Slovenija

Bomo gotovino vpisali v ustavo? Zbrali potrebne podpise volilcev

Ljubljana, 26. 10. 2023 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Združenje Povezani smo je zbralo 43.095 podpisov za začetek postopka vpisa pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer so presegli zahtevanih 30.000 podpisov. Zbiranje podpisov še ni zaključeno, zato še pozivajo k podpori, saj želijo preprečiti "digitalno suženjstvo", je dejal predstavnik združenja Ivan Jurgec. Uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena, so spričo pobude za vpis gotovine v ustavo poudarili na ministrstvu za finance. Za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja po njihovih navedbah že zdaj obstajajo zadostne pravne podlage.

Kljub zadostnemu številu zbranih podpisov si v združenju želijo čim večje podpore. "S tem bomo dali poslancem sporočilo, da smo na tej strani ljudje, ki si želimo, da se gotovina kot plačilno sredstvo zapiše v ustavo in da zaščitimo gotovino z našim najvišjim pravnim aktom," je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal pobudnik Ivan Jurgec.

Gotovina v torbici
Gotovina v torbici FOTO: iStock

Gotovina mora biti po njegovih besedah vpisana v ustavo posamezne države, da bi preprečili "digitalno suženjstvo". Med drugim ocenjuje, da želijo vlade v navezi s centralnimi bankami po svetu z ukinitvijo gotovine "popolnoma prevzeti celoten bančni sistem"

Zakaj zagovarjajo vpis v ustavo? 

Po mnenju združenja je z gotovino enostavno poslovati, številni, tudi starejši ljudje, pa so nanjo čustveno navezani. Prav tako z gotovino ohranjamo anonimnost in zasebnost. Bistveno pa se jim zdi, da pri plačevanju z gotovino vrednost bankovca ostaja nespremenjena, pri plačevanju s kartico pa banka vsakič vzame provizijo, s čimer po več transakcijah ves denar ostane banki.

Zbiranje podpisov sicer traja do 30. oktobra.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave lahko da 20 poslancev DZ, vlada ali najmanj 30.000 volivcev. O predlogu odloči DZ z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev, določa ustava.

Ministrstvo: Uporaba gotovine ni ogrožena

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je enotna evropska valuta evro urejena v predpisih EU, v prvi vrsti v pogodbi o delovanju EU. "Ta določa, da so samo bankovci, ki jih izdajajo Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke, zakonito plačilno sredstvo v EU," so navedli.

Nadalje so pojasnili, da evropska uredba o uvedbi evra določa, da so evrski bankovci in kovanci edini, ki imajo status zakonitega plačilnega sredstva v sodelujočih državah članicah.

Skladno s predpisi EU tudi slovenski zakon o uvedbi evra določa, da se v državi kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo izključno evrski bankovci in kovanci. "To pomeni, da je potrošnikom zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z evrsko gotovino, za razliko od negotovinskih oblik plačevanja, za katere take splošne obveznosti ni, razen, ko je predpisana s področnimi zakoni," so poudarili.

Na ministrstvu zato mirijo, da je kljub digitalnemu napredku skrb za uporabo gotovine v prihodnosti odveč. Kot so spomnili, je Evropska komisija junija letos s ciljem ohranitve možnosti gotovinskega plačevanja v okviru paketa zakonodajnih predlogov, povezanega s preučevanjem možnosti uvedbe t. i. digitalnega evra, objavila tudi predlog evropske uredbe o evrskih bankovcih in evrskih kovancih kot zakonitem plačilnem sredstvu.

Omenjena uredba po njihovih navedbah jasno določa pravila, na podlagi katerih bo tudi v prihodnje zagotovljen dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja, tudi v primeru dejanske uvedbe digitalnega evra. "Ta bi v tem primeru predstavljal le dodatno obliko enotne valute evro," so podčrtali.

