Slovenija

'Poskušali smo na švedski način, ampak ne deluje'

Ljubljana, 11. 10. 2020 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
989

Slovenija drvi nazaj v epidemijo, ocenjujejo strokovnjaki. Testiranja so namreč potrdila 411 novih okužb, ob manj kot 3000 odvzetih brisih. V bolnišnicah se na intenzivnih oddelkih zdravi 27 ljudi. Strokovna skupina za covid-19 meni, da bi bilo najbolje čim hitreje uvesti vsaj ukrepe iz tretjega oranžnega paketa. Ta predvideva zaprtje vseh gostinskih lokalov, športnih objektov za rekreacijo in fitnesov, v nekaterih občinah bi lahko veljala tudi prepoved javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov.

Skoraj 14 odstotkov ljudi, ki so bili testirani v soboto, je bilo okuženih. To je podatek, ki nas ta trenutek uvršča med države, ki se z epidemijo spopadajo najslabše. Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović poudarja, da smo za razliko od pomladi tokrat vodilni v slabem pomenu besede. "Poskusili smo t. i. švedski način s priporočili, ampak očitno ne deluje," je dejala.

"Zaradi tega pravzaprav grozi kolaps zdravstvenega sistema," pravi član strokovne skupine Aleš Rozman, saj da okuženi ljudje ne morejo delati in hoditi v službe in šole. "Vse se bo ustavilo. Če ne zaradi zaprtja, pa zaradi virusa," dodaja in opozarja, da moramo zato ukrepati pravočasno. Strokovna skupina bo tako vladi znova predlagala zaostrovanje ukrepov. "Gre za zapiranje nekaterih dejavnosti, pri katerih se ljudje največ družijo. Sem sodijo gostinski lokali, različne telovadnice, fitnesi in podobno," našteva član skupine za covid-19.

Aleš Rozman: 'Te številke moramo ustaviti in ustaviti jih moramo čim prej. Dlje kot bomo to pustili, višja bo cena za to.'
Aleš Rozman: 'Te številke moramo ustaviti in ustaviti jih moramo čim prej. Dlje kot bomo to pustili, višja bo cena za to.' FOTO: POP TV

Že v naslednjih dneh bi lahko bile ponekod prepovedane tudi javne prireditve, verski obredi in poroke, veljala bi prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, omejeno bi bilo delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov. Oranžni paket predvideva tudi zaprtje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti ter morebitno karanteno posameznih ogroženih občin oziroma regij.

"Zdi se nam, da bi bilo pametno s tem pohiteti, da bi se to zgodilo v nekaj dneh," pravi Beovićeva, Rozman pa še dodaja, da "bi se krivulja, čeprav bi že danes sprejeli ukrepe, ki bi resnično delovali, obrnila šele čez 10 do 14 dni". Pravi tudi, da bi lahko številke, preden bi se obrnile navzdol, dosegle tudi 700 ali 800 okuženih na dan.

Ob zaskrbljujočih napovedih policija opozarja na neodgovorno ravnanje posameznikov. Blejski policisti so sinoči obravnavali 30 mladostnikov, ki so ob neupoštevanju preventivnih ukrepov organizirali zabavo. "Zelo pomembno je, da v državi stopimo skupaj, predvsem pa pozivam mlade, saj je njihova odgovornost, da epidemijo obvladamo," je dejala Beovićeva. "Te številke moramo ustaviti in ustaviti jih moramo čim prej. Dlje kot bomo to pustili, višja bo cena za to," pa opozarja Rozman.

Vse večjo težavo predstavljajo tudi šole. Pred dnevi je bila namreč kar petina potrjenih okužb ugotovljena pri šolarjih, vendar pa Beovićeva pravi, da kljub temu o zapiranju šol v strokovni skupini za zdaj še ne razmišljajo. 

