Slovenija

'Bolje je vejpati kot kaditi'

Ljubljana/Washington, 10. 09. 2019 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na informacije, da je zaradi bolezni, povezanimi z uporabo e-cigaret, v ZDA umrlo že pet oseb, se je odzvalo Združenje vejperjev Slovenija, ki poudarja, da so med vejpanjem v Sloveniji in vejpanjem v ZDA velike razlike. Pri nas so e-tekočine nadzorovane z zakonom, primeri obolelih v ZDA pa kažejo, da so ti uporabljali prepovedano tekočino, ki so jo kupili na ulicah ali proizvedeno doma, pravijo.

Ameriška prva dama, Slovenka Melania Trump, je na Twitterju izrazila zaskrbljenost glede naraščajoče uporabe elektronskih cigaret pri ameriških otrocih. Kot je še zapisala, je treba storiti vse, da se zaščiti javnost pred boleznimi in smrtmi, povezanimi s tobakom, in prepreči, da bi elektronske cigarete postale nikotinska odvisnost mladih generacij.

Ekipa oddaje Preverjeno bo temo o elektronskih cigaretah podrobno predstavila v današnji oddaji Preverjeno ob 22.10.

Melanijin poziv je odziv na poročila ameriških zdravstvenih strokovnjakov, ki so sporočili, da naj bi v ZDA za boleznimi, ki jih povezujejo z uporabo elektronskih cigaret, zbolelo približno 450 ljudi, pet pa jih je umrlo.

Na ameriška poročila so se odzvali tudi v Združenju vejperjev Slovenija, saj so informcije iz ZDA privedle do bojazni, da bi se kaj podobnega lahko zgodilo tudi pri nas. V združenju sicer pravijo, da so v ZDA v luči zadnjih dogodkov pristojne institucije začele zbirati bolj podrobne informacije o dejansko uporabljenih napravah in polnilih, ki so jih oboleli uporabili ali uporabljali pred pojavom simptomov. Testirali so tudi polnila, podobna tistim, ki jih navajajo obolele osebe, izsledki pa so pokazali, da pri testiranju nikotinskih polnil niso našli nikakršnih spojin, ki bi vplivale na zdravje posameznika, v vzorcih polnil z ekstrakti konoplje pa so našli derivat vitamina E (tokoferil acetat). Tega je mogoče kupiti v nekaterih trgovinah kot prehranski dodatek ali kot mazilo za kožo, v primeru inhalacije pa lahko v pljučih ustvari oblogo, ki škodljivo vpliva na normalno delovanje pljuč, ob tem pa povzroča podobne simptome, ki se pojavljajo v primerih iz ZDA.

Vejpanje
Vejpanje FOTO: Dreamstime

A v Združenju vejperjev Slovenija pojasnjujejo, da je treba ločiti vejpanje v Sloveniji in v ZDA. "Poročila kažejo, da je bila večina primerov v ZDA povezana z ljudmi, ki uporabljajo prepovedano tekočino, kupljeno na ulicah ali proizvedeno doma, nekatere pa vsebujejo konopljine izdelke, kot je THC, ali sintetične kanabinoide," pojasnjujejo in dodajajo, da za kakovost in varnost vseh izdelkov za elektronske cigarete v Sloveniji skrbi Zakon o kemikalijah ter ZOUTPI.

Mate Božinović iz podjetja Pyursmoke je povedal, da morajo imeti trgovci elektronskih cigaret in e-tekočin dovoljenje za prodajo kemikalij, dovoljenje za skladiščenje in pogodbeno najetega kemijskega svetovalca. Za vsako e-tekočino morajo od proizvajalca pridobiti varnostni list, torej dokument, ki vsebuje varnostne podatke o določeni snovi oziroma kemikaliji in podaja podatke o istovetenju snovi, nevarnih lastnostih, ukrepih ob požaru, nevarnosti za zdravje, skladiščenju in ravnanju s snovjo. "Predstavlja pomembne informacije za osebe, ki prihajajo v stik z dotično snovjo, in za zdravstveno osebje, ki oskrbi posameznika, če je prišlo do nevarnih zdravstvenih stanj zaradi vpliva te snovi," je dodal.

