji so ob današnjem odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča obžalovali poslabševanje položaja in izrazili zaskrbljenost, slovensko vlado pa so znova pozvali k odločnemu ukrepanju za zagotovitev neodvisnosti in ustreznega financiranja agencije.

"Ta najnovejši razvoj dogodkov zelo pozorno spremljamo. Že večkrat smo izrazili resno zaskrbljenost in tudi pričakovanje, da slovenska vlada zagotovi neodvisnost in ustrezno financiranje STA," je poudaril govorec komisije Christian Wigand.

Bojan Veselinovič
Bojan Veselinovič FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem je spomnil, da je podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova minuli teden slovenskemu ministru za kulturo poslala pismo, v katerem je izpostavila resnost položaja in oblasti spomnila na dolžnost financiranja javne službe agencije, ki jo je nedavno potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče.

"Obžalujemo in z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejše poslabševanje položaja ter pozivamo slovenske oblasti, slovensko vlado, k odločnemu ukrepanju s ciljem, da se trenutni trend ustavi in obrne," je še izpostavil Wigand.

Takšen razvoj dogodkov po govorčevih besedah žal ponovno potrjuje potrebo po evropski zakonodaji za zaščito medijske svobode in pluralizma, konkretno po zakonu o medijski svobodi, ki ga je v govoru o stanju v EU sredi meseca napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Tudi von der Leynova je sicer ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU ob obisku v Sloveniji izrazila odločno prepričanje, da Slovenija mora spoštovati in zagotavljati svobodo medijev ter zagotoviti ustrezno financiranje medijev, pa je danes dodala govorka komisije Dana Spinant.

Jourova je sicer minuli teden v pismu Simonitiju izpostavila, da je slovensko vrhovno sodišče nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA.

Poudarila je tudi, da po njihovem razumevanju ta obveznost velja ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi ter da menijo, da je notifikacija slovenskih oblasti o financiranju STA pri komisiji v začetku tega leta priznanje te obveznosti.

Opozicija zahteva izredno sejo DZ in poziva vlado k spoštovanju zakonodaje

Veselinovičev odstop s funkcija direktorja STA  so komentirali tudi v opozicijskih strankah. Kot so poudarili v izjavi za javnost, se vlada Republike Slovenije še naprej upira in ne želi izpolniti svoje naloge, sprašujejo se zakaj, saj je STA po njihovem mnenju vedno poročala nevtralno.  Kot je povedala Maša Kociper je v tej pogodbi po njihovih informacijah zahteva vlade, da bi UKOM pred objavo novice pregledal vsebino novice, zato STA pogodbe ni želela podpisati. "Danes je zelo tragičen dan za STA, za Slovenijo in za neodvisno novinarstvo v Sloveniji, "je ocenila.

V LMŠ ob tem opozarjajo, da se Slovenija tako že 274 dni sooča z odkritim napadom na svobodo medijev. "Soočamo se s slabim letom poskusov podreditve STA tudi na račun finančnega terorizma, izčrpavanja zaposlenih in njihovih družin in to je nesprejemljivo," je ob tem poudaril vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Po besedah poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca pa so se danes odprla vrata za tako imenovani medijski pohod Janeza Janše. "Načrt je priti do nadzora vseh medijskih institucij, v katerih ima lahko vlada tako ali drugače dostop, in jih nadzirati," je prepričan. Kot je še dodal, je takšno stanje nedopustno, saj monopola nad resnico ne sme imeti nihče. 

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa ugotavljajo, da je vlada z izčrpavanjem STA in nepriznavanjem tega, kar ji po zakonu pripada za opravljanje javne službe, dosegla svoje, je pojasnila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga.

V opoziciji so sicer še spomnili, da so poslanci v DZ sprejeli zakon, ki vladi nalaga financiranje STA, ne glede na podpis pogodbe, na katero se sklicujeta vladni urad za komuniciranje in vlada. Prav tako je vrhovno sodišče odločilo, da tudi brez podpisa pogodbe obstaja pravna podlaga za financiranje javne službe, ki jo opravlja STA, so še jasni v opoziciji. "V ustavni parlamentarni demokraciji naj bi vladali zakoni. Vsaka vlada naj bi bila vlada vseh državljank in državljanov, " je ob tem opozoril poslanec SD Franc Trček. S tem ko vlada krši zakonodajo, pa po besedah Golubovića daje javnosti sporočilo, da se v tej državi lahko krši pravila.