Svojo oceno stanja je na Twitterju podal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Izpostavil je rekordni delež pozitivnih testov in dodal, da le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere. "Izogibajmo se nenujnim kontaktom, nosimo maske, razkužujmo roke. Varujmo sebe in svoje bližnje, bodimo odgovorni," je pozval.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (989)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnar01
12. 10. 2020 21.48
+2
enkrat sem eno Švedinjo na naš način, pa je delovalo full 😉
Ciril Jenko
12. 10. 2020 19.47
-3
"Slovenija drvi v epidemijo" A ni čudno, če pa levica na veliko razglaša da ta gripca ni problem.
Ekomentator
12. 10. 2020 11.41
+8
Švedski način niti nismo probali ker Švedi nimajo nobenih omejitev kot mi oni imajo samo priporočila. Tako da gospa Beović zavajate.
JohannDoe
12. 10. 2020 12.21
+8
Priporočila odgovornim ljudem, ki imajo že po kulturnih navadah fizično distanco, živijo večinoma sami in so ločeni od svojih staršev, imajo zelo močno medsebojno kontrolo pri upoštevanju in neupoštevanju pravil..... ja, v bistvu je to enakovredno omejitvam.... prostovoljnim omejitvam. To je koncept, s katerega razumevanjem imajo Balkanci in orientalci rahle probleme. Naša vlada bi lahko drugače komunicirala z nami. Ampak švedi niso brez omejitev. Tudi švedski epidemiologi to ponavljajo po naših TV, ampak očitno leti na gluha ušesa.
WhatDoYouCare
12. 10. 2020 12.57
+5
Če z omejitvami nismo bili sposobni zajeziti širitev virusa potem bi brez omejitev še manj. Ko Švedu rečeš priporočilo on to razume kot nekaj kar se mora spoštovati. Ne rabijo zakonov ker je njihova mentaliteta takšna, da se spoštuje priporočila. Slovenija je balkan. Pri nas brez represije ne gre.
Optimiran
12. 10. 2020 11.12
-1
Naj še probajo z avioni, ti so nam že enkrat pomagali.
sinhron
12. 10. 2020 09.36
+8
Če ste poizkušali uvesti Švedski način , potem ste pogrnili na celotni črti , kajti Švedski način je temeljil na popolnem informiranju prebivalcev in zaupanju v vlado in njene prijeme ! Pri nas pa ni bilo o tem nikakršnega obveščanja in tudi zaupanja v delo vlade je splahnelo . Tako , da Švedski način pri nas ni mogel in nebo mogel uspeti !
JohannDoe
12. 10. 2020 12.24
+2
Drži. Kar pomeni bržkone, da vlada razume švedski način tako kot večina komentatorjev. Skozi oči balkanca in orientalca. Kar je že temeljna napaka.
WhatDoYouCare
12. 10. 2020 13.01
+3
Švedi so izobražen narod. V Sloveniji imamo velik del jugo priseljencev, ki imajo komaj osnovno šolo narejeno. Kje boš takšen karkoli razumel? Takšni vejjamejo v teorije zarote. Sej poglej na fejsbuk pa ostale socialne medije. Vsak ki filozofira o teorijah zarote niti srednje šole ni bil sposoben dokončat. Za neizobražene je samo represija, ker drugega niso sposobni dojet.
vinchi
13. 10. 2020 08.21
WhatDoYou Care......najprej se nauči pravopis , potem pa pljuvaj po izobrazbi in dojemanju drugih . pišeš skoraj tako kot priseljenci .... kao što govoriš ....👌
User1538643
12. 10. 2020 09.27
+12