Kemijski svetovalec nato preveri skladnost varnostnega lista s slovensko zakonodajo in ga prevede v slovenščino. Vsako e-tekočino pa je treba prijaviti tudi na Urad za kemikalije. Če e-tekočina vsebuje tudi nikotin in je dana na slovenski trg, pa jo je treba prijaviti tudi na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Pri tem pa mora proizvajalec ali uvoznik predložiti še:

– seznam vseh sestavin e-tekočine in emisij, ki nastanejo pri njeni uporabi, posebej za vsako znamko in za vsako vrsto, vključno s količinami teh sestavin,

– toksikološke podatke glede sestavin e-tekočine in emisij izdelka, tudi ob segrevanju, pri čemer se navedejo učinki na zdravje potrošnikov pri vdihavanju in se upošteva kakršen koli zasvojljiv učinek,

– opis postopka izdelave, vključno s tem, ali vključuje serijsko proizvodnjo in izjavo o tem, da je postopek izdelave v skladu z vsemi zahtevami,

– izjavo o tem, da sta proizvajalec in uvoznik v celoti odgovorna za kakovost in varnost izdelka pri dajanju na trg in pri uporabi, skladni z navodili proizvajalca.

Vejpanje
Vejpanje FOTO: Dreamstime

Za same e-tekočine pa so zahteve ZOUTPI zakona sledeče:

– e-tekočina, ki vsebuje nikotin, vsebuje največ 20 mg/ml nikotina,

– e-tekočina, ki vsebuje nikotin, se da na trg v temu namenjenih posodicah za ponovno polnjenje s prostornino največ 10 ml,

– e-tekočina, ki vsebuje nikotin, ne sme vsebovati: vitaminov, kofeina, tavrina ali drugih dodatkov in poživil, povezanih z energijo in vitalnostjo, dodatkov, ki obarvajo emisije ipd.,

– pri izdelavi e-tekočine, ki vsebuje nikotin, se uporabljajo le čiste sestavine,

– v e-tekočini se z izjemo nikotina uporabljajo le sestavine, ki v segreti ali nesegreti obliki ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi.

Dekle z elektronsko cigareto
Dekle z elektronsko cigareto FOTO: Dreamstime

Da so zakoni glede tega v Evropi strogi in se zato zdi malo verjetno, da bi omenjene bolezni in smrti povzročali široko dostopni izdelki, ki vsebujejo nikotin, zlasti tistega, ki je reguliran v Evropi, meni tudi Linda Bauld, strokovnjakinja za javno zdravje univerze v Edinburghu. "Vsi dosedanji dokazi kažejo, da so vzrok nezakoniti izdelki marihuane (THC olja). Zlasti je lahko krivec spojina, imenovana tokoferil acetat," je dodala.

V Zvezi vejperjev Slovenije zato vsem uporabnikom elektronskih cigaret svetujejo, da v svojih napravah uporabljajo zgolj in le tekočino preverjenih proizvajalcev, ki jih kupijo pri preverjenih trgovcih v Sloveniji ali v tujini, saj le te po zakonu z izjemo nikotina ne smejo vsebovati zdravju škodljivih snovi. "Močno odsvetujemo uporabo polnil za elektronske cigarete, ki so bile proizvedene na črnem trgu in lahko zaradi kontaminacije, uporabe neustreznih snovi in nepravilne priprave, škodujejo zdravju uporabnika," so opozorili.

Da je še vedno bolje vejpati kot kaditi, pa dodaja Paul Aveyard, profesor vedenjske medicine na univerzi v Oxfordu. Strinja se, da so ameriški primeri zaskrbljujoči in jih je treba preiskati, a po njegovem, ta poročila ne bi smela spremeniti nasveta, da je vejpanje še vedno boljše kot kajenje, dodaja.

