Slovenija

Boleče slovo od operaterja: od 10 pa celo do 20 evrov za izklop

Ljubljana, 22. 08. 2018 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
71

Ste debelo pogledali, ko ste menjavali svojega ponudnika interneta in televizije, pa vam je za izklop zaračunal 20 evrov? In to tudi takrat, ko ste se z njihovim modemom sami oglasili v bližnji poslovalnici, podpisali vse papirje ter se poslovili – do naslednjič. A tega naslednjič verjetno ne bo, saj vas je 20 evrov, kolikor znašajo administrativni stroški zapiranja računa pri T-2, zagotovo odvrnilo od poslovanja z njimi.

Preverili smo, koliko znašajo ti administrativni stroški pri posameznem operaterju, kaj sploh vključujejo ti stroški, kakšna je zakonska podlaga za njihovo zaračunavanje, kdo skrbi za nadzor na tem področju in v katerih primerih jih ne potrebujete poravnati oziroma vam ji ne smejo zaračunati.

Najprej splošna ugotovitev na podlagi pridobljenih odgovorov, ki so nam jih posredovali s Telekoma Slovenije, T-2, Telemacha, A1, HoT in Boba.

Od 9,99 do 20 evrov

Edini, ki ne zaračunava administrativnih stroškov, je Hofer Telekom (HoT). Kot so pojasnili, "se je HoT zavezal, da nikdar ne bo višal cen in bo uporabnikom zagotavljal preprosto ter pregledno ponudbo brez skritih stroškov in brez pogojevanja najnižjih cen z vezavo uporabnikov." To pomeni, da lahko vsi, ki so uporabniki HoT, brezplačno menjajo tarife, spreminjajo nastavitve in spremljajo porabo prek spletnega portala ali mobilne aplikacije Moj HoT. Brezplačna je tudi prekinitev uporabe njihovih storitev.

Večina telekomunikacijskih operaterjev zaračunava stroške preklica pogodbe v višini okoli 10 evrov, le pri T-2 so ti stroški višji, in to enkrat višji.
Večina telekomunikacijskih operaterjev zaračunava stroške preklica pogodbe v višini okoli 10 evrov, le pri T-2 so ti stroški višji, in to enkrat višji. FOTO: Thinkstock

Pri Telemachu vam bodo zaračunali 10 evrov. Na vprašanje, kaj vključujejo ti stroški, odgovarjajo: "Z izklopom storitev, zapiranjem uporabniškega računa in postopki, ki so vezani na arhiviranje in poročanje, je povezanih več sistemov, ki zahtevajo določene posege oz. delo in sodelovanje številnih zaposlenih. Zaradi operativnih stroškov sicer prekinitev naročniškega razmerja pri Telemachu skladno s cenikom obračunamo zgolj v višini 10 evrov, kar je znesek, ki je naveden v javno objavljenem in veljavnem ceniku storitev družbe, ki predstavlja del naročniške pogodbe."

Administrativne stroške je treba ločiti od stroška prenosa telefonske številke k drugemu operaterju ter s stroškom, ki ga operater zaračuna zaradi predčasne prekinitve naročniškega razmerja. V slednjem gre za stroške, povezane s predčasno prekinitvijo pred potekom obdobja vezave (pogodbena kazen, sorazmerni znesek ugodnosti itd.).

Kratki so bili v družbi A1, ko smo jih povprašali, kakšen je pri njih ta administrativni strošek. "Prekinitev pogodbe oziroma zapiranje računa v znesku 9,99 evra zaračunavamo v skladu s cenikom, ki je del naročniške pogodbe. Postavke ne zaračunavamo v posameznih izrednih primerih." Kateri so ti primeri, niso pojasnili.

Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da strošek prekinitve naročniškega razmerja znaša 10,95 evra, kar je opredeljeno v splošnih pogojih uporabe storitev in v ceniku splošnih storitev. "Navedenega stroška ne zaračunamo v primeru prekinitve naročniškega razmerja zaradi prehoda k drugemu operaterju, v primeru uveljavljanja pravice do odstopa od naročniške pogodbe zaradi spremembe pogojev storitev ali v primeru smrti naročnika." In kaj po njihovi razlagi vključuje teh 10,95 evra? "V skladu s cenovno politiko družbe in zakonodajo so cene storitev oblikovane na podlagi dejanskega vložka operaterja (stroška opreme, materiala, časa in dela), ki je potreben za njihovo izvajanje. Skladno s tem stroškov, ki družbi nastanejo ob prekinitvi naročniškega razmerja, ne moremo pavšalno vključiti v mesečno naročnino. Zato v ceniku storitev stroške prekinitve naročniškega razmerja transparentno navajamo kot samostojno postavko."

Predstavniki Boba so sporočili, da za prekinitev pogodbe oziroma zapiranje računa zaračunavajo 9,99 evra, kar je v skladu z njihovim cenikom, ki je del naročniške pogodbe. Tudi pri njih postavke ne zaračunavajo v posameznih izrednih primerih, kateri so ti primeri, pa niso pojasnili.

Največji znesek boste za slovo od obstoječega operaterja plačali pri T-2, ki zaračunava strošek preklica pogodbe v višini 20 evrov, in sicer za preklic stacionarnih storitev. Za mobilne storitve T-2 stroška preklica ne zaračunava. Strošek izvedbe preklica naročniškega razmerja zaračunavajo skladno s splošnimi pogoji poslovanja družbe T-2 in skladno z vsakokratnim veljavnim cenikom, ki je sestavni del pogodbe. Splošne pogoje pa naročnik sprejme s podpisom naročniške pogodbe. V njihovi obrazložitvi pojasnjujejo, da gre za dejanske stroške, ki T-2 nastanejo ob prekinitvi naročniškega razmerja. "Ob izključitvi priključka T-2 nastanejo stroški zaradi izvedbe posega v telekomunikacijski centrali (odstranitev sukanega para z delilnika in omrežne opreme), izvedba dekonfiguracije omrežne opreme ter izvedbe dekonfiguracije morebitnih uporabniških podatkov z opreme. Operaterju nastanejo tudi administrativni oziroma poštni stroški zaradi pošiljanja obvestila o preklicu ter poziva k vrnitvi telekomunikacijske opreme ter stroški zaradi izvedbe spremembe statusa v naročniških evidencah," navajajo v T-2. Pa vendar nas je zanimalo, zakaj pri njih skoraj dvakratna cena. Razlog za višje stroške so preložili na Telekom Slovenije. "V skladu z veljavno Vzorčno ponudbo za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo je družba T-2 ob prenehanju naročniškega razmerja nacionalnemu operaterju, lastniku bakrenega omrežja, dolžna plačati izvedbo izključitve storitve polno razvezanega dostopa, katere cena znaša 11,24 evra (z DDV)." So pa tudi pri njih izjeme, ko stroška preklica ne zaračunavajo, in sicer v primeru, ko se naročniško razmerje prekine zaradi nestrinjanja s spremembo splošnih pogojev ter pogojev naročniške pogodbe.

Skratka, večina telekomunikacijskih operaterjev zaračunava stroške preklica pogodbe v višini okoli 10 evrov, le pri T-2 so ti stroški višji, in to še enkrat višji.

ZPS: To je omejevanje konkurence

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pojasnili, da že več let opozarjajo na nesprejemljive administrativne stroške, povezane z nekaterimi storitvami, ki so sicer pri telekomunikacijah nujne. "Povsem jasno je, da stroški pri teh storitvah nastanejo, a bi jih morali konkurenti že upoštevati v svoji poslovni strategiji in jih ne zaračunavati posebej. Po našem mnenju gre tudi za omejevanje konkurence, saj ima potrošnik ob zamenjavi operaterja (ali celo naročniškega paketa pri sedanjem operaterju) nepotrebne dodatne stroške. Edini strošek, ki je za nas
sprejemljiv, je strošek prevzema terminalske opreme, če bi se potrošnik
odločil, da je ne vrne sam na sedež podjetja,"
 pojasnjujejo na ZPS.

