Slovenija

'Bolje preprečiti kot zdraviti: starši naj se dobro informirajo o cepljenju'

Ljubljana, 05. 09. 2022 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
91

V novo šolsko leto je vstopila tudi nova generacija šestošolcev in šestošolk, ki imajo možnost cepljenja proti HPV in s tem preprečijo, da bi v odrasli dobi zbolevali za rakavimi in drugimi boleznimi, ki jih okužbe s HPV lahko povzročijo. Kako zelo pomembne so strokovne in preverjene informacije, poudarja mama šestošolca, ki se je cepil proti HPV. Zdravnica v ZD Ljubljana Šiška pa starše poziva, naj se pred sprejetjem odločitve pogovorijo s strokovnjaki, ki lahko rešijo njihove dileme in podajo odgovore.

Okužbo je bolje preprečiti kot zdraviti! To je enotno sporočilo novinarske konference ob začetku novega šolskega leta o večji ozaveščenosti o virusu HPV (humanem papiloma virusu). Strokovnjaki so spregovorili tudi o tveganjih, ki jih prinašajo okužbe s HPV. 

Kot je uvodoma opozorila strokovna direktorica Onkološkega inštituta v Ljubljani Irena Oblak, je ozaveščenost o HPV v Sloveniji pod evropskim povprečjem, zato je pomembno, da o tej temi čim več govorimo. Cilj je namreč, da Slovenija doseže eliminacijo s HPV povezanih rakavih bolezni. Vse večji pomen namreč pridobiva preventiva, katere pomemben del je cepljenje. 

V šolskem letu 2020/21 smo v Sloveniji zabeležili 49,8 % precepljenost šestošolk proti HPV.
V šolskem letu 2020/21 smo v Sloveniji zabeležili 49,8 % precepljenost šestošolk proti HPV. FOTO: Shutterstock

Ključni cilj evropskega in tudi slovenskega načrta v boju proti raku je 90-odstotna precepljenost, je poudarila Mojca Gobec, vodja Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na ministrstvu za zdravje. 

Da je pomembno strokovno izpopolnjevanje delavcev in sodelovanje med različnimi institucijami, je dejala Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo. Namen je namreč, da prave informacije pridejo do staršev. 

Pomen strokovnih in preverjenih informacij je pri svoji odločitvi, da cepi sina, izpostavila tudi mamica šestošolca. Odločitev je sprejela po pogovoru s šolsko zdravnico in na podlagi lastne izkušnje s HPV okužbo. Starše poziva, da sami pridobijo čim več informacij in sprejmejo odločitev o cepljenju. Kot sama opaža, "smo preveč obkroženi z negativnimi informacijami, ki nas ovirajo na poti k sprejemanju pravih odločitev."

Kako zelo pomembno je informiranje staršev, je iz svojih lastnih izkušenj povedala zdravnica iz ZD Ljubljana Šiška Janja Schweiger Nemanič. Izpostavila je predvsem informiranost na roditeljskih sestankih, na katerih je pomembno, da izbrani zdravniki podajo strokovne informacije. Starši imajo namreč številne dileme, kot so vprašanja o učinkovitosti cepiv, varnosti, stranskih učinkih ... Vse to so vprašanja, na katere lahko strokovnjaki odgovorijo in jih pomirijo, meni zdravnica. Poleg tega je pomemben tudi pogovor v družini, da znajo starši na razumljiv način podati otrokom ključne informacije. "HPV ne izbira, lahko pa mi," poudarja zdravnica. 

V času epidemije se je zaupanje v cepljenje dodatno zamajalo. Zdravnica pripoveduje, da starši že ob prvi omembi cepiva cepljenje zavrnejo, ne da bi sploh prebrali vsebino. Tudi zato je ozaveščanje še toliko bolj pomembno. 

Cepljenej proti HPV
Cepljenej proti HPV FOTO:

Od leta 2021 tudi cepljenje dečkov

Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe in večina spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Okužba s HPV v večini primerov poteka brez simptomov ali znakov, lahko pa privede do nastanka predrakavih ter rakavih sprememb. HPV je glavni vzrok za nastanek genitalnih bradavic in raka materničnega vratu, povezan pa je tudi z nastankom drugih rakov in papilomov grla, tako pri moških kot pri ženskah. 

