Slovenija

Eno bombo bodo najprej zasuli, drugi dve bodo nevtralizirali z odvijanjem vžigalnika

Nova Gorica, 14. 03. 2024 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., N.L.
Komentarji
38

V nedeljo bo v Novi Gorici potekala onesposobitev treh neeksplodiranih letalskih bomb, ki so jih odkrili na območju novogoriške železniške postaje. Prebivalcem so že začeli razdeljevati letake z navodili za evakuacijo, saj bo območje razdeljeno na ožji pas popolne evakuacije in pas "zaklanjanja". Eno bombo bodo najprej zakopali šest metrov globoko in nato izvedli detonacijo, drugi dve bodo poskušali nevtralizirati z odvijanjem vžigalnika. Policija opozarja, da naj občani upoštevajo odredbo Civilne zaščite. Kdor se bo v času prepovedi gibal znotraj območja evakuacije, bo oglobljen z najmanj 1000 evri. Evakuacija bo sicer odrejena tudi na italijanski strani.

Onesposobitev treh neeksplodiranih letalskih bomb na območju novogoriške železniške postaje bo potekala 17. marca med 8. in predvidoma 14. uro. Enote civilne zaščite pred nedeljsko akcijo pripravljajo vse potrebno za uspešno izvedbo naloge in varnost prebivalcev.

Območji evakuacije in zaklanjanja
Območji evakuacije in zaklanjanja FOTO: MO Nova Gorica

V sredo po 16. uri se je že začel raznos letakov z navodili za prebivalce v pasu evakuacije in pasu zaklanjanja, skupaj 620 naslovov. Prebivalci teh območij bodo obvestila prejeli v poštne nabiralnike, gasilci pa bodo ob tem dodatno razobesili plakate z navodili na oglasnih deskah posameznih večstanovanjskih stavb. Vse informacije in navodila so na voljo tudi na spletni stani občine Nova Gorica. 

Dve varnostni območji

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. Na rdečem območju, kjer živi 2306 oseb, bo zapovedana popolna evakuacija prebivalcev. To območje na slovenski strani sega do 400 metrov oddaljenosti od mesta najdbe bomb. Občani naj v času intervencije zaprejo okna in rolete, ugasnejo gospodinjske aparate in zaklenejo stanovanja. Vozila naj umaknejo izven 600-metrskega področja, prav tako naj poskrbijo za svoje živali. V času intervencije je na tem območju prepovedano gibanje na prostem, je povedal vodja evakuacije Simon Vendramin. 

Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 3478 oseb, pa bo veljal ukrep zaklanjanja. To pomeni, da se bodo morale osebe na tem območju med 9. in predvidoma 14. uro zadrževati v notranjih prostorih in ne bodo smele na prosto. To območje na slovenski strani meje sega med 400 in 600 metri oddaljenosti od mesta najdbe bomb.

Za osebe, ki bodo morale zapustiti domove bo zbirno mesto tudi v stavbi mestne občine, kjer jim bodo na voljo vse informacije. Osebe, ki svojih domov ne morejo zapustiti same, naj do sobote pokličejo na telefonsko številko civilne zaščite, kjer jim bodo pomagali pri evakuaciji, je povedal Vendramin

Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z droni, in to tako na slovenski kot na italijanski strani. V času onesposobitve bo tako nad območjem za vse dejavnosti zaprt tudi zračni prostor. Ob tem je načelnik Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić poudaril, da bo Policija nadzirala območje in tako varovala življenja ljudi in njihovo premoženje, da v času, ko bodo stanovanja prazna, ne bi prihajalo do tatvin. Jušić je opozoril, da bo, kdor ne bo upošteval odredbe Civilne zaščite in s tem storil prekršek, kaznovan. Najnižja globa za to je 1000 evrov. Za razliko od intervencije lani tokrat prekrškov v varovani okolici bomb niso zaznali.  

Čeprav bo območje evakuacije popolnoma izpraznjeno, bo na njem za varnost ustrezno poskrbljeno tako s prisotnostjo Policije kot pripadnikov služb zaščite in reševanja, so sporočili z Mestne občine Nova Gorica.

Na italijanski strani evakuacija ob 7. uri 

"Smo v stalnem stiku tudi z italijansko stranjo, saj vplivno območje sega čez mejo," je na novinarski konferenci povedal novogoriški župan Samo Turel, ki je občane pozval, naj upoštevajo navodila pristojnih, ki bodo skrbeli za varnost občanov in vseh, ki pri nalogi sodelujejo. Pristojni italijanski organi bodo sicer prisotni tudi v štabu slovenske civilne zaščite, da si bodo lahko informacije čim hitreje izmenjevali. 