Kljub vsemu pa Nacionalni inštitut za javno zdravje zdravstvenim delavcem svetuje, naj pri obravnavi bolnikov z respiratornimi oziroma pljučnimi obolenji neznanega vzroka preverijo tudi uporabo elektronskih cigaret oziroma drugih dovoljenih in prepovedanih drog.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schranz91
10. 09. 2019 16.07
+6
24ur kaj mate zadnje dni tak fetiš na to vejpanje? s prekomernim govorjenjem o tem naredite več škode kot koristi mladini, sej bo mularijo začel še zanimat probat
Lenika23
10. 09. 2019 16.02
+8
vejpanje je tako fajn, da ga boš (čez nekaj časa) lahko dobil na recept ... ;-)
Transformerji
10. 09. 2019 16.01
-7
Umrlo je 5 oseb. A vmes manjkajo ničle??
Transformerji
10. 09. 2019 16.02
-1
Še enkrat; umrlo je pet oseb. Je samo to? Ne boste dodali nič nul?
Oseba855
10. 09. 2019 15.57
+23
Zaradi trans maščobnih kislin letno umre pol milijona ljudi. Zaradi alkohola letno po svetu umre tri milijone ljudi. Zaradi sladkorne bolezni letno umre približno 4.9 milijona ljudi. Zaradi kajenja umre vsako leto osem milijonov ljudi. Koliko jih je umrlo zaradi uporabe elektronske cigarete?
Debely
10. 09. 2019 15.10
+2
Enim je pa res dolgčas in nimajo drugega dela kot da počnejo bedarije.
Militos
10. 09. 2019 14.24
+2
Kaj pa nič od teh?
murkecc
10. 09. 2019 13.58
-12
Tapravi ''vape'', kamor se vstavi takšna in drugačna zelišča, je zakon. Te e-čikci z raznimi umetnimi olji pa so samo malo boljši od navadnih čikov.
Hugh_Mungus
10. 09. 2019 13.57
-2
Monoksid se še vedno tvori in s tem povzroča enega največjih škodljivih učinkov vseh oblik kajenja (nepopolnega gorenja) - poškodba notranjega sloja (intime) ožilja, preko teh poškodb pa tvorba aterosklerotičnega plaka, ki vodi do anevrizem in tvorbe krvnih strdkov. Pričakoval bi vsaj toliko nepristranskosti in doslednosti, da si nalijemo čistega vina in za vse oblike kajenja (slabe in manj slabe) priznamo, da so na dolgi rok zdravju zelo škodljive. Povzročajo kronična obolenja, po kapeh in infarktih pa tudi hudo okrnjeno življenje (životarjenje). Mislim da se temu želimo vsi izogniti.
Miha Kamenik 1
10. 09. 2019 19.00
+13
"vejpanje" NI KAJENJE!!!! Nevem od kod tebi monoksid,ki se sproža ob IZGOREVANJU,kar pa uparjanje zagotovo ni.Do your research!!!
reakcionar
10. 09. 2019 13.48
-12
Še crack-pipe je bolj zdrav kot te neke nove finte.
neobremenjen_
10. 09. 2019 14.48
+1
santamaura
10. 09. 2019 13.25
+19
Ameriška prva dama, Slovenka Melania Trump, je na Twitterju izrazila zaskrbljenost glede naraščajoče uporabe elektronskih cigaret - Ona že ve - Najbolj se splača potegniti klobaso kakšnemu bogatašu, ki pa ni elektronska, ampak naravna - Brez dlake na jeziku
OpaZokiStyle
10. 09. 2019 13.35
+15
Nekaj dlak ji pri tem čisto lahko ostane na jeziku...
Campeones34
10. 09. 2019 13.23
+34
Tobačni lobiji se tresejo, zato pa take novice lansirajo. Jst sem bilši kadilec in sem prešaltal na parjenje. Enega negativnega učinka nisem imel, pljuča so se mi sčistila, kronični kašelj izginil in tudi kasneje se zadiham pri fizični obremenitvi. Strastni kadilci cigaret se bodo oklepali te manipulacije tobačnih lobijev, ampak dejstvo je in ostaja, vejpanje je 95% manj skodljivo od kajenje cigarete.