Priporočeno (prostovoljno) cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja se izvaja ob sistematičnem pregledu pri deklicah in dečkih, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole. Cepljenje v breme OZZ se opravi tudi pri zamudnicah in zamudnikih (dekleta, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje, in dečki, ki so obiskovali 6. razred v šolskem letu 2021/22 in še niso bili cepljeni). 

Od leta 2021 so v program cepljenja proti HPV poleg deklic vključeni tudi dečki, kar pomeni, da se v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) lahko cepijo deklice in dečki, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole. Za vse ostale, ki bi se želeli cepiti proti HPV, je cepljenje samoplačniško. 

Od leta 2021 se lahko cepijo tudi dečki.
Od leta 2021 se lahko cepijo tudi dečki. FOTO: Shutterstock

Pred uvedbo cepljenja v nacionalni program se je cepilo le od tri do pet odstotkov fantov, lani pa kar 24 odstotkov dečkov s prvim odmerkom, z drugim pa 15 odstotkov dečkov, je dejala Nadja Šinkovec Zorko iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V letu 2020/21 se je cepilo okoli 50 odstotkov šestošolk, kar je skoraj devet odstotkov manj kot v šolskem letu 2019/20, ko je precepljenost znašala 58,5 odstotkov. A skoraj polovica deklic, ki je prejela prvi odmerek, se ni cepila z drugim, kar povezujejo predvsem z epidemijo, ki je določene programe ustavila. 

Zakaj je pomembno, da se cepijo dečki? Ginekologinja Špela Smrkolj odgovarja, da je prenos okužbe HPV pogostejši z ženske na moškega kot obratno, zato se morajo tudi moški zaščititi. A cepljenje ni terapevtsko, ne pozdravi obstoječih okužb, zato je pomembno, da se cepimo pravočasno.

Strokovnjaki še poudarjajo, da vse raziskave do sedaj kažejo, da so cepiva izredno varna. V Sloveniji je bilo 200 tisoč odmerkov razdeljenih do leta 2021. Prejeli so 215 prijav neželenih učinkov, kar je relativno malo v primerjavi s številom cepljenj, a kar je še izredno pomembno, vsi so izzveneli v nekaj dneh brez posledic. 

V Sloveniji letno zboli okrog 120 žensk, 40-50 pa jih umre. Poleg tega se v Sloveniji na leto operativno zdravi preko 1600 žensk, pri katerih so bile odkrite predrakave spremembe, ki so posledica dolgotrajne okužbe z enim od nevarnejših genotipov HPV. Zaradi izjemno uspešnega odkrivanja najbolj zgodnjih oblik raka materničnega vratu v sklopu državnega programa ZORA je smrtnost zaradi tega raka v Sloveniji pod evropskim povprečjem. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

