Slovenija

Novi načelnik Generalštaba SV: Takšna odgovornost ni mačji kašelj

Ljubljana, 20. 04. 2020 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bojni prapor Slovenske vojske (SV) je od Alenke Ermenc slovesno prevzel novi načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš. V izjavi za medije po slovesnosti je napovedal, da se bodo v naslednjem obdobju usmerili zlasti v pridobivanje kadrovskih in materialnih virov. Obrambni minister Matej Tonin pa je Glavaša označil za "vojaka z dušo in srcem".

Brigadir Robert Glavaš je mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) uradno prevzel v petek, danes pa je še slovesnost ob primopredaji bojnega prapora.  Matej Tonin je ob tej priložnosti povedal, da je brigadir Glavaš 'vojak z dušo in srcem'

Glavaš se je v svoji dolgoletni karieri po besedah ministra izkazal na številnih dolžnostih, tako doma kot tudi v tujini. "Zato sem z mirnim srcem in popolnoma samozavestno vladi Republike Slovenije brigadirja Glavaša predlagal za novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske," je poudaril.

Tudi v zadnjem mesecu, ko sta sodelovala še nekoliko bolj dejavno, se je po besedah Tonina izkazal kot vesten in izjemno profesionalen vojak, ki razume, kaj SV rabi ter kakšne so možnosti in izzivi, ki jo čakajo v prihodnosti.

Eden takšnih izzivov je gotovo v tem, da "obrnemo negativne kadrovske trende". Kot je dejal minister, bo v to treba vložiti kar nekaj energije, je pa poudaril, da Glavaš natančno ve, kje so možnosti za izboljšave na tem področju.

Druga pomembna prioriteta je po besedah Tonina obrambni proračun. "Slovenska vojska deluje na domoljubni pogon, ampak ta ni vsemogočen. Potrebna so tudi sredstva in tu bodo potrebni premiki naprej," je pojasnil. Minister se zaveda, da je to tudi njegova naloga, od načelnika pa pričakuje, da bo imel realistične predloge, ki bodo koristili celotnemu narodu.

Tonin je ob tem izrazil pohvalo pripadnikom SV za njihov prispevek v boju proti širitvi novega koronavirusa.

Ko gre za virus, si vsi želimo, da bi se trend obrnil navzdol, je dodal novi načelnik. Ko gre za kadrovsko politiko in materialne vire v SV, pa so želje obratne, torej da se trend obrne navzgor. "Edino tako lahko ohranjamo Slovensko vojsko v dobri kondiciji," je poudaril.

'Finančni viri bodo omejeni, tega se zavedam'

V času soočanja z novim koronavirusom in ob morebitnem ohlajanju gospodarstva bodo finančni viri nekoliko omejeni, se zaveda Glavaš. Ne glede na to pa je novi načelnik optimističen, saj bo dela dovolj tudi na drugih področjih, denimo na pridobivanju kadra. V naslednjem kratkoročnem obdobju bodo tako cilje usmerjali zlasti v vire, tako materialne kot kadrovske.

Pojasnil je, da so v minulem obdobju izvedli že več analiz in pripravili več predlogov, kako doseči boljšo kadrovsko sliko. Izkazalo se je, da je največji izziv ureditev statusa vojaka po 45. letu, zato se bodo posvetili predvsem temu področju.

Druga prioriteta pa so po njegovih besedah strateški dokumenti, ki bodo podlaga za razvoj vojske v prihodnje. "Tu bo treba razmisliti o določenih novih konceptih, strategijah in doktrinah," je še pojasnil.

Načelnik je tudi poudaril, da SV vadišče, kakršno je na Počku, rabi. Minister Tonin mu je zagotovil, da bo, dokler bo minister, Poček ostal osrednje vojaško vadišče. Je pa pripravljen na pogovore o potencialnih omilitvenih ukrepih. "Z dialogom se da marsikaj premakniti naprej," je dejal minister. Napovedal je, da se bo s predstavniki lokalnih skupnosti sešel takoj, ko se razmere s širjenjem novega koronavirusa nekoliko umirijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdo je Robert Glavaš? 