User1063544
10. 09. 2019 13.28
-7
Ti nisi bivši kadilec ampak si spreobrnjen kadilec. Kar pa se kašlja tiče, brez skrbi, ta še pride, vse je odvisno kako dolgo misliš da si zdrav ker vejpaš. In ko pride kašelj, ni tak kot pri cigaretih, ker ta kašelj ostane in ne gre več stran... Preberi si malo.. kako vaperji dobija kronične bronhitise ipd...
rimad79
10. 09. 2019 14.40
+13
Ne govori bedarij, decembra 2018 sem bil na pregledu/slikanju pljuč, ker sem bil kadilec 18 let in vejpam 7 let. Poslal bi sliko izvida, če bi lahko, ampak ti ga bom dobesedno prepisal. RTG p/c: brez zgostitev v pljučih, FC sinusa prosta, normalna plučna žilna risba, srce nakazano povečano v levo. Spirometrija: FVC 5460ml (107%) , FEV1 4640ml ( 110%) Tiff.83 ( 103 % ) Ob današnjem pregledu, pri bolniku s povsem umirjeno respiratono simpomatiko, opravimo provokacijski test z metaholinom, ki je negativen. Tudi lahko veliko verjetnostjo izključimo prisotnost bronhialne preodzivnosti in s tem tudi astmo.
User1063544
10. 09. 2019 14.47
+0
Jaz pa občasni kadilec cigaret, redni GANJA; in siprometer pokazal 113% izkoristek pljučne kapacitete na mojo težo in starost. Bil na rentgenu, tudi nobenih anomalij. Torej, podatki, ki jih navajaš ne dokazujejo nič, ker en izvid ne pravi da ni problema. In če sem jaz ob kajenju zdrav, in tvoj pacient ob vapanju enako, lahko oba rečeva da kajenje ne škoduje. In temu se reče kreativna statistika.
User1063544
10. 09. 2019 14.48
+0
pardon: "pacient", glede na podatke ki si jih znastrelal/prepisal (sebi v ponos) sem podrazumeval da si iz zdravstvene stroke. :)
kadabra
10. 09. 2019 13.15
+35
Cigareti, trava, šiša, električni cigareti,...noben dim razen zraka ni zdrav za naša pljuča.
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 13.21
-4
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 13.49
-2
kadabra
10. 09. 2019 14.13
+16
Večina jih razume kaj se napisal oz kakšen je bil moj namen. Ampak čisto vedno se seveda najde tudi nekdo, ki se spotakne ob vsako objavo. Vedno se najde nekdo, ki hoče nekaj dodat in pametovat. Svež in čist zrak je najbolj zdrav, dihanje pa je nujno v vsakem primeru. Kakršen koli dim, smog,...ni zdrav za naša pljuča. Sem bil zdaj dovolj jasen tudi zate ali vzamem list papirja pa ti še narišem?
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 14.23
-11
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 14.24
-8
Ugotovil si, da je edino zrak zdrav. Verjetno si kakšen kvalificiran zdravnik, če pa nisi, si pa genij. Bravo, roka.
kadabra
10. 09. 2019 15.03
+10
Nisem zdravnik, poznam pa znanca, ki dela v Idriji na hribčku. Lahko ti pustim telefonsko številko. Takih nakladačev kot si ti so tam gor vedno veseli.
User1063544
10. 09. 2019 13.12
-19
Vsem vejpekom bi dal en majhen nasvet: POUČITE SE PREDEN VDIHUJETE TE STRUPE. Tak, zdaj pa čik pavza.. hehhehehe
rimad79
10. 09. 2019 14.43
+2
In oglasil se je doktor znanosti :D Smešen si res
User1063544
10. 09. 2019 14.54
-2