truelies
05. 09. 2022 20.09
+4
Koliko tozb je trenutno odprtih zaradi stranskih učinkov tega dotičnega cepiva? Toliko tozb da se odvetniske firme prav za ta primer specializirane.
bob rok
05. 09. 2022 18.39
+6
Naj se rajši prodana stroka informira o vsebini te svinjarije, ki dokazano pušča posledice.
InterRefIections
05. 09. 2022 19.18
+0
titonium
05. 09. 2022 18.37
+8
še skoz podrkavate s tem cepljenjem.
InterRefIections
05. 09. 2022 17.17
+7
A vi veste, kaj se zgodi, če vi napišete farmacevtom: "Nehajte dajat strup v zdravila." Ti bodo rekli: "Isto stvar zahtevajte od proizvajalcev hrane." Potem napišeš še njim: "Nehajte dajati strup v hrano." Ti bodo rekli: "Lahko ga damo ven, ampak bo hrana dražja." Hm, kje je potem problem? Jah, treba se bo obrniti na centralno banko in jim reči: "Nehajte ustvarjati denar iz nič, rad bi imel čista zdravila in hrano." Jah, ni tako enostavno kot eni vidite.
VF
05. 09. 2022 16.53
+3
Bi bila bolj zadovoljna, če bi šestošolce osveščali o pomenu spolnosti, kdaj in s kom, o spoštovanju do sebe in drugih, o vzdržnosti. Tako bi podprlu starše, preprečilu stiske. Pa pornografijo naj ukunejo, ku zastruplja možgane. V tej smeri naj delajo, pa bom verjela, da je komu mar. Itak gre sam za biznis
Stol
05. 09. 2022 16.45
+13
Lahko bi dodali v članku še kak odstavek o tem, kako kaj poteka v ZDA sojenje proti mercku zaradi posledic cepiva gardasil. Skupno sojenje 31 tožnikov. Za uravnoteženo poročanje, da se ljudje lažje odločijo kako in kaj.
titonium
05. 09. 2022 18.38
+7
stol +++++++++++++, a tega ne bodo objavili.
devlon
05. 09. 2022 16.45
-7
Hvala bogu za cepiva. Farmaciji smo lahko hvaležni.
bob rok
05. 09. 2022 18.39
+6
prašek
05. 09. 2022 16.44
+2
Inter ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
InterRefIections
05. 09. 2022 16.48
+4
Na živce mi gre, da ljudje ne vidijo, kako jim gre v Evropi depopulacija dobro samo z visokami cenami nepremičnin in drugega sploh ne potrebujejo. Slabše jim gre v državah tretjega sveta. Tam delajo po 10 otrok, pa četudi jih bo potem vseh 10 spalo na ulici. Sploh pa tam kar sami naredijo hišo iz pleha za vseh 10 otrok.
prašek
05. 09. 2022 16.50
+5
Moraš pa nekako tudi razumeti tretji svet ; nimajo zaščite, nimajo elektrike in kaj naj delajo v temi ?😆
InterRefIections
05. 09. 2022 16.51
+4
Kljub vsej lakoti in pomanjkanju zdravil jih delajo po 10 😀 .
InterRefIections
05. 09. 2022 16.31
+6
Arhaist, ti si zrel za si pogledat film InterReflections, po katerem imam vzdevek, da ne boš preveč neumnosti klatil po svetu. Videl boš, da se depopulacija izvaja že od leta 1800. Ampak ne s pomočjo farmacije, ampak ravno obratno. Državam tretjega sveta daš manj zdravil kot razvitim. In to delajo načrtno. Zato pa potem imamo 30.000 mrtvih otrok dnevno zaradi podhranjenosti. In če ti globalistom očitaš zaroto, ti bodo rekli: "To ni nobena zarota, to je sistem. IMF in Svetovna banka sta tiste, ko določata, kam bo šel denar in kam ne, na njih se obrni."
InterRefIections
05. 09. 2022 16.34
+3
voyotashyka
05. 09. 2022 16.38
-2
InterRefIections
05. 09. 2022 16.45
+2
Dojel sem to, da prav lepo izvajajo depopulacijo v Evropi brez da dajejo strup v zdravila. Samo ceno nepremičnine daš tako, da si jo mladina ne more privoščiti in potem mladina ne upa delati otrok. Brez strupa jim gre dobro. Sedaj morajo najti način, da to naredijo še v državah tretjega sveta.
Arhaist_1
05. 09. 2022 16.12
+11
Ta cepiva niso vredu. In so toksična ravno včeraj sem gledal dokumentarec o točno hpv cepivih. Sami problemi so in hudi stranski učinki. Vsak dan je več resnice. Farmacija ne zdravi ampak samo zatre potuhne bolezen, ne zdravi vzroka..... Drugače povedano škodi...
InterRefIections
05. 09. 2022 16.17
+3
Ravno zaradi nje nas je 8 milijard kljub vsemu, kar dajejo noter. To pa so cepiva, penicilin in motor z notranjim segrevanjem. Thomas Malthus je leta 1800 rekel: "Naredite mesta tako, da daste ljudi na kup, naredite ulice ozke, da bodo kuga, kriminal in revščina redčile prebivalstvo." Potem dobimo cepiva, penicilin in motor z notranjim izgorevanjem in evo nas 8 milijard.
