Slovenija

Bolnike najpogosteje v nasilneže spremeni predolgo čakanje in naročanje

Ljubljana, 21. 05. 2019 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Naročanje na zdravniško storitev je najpogostejši razlog za nasilje nad zdravniki in zobozdravniki, je pokazala anketa med zdravstvenim osebjem, ki je pogosto tarča nasilja. Zgolj devet odstotkov anketiranih zdravnikov in 26 odstotkov zobozdravnikov še ni bilo izpostavljenih nasilju na delovnem mestu. Na zdravniški zbornici med drugim predlagajo spremembo zakonodaje, ki bi omogočila odklonitev zdravljenja nasilnežu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nasilje nad zdravniki
    02:42
    Iz 24UR: Nasilje nad zdravniki
  • Iz SVETA: Nasilje nad zdravniki
    02:40
    Iz SVETA: Nasilje nad zdravniki

Kaj so pokazali izsledki ankete med zdravstvenim osebjem?

Na vprašalnik je odgovorilo 1478 posameznikov, ki so bili v času zbiranja podatkov (12.4.2018 - 16.5.2018) člani ZZS.

Najpogostejši povod za izbruh nasilja nad zdravniki in zobozdravniki je organizacija dela (naročanje in predolgo čakanje v čakalnici) v 63,9 odstotka, sledijo mu psihični vzroki na strani povzročitelja v 49,4 odstotka ter neupravičena zahteva po napotitvi v 36 odstotkih.

Izsledki ankete kažejo, da zgolj 9 odstotkov anketiranih zdravnikov in 26 odstotkov zobozdravnikov še ni bilo izpostavljenih nasilju na delovnem mestu. Najpogostejši povzročitelji nasilja so bili pacienti in svojci (71,4 odstotka), veliko pa je bilo nasilja tudi s strani sodelavcev (31,6 odstotka). 17,22 odstotka anketiranih je že bilo žrtev fizičnega nasilja.

Dobra petina anketiranih žensk je odgovorila, da so nasilje poskušale ignorirati, to pa je storila kar četrtina vseh vprašanih moških.
Dobra petina anketiranih žensk je odgovorila, da so nasilje poskušale ignorirati, to pa je storila kar četrtina vseh vprašanih moških. FOTO: Zdravniška zbornica Slovenije
V povezavi s problematiko nasilja nad zdravstvenim osebjem smo se pogovarjali z zobozdravnico, ki je bila pred leti žrtev nasilneža v enem od ljubljanskih zdravstvenih domov. Kot je tudi sama opozorila, je potrebno vse vrste nasilja prijaviti, prav tako morajo javni zavodi prijave obravnavati in poskrbeti za ustrezno zaščito osebja.

Zdravstveno osebje ima, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. Zdravniška zbornica Slovenije zato podpira načelo ničelne tolerance do nasilja zdravnikov in zobozdravnikov, saj je njihova varnost hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov.

O nasilju je nujno spregovoriti

Dve presečni raziskavi, ki ju je izvedla zbornica med zdravniki v letih 2007 in 2018, sta pokazali, da je nasilje nad zdravništvom tudi pri nas resen javnozdravstveni problem. V Sloveniji si najbolj številni organizaciji, to je Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije in Zdravniška zbornica Slovenije, že več let prizadevata zmanjšati posledice nasilja, ki se dogaja znotraj zdravstvenega sistema. Želijo si, da bi Slovenija, podobno kot sosednja Hrvaška, v kazenski zakonik vnesla novo obliko kaznivega dejanja, to je nasilje proti zdravstvenim delavcem. S tem bi država dala jasen znak vsem, ki nasilje izvajajo, da jih bo doletel kazenski pregon, zdravstvenim delavcem pa, da je nasilne dogodke vredno prijavljati organom pregona. Prav tako opozarjajo, da je pomembno, da o nasilju ne molčimo več, da ga prepoznavamo in ustrezno obravnavamo.

9 od 10 zdravnikov je že bilo žrtev ali priča nasilju v svojem delovnem okolju.
9 od 10 zdravnikov je že bilo žrtev ali priča nasilju v svojem delovnem okolju. FOTO: Shutterstock

V ta namen so na spletni strani zdravniške zbornice pripravili spletni obrazec za prijavo nasilja. Dostopen je na naslednji povezavi.