rimad: Ajde, v čem se motim?????? Ali vsi zdravstveni članki lažejo? Prosim navedi konkretne podatke ki dokazujejo nasprotno preden se spustiš v karakterno diskreditacijo nekogar ki ga ne poznaš. Do zdaj sem vse študije ki sem jih prebral okrog tekočinskega vapinga opozarjajo na nevarnosti. Zdaj pa prosim ti navedi samo enega ki dokazano trdi da vaping ni škodljiv za zdravje.
User1063544
10. 09. 2019 14.56
-3
Pa ko se že nabijate okoli tega kajenja in vapinga, kako dolgo poznamo cigarete, smo spreštrihali vse simptome, diagnosticirali oblike bolezni, vaping pa je na sceni komaj 10 let, in ste vsi pametni, kako je to neškodljivo. PREBERITE SI OBJAVE ZDRAVSTVENIH ŠTUDIJ..
Aijn Prenn
10. 09. 2019 13.06
+1
Da se lotiš kajenja tobaka, moraš biti precej čuden tip, da pa "kadiš" e-cigarete, pa moraš najbrž biti čuden³.
User1063544
10. 09. 2019 12.56
-4
Kakšna normalizacija in posploševanje se dogaja... Kaj se Vaping-Industrja boji za svoj obstanek?? Saj se ima za kaj, ker kadilci so in bojo kadilci pa ni važno cigareta ali to olje. In zdaj ko prihajajo ven resnice o tej nenevani izjemni nevarnosti, vsi skačejo, ker bodo kadilci prešaltali nazaj na trdi nikotin. In kot vsi vemo industrija cigaret obsega več 10 miljardne dobičke letno in Vaperji se trudijo ta trg prevzeti. Torej, na koncu tukaj piše raje to kot ono, čeprav je bolj strupeno, in se zavzemajo za vaše zdravje. Kakšna čudovita logika.. ali pa kreativno poslovanje...
User1063544
10. 09. 2019 13.00
-5
Vaping samo IZGLEDA bolj zdrav način kajenja od cigaret, kar pa nikakor ni... Vsak mesec v US zabeležijo v povprečju 450 novih porimerov obolenj na pljučih zaradi e-cigarete, do zdaj res 5 mrtvih. Ampak v primerjavi s cigareti in trendom rasti porabnikov teh e-cigaret, se lahko pripravimo na pandemijo.
User1063544
10. 09. 2019 13.02
+5
Mate Božinović iz podjetja Pyursmoke je povedal, da morajo imeti trgovci elektronskih cigaret in e-tekočin dovoljenje za prodajo kemikalij, dovoljenje za skladiščenje in pogodbeno najetega kemijskega svetovalca. Dovoljenje za prodajo kemikalij??? KEMIKALIJE, to si drukate v pljuča.
User1063544
10. 09. 2019 13.11
+7
Hahahaha... še ena za vejpeke potem pa mir: -cigarete in tekočine za vaping vsebujejo propilen glikol in / ali glicerin, topila, ki proizvajajo paro. Nevarnosti vapiranja teh snovi vključujejo učinke potencialno strupenih karbonil, ki se lahko tvorijo pri segrevanju tekočine pri visokih temperaturah. Karbonili, ugotovljeni v študiji vaping tekočin, vključujejo formaldehid, acetaldehid, aceton in butanol. Treba je opozoriti, da podjetje Dow Chemical Company, ki proizvaja propilen glikol, v svoji oceni varnosti izdelkov priporoča, da se posamezniki izogibajo vdihavanju te kemikalije.
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 13.25
+5
"Vsak mesec v US zabeležijo v povprečju 450 novih porimerov obolenj na pljučih zaradi e-cigarete"... V Afriki jih toliko mesečno umre zaradi zastrupitve s strupeno vodo. Voda je škodljiva. Če paradižnik pečeš na ognju do stopnje na kateri zogleni, tudi paradižnik ustvarja formaldehid. Paradižnik je strupen.
User1063544
10. 09. 2019 13.33
+0
