Slovenija

Bolnišnice prepovedujejo obiske, na fakulteti za farmacijo ne bo predavanj

Ljubljana, 26. 02. 2020 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K. / V.Š. / D.L. / STA
Komentarji
111

Bolnišnice po Sloveniji so v prizadevanju za omejitev oziroma preprečitev širjenja koronavirusa prepovedujejo obiske, sprejeli pa so tudi vrsto drugih ukrepov. Morebitne obolele prosijo, naj se ob sumu okužbe najprej posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom, najbolje, da to storijo telefonsko. Na fakulteti za farmacijo naslednja dva tedna ne bo predavanj, v Kranju pa bi telovadnice uporabili kot inkubacijske prostore.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šotori in zabojniki
    03:49
    Iz 24UR: Šotori in zabojniki
  • Iz SVETA: Zaščita pred virusi
    01:56
    Iz SVETA: Zaščita pred virusi
  • Iz SVETA: Zabojniki in šotori za testiranje
    02:44
    Iz SVETA: Zabojniki in šotori za testiranje
  • Iz 24UR ZVEČER: Nina Pirnat iz NIJZ o novem koronavirusu
    05:05
    Iz 24UR ZVEČER: Nina Pirnat iz NIJZ o novem koronavirusu
  • Izjava UKC Ljubljana o prepovedi obiskov
    11:30
    Izjava UKC Ljubljana o prepovedi obiskov

Ne le bolnišnice, ki ena za drugo prepovedujejo obiske, delo grožnji zaradi koronavirusa prilagajajo tudi druge ustanove. Tako so na ljubljanski fakulteti za farmacijo odločili, da bo pedagoški proces v naslednjih 14 dneh potekal v omejenem obsegu s ciljem zmanjšanja interakcij med študenti in pedagoškim osebjem. Od 2. 3. do 13. marca predavanj in seminarjev ne bo, pač pa bodo študentom posredovali študijsko gradivo. Obvezne vaje bodo izvajali. 

Vse, ki so bili v zadnjem času v krajih, kjer se je pojavil koronavirus, pa naprošajo, naj 14 dni ostanejo doma. 

Telovadnice kot inkubacijski prostori? 

Kranjski mestni svetniki so na seji govorili tudi o pojavu koronavirusa. Poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar je izpostavil, da smernic od države še niso prejeli, zato so se samoiniciativno organizirali na občinski ravni. Opravili so tudi sestanek z ravnatelji kranjskih šol, predvsem zaradi pripravljenosti uporabe telovadnic za inkubacijske prostore.

Zmeda zaradi dopisa ministrstva

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS) poslalo priporočila za ravnanje v športu ob pojavu koronavirusa. Pri tem priporoča skrajno previdnost. Med drugim je v dokumentu, poslanem OKS in vsem panožnim zvezam, priporočena skrajna omejitev ali odpoved vseh potovanj v tujino, tako priprav kot tekem, za športnike, trenerje, športne funkcionarje, sodnike, na domačih tleh pa začasna zaustavitev ligaških in drugih tekmovanj na državni ravni. V dokumentu je zapisano, da so "vsi tovrstni dogodki povezani z zbiranjem večjega števila ljudi" na prireditvah. Na ministrstvu so naknadno za STA povedali, da so posredovali napačno različico priporočil. "Ministrstvo zato do nadaljnjega preklicuje navedbe v dopisu," so sporočili. 

PREPOVEDI OBISKOV V BOLNIŠNICAH

V bolnišnicah po Sloveniji omejujejo obiske.
V bolnišnicah po Sloveniji omejujejo obiske. FOTO: Bobo

UKC Ljubljana

Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.

UKC Ljubljana zaradi velikega števila respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb uveljavlja poseben režim dostopa v bolnišnico. Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Izjem praktično ni. 

V porodnišnici je dovoljena prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe, vendar izključno v času poroda. "V enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev do preklica ostaja dovoljen obisk zdravega očeta. Dovoljen je prihod partnerja ob odpustu pacientke in otroka domov. Na vse ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva," so sporočili iz ljubljanskega UKC. Dodali so še, da se morajo obiskovalci ob vstopu v prostore porodnišnice obvezno zglasiti pri varnostniku za nadaljnja navodila.