InterRefIections
05. 09. 2022 16.25
+0
Dodal je tudi, da naj se mesta gradijo blizu močvirij, saj je potem več možnosti za pojav bolezni. Sedaj pa poglej staro Ljubljano. Zgrajena zraven močvirja, ulice pa ozke. Zgrajena točno po projektu Thomasa Malthusa, pa ima Ljubljana kljub temu 300.000 ljudi.
Bpultimate
05. 09. 2022 16.32
+0
Ko boš bolano ne išči farmacije in zdravil.
InterRefIections
05. 09. 2022 16.08
-2
Sem enkrat osebnemu zdravniku rekel: "Jaz sem bral, kaj vse dajejo v ta cepiva, te kar mine." Pa mi reče: "Kaj vse dajejo v ostala zdravila, ki ti jih predpisujem in v hrano, ki jo ješ, pa si zdrav kot dren, tvoj dedek pa poje po 10 tablet na dan, pa se približuje 90 letom. Ni vse tako črno, kot nekateri poskušajo prikazati." Ostal sem brez besed 😀 .
InterRefIections
05. 09. 2022 16.14
+1
Potem je moja babica prebrala stranske učinke nekega zdravila, ki ji ga je predpisal, pa ji reče: "Če boste brala stranske učinke zdravil, ne boste nikoli v življenju več vzela bilo kakega zdravila."
InterRefIections
05. 09. 2022 16.04
-4
Ni vse na tem svetu korona, tako da kar pogumno. Če se niste cepili proti koroni, to pozdravljam, drugje pa ne odlašajte.
voyotashyka
05. 09. 2022 15.57
+2
Philly, nikdar več ne reci, da nisi antivakser :)
slo_veter
05. 09. 2022 15.43
+5
naj se cepi tisti, ki si to želi ostale pa pustite pri miru.
InterRefIections
05. 09. 2022 16.04
+0
JBT
05. 09. 2022 15.25
+8
Generacija 20 - 30 letnikov je doživela visoko starost. Zdaj vidimo da starostna doba pada.
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.26
+10
bu?e24 1
05. 09. 2022 15.19
+4
Gmo hrana gmo mleko gmo cepiva gmo zrak nam še dajo in smo rešeni
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.20
+9
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.09
+9
Ko bo direktor firme podpisal, da odgovarja z zaporom vsaj 30 let, ce se komu kaj zgodi se bomo pa cepili za kar zelite.
Abica
05. 09. 2022 15.16
-6
A ce gre nekdo v zapor za 30 let, pa zaupas cepivu?
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.17
+3
Ce gre direktor Pfizerja jap. S tem bo jamcil, da je preizkuseno in varno.
Abica
05. 09. 2022 15.20
-2
Aha, zanimivo. Potem vase analize sestavin niso vec vazne. Potem se slepo cepis. Glavno, da je nekdo v zaporu, ti pa zvarke po vasem v telo.
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.21
+3
Jap. Ker raziskave lahko priredis, njega pa tezko skopiras, da gre v zapor.
Abica
05. 09. 2022 15.22
-2
No, ampak vi kritizirate raziskave. Te bodo se vedno iste.
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.23
+1
Jih niti potvarjali ne bodo, ker nebi nikoli upali kaj takega podpisati.
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.07
+7
Zdravilo za raka je bilo odkrito ze 100 let nazaj. Seveda pa hitro tudi zakrito. Vec denarja je v tem, da se nekoga dolgo zdravi kot pa pozdravi.
Abica
05. 09. 2022 15.17
+5
Ja, seveda. Se noben farmacevt ni umrl za rakom.
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.19
-1
Pa kaksen farmacevt. Oni blage nimajo o tem.
Abica
05. 09. 2022 15.21
+0
Aha. Oprosti, ker sem tako nerazgledana. Ti pa tudi tako skrivnosten.
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.03
+7
Imejte te zvarke. Pa pozanimajte se raje kaj je odvetnik Domen Gorensek izbrskal glede pogodbe z WHO, ki nam jo bodo vsilili.
Abica
05. 09. 2022 15.17
+4
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.20
+0
Abica
05. 09. 2022 15.23
+1
To je pa smola. A tudi na FB ne mores napisat?
Abica
05. 09. 2022 15.23
+2
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.26
-2
Norcujes se iz razgledanih, verjames pa puklavemu?
Covidus
05. 09. 2022 14.57
-5
Naši vrli antivakserji bodo zagotovo proti?
Ivar The Boneless
05. 09. 2022 15.05
+5
Stolček
05. 09. 2022 15.45
+1
Covidus, ti vrli,se prvo prepričaj,da ne moremo biti antivekserji. Drugič pa tudi ti spadaš po tvoje pod antivekserje. So še naslednji odmerki. Le brž, da ne boš, kot mi.