Friedman..: Lej boli folk če ti ta olja kadiš ali piješ, na jetra mi gredo plasiranja informacij češ, kako je Vaping zdrav... E je*i ga pa ni. Vaping je na sceni mogoče 10 - 13 let. Zdaj pa počasi ven tolčejo simptomi, kar pa je najbolj žalostno pa da so ti izraženi pri mlajših generacijah. To je problem. Posplošujejo to vapanje, kot substitut cigareti, ki v bistvu to ni.
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 13.49
+10
Žalostno je edino to, da obračaš besede. Prav nihče ni rekel, da je vaping zdrav. Če najdeš takšnega junaka, pokliči Ljubljana Polje. Pravijo zgolj, da je 95% manj škodljiv, kot pa navadni cigareti in to je podkrepljeno z najobsežnejšo študijo vaping industrije na svetu, ki jo izvaja vlada v Veliki Britaniji. Vlada Velike Britanije od davkov na cigarete dobi težke milijarde letno, od elektronskih cigaret ima pa približno 90% manj. Izračunali so, da bo s prehodom na elektronske cigarete manj obolenj in se bojo znižali stroški zdravstva. Zato vlada v VB sama plačuje plakate in reklamiranje elektronskih cigaret. To je vse črno na belem, tvoji komentarji pa so v bistvu zaključki in lajanje v prazno na podlagi polresnic in rumenih medijev. Kaj ti hočem s tem povedat? Da imaš v glavi dosti manj, kot se pa zdi tebi.
User1063544
10. 09. 2019 14.04
-9
Da tebi nekdo reče da je neka zadeva 95% manj škodljiva, kako se to podrazumeva. JE škropljena zelenjava 100% užitna???? Ne nabijaj nekaj in delaj reklame za ta sra*a KER JE TO STRUP.
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 14.08
+9
Z vsakim napisanim stavkom si bolj tumapst. Prosim naredi si uslugo in se odstrani v samoto.
rimad79
10. 09. 2019 14.45
+2
Jao jao, pa kje se ti skrivaš da te ne ukradejo
rimad79
10. 09. 2019 14.46
+4
A v hrani in pijači, ki jo uživaš pa ni kemikalij? Živiš v pravljičnem svetu fant.
rimad79
10. 09. 2019 14.48
+2
Ta je eden od tistih, ki zagovarja kajenje :D
User1063544
10. 09. 2019 14.58
-6
Raje zagovarjam kajenje kot pa to oljno vapanje. Pa še eno vprašanje za vas pametnjakoviče; Ko boste ugotovili kako nevaren je dejansko vaping, do česa imajo mladoletne osebe hitrejši dostop: do cigaret ali do e-cigaret.
borigi
10. 09. 2019 12.52
+10
ja vejpat ampak samo zdravilne rastline - pa ne preveč
User1063544
10. 09. 2019 13.03
-8
Kako lahko zdravilno rastlino stisneš v olje in jo kadiš? Potem zakaj ne kadite eteričnih olj, ki so 100% rastlinskega izvora?
Aijn Prenn
10. 09. 2019 13.09
+1
Seveda, smrekovi vršički, evkaliptovo olje, borova smola, če si prehlajen. Vse ostalo je pa res ne vem čemu služi?
borigi
10. 09. 2019 13.18
+0
res nimate pojma, obstajajo vejpi v katere se ne nalije olje ampak se vstavi posušeno rastlinico (cvet,list, korenino...)
User1063544
10. 09. 2019 13.21
+2
borigi
10. 09. 2019 13.26
-2
PonovnoRojen: seveda saj tukaj govorimo o vejpanju na splošno in ne samo o e-cigaretah...
User1063544
10. 09. 2019 13.34
+2
Izpostavljene so E-cigarete in preberi si članek še nekrat.
borigi
10. 09. 2019 13.46
Ja seveda so izpostavljene e-cigarete ker večina nima pojma o vejporajzerjih za zelišča, ki pa so dejansko najboljši... kdo pravi, da moramo biti enostranski v komentarjih. saj nekateri celo politiko začnejo mešati v vse komentarje čeprav nima nobene veze... tudi tukaj.
Hugh_Mungus
10. 09. 2019 13.53
-2