Na pediatrični kliniki je lahko na otroka prisoten en zdrav starš. Starše otrok, ki so naročeni na preglede v naslednjih dneh, prosijo, če so ti bolni ali so bili na območju z virusom, da otroke 'prenaročijo'.

Panika je odveč, previdnost na mestu

Elektronski naslov, namenjen vsem deležnikom v vzgoji in izobraževanju (ravnateljem, učiteljem, staršem in otrokom) glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom: vprasanja.mizs@gov.si.

Vstop na Urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalce prosijo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

Kot so zopet poudarili, je panika odveč in najslabša v tej situaciji. Potrebna pa je previdnost. V skupini tistih, ki niso mladi in zdravi in če imajo še pridružene bolezni, je smrtnost kljub vsemu 15-odstotna, zato je treba zajeziti okužbo, poudarjajo.

Kot so pojasnili, se nihče od nas še ni srečal s tem virusom in smo zato vsi dovzetni za okužbo. Velika verjetnost je, da bomo zboleli, tudi če smo zdravi. Pomembno je, da virusa ne razširimo ravno zaradi ogroženih skupin, za katere je bistveno višja smrtnost.

Na UKC Ljubljana so sicer že imeli nekaj primerov, ko so ljudje vkorakali na urgenco in se želeli testirati. Če so ugotovili, da pacienti imajo simptome, so jih osamili in postopali naprej. Poudarjajo naj se pacienti najavijo, če kažejo znake okužbe.

V UKC Ljubljana bodo sprva v dveh improviziranih šotorih, nato pa v kontejnerjih uredili improvizirano ambulanto za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi.
V UKC Ljubljana bodo sprva v dveh improviziranih šotorih, nato pa v kontejnerjih uredili improvizirano ambulanto za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi. FOTO: Bobo

Vzpostavili bodo tudi posebni telefonski številki za osnovne informacije o koronvirusu, in sicer 01 522 45 40 in 01 522 45 41. Namenjeni sta tistim, ki bi imeli blažje znake in jih zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči. Zdravstveni dispečer jih bo ustrezno usmeril, s čimer želijo preprečiti nepotreben vstop teh ljudi v urgenco in UKC, pa tudi zmanjšati njihov strah. Za resna zdravstvena stanja pa še vedno ostaja številka 112.

V Sloveniji sicer doslej še nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom. 

V UKC Maribor že dva tedna oblikovan krizni štab

Iz UKC Maribor so sporočili, da zaenkrat nimajo potrjenega primera okužbe s koronavirusom. "V UKC Maribor je že 14 dni oblikovan krizni štab. UKC ima trostopenjski načrt ravnanja ob primeru okužbe. Načrt s prvo fazo bo aktiviran, ko se bo pojavil prvi potrjeno okuženi s koronavirusom," so pojasnili.

V prvi fazi so predvidene tako imenovane COVID-točke, kjer bodo okuženi ustrezno triažirani in varno razmeščeni. O lokacijah teh točk bodo pravočasno obvestili. "Če se bo število okuženih povečevalo bodo sprožene naslednje faze, ki bodo zajemale stopenjsko sektorsko zapiranje posameznih stavb v ustanovi. Natančnejše ukrepe bomo sporočali glede na dinamiko samih dogodkov," so dodali.

Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski, prav tako znotraj območja UKC Maribor ne bo dovoljeno parkirati, parkiranje je možno v garažnih hišah, urgentni prevozi in dostop do urgence pa bodo še vedno omogočeni.  

Splošna bolnišnica Novo mesto

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer obiski prav tako niso dovoljeni, so vzpostavili interni tristopenjski protokol ravnanja ob okužbi, je povedal predstojnik tamkajšnjega urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić

Prva stopnja, ki so jo že uvedli, predvideva prepoved obiskov v bolnišnici, zaporo vseh bolnišničnih vhodov razen glavnega in v urgenci vstop le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati na ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico, ali tam pozvoniti na zvonec.