Sicer pa so danes v opoziciji napovedali še vložitev zahteve za sklic izredne seje DZ, tako v LMŠ kot tudi v Levici pa ocenjujejo, da so ena izmed možnosti za izhod iz nastale situacije čim prejšnje volitve.

Pahor: Želim, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA

Predsednik republike Borut Pahor si želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA. "Slovenska tiskovna agencija je pomembna medijska institucija, opravlja edinstveno poslanstvo agencije in menim, da mora tudi ta okoliščina dodatno vplivati na odločevalce, da strnejo vsa svoja znanja in politično voljo, da to čim prej uredijo," je dejal. 

Veselinovič odstopil 

Direktor STA Bojan Veselinovič je sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo glede pogodbe o javni službi za leto 2021, ki so se zvrstili po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja, neuspešni. Sporočil je tudi, da je obvestil Nadzorni svet STA, da z današnjim dnem odpoveduje Pogodbo o zaposlitvi in poslovodenju in odstopa s funkcije direktorja STA.

Zakaj se je za odstop odločil prav danes? Kot je povedal, bi se lahko odločil za odhod iz STA že takrat, ko je bilo prvič ustavljeno financiranje STA: "Po oktobru lani smo storili vse, že leto dni se vleče ta zgodba, da bi dosegli dogovor o financiranju. Blokada pa je v tem trenutku žal tolikšna, da sem sprejel takšno odločitev."  Vse je storjeno tako, da bodo plače oktobra še izplačane, kako bo z drugimi obveznostmi, pa je še vprašanje, je dodal na vprašanje, kakšno je trenutno finančno stanje STA.

Veselinović, Pahor in Urbanija
Veselinović, Pahor in Urbanija FOTO: Urad predsednika RS

'Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval'

"Odstopam. Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija brezplačno opravlja zdaj že 273. dan. Vrhovno sodišče je nedvoumno povedalo, da je država po zakonu dolžna mesečno plačevati za javno službo STA. To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami," je zapisal v sporočilu za javnost. 

Dodal je, da sta rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade: "Sprejela je uredbo o STA in na skupščini STA še sklepe, s katerimi je odložila začetek celovitega financiranja STA, ki je nesporno po zakonu njena obveza. Uredba postavlja temelj za takšno pogodbo, ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih. In predvsem: prikrila bi do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona. Uredba nikoli, sploh pa ne v obdobju pred koncem junija, ko je začela veljati, ne more biti podlaga za takšno pogodbo, ki bi pogojevala višino in način obračunavanja nadomestila po principu štetja fotografij in novinarskih prispevkov ter predpisovala njihove dolžine v odstavkih." Kot je poudaril, je rešitev na dlani: plačilo na osnovi zakonskih obveznosti.

Veselinović in Urbanija pri Pahorju
Veselinović in Urbanija pri Pahorju FOTO: Urad predsednika RS

"Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval", je poudaril in dodal, da verjame, da bodo z njegovim umikom nastale razmere, ko se bo še dodatno izbistril odnos vlade do STA. V osnovi je pri sporu vlade in STA ves čas šlo za njen odnos do neodvisnosti medijev in za poskus podrejanja agencije. Če bo STA vztrajala pri svojih zahtevah, bo nedvomno uspela na sodišču in bo vlada najkasneje takrat poplačala svoj dolg, je prepričan Veselinovič. 

Izpostavil je tudi, da je ponosen na delo STA: "O kakovosti našega dela govori predvsem zaupanje, ki si ga je z visokim profesionalizmom vseh ekip, uredniške, novinarske, tehnološke in tudi poslovodne, pridobila STA pri svojih poslovnih partnerjih in uporabnikih naših storitev v zadnjih desetih letih. O kakovosti pričata tudi ugled STA v mednarodnem prostoru, na prav poseben način pa še posebej podpora, ki so nam jo izkazali državljani z donacijami, zato da bi uspeli v svojem boju za preživetje STA. Za njihovo podporo, ki je izraz širše družbene zahteve po spoštovanju vladavine prava in svobode medijev, je sedanja ekipa STA še posebej hvaležna. To ji daje novo moč, potrditev in veljavo. V čast mi je bilo biti njen del."

