Slovenija

Potrdili 12 primerov okužbe, v ponedeljek seja Sveta za nacionalno varnost

Novo mesto, 07. 03. 2020 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./N.P./V.Š.
Komentarji
1988

V Sloveniji smo do zdaj zabeležili 12 primerov okužbe s koronavirusom, zgolj danes smo zabeležili štiri nove primere. Minister Šabeder je podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Za ponedeljek je napovedana tudi seja Sveta za nacionalno varnost. Stopnja tveganja prenosa okužbe se je namreč povišala, je potrdil NIJZ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Mariboru tretji primer
    04:49
    Iz 24UR: V Mariboru tretji primer
  • Iz 24UR: Štirje novi primeri
    06:28
    Iz 24UR: Štirje novi primeri
  • Nina Pirnat, NIJZ - Kakšni so bili postopki v Metliki
    01:27
    Nina Pirnat, NIJZ - Kakšni so bili postopki v Metliki
  • 'Stopnja tveganja prenosa se povečuje'
    02:26
    'Stopnja tveganja prenosa se povečuje'
  • Narejenih 785 brisov , 12 potrjenih primerov
    01:36
    Narejenih 785 brisov , 12 potrjenih primerov

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je na novinarski konferenci potrdili, da so danes do 14. ure zabeležili skupno 12 primerov okužbe s koronavirusom, zgolj danes smo zabeležili štiri nove primere. Testirali so 785 oseb. "Epidemiologi delajo noč in dan, poteka preiskava primera okuženega zdravnika iz Metlike."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Testirali so že šest testnih kontaktov okuženega zdravnika iz Metlike, gre za zdravstvene delavce, ki so kazali nekatere znake okužbe, a so bili rezultati vseh šestih testov negativni. Epidemiologi so kontaktirali skorajda 300 stikov obolelega zdravnika in podali priporočila za ukrepe. V Mariboru so medtem testirali 117 oseb, vsi rezultati so bili negativni. Med njimi naj bi bili tudi bolniki. 

Na območju Metlike pa še čakajo na rezultate treh testiranj, je v oddaji 24UR potrdil minister Šabeder. 

Spomnimo, da so včeraj popoldan potrdili okužbo pri zdravniku iz ZD Metlika, ki je bil v stiku s skorajda vsemi zdravstvenimi delavci v domu, več deset pacienti, delal je tudi v domu za ostarele. Delo naj bi prenehal, ko je dobil povečano telesno temperaturo, a se je slabo počutil že pred tem. 

Zaposlene iz ZD Metlika bodo testirali čez nekaj dni, saj se bo šele takrat pokazalo, ali so okuženi – takojšnje testiranje namreč ni smiselno, saj bi bili rezultati lahko lažno negativni. Do takrat zaposlenim svetujejo osamitev. 

Štirje novi primeri 

Na današnji novinarski konferenci je Pirnatova potrdila štiri nove okužbe s koronavirusom.

Ena izmed njih je slovenska državljanka, ki je pripotovala iz Italije, kjer se je nahajala približno 14 dni, med drugim je bila tudi v Benetkah.

Pri drugem primeru gre za tesni stik obolelega zdravnika iz ZD Metlika, šlo naj bi za soprogo, ki je z njim potovala v Italijo. 

Tretji primer je slovenski državljan, ki je pravkar pripotoval iz Avstrije, že tam je kazal znake okužbe, bil je v stiku z veliko ljudmi, je potrdila Pirnatova. Šabeder je v oddaji 24UR dejal, da gre za osebo, ki je bila na Dunaju na študentski izmenjavi. Testirali so ga včeraj popoldan na vstopni točki pri UKC Maribor. Ravnal je po protokolu in poklical svojega osebnega zdravnika. Danes dopoldan so dobili pozitivni rezultat.

Zadnji novi primer pa je moški, ki je čez Italijo potoval v Španijo, potoval je z družino.

Epidemiološka preiskava in iskanje kontaktov pri novih primerih okuženih še poteka.

Pirnatova je ob tem poudarila, da imamo "v Sloveniji še vedno vse stike vnešene iz tujine". Visoko rizični kontakti so obdelani takoj in nemudoma dobijo navodila, pri nižje rizičnih kontaktih veljajo splošna navodila, so zagotovili na novinarski konferenci. 