Na italijanski stani bodo sicer odredili popolno evakuacijo znotraj 600-metrskega območja že ob 7. uri. 

Letalska bomba v Novi Gorici
Letalska bomba v Novi Gorici FOTO: Ervin Čurlič

Kako bo potekala onesposobitev bomb?

Pri intervenciji bo sodelovalo 14 pripadnikov Enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in dva bombna tehnika. Že danes bodo začeli z izkopom jam za nevtralizacijo in uničenje. Po znaku sirene bodo začeli z delom, prva bo na vrsti zadnja od najdenih bomb, ki velja tudi za najbolj nevarno. Zakopali jo bodo šest metrov pod zemljo, nato bo sledila detonacija. "Sledi majhen pok, vendar nič posebnega. Ob tem bomo merili tudi potresnice. V primeru, da bi šlo kaj narobe, bodo naprave to tudi zaznale,"  je povedal poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič. Razmet bi sicer lahko dosegel maksimalno 20 metrov. 

Drugo bombo, ameriško, bodo poskušali nevtralizirati z odvijanjem vžigalnika, prav tako tudi tretjo. Če bo šlo vse po načrtu, bi z delom končali okoli 14. ure, je ocenil Zonjič.

Glavnino del naj bi opravili v treh do štirih urah, napoveduje vodja oddelka Severno primorske regije za varstvo pred NUS Aljaž Leban. Po njegovih besedah bo največ dela pri prvi bombi, ki jo bo potrebno zasuti in po detonaciji počakati še 30 minut, da mine varnostni čas. 

Zonjič je sicer pojasnil, da so v zadnjih 14 dneh pregledali območje okoli prvega in drugega tira ter ob ograji. Med pregledom območja so naleteli na številne kable in jaške, za katere niso vedeli, da se tam sploh nahajajo. "Pregledovanje poteka po planu, gremo meter po meter, garancija mora biti 100-odstotna. Doslej smo sicer odkrili 12 topovskih izstrelkov. Po podatkih, ki jih imamo, predvidevamo, da bomo našli še kaj," je pojasnil Zonjič.

Začetek in konec nevarnosti bo naznanila sirena

Začetek in konec neposredne nevarnosti bo naznanila sirena z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost (zavijajoči zvok sirene, ki traja eno minuto). Prav tako bo konec akcije naznanil enolični zvok sirene, ki bo trajal 30 sekund.

Spomnimo, 26. februarja so na območju novogoriške železniške postaje našli prvo neeksplodirano letalsko bombo iz časa druge svetovne vojne. Prva bomba je bila težja od 200 kilogramov in angleške izdelave. Tri dni kasneje so 50 metrov stran od prve našli še eno neeksplodirano letalsko bombo iz časa druge svetovne vojne, tokrat 250-kilogramsko ameriško bombo z mehanskim vžigalnikom (tako kot prva).

Prejšnji teden pa so nato člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi odkrili še tretjo neeksplodirano bombo, prav tako iz časa druge svetovne vojne. Gre za 100-kilogramsko letalsko bombo z enim vžigalnikom. Ker ima slednja poškodovan vžigalnik, jo bodo morali na mestu razstreliti.