"Na ministrstvu za finance ne dajemo prednosti nobeni obliki plačevanja, temveč odločitev o njihovi uporabi prepuščamo trgu. Pomembno pa je, da imajo ljudje možnost izbire, zato znova poudarjamo, da uporaba gotovine ni ogrožena," so še zapisali v odziv na pobudo združenja, ki želi z zapisom pravice do uporabe gotovine v ustavo preprečiti "digitalno suženjstvo" ter ohraniti anonimnost in zasebnost plačevanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (425)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
27. 10. 2023 16.34
-16
Gotovina je za reveže, javno to ne govorimo, vsi pa tako mislimo ko vidimo kako v supermarketu folk plačuje z gotovino. Pa saj ne vem kako potujete po svetu z gotovino, se spomnite leta nazaj brez eura, enih sedem vrečk sem imel s seboj, notri pa dolarje, pa tolarje, pa marke, pa shillinge, pa lire, pa kune...
Betuul
27. 10. 2023 16.10
+1
Leta nazaj smo ob koncu leta komitenti bank vpisovali letne %obresti!! Kradejo
Ki zombi
27. 10. 2023 14.35
+6
Samo brezgotovinsko plačevanje omogoča popolno kontrolo nad ljudmi, kar nikakor nočemo. Zato, da ujamejo kriminalce ni zadosti dober izgovor, da bi mi vsi bili neomejeno kontrolirani. In kriminalci se bodo vedno znašli ne glede na gotovino ali kartico.
periot22
27. 10. 2023 14.35
+4
Gotovina je svoboda kartice so suženjstvo ampak določeni ne bodo spregledali nikoli tako kot tudi v času covida niso!
nestabilen
27. 10. 2023 14.07
-7
Nerazsodno razmisljanje.Smo ze v digitalni dobi tako da oklepati se nekaj starega nima smisla.Problem vseh tistih ki perejo denar,ga dajejo pod mizo,prejemajo provizije so prav digitalne transakcije.Miljoni ze placujejo samo z dotikom roke na senzor.
vednokontra
27. 10. 2023 13.44
-7
Plačevanje z gotovino se regulira zaradi zmanjševanja sive ekonomije. Ne boste več na črno oddajali stanovanj itd.....
lakala28
27. 10. 2023 11.56
-7
Po številu podpisov s mi zdi, da je naša zaščitena manjšina kar vestno podpisala. Ja, kaj bojo pa kradli, če ne bo več gotovine'
Igi31
27. 10. 2023 10.10
+16
konec fehtanja pred brezdomcev pred hoferjem na foro če mate kej drobiža. Konec plačevanja izdelka po povzetju ko naročiš prek spleta po pošti pa neveš če boš sploh dobil. Branjevke na mestni tržnici lahko gredo v penzijo. Kmet ne more več prodati sosedu mleko in klobase. Razni jankoviči bodo pa še bolje lahko skrivali denar po raznih oazah (manj dela). In ko boš na ta forum čez par let napisal da naj golob serje po svojem balkonu ne po našem boš dobil obvestilo direkt na email da si izključen do mesečne plače za eno leto in 2 mesečni zapor plus druzbeno koristno delo.
mackon08
27. 10. 2023 13.19
-6
Igi31 pišeš bedarije gotovina je zastareli in nepriročen način plačila. V Londonu sem se prepričal kako priročno je plačevanje skartico, plačaš kjerkoli pa če si na tržnici ali pa v navadni gostilni.
Ajoj23
27. 10. 2023 10.08
+5
Ko podjetje položi gotovino banka pobere provizijo, tako da ne ostaja lih enaka vrednost.
ZIPPO
27. 10. 2023 10.08
+16
Glede na to, kako naše vlade kimajo amerosom in WEF-u in izvršujejo njihove ukaze, je prav da se gotovina vpiše v Ustavo RS. Furs razlaga, da je zaradi gotovine siva ekonomija. Ja je in prav je da je, ker dokler bodo vladajoči v tej državi jemali denar davkoplačevalcev, ga talali svojim kolegom in poslovnežem, dokler bo vsako leto v Sloveniji korupcija odnesla cca. 3,5 milijarde,dokler bo narod delal za sramotne minimalne plače, je prav. Najprej ZAČNITE vladajoči pri SEBI in SVOJI sivi ekonomiji!