Vsi oboleli so hospitalizirani na Infekcijski kliniki v Ljubljani in v UKC Maribor na infekcijskem oddelku. 

Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Repar Bornškova.

Predlagajo sklic Sveta za nacionalno varnost, saj se tveganje za prenos okužbe povečuje 

Direktorica NIJZ je poudarila tudi, da se stopnja tveganja prenosa okužbe povečuje. Zato predlagajo omejitev zbiranja ljudi, tam kjer prihaja do večjega tveganja, oziroma odpoved velikih prireditev. Predlagajo tudi sklic Sveta za nacionalno varnost, "kjer se vsi resorji dodatno seznanijo s trenutnim stanjem"

"Ta trenutek smo lahko še relativno mirni, ker so bili vsi primeri vnešeni iz tujine," je mirila Pirnatova. A pri tem poudarila, da moramo biti pazljivi, če smo pripotovali iz tujine in kažemo znake okužbe zgornjih dihal, in pozvala, da se v tem primeru vsak posameznik drži navodil in pokliče svojega zdravnika. Poudarila je tudi pomen samozaščite, tako zdravstvenih delavcev kot vsakega posameznika. 

Premier v odstopu Marjan Šarec je že napovedal sklic seje Sveta za nacionalno varnost za ponedeljek. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Glede na situacijo, ki se spreminja iz ure v uro, je pomembno, da se sedaj ta problematika dvigne na najvišjo politično raven in se dogovorijo nadaljnji ukrepi in koraki," ob tem dodaja Šabeder. O zaprtju šol ali vrtcev za zdaj še ne razmišljajo, "a počakajmo, kaj bo v ponedeljek"

Minister Šabeder podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev

"Epidemiološko stanje od včeraj do danes se je spremenilo," je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Zaradi visokega tveganja so tako pripravili sklep o prepovedi vseh večjih prireditev, ki ga je podpiral zdravstveni minister. 

Z organizatorji Planice so se že pogovarjali, omenja se tudi možnost, da bi potekala brez gledalcev. Koncert Bocellija, ki naj bi potekal danes zvečer v Ljubljani, pa bo prestavljen. O tem je ministrstvo že obvestilo organizatorje koncerta. 

"Vse kadre usmerjamo v to, da definiramo potencialne primere," je še poudarila Repar Bornškova in dejala, da so bili epidemiologi na delu vso noč. 

Posebni ukrepi za Metliko 

Posebni ukrepi bodo uvedeni tudi za metliško regijo. ZD Metlika ostaja zaprt, vse nujne primere bodo reševali s pomočjo ZD Črnomelj in Splošne bolnišnice Novo mesto. Tudi slednja je danes uvedla stroge ukrepe. 

Pregledi in posegi v bolnišnicah za zdaj potekajo normalno 

Šabeder je v oddaji 24UR dejal tudi, da je že včeraj ministrstvo odredilo popolno prepoved obiskov domov za ostarele, nato tudi prepoved obiskov v bolnišnicah. "Specialistični pregled in posegi v bolnišnicah potekajo normalno. Skladno s situacijo bomo v prihodnjih dneh tudi to omejevali. Pacienti, ki so naročeni na kakršnekoli preglede, jim priporočamo, da prej pokličejo, ali ti pregledi potekajo, čeprav tega do sedaj nismo omejevali." 