Društvo novinarjev Slovenije: stanje na STA še ni bilo bolj alarmantno

V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da stanje na Slovenski tiskovni agenciji  še ni bilo bolj alarmantno kot v tem trenutku. Po skoraj letu vladnega izsiljevanja je ostala brez direktorja, zdi pa se, da ima le še dve opciji: ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo o državnem financiranju, ki lahko prinese padec kakovosti javne službe in odpuščanja zaposlenih, ali pa gre takoj v stečaj.

Slovenska tiskovna agencija.
Slovenska tiskovna agencija. FOTO: Bobo

A rešitev je v resnici še ena, oziroma samo ena prava: da vlada končno začne spoštovati svoje zakonske obveznosti, nadzorni svet STA pa izpelje postopke imenovanja novega direktorja ali direktorice, pri čemer mora biti vodstvo STA vseskozi branik novinarske avtonomije in profesionalnega novinarskega dela. Pozivamo vse odgovorne, da se zresnijo in ravnajo prav, so jasni v Društvu novinarjev Slovenije.

V Društvu novinarjev Slovenije vidijo STA kot enega od stebrov profesionalnega obveščanja državljanov in želijo, da se taka tudi ohrani. Ker propad STA ne pomeni le izgube služb novinark in novinarjev, pač pa grob poseg in pretres na širšem medijskem področju, opozarjajo. 

"Nasilje, ki ga doživljajo novinarji STA zadnje leto dni s strani vlade, je nezaslišano in je nedopusten poseg v medijsko svobodo, o čemer bomo obvestili tudi mednarodno javnost. Prav zaradi spodkopavanja medijske svobode v Slovenijo prihodnji teden prihaja delegacija Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR). Z najnovejšim dogajanjem se želi seznaniti na terenu, zaključke bo predstavila na tiskovni konferenci v sredo, 6. oktobra,"  so napovedali v DNS. 

Sindikat novinarjev napoveduje možnost stavke zaradi dogajanja z STA

V Sindikatu novinarjev Slovenije zahtevajo, da vlada nemudoma izpolni pretekle zapadle obveznosti, začne financirati javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA) ter s tem prepreči njen stečaj in omogoči nemoteno in stabilno izpolnjevanje obveznosti do zaposlenih. "Če vlada tega ne bo storila, bomo začeli priprave na stavko," so napovedali.

"Njegov odstop prihaja po vztrajnih prizadevanjih trenutne vlade, da simbolno in finančno zlomi informacijsko hrbtenico slovenskega medijskega prostora, njeno profesionalno, uredniško in institucionalno neodvisnost," so v sindikatu opozorili v sporočilu za javnost.

Več kot 270 dni agencija ni prejela plačila za opravljeno javno službo, čeprav plačilo vladi nalagata dva zakona. "Presahnil je še denar, zbran v kampanji Za obSTAnek s prispevki javnosti, pogajanja, ki so med vodstvom STA in uradom vlade za komuniciranje potekala za zaprtimi vrati, pa so zaključena. Agencija je po več mesecih finančnega izčrpavanja tik pred stečajem in povsem negotovo prihodnostjo, ustavna pravica državljank in državljanov do obveščenosti pa ogrožena," so opozorili.

Sporočilo predstavnikov zaposlenih na STA

Predstavniki zaposlenih na STA so sporočili, da ti obžalujejo, da pogajanja med vodstvom STA in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) niso bila uspešna, ki bi zagotovil zakonsko določeno financiranje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA in zagotovil tudi z zakonom zajamčeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. Tako določa Zakon o STA, so poudarili.

S predlagano pogodbo in potekom pogajanj je postalo jasno, da bi bili ti pogoji ogroženi ali celo onemogočeni. S tem bi bilo ogroženo opravljanje javne službe STA - celovito, točno in objektivno zagotavljanje informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Sloveniji, kot to določa Zakon o STA, so prepričani. 