Novi načelnik v SV deluje vse od njenih začetkov. Skozi leta si je pridobil številne poveljniške izkušnje in priznanja za svoje delo, tako doma kot v tujini. Glavaša, ki je bil do četrtkovega imenovanja na položaju namestnika bivše načelnice Alenke Ermenc, opisujejo kot predanega in izkušenega častnika s širokim razmišljanjem.

Najpozneje v mesecu dni se načelniku obeta tudi povišanje v generalski čin

Generale in admirale v SV povišuje predsednik republike, ki bo Glavaša zato še v tem tednu sprejel na pogovor. Je pa Pahor že napovedal, da bo to storil, ko bo prejel predlog obrambnega ministra Mateja Tonina. Povišanja sicer navadno potekajo 15. maja, na dan Slovenske vojske.

Pri vodenju SV Glavaša sicer čakajo številni izzivi, zlasti pa izboljšanje kadrovske slike in modernizacija vojaške organizacije. Med načini, ki bi pripomogli k tem ciljem, obrambni minister Matej Tonin vidi izboljšanje konkurenčnosti vojaškega poklica, kar bi bilo mogoče doseči z izvzetjem SV iz enotnega plačnega sistema in ureditvijo položaja vojakov po 45. letu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WAUKA
29. 04. 2020 17.51
+3
Ali se ve katero vojaško akademijo je končal g.Glavaš.Da ni tudi on school of defense?
nikita50
20. 04. 2020 21.24
+6
Navadnim vojakom povečajte plačo od tiste sramotne najnižje za 350 do 400 EUR pa boste imeli vojsko popolnjeno v enem mesecu pa še višji nivo izobraženih bi prišel v vojsko delat, za častnike ta dodatek nebi veljal in bi se nivo navadne vojske in častnikov izravnal 1 častnik na 8 vojakov.
papi1
20. 04. 2020 20.37
+19
2200 častnikov za 3800 v0jačkov, bemti imamo vojsko.
antilevi?ar
20. 04. 2020 20.11
+30
Zadnja tri leta se usmerjate,.,pa ne vem kam. Analiz ste naredili za stotine milijonov, kadrov pa ni. A res ne štekate? V Vojsko vam nebo nihče prišel za vsaj minimalno "izhodiščno" plačilo neto 1000 evrov za pripravnika. Za vojaka po 3 mesecih usposabljanja vojak II. pa minimalno 1200 neto. Dokler tega ne speljete nebo nikogar. Dvignite vrednost plačnega razreda-nobene spremembe od 1,9,2016. vrednost med razredi bruto 47 evrov, neto je to koliko? 31? Bo držalo. In, ko to pomnožimo z 24 PR je neto 744 evrov? Pa da vam povem, da ima v vse to vklučenih 35% vojaških dodatkov, ki ste jih z Virantovim skrpucalom pretvorili v PR. Kje bi vojak brez tega bil? Na 484 evrih bi bil. A vas ni sramota, da vas nekdo predstavlja za manj kot 500 evrov? Koliko je to do predlaganega 1200? In vi bi "profesionalnega" vojaka za drobiž? V sanjah. 2007 ste obljubljali vrtce za pripadnike, obljubljali ste marsikaj, od tega nič, zdaj vojaka pri 45 brcate ven, oziroma predlagate, da gre v tuš salamo rezat? vsak drugi vojak vam ima fakultetno izobrazbo, mnogo licenc, znanj pridobljenih doma in v tujini, torej? V vsaki vojski vojak MORA napredovati. Če ne napreduje je nekaj hudo narobe z njim ali s sistemom. Glede na to, da v SV napredujejo samo tisti, ki ovajajo in se slinijo na račun soborcev (od tega pričakuješ, da bo v vojni stal ob tebi, pa te v miru izdaja in ti škodi). Veliko je narobe v tej naši SV in ti prijatelj, res ne boš nič rešil,.6 mesecev se boš valjal na GŠ potem pa sledi zaslužena pokojnina, kajne? Koliko vojakov bo do takrat zapustilo SV?
borkov64
20. 04. 2020 19.44
+3
JJ style gre dalje
_Grizzly _