"Pozval bi vse paciente, ki imajo kakršnekoli bolezenske znake, ki so podobni znakom koronavirusa, naj ne odhajajo na preglede ali posege, naj pokličejo v bolnišnico in prestavijo svoj obisk," je še dodal Šabeder. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1988)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Knight
08. 03. 2020 14.23
-1
Aja, a zdaj pa kar naekrat Šarec hoče sejo za nacionalno varnost, ko pa so to zahtevali pri SDS pred nekaj tedni je šlo pa za širjenje panike in politične točke.
HOLAJ SLOVENIJA
08. 03. 2020 13.00
+4
Svet za nacionalno varnost bo zasedal v ponedeljek. Med vikendom nacionalna varnost ni ogrožena,ker imajo člani sveta prosto. Bemti pa taka nacionalna varnost in tak svet!
daness
08. 03. 2020 12.55
+8
A novinarji imate tudi nedeljo? Bi pričakovala da nas bi obvestili o izjavi za javnost, ki jo bosta ob 17.00 podala PV in pristojni minister, ne pa o pomoru dreves v Ljubljani. Halo?!
BUONcaffee
08. 03. 2020 12.04
+3
Kriv je seveda minister za zdravje, saj je on na vrhu te pisamide in skupaj z svojo ekipo odloča koga se bo testiralo, kdaj je človek kužen in kdaj ne. Glede zaprtja prireditev , šol, bolniških itd. Jaz nebi z prstom kazal na državljane. Pa tudi en zdravnik se mora držati navodil nadrejenih tako da ni nič kriv.
BUONcaffee
08. 03. 2020 12.00
-1
Vidim da mnogi krivite okužence, čeprav vemo da oni niso krivi nič Ampak ukrepi kot taki, ker jim brez bolezenskih znakov ni pripadal bolniški dopust. Tudi tisti zdravnik iz Metlike ni nič kriv. On je samo zaposlen in dela po navodilih nadrejenih.
anjerd
08. 03. 2020 11.57
+1
Ja zaj pa je konec z virusom, ni več heca, svet za nacinalno varnost ga totalno sesul. Verjetno bo bolj v smislu sam si pomagaj in bog ti bo pomagal
BUONcaffee
08. 03. 2020 11.57
-1
V ponedeljek bodo na sestanku naredili načrt kako ukrepati. Do sedaj niso ukrepali. To da so izvedli nekaj testov je itak logično, da morajo. Sicer pa kaj se delajo pametne, če nimajo rešitve in volje. Če človek nima karakter za določen poklic mu izobrazba nič ne pomaga.
NeMoresVerjet
08. 03. 2020 11.57
+6
A so bili ti genijalci tudi učitelji? Skrajni čas, da se tr osebe odstrani, v kolikor delajo v službah, kjer izvajajo nadzor, poučevanje in poklice, kjer se vsak dan smatra, da so kvalificirani za talanje nasvetov. Učiteljica, ki 2 meseca posluša o izbruhu, Afriki in Italiji in je potem tiho, ko se njen mož vrne(bolan) iz najbolj zanikrnega mesta na drugi strani sredozemskega morja, vmes pa še prepotuje Italijo, si zasluži samo prekinitev delovnega razmerja. Absolutna neodgovornost od človeka, ki naj bi bil bolj odgovoren za druge. Da z možem nista imela niti toliko pameti, da v naprej sporočita zdravniku pove vse. Privatni sektor bo zaprl pisarne, delavce poslal domov, izvajal higieno, potem jim bodo pa taki neodgovornezi preko otrok prinesli virus v bajto. Tisti zdravniki v Mariboru niso nic boljsi. Sredi izbruha gre skakat po Italiji? Pa potem na siht? Pa zeni farmacevtki se je to ocitno tud zdel fino? Kovaceva kobila je ena stvar v tem primeru mamo mi resne probleme s samimi kovaci, ki ocitno mislijo, da so bolj pametni od vseh okoli sebe na koncu jih bo pa konj prezivel. Bojimo se(upraviceno) migrantov iz tistih delov, ampak kaj nam to pomaga ce nas probavajo na kolena spraviti ze nasi lastni veleumi. Sramota.
BUONcaffee
08. 03. 2020 11.59
-1
Ni učiteljica kriva ampak taki ukrepi. Če ni kazala znakov bolezni jo itak nebi testirali. Neupravičen izostanek iz dela pa itak ni upravičen.