Monoksid se pri slednjih še vedno tvori in s tem še povzroča enega največjih škodljivih učinkov vseh oblik kajenja (nepopolnega gorenja) - poškodba notranjega sloja (intime) ožilja, preko teh poškodb pa tvorba aterosklerotičnega plaka, ki vodi do anevrizem in tvorbe krvnih strdkov.
User1063544
10. 09. 2019 13.54
Jaz berem e-cigatrete, kak o naj vem kaj avtor članka misli s tem oz. kaj je zajeto v to? Pa še drzne si postavit psihološki profil povprečnega bralca ter skozi ugotovitev odločil da o vaporizerjih ne bo pisal, ker ljudje tako ali tako ne vedo za kaj se gre. GOVORA JE O E-CIGARETAH pa ni važno kdo ali kaj pozna ali ne vaporizerje, In če že gremo dalje Vaporizerji ni Vaping, ker mu ti dodajaš TRDO snov v obliki korenin, cvetov itd... Torej je isto kot kajenje samo da gre za nižje temperature.
borigi
10. 09. 2019 13.57
Apostol1
10. 09. 2019 12.25
+23
Ne kadim in ne pijem razen občasno se pa z veseljem spravim na kolo in na ženo in se zaenkrat počutim odlično , verjetno tudi zato ker nisem vegetarijanec ali pa še huje vegan , pa lep pozdrav vsem skupaj in obilo zdravih užitkov.
Groucho Marx
10. 09. 2019 13.03
-12
Nikoli ne pijem alkohola niti ne kadim, vegetarijanec 25 let, počutje odlično, zdravje odlično, verjetno prav zato. :)
kadabra
10. 09. 2019 13.20
+2
Obožujem meso in raznoliko hrano, skoraj vsak vikend se ga s prijatelji pošteno napijem (če je le priložnost za odklop), rad spijem tudi kozarec kole in pojem kakšen čips ali druge sladkarije, aktivno se ukvarjam s športom,...rezultat tega = srečno življenje
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 13.27
-4
Med tednom spijem 3 do 4 pive, med vikendom več, večino časa se gibljem na relaciji pisarna - WC (6 metrov razdalje) in pisarna - hladilnik (12 metrov razdalje), mogoče sem 2 dni na leto brez mesa na krožniku, zdravje na vrhuncu.
Davorin Živkovi?
10. 09. 2019 13.34
+0
TI SPLOH ZNAŠ ŽIVET AJA TI BOŠ ZDRAV UMRL
kadabra
10. 09. 2019 14.14
+1
Sun is shining
10. 09. 2019 14.48
Nisi še bil bolan v življenju. Prva stvar ko resno zboliš, ti je žal za vse nazaj. Na žalost je tako. Pojdi pogledat malo na onkološko al pa oddelek za srčno žilne bolezni. Zdravje in sreča gresta z roko v roki. Mogoče si srečen sedaj, ampak to je kemična sreča. Koka kola je droga, ravno tako kot sladkor in ostali hidrati in maščobe. Žal tako je. Upam pa seveda, da čimkasneje te srečam na onkološkem, vendar te bom pa sigurno videl tam po 40em letu.
kadabra
10. 09. 2019 15.09
+4
Po 40em letu me boš bolj težko videl tam, ker jih bom naslednji mesec dopolnil 55. Moram pa potrkat, da bolan res še nisem bil. Vse kar staknem je prehlad pa še to zelo redko. Povišano telesno temperaturo sem nazadnje imel v 4.letniku srednje šole. V naši vasi jih je več umrlo zaradi onesnažene vode kot zaradi kole. Rad jem, rad pijem, rad delam, rad uživam,...raje umrem "mlad", srečen in potešen kot star dedec, ki sedi doma, je solato in ne doživi nič v svojem življenju.
Uporabnik1385495
10. 09. 2019 12.13
+33
Ne kaditi in ne vejpati.Simple.
RUGIEVIT
10. 09. 2019 12.10
+17
Bolje sex kot vejp! Ali pa kres stari sssssppppp puhu tahej!🤪🤪🤪🤪🤪
BožjiSvetovalecPolde
10. 09. 2019 12.04
+21
Boljše je ne kadit ne vejpat.