"Poskusili smo t. i. švedski način s priporočili, ampak očitno ne deluje," je dejala. Bojana Beovič. - Osebno nisem nikjer do zdaj, v medijih ali drugih sredstvih obveščanja, zasledil omembe, da se v Sloveniji nahajmo v "Švedskem načinu". Zakaj o tem poskusu, nič ne vemo, in nismo o tem bili pravočasno obveščeni, preden ste nas, v le tega dali, ampak šele zdaj, ko je ta zaključen? Če bi o tem bili obveščeni, preden se je začel, bi morda tudi bil uspešen. Konc koncev, Švedski način podrazumeva višje številke in te tudi imamo. Kako lahko pričakujete zaupanje ljudi, če igrate v zakulisju? Kako lahko Arndernova na N.Z. sve napove in v vsem uspe? Tudi zato, ker je konceptualna in konzistentna.
Grma53
12. 10. 2020 11.56
+2
Na Švedskem veljajo priporočila. Pri nas so priporočila. Nekateri iz zlobe nasprotujejo vsemu, ker kako si drugače predstavljati, da želijo nekateri, da se jih posebaj opozori da priporočila veljajo. Upam, da si toliko pismen, da si opazil priporočila. Vse ostalo je izgovor.
User1063544
12. 10. 2020 09.13
+4
'Poskušali smo na švedski način, ampak ne deluje' KDAJ????????????
Grma53
12. 10. 2020 11.58
+2
Mentaliteta naroda je tisto, kar nas loči od Švedske. Če pod to vlado nisi razumel priporočil, upam, da si si pod prejšnjo vlado vsaj nos brisal v rokav.
belyugo
12. 10. 2020 09.07
+1
Ga. Beović, kar se greste ni bil niti najmanjši približek švedskega sistema, s to izjavo le opravičujete svoj neuspeh in poskušati utišati vse, ki so proti vašim nesmiselnim ukrepom in ponovnem zaostrovanju ukrepov!
aa8
12. 10. 2020 09.02
+7
..in zakaj zdravstvo, zobozdravstvo med prvimi pripira svoja vrata ter onemogoča dostop tistim, ki te storitve potrebujejo? Čemu potem sploh še služijo? A, to počnejo tudi v tujini?
Alexxsaso@yahoo.ca
12. 10. 2020 08.54
+1
Kolateralna škoda, povzročena zaradi enega izmed 1000 virusov, ki nas dnevno napadajo, bo huda. Potem bo vsak poznal nekoga, ki bo zaradi teh ukrepov ostal brez službe, podjetja, pristal na robu preživetja. In potem? Boste vsi paničatorji potem stopili skupaj in donirali za te ljudi? Boste jim odprli nova podjetja, zagnali proizvodnje, poiskali nove službe? Komaj čakam, da že dajo na trg to cepivo in vas paničatorje nafilajo z neko kvaziorgansko kemijo, da boste mirni, ostali pa bomo zopet normalno lahko zaživeli z vsemi tisoči virusov, ki nas dnevno napadajo. In bomo lahko spet kdaj kihali in zakašljali brez, da bo pol trgovine paničatorjev zdrvelo proti vratom....
Zanesenjak
12. 10. 2020 08.59
+5
Človek, ti ne razumeš, da nihče ne pozna tega virusa, da se ne ve, kakšne so njegove dolgo ročne posledice. In ne razumeš, da jih pač en delež več umre, kot pri ostalih 1000 virusih skupaj. Ne ogromno, ampak dovolj, da je že ob 0,1% okuženosti prebivalstva v bolnicah norišnica in neobvladljivo stanje. Panika sicer nikoli ni dobra, ampak mislim, da ti imenuješ paničarje vse tiste, ki nosijo masko in pač vzdržujejo distanco.
Jak Tobim
12. 10. 2020 09.36
-2
@ JA Sklo - to so popolne laži. virus poznamo dobro. niti slučajno ne umre več ljudi, kot pri 1000 virusih skupaj. in da, pri virusih, ki so že dolgo z nami je večja verjetnost, da imamo populacijsko imunost, ki jo dosežemo preko naravnih okužb ali, v modernih časih, dodatno s cepivi. trenutno smo pri novem korona virusu še daleč od neke kolektivne imunosti, nimamo pa nobenega razloga, da se kot skupnost obnašamo kakorkili drugače, kot švedska.