2mt8
27. 10. 2023 10.02
-2
Albanski prodajalci sadja in zelenjave ter bureka in slaščic ob petkih ne bodo več mogli gotovine nest na Kosovo. Morali jo bodo nakazat 🤣
toxicox
27. 10. 2023 09.50
+6
saj menda bodo neke kartice. za socialno samo makarone pa moko boš lahko kupil
džonborno
27. 10. 2023 09.45
+9
Bomo pač kjer ne bo možno plačati s kartico, začeli uporabljati metode iz kamene dobe : jaz tebi 100 kg krompirja, ti meni pol prasca! Jaz tebi 20 dkg heroina, ti meni paleto trave....
zvoneti
27. 10. 2023 09.39
+24
Vsi digitalci, poglejte si kaj počnejo kitajci. Ko vam bodo poslali obvestilo, da ste pojedli in popili preveč nezdrave hrane, alkohola, cigaret, mesa, se niste cepili........boste dobili blokado in kazenske točke, dražje zdravstveno zavarpvanje........ Naivneži nerazgledani, ko se boste zbudili bo prepozno.
Maxx365
27. 10. 2023 09.03
-23
Ne razumem tega haloja in histerije. Saj pa nihče ne ukinja gotovine. Še vedno ima vsak posameznik izbiro plačevanja z gotovino ali kartico po lastni presoji. In ne vidim nobene potrebe, da bi bilo potrebno zaradi tega na referendum in vpisovati v ustavo. Da pa prideš s kovčkom denarja in kupiš za gotovino recimo stanovanje za 500.000 jurjev, te je pa treba malce povprašat, od kod ti denar.
Dacar
27. 10. 2023 09.35
-3
Samo Albanci imajo kovčke gotovine in prekupčevalci drog ostali gospodarski lopovi ali kravatarji, ki legalno kradejo denar (lep primer je šerif Janković) imajo odprte račune v davčnih oazah.
zvoneti
27. 10. 2023 09.45
+18
Dacar; Ali so milijarde parkirane v davčnih oazah legalne? Zakaj so potem v davčnih oazah? Kako so prišle v davčne oaze? Preko bank in na legalen način, ane? Ali mislite, da “siva ekonomija” spi na tem področju? Digitalni denar bo uveden zaradi totalnega nadzora nad prebivalstvom in ne zaradi sive ekonomije, to je samo priročen izgovor.
zmajskorpion
27. 10. 2023 09.47
+11
Res Max?Meni na banki niso pustili plačati položnice z gotovino za davek od oddajanja premoženja v najem!? Češ odkod mi slaba dva tisočaka!Po odgovoru, poglejte kaj plačujem, so mi svetovali naj znesek razdelim na dve položnici, da ne bo prihajalo do nadaljnih zapletov!!!
zvoneti
27. 10. 2023 10.16
+6
Maxx; EU pripravlja digitalni €, poguglajte.
SVEŽE GATE
27. 10. 2023 12.31
+2
Seveda ne razumeš,ker ne veš, da želijo ukiniti gotovino! Ponekod so jo že!
RRfreak
27. 10. 2023 08.46
-25
"Much Ado About Nothing" ! Kje točno, ste vi, ki ste zpravljali čas z zbiranjem teh podpisov, videli nevarnost da bo gotovina ukinjena? Nikjer. Ampak razumem, verjetno se včasih tudi lastne sence bojite, a ne? :)
zvoneti
27. 10. 2023 10.17
+10
RRfeak; EU pripravlja digitalni €, poguglajte.
Grunf TNT
27. 10. 2023 10.23
+9
Lahko preveriš kako daleč so na Švedskem, pa se boš hitro zamislil... Popoln nadzor, ne samo nad financami, ampak nad vsemu, od gibanja, prehrane, pijače, zdravja.....
RRfreak
27. 10. 2023 12.15
-6
Digitalni € zagotovo pride. Je bil planiran že pred leti, kar pa NE pomeni da bo gotovina ukinjena! P.S.: Smo tudi edina država, ki bi tole rada spravila v Ustavo ... Itak. Smo pametnejši od vseh ostalih, a ne ... :)
RRfreak
27. 10. 2023 12.18
-3
SVEŽE GATE
27. 10. 2023 12.32
+6
RRfreak-zaradi takih kot si ti, smo kjer smo!
zvoneti
27. 10. 2023 12.45
+6
O digitalnem denarju je že veliko napisanega in kakšen nadzor omogoča. Dajte se malo pozanimati preden napišete kakrkoli.
bohinj je zakon
27. 10. 2023 08.38
+21