Za varno delo ključno varno okolje

So pa na zbornici ustanovili tudi delovno skupino Ne dopuščajmo nasilja za zaščito zdravnikov pred nasiljem, ki deluje na področju preprečevanja nasilnih incidentov v zdravstvu. Strokovna skupina je izdelala priporočila za preprečevanje nasilnih incidentov – okvirne usmeritve za zaščito zdravništva na delovnem mestu. "Varno, strokovno, kakovostno in prizadevno delo zdravnikov je možno samo v varnem okolju. V tem okolju se srečujemo z bolniki, ki so prizadeti, zaskrbljeni, prestrašeni in nekateri tudi vedenjsko spremenjeni, zato so stresne situacije in izbruhi nasilja pogosti. Izkušnje nas učijo, da je mogoče nasilje v zdravstvenem okolju pravočasno prepoznati in preprečiti. Prav zato se je multidisciplinarna strokovna skupina pri Zdravniški zbornici Slovenije lotila izdelave priporočil in okvirnih usmeritev za zaščito zdravništva na delovnem mestu, ki bi omogočila varnejše okolje v zdravstvu. Pripravili bomo tudi programe izobraževanja za zdravstvene delavce. Dve smrti naših kolegov na njunih delovnih mestih sta bili tragična dogodka, ki se ne smeta ponoviti," je povedala zdravnica Nena Kopčavar Guček, vodja te delovne skupine.

Od leta 2017 do danes sta v Sloveniji zaradi nasilja na delovnem mestu umrla dva zdravnika (poleti 2016 zdravnik v SB Izola, leta 2007 pa je v ZD Metelkova umrla zobozdravnica), številni drugi pa nasilje doživljajo in o njem poročajo vsakodnevno.

"Dobre prakse iz tujine kažejo, da se preprečevanje nasilja obnese. Najenostavnejše preprečevanje izhaja iz usposobljenosti zdravstvenih delavcev, da zgodaj zaznajo dejavnike tveganja za nasilno vedenje in hitro ukrepajo z umirjanjem okoliščin. Zdravniška zbornica Slovenije načrtuje sistematično izobraževanje zdravnikov in zobozdravnikov o preprečevanju nasilnih incidentov," pa je poudarila zdravnica Mojca Zvezdana Dernovšek, članica delovne skupine.

Sprememba zakona, ki bi omogočila odklonitev zdravljenja nasilnežu

Zdravniška zbornica si skupaj s člani delovne skupine prizadeva tudi za zakonsko ureditev na tem področju, zato je v zvezi s tem na zdravstveno ministrstvo naslovila predloge v tej smeri. Na pobudo ministrstva so podali tudi konkretne predloge sprememb Zakona o pacientovih pravicah, ki bi omogočile odklonitev zdravljenja nasilnim osebam oziroma prekinitev izbire osebnega zdravnika, do katerega je pacient nasilen, denarno sankcioniranje nasilnih pacientov, delodajalcem pa bi zakon naložil vzpostavitev tehničnih rešitev za zaščito zdravstvenih delavcev pred nasilnimi pacienti (vrsto tehničnih ukrepov bi določilo ministrstvo s pravilnikom).