V tujini tega večinoma ne zaračunavajo
Raziskava Akosa je še ugotovila, da operaterji v drugih evropskih državah načeloma ne zaračunavajo prekinitve naročniškega razmerja, v kolikor gre za prekinitev po poteku obdobja vezave in ne gre za zaračunavanje pogodbene kazni (preverjeno v naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Hrvaška, Madžarska, Švedska, Turčija), medtem ko operaterji v Sloveniji stroške prekinitve naročniškega razmerja večinoma zaračunavajo šele od leta 2015 dalje. T-2 že od začetka leta 2011.

Po besedah Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) se administrativni stroški običajno zaračunavajo v primeru odpovedi naročniškega razmerja ali za prehod na drug paket znotraj istega operaterja, po pojasnilih operaterjev pa obsegajo predvsem tehnično administrativna opravila (npr. sprememba podatkov v billing sistemu, sprememba podatkov v evidenci naročnikov, obveščane uporabnika, v nekaterih primerih pa tudi poseg na terenu, npr. odklop parice ali optičnega vlakna). Administrativnih stroškov pa po pojasnilih Akosa operaterji naročnikom ne smejo zaračunati v primeru, ko naročnik od naročniške pogodbe odstopi zaradi nestrinjanja z napovedano spremembo pogodbenih pogojev.

Težava ni v nadzoru, pač pa v zakonski podlagi

Nadzornim organom, med katerimi je tudi Akos, ZPS očita, da sporno prakso operaterjev še naprej dopuščajo. Na Akosu na očitke odgovarjajo: "Administrativni stroški so vključeni v splošne pogoje poslovanja (SPP) in cenike operaterjev, na katere ob podpisu naročniške pogodbe uporabnik pristane in s tem postanejo del naročniškega razmerja. Posledično postanejo za obe stranki zavezujoči. V zakonu o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) ni določb, ki bi operaterje v zvezi s tem kakorkoli omejevale, niti ni določb, ki bi omejevale višino tovrstnih stroškov. ZEKom-1 v 130. členu zgolj zelo na splošno določa, da ’pogoji in postopki v primeru prekinitve pogodbe ne smejo odvračati uporabnikov od zamenjave izvajalca storitve’. Ob odsotnosti zakonske podlage na višino in zaračunavanje administrativnih stroškov težko vpliva tudi agencija," opozarjajo na agenciji.

Leta 2016 je Akos izvedel raziskavo, s katero je potrošnike povprašal tudi, kolikšen je po njihovem mnenju strošek prekinitve naročniškega razmerja, ki je zanje še sprejemljiv oziroma primeren. Rezultati raziskave so pokazali, da je strošek prekinitve naročniškega razmerja, ki se končnim uporabnikom še zdi primeren, pet evrov.
Leta 2016 je Akos izvedel raziskavo, s katero je potrošnike povprašal tudi, kolikšen je po njihovem mnenju strošek prekinitve naročniškega razmerja, ki je zanje še sprejemljiv oziroma primeren. Rezultati raziskave so pokazali, da je strošek prekinitve naročniškega razmerja, ki se končnim uporabnikom še zdi primeren, pet evrov. FOTO: iStock

Če strošek ni bil naveden ob podpisu pogodbe, vam ga ne smejo zaračunati

Stroške zaprtja računa vam bodo zaračunali tudi na primer na bankah. Tam so zneski, ko gre za zapiranje poslovnega računa, v razponu od 21 do 35 evrov. Tudi banke pojasnjujejo, da imajo vso zakonsko podlago za zaračunavanje teh stroškov, razliko v zneskih pa pojasnjuje vsaka po svoje.