Zanesenjak
12. 10. 2020 09.44
+5
@jamesblake, ne razumem, da ti to veš, milijon zdravnikov po svetu pa tava v temi.
kraljevski
12. 10. 2020 15.15
mr.poper
12. 10. 2020 08.52
Če pri nas opozoriš na jasne dvome te izbrišejo ali pa si brez službe napredujemo.... nazadujemo z veliko hitrostjo.
tom74
12. 10. 2020 08.49
+0
Nabijajo, ljudje kot jaz opažam se držijo, ona pa se kar žuga nam lumpom, boli jo, ona v tem času služi in predava tistim, kako so slabi, ki se jim podira eksistenca. Vsi pametni na jaslih države....
foxterier
12. 10. 2020 08.49
+2
Saj je zanimivo poslušati kaj vse bi morali, kaj smo in česar nismo. Sicer pa je treba omeniti, da v prvem valu, ko smo nekako "dobro" (čeprav še zdaleč nismo bili najboljši na svetu, kot so nas farbali razni butasti Grimsi) zvozili je bil za vsako smrt kriv Šarec, potem pa so naredili biznis desnosučni (po Patriji najbolj pokvarjena akcija porabe denarja) in po mesecih nove "sposobne" vlade situacija beži izpod nadzora. Spet kriv Šarec? To sicer ni mogoče, se pa JJ opravičuje s tem, da krivdo vali na vse nas. Samo on in njegovi "intelekti" alla Krek niso nikoli nič krivi.
Zanesenjak
12. 10. 2020 08.55
+5
Vlada je dejansko postopala v smislu svobode, da bo narod sam dovolj pazljiv. Take lastnosti tej vladi sicer ne pripisujemo. Sedaj bodo morali vse zapreti, pa bodo dobili nazaj, da so nesposobni. Hihi, bi morali že na začetku tako represivno delovati, navzven pa biti prijazni in razumevajoči ter s tem vztrajati, pa bi imeli sloves in podporo kot novozelandska predsednica.
chepps
12. 10. 2020 08.46
-2
27 ljudi se zdravi v celi Sloveniji pa to bi v eni občini našli več pijančkov za zdravljenje
Zanesenjak
12. 10. 2020 08.51
+7
Po podatkih sledilnika je 158 hospitaliziranih, 27 pa v intenzivni. Teh 27 je v hudi nevarnosti, da umre. Sliši se malo, vendar, če bi te postelje zasedali tisti, ki potrebujejo kaj drugega, recimo operacijo kolena, bi bilo precej bolje. Mi lahko s svojim obnašanjem le pripomoremo k temu, da bi vse teklo kolikor toliko obvladljivo. Z nekontroliranim širjenjem pa bomo spet brez koncertov, gledališča, tekem, da ne govorim, da mogoče na koncu zaradi posledic ne bomo niti imeli denarja za take stvari. Medtem pa Kitajci potujejo, delajo, se zabavajo. Ker jih je nekdo prisilil, da tako razširjeno boleznijo življenje ne more teči dalje enako. Mi pa kar sanjamo in čakamo, da bo Švedski model rešil Evropo.
Jak Tobim
12. 10. 2020 09.00
+1
@ JA Slo: postelje na intenzivi v infekcijski kliniki niso bile in bnikooli ne bodo za tiste z operacijo kolena - najprej osnove, ker je zaradi napačnega funfdamenta vse tvoje razpredanje ničvredno. vse kar si povedal je ničverdno in etično popolnoma na psu z omenjanjem zločinov Kitajske partije. Kliko ljudi je plačalo z življenjem to, kar ti sedaj širiš o tem potovanju po Kitajskem je neznanka in nikoli, ampak res nikolio, sočloveku ne želi življenja na kitajski način.
Zanesenjak