Ne dopuščajmo nasilja nad zdravniki - predstavite ankete in priporočil
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
22. 05. 2019 08.15
+2
Kako lahko VZAJEMNA reklamira obisk pri zdravniku brez čakalnih vrst , torej preko rednih čakalnih vrst ali ni to proti zakonito ?
gekados
22. 05. 2019 07.58
+3
Mislim, da bi sel tak zakon v napacno smer, saj je vseeno nad kom izvajas nasilje in s tem bi se zdravniki dodatno dobili moc nad bolniki, vrst, ki so pa velik problem pa nebi resili, resitev je drugje, popoldanske ambulante od primarca do sekundarca- ne samo dezurstva kot zdaj samo to poznamo, tudi ljudje se moramo vprasati ali moramo za vsak drek k zdravniku, se pravi tudi pri sebi postimati zadeve v glavi in nazadnje tudi za marsikateri recept uvesti placilo, marsikateri bolnik bi postal v hipu zdrav.
Hrenko
21. 05. 2019 17.59
-1
Sesedajo se Šarcu vsi resorji. To, da se je dogovoril z zdravniki, še dodatno podaljšuje vrste. Še več nasilja bo znotraj bolnišnic, vedno bolj bo Slovenija tunguzijska!
Super Huey
21. 05. 2019 17.40
+3
Razpad države. Zadnji nej ugasne luč.
RamzesII
21. 05. 2019 17.24
+9
Ko bodo delali kot je treba, ne bo razlogov za nasilje s strani pacientov. Torej vzrok so sami, ne pacienti ali svojci, njihovo vedenje je le reakcija na vzrok.
Adminjef
21. 05. 2019 16.55
+9
To se vam zdi normalno, da v celi državi čez vikend nemorš it k zobozdravniku? Smo ljudje, ki cez teden nimamo cajta in kaj smo mi pol? Še veterinar bo prisel zival pogledat ce je hudo pa nima veze ce je nedelja.. kaj sem pol jaz manj vreden od krave? Slovenija.m
komarec
21. 05. 2019 15.58
+21
Bogovi v belem dobro vedo, da bo večina pacientov storila vse za svoje zdravje, da bodo tudi potrpežljivo čakali tudi par mesecev, samo da pridejo na vrsto, da bodo ošteli zadnji € samo za to, da bodo ozdraveli. So pa nekateri, ki so se pač naveličali čakanja, plačevanja pa nobenih rezultatov, na koncu pa še aroganca. Zgubiti nimajo itak kaj več.
haha lol
21. 05. 2019 15.44
-7
Pa kaj je un zdravnik v uzoli bil kriv. A mu je on dal bolezen? A je on ustvarik cakalno vrsto?
haha lol
21. 05. 2019 15.43
-8
Ce si cakal 5mesecev bos pa se 19 dni
haha lol
21. 05. 2019 15.42
-3
Ce je nekdo nasilen. Kako ga nej zdravijo
haha lol
21. 05. 2019 15.42
-4
Ce ni novih zdravnikov
Kolani
21. 05. 2019 15.35
+15
Se še spomnim, da je pred kratkim nekdo to čakanje pri zdravniku reševal s pištolo. Na kraju življenja ti kaj dosti drugega tudi ne preostane. Čudi pa me, da teh primerov ni še več.
smajser1
21. 05. 2019 14.58
+27
.. a zdravniski zbornici razmisljajo, da odklonijo zdravljenje nasilnezem... a razmisljajo tudi, ce je humano na nek pregled cakat pol leta, leto, mnogograt celo vec
StAnalitik
21. 05. 2019 15.07
+25
Nič ne razmišljajo ker so nedotakljivi.90% slabe volje pacienta pokasirajo medicinske sestre ne pa neki dohtarji.Smilit se pa znajo sami sebi.
Zbujen
21. 05. 2019 15.12
+8
Kdo se je odločil, da v Slo zdravnik potrebuje koncesijo? Zbornica ali politika ZZZS? Ali licenca in ambulanta z vso uporabnim dovoljenjem ni dovolj, da bi ZZZS krila strošek mojega pregleda po enotnem ceniku?
BETONSKI
21. 05. 2019 14.56
+19
Danes sem se naročil pri svojem osebnem zdravniku,zaradi bolečine ki jo imam že 5mesecev,pa sem mislil da bo nehala,prišel bom na vrsto točno čez 19 dni ,ker je že prej vse zasedeno,pa ljudje Božji v kakšni državi živimo,pa sploh ni važno ,kdo jo vodi ,tudi če bi jo vodil kdo drugi bi to napisal. Prispevke za ZZ pa moram redno plačevati in to ne malo.
User1538643
21. 05. 2019 14.50
+14
Odklonitev zdravljenja je nemoralna izbira za zdravnike in v skladu z njihovo zaprisego.
bogdajmir
21. 05. 2019 14.47
+1
Šarec je s svojim velemojstrskim pogajalnim talentom uspel pogoditi z družinskimi zdravniki, da jih razbremeni, brez da se novi zdravniki zaposlijo. Uganite, kaj se bo zaradi tega zgodilo: še daljše čakalne vrste. To pa zato, ker levica ne zna razmišljati vnaprej. To je evidentno tako pri socialistih, kot tudi pri liberalcih. Naprej vidijo samo en korak. Pa tudi če je ta v pravo stran, je naslednji hudo vprašljiv. Vse na srečo, vse na prvo žogo. Vse pa temelji na programih strank.
ccirisimo
21. 05. 2019 14.46
+21
lepo vas prosim gospodje na pop tv dejte napisat s koliko nasilnih sefov se vsakdan srecuje navaden clovek revez delavec kaksno torturo prenasa zaradi birokratskega nasilja in nasilja namisljenih cistilk iz ukc .Kam smo prisli da je najbolj vpliven clovek na UKC HISNIK.
Levcekk
21. 05. 2019 14.12
+8
Ali pa obravnavanje oz.zdravljenje glede nato koliko si vpet v pokvarjeno politiko oz.si naperjen zoper njo in lopovskih elit.
yaxscdvf
21. 05. 2019 14.06
+38
Skrajšat čakalne vrste pa bodo ljudje manj živčni in nasilni.
Razumnež
21. 05. 2019 14.36
+3
Voliti bolj sposobne voditelje, da uredijo zdravstvo.
yaxscdvf
21. 05. 2019 14.45
+9
Zbujen
21. 05. 2019 15.14
+5
Ukinimo koncesije, naj ZZZS plačuje zavarovancem po enotnem ceniku. Ali se ji ne reče "zavarovalnica" (z monopolom)?
haha lol
21. 05. 2019 14.01
-12
Se pravi ti si eden izmed nasilnezev in podpiras da se na grobonzahteva od zdravnika da te vzame v vrsto prej.
haha lol
21. 05. 2019 14.03
-12
Pokazi mi enega zdravnika ki te namenoma ne operira prej kot mu cakalna doba dopusca. Mislis da jim je vsec da ti ne morajo takoj pomagati. Res ne ves zakaj so cakalne dobe tako dolge kot so.