Iz Akosa sporočajo, da je v postopkih reševanja uporabniških sporov agencija večkrat odločila, da če ob podpisu pogodbe operater administrativnega stroška prekinitve pogodbe ni določil, ga tudi naknadno ne more določiti v svojih SPP. V takih primerih tako operater uporabniku administrativenga stroška ni smel zaračunati.

Akos opozarja, da so ugotovili, da uporabniki pri podpisovanju pogodb premalo pozorno preberejo pogodbena določila oz. SPP ter administrativne stroške tako pogosto spregledajo. "Z njimi se žal ’seznanjio’ šele, ko jim jih operater zaračuna na mesečnem računu. Agencija tako uporabnikom predvsem svetuje pozornost in natančno branje pri sklepanju naročniških pogodb, operaterje pa poziva k čimbolj transparentnemu objavljanju tudi administrativnih stroškov. Za kaj bolj konkretnega pa bi bilo treba spremeniti obstoječo zakonodajo, konkretno ZEKom-1."

Tudi na ZPS svetujejo previdnost

Na našem portalu Cekin.si pa lahko jutri preberete, da menjava banke ni strah in trepet, temveč je postopek enostaven in hiter. Pa še posebne ugodnosti nudijo banke za nove komitente.

Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) v okviru projekta PotrošnikovZOOM, ki ga sofinancira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je pred časom izvedel preverjanje prakse telekomunikacijskih operaterjev, med katero so ugotovili, da uslužbenci v prav nobenem primeru potrošniku pred sklenitvijo pogodbe niso predstavili splošnih pogojev ali mu celo razložili morebitne dodatne stroške. "Ker se praksa z dodatnimi stroški dogaja pri vseh operaterjih, potrošnikom preostane zgolj, da pred sklenitvijo pogodbe preverijo cene storitev na spletnih straneh operaterja ali v Akosovemu primerjalniku. Pri tem je pomenljivo, da administrativne stroške operaterji zaračunavajo vsem, ne glede na to, ali se vežejo ali ne," opozarjajo na ZPS.

Stroške ob zaprtju bi morali pokriti že z naročnino

V letu 2016 so na Akosu izvedli raziskavo med končnimi uporabniki glede višine stroškov ob prekinitvi naročniškega razmerja ter v komentarju k raziskavi zavzeli stališče, da bi morali biti administrativni stroški v kar največji meri pokriti že s samo naročnino. K temu je agencija že predhodno pozivala operaterje.