POZIV PREBIVALCEM 17. 3. 2024
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
15. 03. 2024 09.02
+0
Pa eno bombo bi lahko pripeljali v parlament, drugo pa na vlado, ker so vsi tako nesposobni, da niti bombe ne bi počile.
začetek konca
14. 03. 2024 15.40
-1
V NGorici in še nekaterih jugoslovenskih mestih imajo ponosni nasledniki svojo močno volilno bazo , tako da ni problem . Za vse jugonostalgike bo sigurno ta dan odlično poskrbljeno .
zdravkob
14. 03. 2024 15.21
+0
Upam, da imajo kakšnega bombnega inženirja, ne samo tehnike. :) Drugače pa, drakonske kazni 1000€... Slovenija ne bo nikoli država. Preveč hudobije povsod, tudi ali še več na oblasti.
Nace Štremljasti
14. 03. 2024 13.35
+5
bodo tudi mašo darovali,zore že trenira sam prašam
Slava_Rusiji
14. 03. 2024 12.15
-3
Cela štala zaradi starih bomb.
Roadkill
14. 03. 2024 12.19
+0
Dvomim da v Berlinu tako dramo delajo in da se cela Nemčija ukvarja s takim dogodkom. Pač zavatujejo okolico , deminerji naredijo kar je njihovo delo in gremo naprej
NeXadileC
14. 03. 2024 12.05
+1
Drakonske kazni, ki presegajo zmožnisti tdravega razuma in normalnega žepa, ki jih zadnji časih predpisujejo, so znak distopične, avtoritatorne policijske države, ki ji je to še edini vzvod vladanja in represije. Demokracija le na papirju.
NeXadileC
14. 03. 2024 12.09
+0
So številni, ki jim je 1.000€ ali 10.000€ povsem enako - nedosegljivo. Potem jim je vseeno, vzeli ste jim vse. Gradite zapore, populacija se bo počasi povečala desetkrat....
vicente
14. 03. 2024 12.04
+6
vsaka Čast fantom ki bodo to delali ,ne bi stal niti zraven
NeXadileC
14. 03. 2024 12.00
+2
Če je v bližini tiste, ki je bodo razstrelili, še kakšna neodkrita, bo lahko bilo precej - neprijetno. Če so tri dobili kar tako...
janez horvat
14. 03. 2024 11.29
+3
Ljudem bodo omejili gibanje? Celo kaznovali jih bodo, če bodo prepoved kršili? Nezaslišano! Saj je vendar Svoboda!
santamaura
14. 03. 2024 11.21
+3
Po sliki sodeč so bombe zadele cilj samo eksplodirale niso - Se pravi, da so bili angleži kar dobri piloti - Samo bombe so pa verjetno od ameriškega Boeinga dobili. Tam so pa itak zaradi profita malo šparali na vžigalnikih
misterbin
14. 03. 2024 11.20
+4
Koliko pisanja in pametovanja ter svetovanja .To traja že tri tedne .Drugod to rešujejo brezi medijskega pompa in besed pametnih
2mt8
14. 03. 2024 11.16
-6
Bomba od imperialistov (Anglija, Amerika). Živela Rusija in naš Tito!
Darko32
14. 03. 2024 11.43
+7
Preden to napišeš je dobro, da pogledaš zgodovino in natančne dogodke okrog teh krajev, kjer so našli te bombe.
12apostol
14. 03. 2024 10.51
-4
Sam čakam na drevesu kaj bo.
Koronska kletna podgana
14. 03. 2024 10.56
-16
Svečar ne vem če vidiš beli dan. Imaš preveč posla v kleti.
Prijazna
14. 03. 2024 10.58
+17
Zakaj danes že cel dan žališ vse ostale.
mali.mato
14. 03. 2024 11.03
+4
Rožice so zacvetele
14. 03. 2024 11.57
+2
2mt8
14. 03. 2024 10.42
+9
Železniška postaja bo dražja cca 10 mio € po bombi 🤣
medŠihtom
14. 03. 2024 10.29
-4
spet so se spravli po butalsko reševat situacijo in komplicirat brezveze z zastarelimi metodami ker drugih ne premorejo.
začetek konca
14. 03. 2024 10.09
-3
Vse na en dan ? In kaj bo celotna struktura CZ počela vse do morebitnih poletnih ujm ?
misterbin
14. 03. 2024 11.23
+4
odtenki sive ............... Do životnega poveljnika Šestana ni zraven ?On ja mora biti kot svetovni strokovnjak .Te bombe dajte onim iz naselja pri Črnomlju in bodo odpeljali brezi problema
2mt8
14. 03. 2024 10.02
+8
A Bratušek si že mane roke...
Roadkill
14. 03. 2024 09.56
-9
Ni panike sam ena bombica. Cela drama. Upajmo da ne bodo deminerji začeli stavkati jutri
Ptički čiwkajo
14. 03. 2024 10.12
+6
Roadkill
14. 03. 2024 10.13
+1
uredu pa tri in in že 14 dni poslušamo o tem in še en teden bomo
mareee5
14. 03. 2024 10.55
+5
sej nerabs poslusat / brat/ komentirat.. je dost se drugih novic
Nace Štremljasti
14. 03. 2024 09.44
-1
a topelt gate tudi že talajo sam prašam
Pravljica123
14. 03. 2024 09.40
-4
evakuacija kot da bodo atomsko bombo aktiviral.
spam1
14. 03. 2024 10.19
+5
odpri yu tube in napiši munich bomb pa boš videl, kakšna eksplozija se lahko zgodi
Darko32
14. 03. 2024 11.32
+0
spam1 Sem slišal za tisti primer, kjer je vsekalo in kolikor vem je bilo poškodovanih nekaj delavcev. Žal tega je po EU kar nekaj še. Da en govorimo o prostorih na tleh BALKANA.