tigrica2008
08. 03. 2020 11.54
+2
Samo to bom rekla. HB, da v moji bižini ni takih ljudi, kot je 90% komentatorjev tukaj. Lenuhi, ki se jim niti ne ljubi prebrati enega relevantnega članka, se podučiti o bolezni ... najraje bi, da vsakemu državljanu država pošlje dopis, kako si umivati roke, pa še to dvomim, da bi prebrali.
BUONcaffee
08. 03. 2020 11.52
-2
Zagotovo so vsemu skupaj krivi Italijani. Naši so nedolžni.
BUONcaffee
08. 03. 2020 11.48
-3
Država je šparala na testih, da bi bilo manj karanten in zadeva je ušla izpod nadzora. Žal se jim ni izšlo, da bi prišparali denar. Sedaj bo zadeva še dražja....
BUONcaffee
08. 03. 2020 11.46
-3
Zakaj ne testirajo vseh????
borec91
08. 03. 2020 12.15
+4
ti si res usekan kaj ti pomaga test ki bo danes negativen to cisto nic ne pomeni jutri pa bi bil lahko pozitiven a ti brihtnes mas test da si negativrn
Štanjkol
08. 03. 2020 11.30
+1
In kljub temu poleg 1000 primerov nobene smrti, super naj samo tako ostane!
BUONcaffee
08. 03. 2020 11.29
-3
Ambiciozne ljudi so označili za paničarje.
User1538643
08. 03. 2020 11.03
+8
Dobro, da v ponedeljek ni kakšen praznik...
resslovenka
08. 03. 2020 11.01
+12
Dr. Urška Bacovnik Janša opozarja na razsežnost katastrofe in menu, da bi se morali zapreti vrtci in šole. Glede na to, da nima nihče prav nobene predstave, koliko ljudi ima ta virus že v sebi, se mi zdi njenj predlog smiselen. Problem? Kje naj bi bili otroci tisti čas, ko morajo starši v službo. Vsi pač nimajo babic, tet, ki bi prevzeli otroke v varstvo. 🤔
jps28
08. 03. 2020 12.25
-1
Ja predlaga, da treba zapret JAVNE vrtce in šole, pa odpret privatne.
HOLAJ SLOVENIJA
08. 03. 2020 13.04
+2
No če je rekla Uršika zala,potem bo že držalo! Lahko bi samo malo spremenila tekst,ki ga je povedal že Janezek.
resslovenka
08. 03. 2020 10.56
+8
Pri nas se vsaka stvar podcenjuje. Kot, da se nam ne more zgoditi. Ko nastopi problem začnejo tuliti vsi alarmi. Post festum, seveda. 😎
brabusednet
08. 03. 2020 10.56
+11
Ke se bo virus začel širit med ljudmi smo pa pečeni.Sem se pravkar vrnil iz sprehoda.Pred trgovinami je avtomobilov,kot bi bilo novo leto in to cele družine z otroci.Res nihče ne misli na varnost potem bo pa vse vlada in drugi krivi okužbe.Ali res narod mora katastrofa izučit.Ne vem zakaj bi froce vlaču v trgovino po kruh in špecerijo.
Pametolog
08. 03. 2020 10.51
+6
Tajvan ima najmanj okuženih in mrtvih in to je zato, ker so imeli izkusnje z Kitajskim Sarsom in so oni tudi razvili cepivo za Sars in že decembra so imeli karantene zaradi Korone
BUONcaffee
08. 03. 2020 10.48
+5
Ja virus se širi, ker niso naši uvedli nobenih ukrepov, razen testirati te kateri kažejo znake bolezni. Virus se je dejansko neopazno razširil naprej. Na težave iz Italije so se požvižgali, sodeč da se kaj takega pri nas ne more ponovit. Kot opazim glede teh karanten katere niso odobrili, če človek nima narejenega ga testa , testa pa ni mogel narediti, če to ni določila stroka. se je največ virusa razširilo naprej. Očitno smo res revna držav z neizobraženimi strokovnjaki.
ziggi1
08. 03. 2020 10.53
+1
sj kj taga k v italiji se kle ne more nrdit ce nebi bumbarji hodili v italijo
HOLAJ SLOVENIJA
08. 03. 2020 13.09
-1
Lahko zgradimo zid z Italijo,pa bo virus vseeno prišel k nam,saj ne razsaja samo po Italiji. Ne pisari in ne kritiziraj vse povprek,naši strokovnjaki delajo isto kot vsi ostali po svetu. Virus pa širijo neodgovorni ljudje,ki kljub nasvetom strokovnjakov delajo po svoje.