Komentar Akos glede višine stroškov ob prekinitvi naročniškega razmerja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
24. 08. 2018 19.13
Tudi Teleing nič ne zaračunava prekinitve dobave njihovih uslug!!
Tomvojo
22. 08. 2018 19.06
+7
Striženje že ostriženih sloovc.
štumbamfirer
22. 08. 2018 18.00
-2
no da bo lažje razumet,menjanje paketov ali menjanje ponudnika je tako pogost da ti uslugo zaračunajo,saj je to precej več denarja in dela za operaterja pa ogromno,kaj češ zastonj več ne bo šlo,premislite kje boste in kaj potrebujete in brez problema je vse. Na a1 so dvignili ceno kot drugi pa so mi kot redni stranki dali sami popust da sem še naprej na enaki položnici,plačat položnico treba pravočasno in to je to
Hachi
22. 08. 2018 17.47
+19
ne samo, da ti zaracunajo, ko gres k drugemu ponudniku. zaracunajo ti 10 eur tudi, ko si se vedno pri njih in kljub temu, da NIMAS VEZAVE in spremenis paket pri istem operaterju! ravno to se mi je danes zgodilo, ko sem pri A1 spremenil paket interneta in TVja, ker grem iz stanovanja, ki ga bom dal v najem, zato bom spremenil v osnovnejsi paket, pa naj si potem najemnik uredi po svoje. no in zaracunali so mi 9,90 eur za spremembo paketa. ne razumem, ce nimas vezave, torej lahko gres kadarkoli drugam. pa ti vseeno racunajo kar neke stroske odklopa. torej najprej placas priklop, potem se preklic in spet priklop pri novem operaterju,...., sramotno. da ne omenjam RTV prispevka, kjer moram v soboto zvecer gledati koncert simfonicnega koncerta!
sandi101
22. 08. 2018 17.09
+18
Vsi so isti nateguni, kartelno medsebojno dogovarjanje, Telekom pa glavni monopolist v državi, ki glavni regulira cene! Na koncu pa itak uporabniki najslabše uberemo in kaj češ drugega kot plačati??? Brez interneta in televizije ne gre...
Tomvojo
22. 08. 2018 19.09
+2
Noben ne čita drobnega tiska, pol je pa štala.
jes45345
22. 08. 2018 16.50
+11
Res malo pristranski članek, sploh na strani T2. Menjava pri paketu na Telekomu na nižji paket te upaljo za 20€, Telemach ima v splošnih pogojih eno mesečni odpovedni rok, se pravi menjam od njih in grem recimo na Telekom/A1/T2, plačam DVE položnici. Kar tako - ker lahko. Pri T2 se da vsaj paket menjat in pri mobilni je preklic zastnoj. So pa vsi isti šmorn, nateguni ! Zmaga mi pa A1 - pazi - strošek priklopa mobilne številke k njim - 12€ ! Ha!
mejacrnikal
22. 08. 2018 16.22
-16
T2 bo prvi v Sloveniji ki bo ponujal tudi 4k vsebine...soon
andrej2004
22. 08. 2018 16.27
+7
štumbamfirer
22. 08. 2018 17.41
+2
ha ha ha,ta je pa dobra,ampak čist res je
andrej2004
22. 08. 2018 16.15
+6
Če kdo ne verjame,da vse dobijo noter že v pol leta, naj poskusi zamenjat operaterja. Za iste usluge, boste plačali isto. Razliko v dveh leti plačam js vam, ali pa vi meni. Kdo upa?
Uporabnik113089
22. 08. 2018 16.15
+21
Ma, T-2 je postal ena zelo čudna inštitucija. Že več kot desetletje je vse funkcioniralo tako kot je treba, zadnje čase pa je totalni polom. Zadnjič so mi poslali dopis v stilu: ".... ker ste naš dolgoletni naročnik, smo se v znak dobrega sodelovanja odločili da Vam ponudimo naslednje ugodnosti.....". Nisem preveč preverjal in glede na obljubo da mi bo nov paket, ki smo ga izbrali skupaj, prinesel enih 18 eur. mesečnega prihranka sem bil takoj za. Potem se je začelo. Izklopili so mi časovne funkcije, precej stanjšali seznam dostopnih TV -programov in še in še.... Moral bi doplačati še več, kot sem prej "prihranil" da bi prišel nazaj na prejšnjo raven storitev, ali se včlaniti v T-2 klub in izkoristiti točke zvestobe in ostale akrobacije. Šel sem v poslovalnico T-2 v kateri je mrgolelo zakonskih parov. Kot je bilo slišati so vsi dobili nekakšno zeleno luč nekoga iz podpore T-2, za menjavo paketov z določeno