Veselinović in Urbanija
Veselinović in Urbanija FOTO: Bobo

"Predlog Ukomove pogodbe vsebuje pogoje, ki za novinarsko delo niso sprejemljivi, prav tako pa ne zagotavljajo institucionalne in s tem finančne avtonomije STA. Po eni strani bi bila namreč višina financiranja javne službe STA povsem odvisna od presoje direktorja Ukoma glede tega, kaj se bo plačalo in kaj ne, po drugi strani pa bi zaradi na novo postavljenih omejitev prišlo do velikega izpada tržnih prihodkov."

Zaposleni na STA pričakujejo izpolnjevanje Zakona o STA in tudi t. i. sedmega protikoronskega zakona (PKP 7), ki v 66. členu jasno nalaga vladi, da zagotovi sredstva STA za opravljanje javne službe za leto 2021 v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom STA, "ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo".

To stališče je nedavno potrdilo tudi vrhovno sodišče, o tem v 7. členu govori celo uredba vlade o opravljanju javne službe STA, ki pravi, da "če letna pogodba za leto 2021 ni sklenjena, se storitve javne službe plačujejo" v skladu s PKP 7. Izpostavljamo tudi besedo "plačujejo", kar pomeni redno plačevanje, ne plačilo "nekoč", so zapisali. Obžalujejo, da vlada že krši lastno uredbo, za katero smo sicer prepričani, da je v nasprotju z Zakonom o STA, o čemer poteka tudi spor pred upravnim sodiščem.

Glede na sporočila vodstva zaposlenim stanje ni več zgolj resno, ampak se očitno že nahajamo v fazi tik pred finančnim zlomom, so poudarili: "Zaposleni na STA pričakujemo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj in to na način, da bo spoštovana zakonodaja in ohranjena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA. Vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo ali škodljivim odločitvam, ki bi peljale v nadaljnji razkroj agencije, pa bomo tudi v prihodnje odločno nasprotovali in o tem sproti obveščali domačo in tujo javnost."

Izjavo je podal predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj: "Sklical bom nujno sejo NS STA, kjer bomo preučili nastale razmere,
saj bo treba najti rešitev za nadaljnje vodenje in obstoj družbe STA,"  je sporočil.  

Urbanija: Zdi se, da Veselinovič ni imel iskrene želje podpisati pogodbe in urediti situacije na STA

Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš (Ukom) Urbanija je po današnjem odstopu Bojana Veselinovič ocenil, da se zdi, da Veselinovič ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. "Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil," je prepričan Urbanija. Veselinovičev odstop se Urbaniji zdi svojevrstno presenečenje, poroča STA. "Potem ko mu je Ukom praktično ugodil v vseh njegovih zahtevah, razen v tistih, ki so v očitnem nasprotju z zakonom, je bila pripravljena za podpis nova pogodba," je zapisal in ocenil, da Veselinovič ni imel iskrene želje po ureditvi situacije na STA. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1518)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
02. 10. 2021 09.04
Tranzicijska levica je nastavila Veselinovića, tranzicijska levica ve, da se preko STA nadzira “resnica” “Kdo bo ustvarjal resnico,” je ob odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča zaskrbelo poslanca stranke Levica Mateja T. Vatovca. “STA je steber vseh novic za medije. Enačba je preprosta: kdor nadzira produkcijo STA, nadzira produkcijo resnic in novic, ki se pojavljajo v slovenski medijski krajini,” je še priznal že znano – da mediji večinoma prodajajo resnico, ki jo lansira STA. Po vzoru Orwella je več kot očitno “ministrstvo za resnico” do sedaj pripadalo tranzicijski levici, to pa je po odstopu direktorja STA začelo skrbeti, da bi se na direktorski stolček usedel nekdo, ki ni “njihov”, agencija pa bi zato poročala preveč objektivno. Ukom je pristal na zahteve Bojana Veselinoviča v 99 odstotkih tudi na to, koliko stanejo posamezne prvine javne službe. Edina stvar, na katero niso mogli pristati, pa so bile želje zdaj že nekdanjega direktorja STA, da se v pogodbo zapiše stvari, ki so v evidentnem nasprotju z obstoječo zakonodajo – predvsem zakonom o Slovenski tiskovni agenciji. To je bilo po besedah direktorja Uroša Urbanije nesprejemljivo in ne nazadnje tudi nezakonito. Ne glede na to so na Ukomu pripravili pogodbo, potreben je bil le še podpis. A Veselinoviču je zmanjkalo argumentov in je, raje kot da bi podpisal pogodbo, kar odstopil. Ali pa se mu tako zelo mudi v Odlazkov imperij, da ni mogel počakati še dva meseca, ko bi se mu tako ali tako iztekel mandat? Veselinoviču ni bilo po volji, da bi se glede fotografskega servisa ravnali po zakonu. Fotografije so po zakonu o STA namreč del javne službe, v zakonu pa je jasno opredeljeno, da je javna služba brezplačno dostopna vsem pod enakimi pogoji. Poleg tega fotografije niso opredeljene niti v tržni dejavnosti – tako da se jih v nobenem primeru ne more prodajati. Veselinovič pa je pač želel, da bi jim fotografije plačal Ukom oziroma država, potem pa bi jih še enkrat zaračunaval na trgu, večinoma medijskim naročnikom. Kar nikakor ni niti pravično niti pošteno. Urbanija si je želel transparentno poslovanje tiskovne agencije Opozicija se je seveda ostro odzvala, češ da je direktor STA klonil pod vladnimi pritiski, po njihovem mnenju sta tako samo dve opciji, in sicer plačilo na osnovi zakonskih obveznosti ali pa da gre STA v stečaj. “Stranka SD je sprejemala zakon o Slovenski tiskovni agenciji in stranka SD je tista, ki je skozi zakonsko sito definirala in podprla, da je fotografski servis – ki je del spora – brezplačen,” je Urbanija spomnil na dejstvo, da ni aktualna vlada tista, ki si je izmislila ta del zakona, ki se Veselinoviču zdi kar naenkrat sporen. Je pa iz tega zapleta razbrati, da si je v preteklosti direktor STA to določitev razlagal po svoje in fotografije po vsej verjetnosti dvojno zaračunaval. Urbanija je še spomnil, kako se je ta spor sploh začel – Ukom je oktobra lani prosil STA za dokumentacijo o finančnem poslovanju, kar je za Veselinoviča očitno predstavljalo problem. Dokumentacije namreč ni predal še naslednjih šest mesecev. Urbanija je ob tem poudaril, da si je želel le transparentno poslovanje tiskovne agencije. “Težko sodimo, v kakšnem položaju je STA, glede na to, kako kontradiktorne so informacije, ki jih je v javnost podajal zdaj že nekdanji direktor Veselinovič,” je poslovanje STA še ocenil Urbanija. No, glede na to, da je Vatovec priznal, da so bili na STA vajeni ustvarjati resnico, je povsem logično, da je enako postopal tudi Veselinovič, ko je vsak mesec zatrjeval, da je agencija tik pred propadom.