Druga stopnja predvideva dodatno triažo v urgentnem centru, izolacijo morebitnih okuženih bolnikov in premestitev prvih obolelih v UKC Ljubljana. 

V primeru tretje stopnje oz. epidemije večjih razsežnosti pa omenjeni protokol predvideva obravnavo in namestitev okuženih bolnikov v stari stavbi novomeške internistike oz. selitev negovalne bolnišnice.

Kostić je ocenil, da je novomeška bolnišnica za zdaj primerno opremljena, v primeru večjih potreb oz. njihovega presežka pa računajo na državne rezerve.

Panika je odveč, treba pa je ravnati preventivno sporočajo iz slovenskih bolnišnic, ki ena za drugo prepovedujejo obiske.
Panika je odveč, treba pa je ravnati preventivno sporočajo iz slovenskih bolnišnic, ki ena za drugo prepovedujejo obiske. FOTO: Dreamstime

Splošna bolnišnica Celje

Splošna bolnišnica Celje do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. 

Splošna bolnišnica Jesenice

Enak ukrep, torej prepoved obiskov, so sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Jesenice. Dovoljena pa je prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku.

''Omenjene ukrepe izvajamo izključno z namenom preprečitve oz. upočasnitve možnega širjenja okužbe in s tem omogočanje normalnega in varnega delovanja bolnišnice. Strah in panika nista potrebni, previdnostni ukrepi pa.'' Kot so dodali: ''Paciente, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, prosimo, da ne hodijo v bolnišnico. Pokličejo naj na telefonsko številko 051 668 651 in prejeli bodo nov datum za pregled.''

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

Tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na oddelku za pediatrijo pa je lahko ob bolnem otroku prisoten le eden izmed staršev.

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj zaradi preprečevanja in obvladovanja širjenja koronavirusa do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice.

Zdravstveni dom Nova Gorica 

V Zdravstvenem domu Nova Gorica imajo na voljo tri nove telefonske številke za zdravstvene informacije v primeru suma okužbe s koronavirusom, in sicer: za odrasle od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 na tel. številki 051 656 580 ali 051 656 558, za otroke pa med 8.00 in 15.00 na tel. številki 051 656 509

Med vikendom pa je na voljo dežurna služba (urgenca v šempetrski bolnišnici), ki je dosegljiva na tel. številki: 05 330 11 17.  

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka.
Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. FOTO: Shutterstock

Vas skrbi, da ste okuženi?

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), NIJZ svetuje, da:

- ostanete doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi,

- pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in mu razložite vašo situacijo,

- upoštevate higieno kašljanja.

