Slovenija

Boljši pogoji za razvoj pomorstva?

Ljubljana, 25. 07. 2007 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začel je veljati davek na tonažo, ki bo slovenske ladjarje spodbujal k vpisovaju ladij v slovenski vpisnik ter vpisnik držav članic EU.

Namen zakona o davku na tonažo je, da se utrdi položaj Slovenije kot pomorske države.
Namen zakona o davku na tonažo je, da se utrdi položaj Slovenije kot pomorske države. FOTO: POP TV

Danes je začel veljati zakon o davku na tonažo, ki za ladjarje uvaja poseben davčni režim in ki bo po načrtih vlade slovenske ladjarje spodbujal k vpisovanju ladij v slovenski vpisnik oz. vpisnike drugih držav članic EU. S tem se bo zmanjšal delež ladij, ki so registrirane izven držav EU in se bodo vzpostavili pogoji za ohranitev te dejavnosti v Sloveniji.

Slovenija kot pomorska država

Temeljni namen zakona o davku na tonažo je tudi, da se z davčno politiko utrdi položaj Slovenije kot pomorske države, da se podpre razvoj pomorskega gospodarstva, zagotovi boljše pogoje za razvoj pomorstva in za njegov konkurenčen nastop na svetovnem trgu, je ob sprejemanju zakona v DZ konec junija poudaril državni sekretar Andrej Šircelj.

Pri omenjenem novem davku gre za posebno obliko določanja davčne osnove za davek od dohodkov pravnih oseb. Namesto določanja davčne osnove po splošnem sistemu davka od dohodkov pravnih oseb se ladjarjem, davčnim zavezancem, ki pristopijo k sistemu davka na tonažo, davčna osnova določa glede na tonažo ladij, s katerimi upravljajo. Kot je pojasnil Šircelj, bodo pravne osebe, ki poslujejo z ladjami v mednarodni plovbi, lahko izbirale, ali bodo plačevale davek od dohodka pravnih oseb ali davek na tonažo ladij.

Eden od razlogov za sprejem zakona je, da se lahko v odprte oz. mednarodne vpisnike držav ugodnosti vpiše vedno več ladij. Gre za države kot na primer Panama, Liberija, ki imajo nižje davke od davkov v državah članicah EU. V teh okoliščinah pomeni vzpostavitev ugodnega davčnega okolja način za preprečitev prenosa sedežev ladjarskih podjetij v tretje države. To bi namreč tudi v Sloveniji povzročilo nepopravljivo izgubo pomorskega znanja in delovnih mest v pomorstvu, je še opozoril Šircelj.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucionar
25. 07. 2007 10.45
Našim politikom (in pravtako novinarjem, ki jih slepo citirajo in od njih prepisujejo) pa tudi ni vse jasno...zakon o davku na tonažo nikjer ne zahteva oz. postavlja pogoj, da se ladje vpišejo v slovenski vpisnik ladij!! Tudi nikjer ni zahteve po slovenski oz. evropski posadki!!! Sistem takšnih davkov ima prednost le v obdobjih dobičkov (cilj je da se denar rajši uporablja za nove investicije znotraj ladjarskih podjetij, kot pa da se preko davkov izgubi v raznih državnih 'projektih' iz katerih nikoli nič ne nastane). Podjetja imajo samo takrat viške denarja s katerim lahko kupujejo nove ladje. Problem tega sistema so obdobja izgub (ki so praviloma v pomorstvu daljša od dobičkonosnih), ker bo davek še vedno potrebno plačati, čeprav ima podjetje ogromno izgubo... Naši politiki pa itak nimajo pojma kaj so sprejeli in koliko bo slovensko pomorstvo imelo koristi od tega...če sploh kaj...problemi so v našem pomorstvu čisto drugje in ne v lepotnih poravkih zakonov...Ta zakon o davku ne reši čisto nič, ker kdor hoče prikriti dobiček, ga lahko v pomorstvu skrije na tisoč in en način....
clementia555@yahoo.com
25. 07. 2007 09.16
Ja, v Sloveniji smo (ste) sami reveži. Ladjarske družbe že nekaj let poslujejo z velikimi dobički. Toliko o revežih, ki se izogibajo plačevanju davka...
mi23
25. 07. 2007 08.19
ukinite davke. Samo gledaste kje bi pobrali kakšen dinar od revežev.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.