Ugovor vesti 133.člen
30. 09. 2021 21.45
+0
Koliko škode je naredil z zavajanjem vseh, sploh pa svojih sodelavcem. Če se levo enoumje KUL vrne na oblast, bo on njihov piar.
13klu?
30. 09. 2021 21.27
+2
Zanimivo da sta Janez in ta njegov podrepnik ki ma zmeraj ist reklc in repo na glavi pomagala financirat vladna trobila ki so od stranke SDS in kateri so lastniki Madžari.
papi1
30. 09. 2021 21.03
+2
Puške v koruzi se množijo.
Oknaj 4
30. 09. 2021 20.56
-1
ssbobo
30. 09. 2021 19.58
-4
Vesel in ovi ću....... kok oseb je v njem?
zajfa
30. 09. 2021 19.35
+6
Dolgo je rabil ... Šele zdaj je dojel, da UDBA ne dela več tako kot leta 1973.
ssbobo
30. 09. 2021 19.58
-2
Nidani
30. 09. 2021 19.28
-3
Adijo pamet, SDS uničuje Slovenijo...
Specialist
30. 09. 2021 19.51
+3
Slovenija se sama uničuje tako kot celi svet...
ssbobo
30. 09. 2021 19.59
-2
Tok kot so jo Kućan & co....... Jo zihr še v naslednjih 5ih mandatih me bo......
Sputnik8
30. 09. 2021 19.27
+0
Sprva samo Anja Kralj..potem dopisali STA. Pozabili dopisati plačan oglas. Za take oglase pa imajo denar . Zanimivo.
zdrava.pamet
30. 09. 2021 19.26
+3
par mesecev prepozno!
Cene Urban?i?
30. 09. 2021 19.19
+3
Ste si predstavljali kaj takega ob osamosvojitvi?
ReginaPhalange
30. 09. 2021 19.40
-1
Nismo se še osamosvojili, juga je prišla k nam. Protestira na ulicah Lj in vozi kolo.
ReginaPhalange
30. 09. 2021 19.41
+2
Zato spet potrebujemo Janšo, da na osvobodi.
Enadvatristiripet
30. 09. 2021 19.10
-1
Sedaj bodo lahko nasi rumenosrajcniki nastavli svojega mojstra propagande ustrahovanja in pranja mozganov, ce ne bo slo bodo STA pac ukinili. Za totalitarno oblast pac moras kontrolirat informacije in poskrbet da vsi pisejo po nareku vele vodje JJ. Rumenosrajcniki ta sistem dobro poznajo saj toliko opevajo komuniste od katerih se ucijo.
ssbobo
30. 09. 2021 20.03
-1
Pa ti to resno...... komunisti z paradržave vodijo tožilstvo sodstvo tet medije že od 91ga leta naprej....... ne morš verjet ......v kateri fazi si nehal razmišljat z svojo glavo...... jao
Jožajoža
30. 09. 2021 19.06
+0
zakaj si se predal in naredil to,kar so janšist zahtevali.sicer pa vemo, da TAKEGA psihičnega in fizičnega pritiska janšistične sekte človek več ne more prenašat.včerja se je začela vstaja.
zdrava.pamet
30. 09. 2021 19.27
-2
hahaaahaha vstaja, sami anarhisti in huligani...
Nidani
30. 09. 2021 19.29
+5
Sputnik8
30. 09. 2021 19.42
+3
Majerca
30. 09. 2021 19.02
+1
Edina pametna poteza.
ArkaMast
30. 09. 2021 18.58
+4
Pahor se lahko malo slika.
AZ64
30. 09. 2021 18.55
+4
Tale opozicija naj se začne enkrat za vselej brigati za gospodarstvo, za ljudi!!!!! Ne pa samo in zgolj se brigat za neke izredne seje. Problem je v tem, da še redne seje obiskujejo samo in zgolj za to da nagajajo!!!!
Enadvatristiripet
30. 09. 2021 19.12
+3
Glede na to da nas je danasnja vlada zakreditirala za par generacij naprej ter bo na oblasti ko udari financna kriza, si malo zgresil. Ampak sej ste vedno v samozanikanju.
zdrava.pamet
30. 09. 2021 19.50
+0
aja alenka pa te ni zakreditirala, ko se je v enem letu in pol zapufala za 18 milijard po najvišji obrestni meri...
jodr
30. 09. 2021 18.55
+4
A je Tanja že izrazila svojo zaskrbljenost???
AZ64
30. 09. 2021 18.58
+0
Nidani
30. 09. 2021 19.16
+1
Stane Adami?
30. 09. 2021 18.54
+4
Tudi jaz opažam, da vse rabote proti Sloveniji delajo SRBI????
ReginaPhalange
30. 09. 2021 19.42
+0
Stane Adami?
30. 09. 2021 18.54
+3
Zakaj je kupoval na tisoče izvodov MLADINE????
jodr
30. 09. 2021 18.49
+7
Upam, da bo Veselinović za svoja dejanja na STA tudi kazensko in odškodninsko odgovarjal.
ssbobo
30. 09. 2021 18.53
+4
Zihr NE...... ima paradržava tudi sodstvo čez..... Pa nas ni o tem niloli STA obvestila.....
piljan
30. 09. 2021 18.54
+4
Sveči,a imaš na listku tudi bolj točno za katera?