Če bolezenskih znakov ne opazite, ukrepi niso potrebni. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil posebno telefonsko številko 031 646 617, na kateri lahko dobite več informacij. Številka je dosegljiva vsak dan od 9. do 17. ure.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
27. 02. 2020 14.43
-1
Mal se afnajo na tej fakulteti?!
setisfekšn
27. 02. 2020 10.50
+3
Ne morem verjet taka panika in to v pristojnih ustanovah!!!ne morem verjet!
enakatalena
27. 02. 2020 11.33
+0
Kdo ve, kaj vedo, mi pa ne. Panika bi bila mnogo manjša, če bi država poskrbela za protokol ob pojavu epidemije.
lluckyss
27. 02. 2020 08.20
+18
Najbolj pred paniko miri "stroka", torej farmacija in zdravstvo.....In ravno oni prvi zapirajo vrata, torej "panično" reagirajo....Vam bo potegnilo ali ne Butalčki" ?!
setisfekšn
27. 02. 2020 10.51
+2
El Toro
27. 02. 2020 08.19
+12
Profesorji na fakultetah očitno potrebujejo dodatni dopust - koronopust!
lluckyss
27. 02. 2020 08.03
+24
Naj me kdo popravi, če se motim....Evropske države testirajo vse, ki prihajajo iz severne Italije...Dežela "ni panike" je seveda izjema...
malametulja
27. 02. 2020 07.50
+6
Saj niso resni! Fakulteta za farmacijo?! Po eni strani zdej mirite s paniko, po drugi se zapirajo institucije. Jao jao... Ljudje božji, mislim, da se lahko bojimo marsičesa drugega bolj kot se enega izmed mnogih virusov, ki krožijo vsak dan okrog nas. Trenutno, kjer se nahajate zdaj, je cel kup virusov, bakterij in vseh malih živalic, ki vas lahko napadejo. Vse to kroži okrog nas. Če bi testirali letošnji virus gripe na ljudeh, bi tudi videli, kako hitro se širi in potuje okrog zemlje. Pa zaradi tega nismo ničesar zapiral. Veliko je odvisno od našega splošnega zdravja, počutja, imunosti, predvsem pa naravnanosti na dogodke, ki se odvijajo okrog nas
lluckyss
27. 02. 2020 07.55
+9
Povprečna gripa ima smrtnost 0,1%, "kitajski virus pa 2,5%....In kužen je kitajski bistveno bolj....Torej uporabite logiko in pamet, če premorete še kaj od tega...... ali pa ste vse to dali na razpolago strankarskim bogovom ?!
malametulja
27. 02. 2020 08.02
-3
Kaj ma zdej politika veze tukaj? Kaki strankarski bogovi? Po mojem mnenju pretirana panika, ki je ušla izpod nadzora, veliko tudi zaradi medijev, ki so prikazovali strah in trepet in vsakih pet minut objavljali število okuženih in mrtvih. Dejmo se številke, koliko jih je danes umrlo zaradi "navadne" gripe, pa pljučnice, drugih bakterijskih obolenj... Seveda je preventiva pomembna, ampak Sori, da pa kar zapiramo fakultete, se praznijo trgovine, šole, ki so zelooo stran od It, so odpovedale maturantske pleše... Ma dej, kdo je tu nor?
lluckyss
27. 02. 2020 08.13
+8
Glej, ne vidim nikjer nobene panike..in če si narod naredi zalogo živil za kakšen teden je to izredno pozitivno pri omejevanju virusa...Ni treba vsak dan v trgovino, mar ne ?!.......To s politiko je čista logika..Politični verniki so naivni in ranljivi tudi v takšnih propagandnih akcijah kot se jih gre trenutno država...
lluckyss
27. 02. 2020 07.41
+27
Danes opažam vsesplošno koordinirano medijsko akcijo z naslovom..."preprečimo paniko"... O.K. panika ni dobra, pa vendar bi se po moje akcija morala imenovati "preprečimo okužbo"...Glede na to, da imamo v neposrednem sosedstvu enega največjih žarišč izven Kitajske, bi bilo to logično...Mediji in umsko deficitarne osebe na spletnih forumih pa se norčujejo iz tistih, ki si delajo zaloge hrane za par dni...?!....Glejte Butalci...zaščitna maska in deset kil riža in testenin v shrambi ne bosta nikogar ubila...Virus, ki se bo zaradi te "protipanične" kampanje razširil bolj kot je nujno pa bo vzel svoj davek...!!...Res katastrofa, politiki so vzredili ovce, ki imajo glavo le še zato da si na njej naredijo frizuro ali pa nataknejo kape in klobuke..
