Slovenija

Bolniki z gripo imajo na voljo dodatnih 24 postelj

Ljubljana, 13. 01. 2020 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na oddelku za gripo, ki ga vsako leto, že deseto leto zapored, odprejo v času sezone gripe, so v prvem dnevu zapolnili že pet postelj. Na omenjenem oddelku zdravijo bolnike, ki se jim zaradi akutnega obolenja poslabšajo kronične bolezni.

V stari pediatrični kliniki v Ljubljani so odprli oddelek za gripo. Na voljo imajo 24 postelj, v prvem dnevu so jih zapolnili že pet. Ob večjem pojavu bolnikov z gripo lahko odprejo še dodatnih 12 postelj. Oddelek bo odprt do konca sezone gripe, predvidoma do aprila. So pa v UKC Ljubljana letos že imeli smrtne žrtve zaradi gripe.

Nadzorni zdravnik oddelka za gripo Peter Radšel je pojasnil, da so smrtni primeri zaradi gripe večinoma povezani z zapleti zaradi drugih bolezni. Koliko je bilo smrtnih žrtev, še ni znano, predvidoma bodo statistike na voljo ob koncu sezone. Po njegovih besedah so letos obravnavali že nekaj bolnikov, ki so zaradi zapletov ob gripi pristali na aparatih za umetno dihanje. A te bolnike, ki imajo najhujše zaplete zaradi gripe, zdravijo na intenzivnih oddelkih.

Odprtje oddelka za gripo na Vrazovem trgu
Odprtje oddelka za gripo na Vrazovem trgu FOTO: Bobo

Sicer pa je koordinatorica oddelka za epidemije Mateja Klep Breskvar ob odprtju dejala, da se bo oddelek glede na izkušnje iz preteklih let zapolnil v dveh dnevih. Lani se je na tovrstnem oddelku zdravilo skupaj 270 bolnikov. Oddelek za epidemije v UKC vzpostavljajo že deseto leto zapored, saj v obdobju respiratornih obolenj potrebujejo dodatne zmogljivosti. Na tem oddelku zdravijo bolnike, ki niso neposredno življenjsko ogroženi, pač pa se jim zaradi akutnega obolenja poslabšajo kronične bolezni. Tiste, ki imajo najhujše zaplete zaradi gripe, zdravijo na intenzivnih oddelkih.

Gripa ponavadi pri zdravem človeku traja teden ali 14 dni. Pri tistih, ki imajo kronične bolezni, pa se lahko zavleče tudi v več tednov. Gripa težje poteka tudi pri nosečnicah, ljudeh s prekomerno telesno težo in starejših. Povprečno ostanejo bolniki na tem oddelku kakšen teden, nato pa do konca okrevajo doma, je pojasnil Radšel.

Za bolnike bo na oddelku vsak dan skrbelo pet zdravnikov, trenutno je v pripravljenosti tudi 25 do 30 medicinskih sester. Vodja negovalnega tima na tem oddelku Aleksandar Pavlovič je dejal, da imajo negovalnega kadra dovolj in v času, ko bo obratoval oddelek, ne bodo imeli pomanjkanja medicinskih sester. Gre pa za visoko usposobljene sestre z večletnimi delovnimi izkušnjami, nekatere vsako leto delajo na tem oddelku, je dodal.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnila, da je obolevnost z gripo zaenkrat podobna kot v preteklih letih. Do zdaj so testirali okoli 2000 bolnikov z akutno okužbo dihal, v približno 10 odstotkih so dokazali virus gripe. Večinoma je šlo za tip A in izkušnje iz preteklih let so pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2.

Obolevnost z gripo še ni na vrhuncu

Letos je povečano zanimanje za cepljenje proti gripi. Razdelili so več kot 180.000 odmerkov cepiva, lani okoli 90.000. Sočanova ocenjuje, da je povečano zanimanje tudi na račun brezplačnega cepljenja za rizične skupine ljudi. Cepljenje je v tem trenutku še smiselno, saj obolevnost z gripo še ni na vrhuncu. Se pa pri mlajšem človeku razvije zaščita v kakšnem tednu, pri starejšem v okoli 14 dneh.

Sočanova svetuje bolnikom, naj v primeru respiratornega obolenja obiščejo zdravnika, če se stanje v nekaj dneh ne izboljša oz. če se stanje slabša. Sicer pa svetuje vsem tistim rizičnim skupinam, pri katerih se pričakuje težji potek gripe, naj se izogibajo mest, kjer je zelo veliko ljudi. "Ne hodite v nakupovalne centre, raje v naravo," je dejala. Če smo v dobri telesni kondiciji, imamo manj možnosti, da zbolimo, če pa že zbolimo, lažje prebolimo, je dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodT
13. 01. 2020 17.26
+0
Zanimivo. V ZDA se je menda razbohotil tip B gripe. Menda je cepivo za tip B faljeno in ne zavaruje kdo ve koliko, no bo pa mogoče prijelo bolje v Sloveniji. Imam pa problem s podatkom, da gripa traja teden ali dva. Ta podatek ni pravi. Moj sin recimo preboli gripo v dnevu in pol, ko jo je imel drugič v dveh dneh. Enako jaz. Nisva jemala sredstva za zniževanje vročine ampak pustila, da telo opravi svoje. Vročina je tam z namenom. Moja draga je vzela 2 tableti za zniževanje temperature in pri njej je trajalo 4 dni. Trije odrasli so jedli tablete za zniževanje temperature kot bombone in je trajalo kuhanje 14 polnih dni. Vsekakor ima človek izbiro.
Jelenka2
13. 01. 2020 18.56
+2
Kaj celo leto večkrat za gripo zbolevate?
Ni corone
13. 01. 2020 16.14
-2
Vaaav novica a za tiste ki so se cepili ponavadi oni zbolijo