Če nam vzamejo še gotovino.........smo pa res.........propadli.
Maxx365
27. 10. 2023 09.03
-15
Pismo, pa kaj flancate, pa kdo ukinja gotovino?
IS58
27. 10. 2023 09.13
+5
Me bodo nam je vzeli. Ne bo je ,ker nam bodo vplivneži vse pokradli.
Franc Novak3
27. 10. 2023 08.19
+29
V skladu s pričakovanji se oprane glave in/ali plačani forumski troli (da ne bi kdo mislil, da jih pri nas ni) sklicujejo na pranje denarja in sivo ekonomijo kot protiargument ohranitvi gotovine. S temi floskulami se je globalni populaciji pralo možgane zadnjih nekaj desetletij. Ukinjanje gotovine ni nekaj, kar se bo zgodilo "čez noč", ampak je proces. Tisti malo bolj pozorni to opazujemo že vrsto let. Naši (ob)lastniki imajo čas. Tragikomično naiven je, kdor misli, da bodo poti za finanče malverzacije in korupcijo z ukinitvijo gotovine nenadoma izginile in bo kriminalcem najvišjega ranga (beri:politiki in njihovi gospodarji) onemogočeno nadaljnje ropanje. Fiktivne firme, fiktivne storitve, skriti računi v bančnih oazah. Preden se kakršnakoli finančna policija ali korupcijska komisija (predpono "proti" namenoma izpuščam) sploh zganejo, sledi že zdavnaj izpuhtijo, lopovi se poskrijejo, v čudežnih primerih, ko zadeve celo pridejo do sodišč, pa postopki zastarajo, ker obtoženci zaradi zdravstvenih razlogov po nekaj let ne morejo pred sodnika, medtem, ko smučajo v Dolomitih. V še bolj izjemnih primerih, ko kakšen celo dočaka sodbo, pa pride prej iz aresta kot jaz z dopusta. Pa še med služenjem "kazni" lahko ob vikendih hodijo domov. Česa takega pa res še nikoli nismo videli, ne? Skratka, veliki lopovi bodo kradli še naprej, jaz pa brez kartice ne bom mogel kupiti lončka gob pri obcestnem štantu ali glave zelja pri branjevki. Ker to uničuje ekonomijo, menda. Razni Zidarji, Bavčarji in Šroti so državi gotovo naredili manj škode kot frizerji, branjevke in mehankarji, ki skrivajo prihodke, kajne? Da ne govorimo o tem, da obstaja naraščajoča nevarnost, da do tega prečudovitega digitalnega denarja ne boš mogel, ko boš na fejsbuku ali tviterju povedal nekaj, kar (ob)lastnikom ne bo všeč. Ali pa, ko boš nakazal denar nekomu, ki gre (ob)lastnikom tako ali drugače na živce. "Nemogoče!", bodo vpile oprane glave, "v demokraciji pa že ne! Kje pa!" Hm. Razen na primer v Kanadi, kjer so banke ljudem blokirale račune, ker so nakazovali denar za podporo tovornjakarjem, ki so se uprli cepilnim mandatom. Kanada ni bila edina v tem početju. In to je šele začetek. Tisti, ki ste tako očarani nad tehnologijo plačevanja s telefoni in verjetno komaj čakate, da vas čipirajo kot pse (pardon, Skandinavce), da boste lahko še bolj "udobno" plačevali, plačujte tako še naprej, saj vam tega nihče ne brani. Jaz pa zase želim pravico, da plačujem, kakor želim. Veseli me, da Lahovnik vztraja, da gotovina ni ogrožena. Bi bilo fino to vklesati v kakšno marmorno ploščo, da ne bo šlo v pozabo. Saj še noben politik nikoli ni požrl besede, ampak za vsak slučaj.
optimist11
27. 10. 2023 08.30
+17
Dobra obrazlozitev oz.podpora gotovinskemu placevanju.
zvoneti
27. 10. 2023 09.34
+11
bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!+++++++++++++++++++++++++++++++
travc
27. 10. 2023 08.12
+18
Ene nikakor ne premakne,da bi to šli podpisat v gostilni pa lahko presedijo ure in ure ter mlatijo prazno slamo.
D0c
27. 10. 2023 08.05
-24
Severne drzave jo ukinjajo, juzne pa ovekovecamo. Gotovina je najboljse sredstvo za "paklanje". Normalno da na balkanu nikoli ne bo izginila...
pejtvrit
27. 10. 2023 08.10
+14