Slovenija

'Boljše se je zaščititi, kot pa biti bolan'

Ljubljana, 05. 11. 2018 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cepljenje proti gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Na to opozarjajo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so se nekateri zaposleni cepili proti gripi, med njimi tudi minister Samo Fakin.

Cepljenje proti sezonski gripi se je pri nas začelo 1. oktobra. Danes so se cepili tudi nekateri zaposleni na ministrstvu za zdravje, med njimi tudi minister Samo Fakin. Slednji spodbuja vse, da sledijo njegovemu zgledu in se cepijo. "Priporočam vsem Slovencem, da to naredijo, še posebej starejšim in tistim, ki delajo v zdravstvenih ustanovah. Samo na ta način bomo preprečili epidemijo gripe, nelagodnosti pri sebi in v družbi," je dejal minister za zdravje, ki se ni cepil prvič, saj to po lastnih besedah stori praktično skoraj vsako leto. Verjame namreč, da se je "boljše zaščititi, kot pa biti bolan". Sam za gripo sicer še ni zbolel.

Fakin je prepričan, da je v interesu delodajalcev in vseh zaposlenih, da je precepljenost čim višja in da ni odsotnosti z dela zaradi bolezni. "Znesek je smešno nizek v primerjavi z zneskom, ki ga je treba plačati za bolniški stalež," je dejal in dodal, da lahko zdravstvene ustanove v sklopu kolektivnih pogodb poskrbijo in plačajo za cepljenje svojih delavcev.

Cepljenje proti gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe.
Cepljenje proti gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. FOTO: iStock

Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za nosečnice, kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane sedem evrov. Cepljenje izvajajo pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) po celi Sloveniji.

Cepljenje proti gripi je sicer priporočljivo za vse, še posebej za občutljivejše skupine, kot so starejši od 65 let, nosečnice, manjši otroci in kronični bolniki. S povečanjem precepljenosti pri starejših od 65 bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt, so poudarili na NIJZ.

V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka, med najnižjimi v Evropski uniji, kar gre po prepričanju epidemiologinje Ondine Jordan Markočič pripisati nepravilnim informacijam, ki krožijo zlasti na internetu. "Če bi dosegli večjo precepljenost, bi bilo manj primerov gripe in manj odsotnosti z dela," je poudarila.

Prejšnjo sezono se je pri nas cepilo okrog 84.000 ljudi, kar je nekaj več kot predprejšnjo sezono, ko se je cepilo manj kot 70.000 ljudi. Še vseeno pa je to precej manj kot pred približno desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
05. 11. 2018 20.21
+1
Po cepljenju lahko zbolimo se bolj vem iz izkušenj!
ivan.z Doba
05. 11. 2018 18.49
+2
Za zaščito predlagam Durex.
Supervillain
05. 11. 2018 17.17
+1
Zboliš lahko vseeno samo bolj v mili obliki.
korintos23
05. 11. 2018 18.40
+0
flojdi
05. 11. 2018 15.24
+0
. ne bi se . hvala. nazadnje so me neprostovoljno cepovali" v oš. že davno. še celo Norice mi je uspelo preživet; se mi pa pozna...hihi . če mi bo treba it zaradi gripe pač bom. zdravi umrejo le na titaniku, frčoplanu, v avtkih...
korintos23
05. 11. 2018 18.40
+0
Transformerji
05. 11. 2018 13.03
+3
A je zastonj?
Alexrazgoti
05. 11. 2018 12.21
+11
ko se cepis postanes bolan