12. 10. 2020 09.06
+5
Ne vem, v katerem svetu ti živiš. Imaš kitajske cunje, imaš kitajske čevlje, imaš kitajsko tehniko, na koncu koncev pa imaš tudi kitajske maske. Kupi domače in dražje, pa boš dokazal, da si proti represiji, ki se dejansko dogaja na Kitajskem. Ampak to še ne pomeni, da niso zmagali v danem trenutku. Kar se tiče kolena na infekcijski:) Nimam kaj reči, kot to, da verjetno ne veš, kje vse ležijo in bodo ležali, mogoče tudi ti, jaz, covid pacienti. Ne želi si, da boš ležal na nekem hodniku (glej posnetke iz severne Italije spomladi). Da ne govorim, kaj se dogaja v Mehiki, Braziliji.
Jak Tobim
12. 10. 2020 09.28
-1
kakšen neumne odgovor ap je to: nimam kitajskih čevljev, imam nekaj tehničnih predmetov, ki so narejeni na Kitajskem in nosim zaščitne maske neznanega izvora. In? Zmagali? Pandemija traja in ne vem kje je tukaj zmaga in poraz, saj vendarle nismo v nobeni vojni, glede viroze. Kje ležiijo Covid pacienti je zaenkrat popolnoma jasno in vsi vemo kje so. Trenutno so to vsi ljudje iz dodov za ostarele, kamor je viroza prišla preko zaposlenih oz. strokovnih napak, ki bi jih morali preprečiti tisti za katere smo namenili dodatke k plačam in se zadolžili (ne, zadolžili smo naše otroke) za novih 10 milijard evrov. Severna Italija je zgled strokovne neučinkovitosti, ki je enaka, kot je sedaj pri nas - širjenje okužb je predvsem v zdravstvenem osebju, ki ima velike dodatke k najvišjim plačam v državi (velja predvsem za zdravnike), V bolnice se vozi pcr pozitivne preventivno (pcr test ne pokaže tega, da si zbolel - a razumeš? vse, ki so pcr pozitivni in so iz domov za ostarele se pelje na zdravljenje - pravilno, razen v primeru, da stari človek tega potovanje že itak ne preživi ali pa preživi in ga na oddelku okuži osebje in potem tam zboli). kaj na j si želim ležanja na hodniku? a se sploh zavedaš o kom govorimu in ali se splčoh zavedaš, da si zaradi Covid biolnikov pobil desetkrat več ljudi zaradi nezdravljenja, kot če bi zdravil vse in obravnaval virozo, smrtno pri starih in normalno pri odraslih, ter skoraj nenevarno pri otrocih , kot še eno od bolezni. Virus ni povzročil nobene spremembe na dinamiko rasti člvoeške populacije - še več, nikoli v zgodovini človeške vrste ni prirastek novih ljudi tako velik kot je sedaj (v letu 2020 bo prirastek 100 milijonov - a sploh veš kaj argumentiraš, ko naštevaš katastrofalgične posledice). POglej ostale smrti čeuz leto ali dve - nedelovanje zdravstveneg asistema, ki bi lahko deloval in moral delovati bodo stokratnik virusa - kaj v populaciji pomeni karantena pa poglej vvse morije od stare antike, preko džingis kana, svete inkvizicije do danes.. vse so posledica karanten. to bi naj bila argumentacija? letno v slvoveniji umre 20 000 ljudi. kje so posnetki 19 800 umrlih, da so vse njihove smrti manj tragične od 200 umrlih starih za korona virusom. in so v teh 19800 všteti majhni otroci, ki umro zaradi zdravniških napak, 7000 nas letno predčasno umre (dosti bolj, kot od virusa) zaradi kurjenja drv v individualnih kuriščih.. dajmo z malo bolj resnimi argumenti, če se že pogovarjava.resn eargumente in ne histerično paniko. obvladovanje prirastka tistih, ki rabijo na koncu svojega življenaj agresivno terapijo v boju proti smrtni virozi je stvar stroke in organizacije. tuikaj pa so noro plačani strokovnjaki pogoreli na celi črti. ne ljudje. pri virozah se boriš proti virusu in ne proti ljuem, razumeš?