20. 04. 2020 19.33
+3
Joj koliko je vojaških profesionalcev v komentarjih😂
silvo.uzmah
20. 04. 2020 19.23
+7
Politika, stranke in vojska to neki ne štima. Vojska nebi smela biti pod vplivom politike.
Jožajoža
20. 04. 2020 19.03
+5
ne bat,kakšna odgovornost. sam veš, da boš plesal tako,kot ti bo janez špilal.
Viejo cabron
20. 04. 2020 17.56
+13
Bom malo popestril te uniformirane zgodbe na račun žensk: preden se ženska načelnica Generalštaba in Policije našminkata vojna mine in vsi lopovi pobegnejo hahahaha!! Pa lep dan želim....
nanodelec
20. 04. 2020 17.43
+11
Kaj je posredoval stric iz Osjeka?
Samotnjak999
21. 04. 2020 11.39
+1
Da, to je samo potrditev, da je bila Slavonija v zgodovini del Slovenskega narodnega telesa, kot je dokazal g. Šiško v svoji knjigi ,, Anton Vramec in Slovenci," ki je v 16. stl. živel v Varaždinu, ki je bil takrat v večini nastanjen s Slovenci. Ampak komu to razlagat, če paje večina Slovenaca: posrbic, pohrvatic i poturic.
MasteRbee
20. 04. 2020 17.39
-3
Dela bo veliko, da se povrne nekaj kopetenc, ugleda naši vojski, ki so jih veselo zapravljale nekatere prejšnje vlade..so se bali, je niso marali, sedaj niti ni več pomembno.
Jaka Jack
20. 04. 2020 17.25
+12
V vojski mora biti glavni moški, odločen, razsoden in spoštovan. Kahl je z žensko pihnil v temo. Kako je že Šarec pred časom javno govoril za ženske?
MB-FC
20. 04. 2020 17.08
-4
Domendo
20. 04. 2020 17.03
+2
Samo vi lažite narodu. Prej smo bili tam ena provinca v evropi zdaj smo pa šli v srednji vek. Pride virus do politikov tudi. Potem jim pa niti pokradeno nebo pomagalo. Z evropskim denarjem krpajo minus sebi pa polniko žepe.
superjezek
20. 04. 2020 16.14
+30
Kakšna odgovornost?! Je že kdo v politiki kaj konkretno odgovarjal zaporno, premoženjsko ali izgubil službo, tako da se ne more nikdar več zaposliti v državni službi??
Heretik1
20. 04. 2020 16.10
+6
A bo prisegel na Plečnikovem stadionu? Datum je že pravi!
User300173
20. 04. 2020 15.46
+2
Zakaj nekatere moti enotni plačilni sistem in vsi, ki nekaj obljubljajo, bi rada bili izvzeti. Kaj so ti solo izpadi in obljube? V enotnem plačilnem sistemu naj se uredi, ne rušiti. Dodali nekaj zdravnikom in naredili štalo.
zavetnik
20. 04. 2020 15.42
+14
Tako se dela, mi pitomci stažisti mi smo ogrodje obrambe domovine, mi bilečanci smo tudi zraven vi plavci ste bili že takrat priviligiranci, nekaj tega se še vleče skozi čas? Rezervni oficirji smo branili in obranili SLO učili so nas v najboljših vojaških šolah po Jugoslaviji, vsi so bili tudi člani zveze komunistov, tako da kontinuiteta se ne pretrga in bil je zaposlen v TO pa naj še kdo govori, da je teritorialna obramba bila skup prestrašenih ljudi, ki so malo bolj pogledali v kozarec. Tako se to dela uspeh ZRVS je vidljiv in uspešen žal bo kmalu zmajnkalo teh kadrov je poteklo že 30 let od razdružitve JLA in TO pa tudi rezervnih oficirjev ne bo več?
User300173
20. 04. 2020 15.40
+20
Zakaj so v SV častniki in kaj imajo s častjo? Oficir bi bilo primerneje, je uslužbenec. V tujini pretežno oficirji-uslužbenci. V Italiji je "uficiale". Častnih bi bil povezan s častjo "onore" in bi ga imenovali "onorevole", kakor poimenujejo npr. visoke zaslužne politike, pa tudi visoke mafijske botre.
Infraping
20. 04. 2020 14.45
+12
Ni mačji kašelj, če si butast.