pepe007
27. 02. 2020 08.49
+0
Zaščitna maska, ki si jih ljudje kupujejo, tudi ne bo prav nikogar rešila. Sedaj pa maske za polaganje izolacije ne moreš več kupiti zaradi paničarjev.
enakatalena
27. 02. 2020 11.37
+1
Jaaa, sem šla kupit masko proti finemu prahu, ki jo rabim, kadar čistim peč in stresam pelete v zalogovnik, pa so mi rekli v trgovini, ki prodaja zaščitno delovno opremo, da je mask zmanjkalo zaradi kronovirusa!!!
Chiks
27. 02. 2020 07.40
+7
Mene samo zanima za vas spletne znanstvenike pa ne da bi neki panicaru pa sel v te teorije... Kaj pa ko bo res zacel razsajat ta virus po sloveniji ce bo prsu do sem? Pa ne bomo v nizki pripravljenosti? Na koncu bote pa spet jokal da vlada spet ni nic nardila... Pa se tako velko paniko se dela zto ker sploh ni zdravila oz cepiva proti temu vi pa neki gripo kle omenjate
neopredelen
27. 02. 2020 07.39
+10
Po neuradnih virih, sem iz hrvaskega zdravstva (!!!), izvedel da sta v ukc Ljubljana 2 osebi, ki imata koronavirus, vendar jih skrivajo pred javnostjo. Lp
zennn
27. 02. 2020 07.28
+2
Ej a kdo ve, kje dobit maske za obraz pa testenine? Just kidding. Folku se je zmešal.
škamp
27. 02. 2020 07.26
+15
najbolj da začnejo doktorji pa sestre štrajkat zdele imajo idealne pogoje za boljše plače itd.
lluckyss
27. 02. 2020 07.23
+31
Ja, pa doma bodite, če nimate obveznosti...Ni vam treba iti trikrat na dan v trgovski center in na kofe....
pepe007
27. 02. 2020 07.22
+5
NI še ENEGA obolelega, pa fakulteta s področja farmacije zapira vrata. Pa kaj so ti f....i? Paničarijo nad vso normalno mejo. Če kje ljudje pridejo v stik drug z drugim, potem so to trgovski centri. Torej zaprimo najprej te. Dokler pa se ti ne zapirajo, pa nima fakulteta, ki dobiva javni denar kaj zapirati in ukinjati pedagoškega procesa.
malametulja
27. 02. 2020 07.52
+2
Maja Kajza
27. 02. 2020 07.15
+12
Ja Slovencem pride vse prav, da se veliko govori, razpravlja, piše, samo da se ne dela...in ob pomanjkanju medicinskega osebja so med.sestram odvzeli še pristojnosti...
kokicas
27. 02. 2020 07.09
-1
Bodo študentke farmacije malo pocile med študijem
jutri_pa_res
27. 02. 2020 07.05
+14
Nihče pa še ni povedal, kako bo pri nas, če pride direktiva o začasnem preventivnem zapiranju podjetij. Ali bo za delavce to začasni odpust, neplačani dopust ali kdo naj da denar za plače (ali bodo to bolniške?) in kje ga naj vzame. Na Hrvaškem za primer karantene nadomestila plače od prvega dneva plačuje zdravstvena blagajna.
lluckyss
27. 02. 2020 07.21
+12
Če bo karantena ali podoben ukrep bo bolniška, stroške bo nosila država...
enakatalena
27. 02. 2020 11.40
Tudi pri nas delavcu v primeru, da ga zdravnik da v karanteno, pripada bolniška z 90% nadomestilom plače, ki ga financira ZZZS. V primeru množičnosti naj bi stroške krila država. Verjetno bo tako, kot je že sedaj. En sam kaos!
NovodobnoSuženstvo
27. 02. 2020 07.03
+14
Še dobro, da je koronavirus iz Kitajske....a si predstavljate, da je original.......pol bi bla res štala.
malametulja
27. 02. 2020 07.53
+2
Omas1313
26. 02. 2020 21.48
+15
Omg najbolj bolane v šotore , ki jim jih je posodla bližnja igralnica , tak napihljiv šotor imam jaz na vrtu poleti da se otroci igrajo , če ga rabijo jim ga dam zastojn:)
jakec1575
26. 02. 2020 21.35
+18
samo to je ljudstvo rabilo ves cas. javno predstavljene akcijske nacrte. drugic lahko 2 tedna prej, da ne bo takega navala na trgovske centre. lp
mertseger
26. 02. 2020 21.34
+34
Mislim da bi morali bolj poudarjati naj si ljudje umivaro roke in ne kihajo, kašlajo in smrkajo v dlani in nato prijemajo vse kar jim pod roke pride. Za rezervo pa še eno majno razužilo v žepu ko nimaš vode zraven. Pa ne bo nobenih resnih okužb in epidemije. Samo ljudje so preleni, lenoba je glavni problem.