Slovenija

Boljši časi za rakave bolnike?

Ljubljana, 25. 07. 2007 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oddelki onkologije se selijo v nove prostore. Če jim bo uspelo odpraviti težave, bodo bolnike selili avgusta.

Onkološki inštitut se bo selil v fazah, generalni direktor pa pričakuje največ možnih zapletov pri selivi operativnih dejavnosti.
Onkološki inštitut se bo selil v fazah, generalni direktor pa pričakuje največ možnih zapletov pri selivi operativnih dejavnosti. FOTO: POP TV

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana se nadaljuje selitev nekaterih oddelkov, med njimi tudi radiologije, v novo stavbo, ostali oddelki pa se bodo po besedah generalnega direktorja Aljoše Rojca selili postopno, večji del do konca septembra.

Med tehničnimi pridobitvami ob selitvi je nova rentgen naprava na teleradioterapiji, ki bo zamenjala 16 let staro napravo.

Cilj vodstva onkologije je predvsem odprava vseh težav in čimprejšnja priprava nove stavbe za bivanje, vključno z odpravo nevarne legionele, je pojasnil Rojec in dodal, da so se za selitev v fazah odločili zato, da bi ta potekala čim bolj urejeno in brez težav.

Kar se tiče legionele, je Rojec poudaril, da v novi stavbi, kjer so že bolniki, legionele v vodovodnem omrežju ni, za dodatno previdnost pa so na pipe namestili tudi filtre. Tam, kjer je po analizah legionela še navzoča, stalno izvajajo tako toplotne kot klorne šoke, ko bo toplotno omrežje dokončno urejeno, pa bo po mnenju Rojca tudi ta problem odpravljen.

Onkološki inštitut bo med selitvijo deloval vzporedno tako na starih kot na novih lokacijah, tako pa se nameravajo izogniti morebitnim težavam ob zagonu naprav in oddelkov na novih lokacijah. Kot je pojasnil generalni direktor, bi imeli v primeru težav na novih lokacijah rezervo.

Legionele v novih oddelkih še niso odpravili.
Legionele v novih oddelkih še niso odpravili. FOTO: POP TV

Na novi lokaciji sicer že delata magnetna resonanca in CT, ostale naprave pa ravno povezujejo z računalniško mrežo. Oddelek radiologije naj bi sicer začel s polno paro delati avgusta. V tem času naj bi na oddelku za nuklearno medicino začela delovati tudi nova pet CT naprava, tako da bolnikov ne bo več treba pošiljati na preiskave v tujino.

Operacijske mize bodo menjali

Rojec pojasnjuje, da bodo morali največ truda vložiti v selitev operativnih dejavnosti, saj se bo takrat selilo tudi največ bolnikov iz stare konjušnice, ki bodo ležali na okoli 100 novih bolniških posteljah. Selitev operativnih dejavnosti, ki deloma zdaj potekajo še v Univerzitetnem kliničnem centru, načrtujejo za drugo polovico avgusta; dve operacijski dvorani že delujeta v novih prostorih, ostale pa bodo zaganjali postopoma.

Mize bodo menjali
Mize bodo menjali FOTO: POP TV

Ob tem je Rojec povedal, da odločitev o zamenjavi novodobavljenih operacijskih miz iz zadnjega razpisa ministrstva za zdravje še vedno velja. Kot pravi, se je s predstavniki proizvajalca dogovoril, da bodo zamenjavo operacijskih miz opravili na dan selitve, da bo s tem manj zapletov. Isti dan, ko bodo mize pripeljali, se bo tudi operativno osebje začelo učiti na njih, je še povedal.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GSG-9
02. 08. 2007 12.44
exim, kje si pa spet komuniste najdu. Ti si že mal paranoičen, same komuniste vidiš na svetu.
exim@t-2.net
26. 07. 2007 11.34
Pojdite h kebru na pregled, on je pravi mojster za vas, nagci!
marko869@email.si
26. 07. 2007 08.05
Avtor naj še enkrat prebere naslov, ki je skrajno neokusen. Kot bi govoril o gobavih bolnikih. Ne reče se "rakave bolnike" ampak BOLNIKE Z RAKOM. Vaši prispevki so vedno večji poden.
Prvo Bore
25. 07. 2007 23.44
yanker007@gmail.com
25. 07. 2007 21.26
Tonček ti pa res nič ne razumeš: Tudi računalniško omrežje je sestavljeno iz kablov, kakšna je cena za svetovanje le teh pa vemo že iz projekta pediatrične klinike.
Tonček Balonček
25. 07. 2007 16.57
Kdor nima raka sam ali kdo od njegovih bližnjih gotovo ne ve, kako pomembno je, da je računalniška mreža na kliniki, kjer se zdravi, povezana tako kot je treba! Sliši se res absurdno, da en rečem bizarno!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.