finto. Soprog odjavi T-2 storitve opolnoči, ob dveh zjutraj pa je soproga že nov naročnik novega paketa in celega kupa ugodnosti v prvem letu nove naročniške pogodbe. Ko sem gospoda za pultom vprašal kaj je to za eno nate.govanje dolgoletnih naročnikov, je le skomignil z rameni in dejal: "Ja, nekateri se pač znajdejo, ker gre praktično za nove naročnike!" Spet sem se usedel in izračunal. Z določenimi mahinacijami se da prihraniti par sto evrov na leto, a jaz sem preveč pošten in ko me nekdo le enkrat poskusi prinesti okoli, je konec sodelovanja. Tudi če bom pri drugem ponudniku plačal več. Ko sem prosil za informacije o možnosti uporabe optičnega omrežja za sklenitev pogodbe z drugim operaterjem, sem dobil odgovor da je optično omrežje v naši stavbi last T-2 in da to ni možno. Vesel bi bil kakršnihkoli informacij o izkušnjah drugih uporabnikov T-2, ko gre za sklenitev pogodbe z drugim operaterjem....
Uporabnik113089
22. 08. 2018 16.14
andrej2004
22. 08. 2018 16.07
+12
Menjaš ne menjaš. Akcija je in akcije ni. Ko, na koncu dveh let sešteješ vse skupaj, ni nobene drastične razlike. Drugo pa je seveda občutek, da je ta trenutek nekaj ceneje.
buksl12
22. 08. 2018 15.38
-2
mobutu1
22. 08. 2018 15.18
+11
Največji oderuhi glede telefonije v Državi so A1... 99,9% prodaja ostalo usluge in pomoč !!!!
štumbamfirer
22. 08. 2018 17.45
+1
ravno nasprotno pa jaz menim,odkar smo na A1 problemov ni tv in internet v nulo 3 x telefon z neomejenimi klici v vsa omrežja in neomejeni mobilni podatki,položnica skozi ista pa če ti telefon izgori na ušesu od dolgih pogovorov,pa kaj češ boljšega
TOX6
22. 08. 2018 15.01
+42
telekom zaračunava tudi če interno spremeniš paket, recimo iz starejšega ki so ga nemensko ukinili na "bolj ugodnega", mislim da je 20€ .čista udbaška norija. cepaj poi lastnem folku saj drugega itak ne bo?????
andrej2004
22. 08. 2018 16.08
-8
Uporabnik261021
22. 08. 2018 14.44
+43
Telekom. "Navedenega stroška ne zaračunamo v primeru prekinitve naročniškega razmerja zaradi prehoda k drugemu operaterju". To ne drži. Za prekinitev naročniškega razmerja, pri prehodu k novemu operateju, so mi 20.3.2018 zaračunali 10,96 EUR. Ko želiš zamenjati paket iz trio na duo tega ne omogočajo, z izgovorom da je neizvedljivo. Starejši ljudje, ki se ne znajo postaviti zase, tako ostajajo na preplačanih in nepotrebnih vezavah. Full HD program na starem televizorju nima smisla.
ibasumik
22. 08. 2018 14.12
+73
Meni so pred leti na banki SKB računali 50 eurov za adijo. Saj res, da je bilo to po njihovem ceniku, ampak počutil sem se nategnjen in odpeljal sem jim še vsaj 10 strank. Da ne rečem, da sem v 2 letih prihranil cca 300 eur s tem, ko sem šel na drugo banko. Dražja od SKB je le še NLB.
Janez_53
22. 08. 2018 15.54
-11
Kako pa si banki "odpeljal še vsaj 10 strank"??? A bejž' no? Kar vsuli so se za tabo, ko si odšel iz dotedanje banke??? To so pravljice.
andrej2004
22. 08. 2018 16.11
-9
Piše se o ponudniku televizije, telefona, interneta....ne banke.
GAYPROPAGANDA
22. 08. 2018 14.02
+111
Ali pa banke, ki ti zaračunavajo vodenje računa! V dobi računalnikov!
Helena55
22. 08. 2018 14.00
+67
zakaj brišete ... Telekomova izjava je lažna ... ko umreš, seveda "odjavo" zaračunajo ... tja gor ne pošiljajo položnic, jo pa dobi tisti, ki ureja za pokojnim ... in jo je treba plačat ...
GAYPROPAGANDA
22. 08. 2018 14.00
+43
Jaz sem šel na Hot in ne obžalujem!
JelencekRudolf1
22. 08. 2018 14.51
+10
rovte
24. 08. 2018 19.21
Ja, ampak na HoT lahko imaš samo za mobitel, mislim da še nimajo TV programov in interneta v svojem programu.
obožeobože
22. 08. 2018 13.59
+19
A1 je Mehiški!
Kvagleas
22. 08. 2018 14.43
+5
VOYOOT2
22. 08. 2018 15.03
+3
si pa pameten :D če ne pozanš ozadja bodi tho