Zanesenjak
12. 10. 2020 09.50
+4
Strinjam se, da je prirastek na svetovnem nivoju prevelik. Ostalo pa metanje krivde na zdravnike. Jaz nisem, pa vendar vem, da so hodili na faks še dve leti več kot jaz, poleg tega pa so delali vsi dotični, ki so specialisti potem še nekaj let specializacije, da bi lahko potem zdravili nezadovoljne paciente. Jaz mislim, da danes dela zdravstvo že čudeže, ampak ti čudeži preveč stanejo, da bi jih bili lahko vsi deležni, zato se moramo pač paziti sami. Sicer pa še enkrat trdim, da je Kitajska zmagala. V danem trenutku je edina velesila, ki se v celoti ukvarja z razvojem in delom, mi se pa kregamo ali bomo zaprti ali ne, ali je kriv Plenkovič, Janša,... ah
Nakljucje
12. 10. 2020 08.42
+0
Na delu so corona-anarhisti komunisti, ki hočejo zrusit vlado.
CIGU MIGU
12. 10. 2020 08.38
-2
vse se je začelo z odprtjem croatie za vikendaše in krivec je tisti,ki je podpisal pogodbo z plenkotom,do tistega dneva je bilo v sloveniji vse obvladljivo in skoraj nič okužb,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,srečno
Zanesenjak
12. 10. 2020 08.42
+4
Mislim, da so Hrvati in naši politiki toliko krivi, kot pa mi sami sedaj. Saj se ne širi samo v Slo, cela Evropa je ista. Problem je v tem, da je vse zrahljano. Spomladi je večina ljudi nakupovala precej redkeje kot sedaj. In to velja za vse stvari, tako za druženja, kofetkanja sosed itd. Nismo več striktni, to je to. zato bo spet vse zaprto in koridorji ipd., ker smo pozabili, kako se aktivno ubranit širjenja.
Sars2
12. 10. 2020 08.36
+2
vceraj nA tv povedala,da bi vsak bolnik umrl,tur brez covida,zakaj potem taka norija glede tega
Zanesenjak
12. 10. 2020 08.35
+7
WHO je razglasil, da se boji utrujenosti od Covida. Ja, se strinjam. Vsak dan novice o tem, neskončno ponavljanje, čeprav je treba tako malo: distanca, umivat, maske. Če bi to upoštevali, bi lahko hodili na koncerte, imeli normalne pogrebe in znosne poroke. Ker pa smo očitno utrujeni od vsega, pa nas čaka zaprtje, ker to še edino razumemo, kaj pomeni. Žal je tako in mislim in upam, da bo to kmalu, preden se ne začnejo množične odpovedi sistemov. Navsezadnje je šele tretja faza zaprtja tudi zaprtje gospodarstva, česar si pa jaz nikakor ne želim, nikakor.
slo_veter
12. 10. 2020 08.32
+1
ja sosed je kupil Volva, terenca ..pa sem tudi sam razmišljal o tem .. ma dost drago za tistih par kilometrov, ki jih človek naredi pri delu od doma. Priznam ga B...ić , res se ne obnese, ta švedski model in hvala za končno dober nasvet.
Sars2
12. 10. 2020 08.31
+2
Svedski nacin nikol pr nam ne bo deloval,ker na svedskem tok ne kradejo,place so visje,kar se pa zapiranja tice,vceraj prisla info.z svedske,da ne bodo zapiral,ker ze tako ljudji korona poriva ljudi v revscino,zato beoviceva,preden kaj poveste,se malo pozanimajte,ljudje tud intern.gledajo