Slovenija

Predlog za razpis referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja primeren

Ljubljana, 09. 04. 2024 06.27 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbor DZ za zdravstvo je z devetimi glasovi za in štirimi proti koalicijski predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ocenil za primernega. Volivce bi vprašali, ali so za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Koalicija je marca v DZ vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zapisali so, da gre za "širše družbeno vprašanje s potrebo po zavezanosti k dialogu in skupnem dobrem, s potrebo po pravici do dobrobiti posameznika, ki doživlja zanj neznosno trpljenje".

Starejša oseba v bolnišnici
Starejša oseba v bolnišnici FOTO: Shutterstock

Navedli so, da obstoječa pravna ureditev evtanazije in pomoči pri samomoru ne omenja izrecno, vendar njuna prepoved jasno izhaja iz kazenskega zakonika. Menijo, da ustava s pravico do zdravstvenega varstva ter varstvom pravice zasebnosti in osebnostnih pravic tvori podlago, na kateri je mogoče legalizirati pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Veljavna ureditev po pojasnilu Tereze Novak iz Svobode ne omenja izrecno evtanazije in pomoči pri samomoru, vendar njuna prepoved izhaja iz kazenskopravne zakonodaje, ki inkriminira tako pomoč pri samousmrtitvi kot evtanazijo. Kljub temu pa sta določeni dve pravici, v okviru katerih lahko pacient sam odloča o lastni smrti. To sta pravica do zavrnitve zdravstvene obravnave in spoštovanje vnaprej izražene volje pacienta. V njunem okviru lahko pacient odkloni vse zdravstvene posege.

Kot je dodala Novakova, sta omenjeni pravici v veliki meri utemeljeni na delu 51. člena ustave, ki določa prepoved prisilnega zdravljenja. Prav ta člen skupaj s 35. členom ustave, ki ureja varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic, pomeni pravno podlago, na kateri je mogoče legalizirati pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Zakonodajno-pravna služba DZ je v mnenju izpostavila, da je referendumsko vprašanje nejasno. Menijo, da iz njega ne izhaja, katere oblike pomoči pri končanju življenja naj bi uredil zakon, na katerega se nanaša posvetovalni referendum, oziroma je zavajajoče, če poleg pomoči pri končanju življenja vključuje tudi evtanazijo.

Koalicija je predlog vložila po tem, ko so poslanci opravili prvo obravnavo predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je v DZ vložilo društvo Srebrna nit s podporo volivcev. Predlog zakona je končal zakonodajno pot, saj so poslanci po splošni razpravi z večino glasov odločili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Podprli so ga štirje poslanci SD in pet iz Levice, v Svobodi pa predloga niso podprli, ker so o tem vprašanju vložili pobudo.

"Naj ljudje premišljujejo o tem"

Volivke in volivci se ne bodo odločali na podlagi zakona, ampak na podlagi želje, da ob koncu življenja ne bi trpeli, je opomnil Matjaž Zwitter z medicinske fakultete v Mariboru. To po njegovem opozorilu še zdaleč ne bo pomenilo podpore omenjenemu predlogu zakona. V tem trenutku ni čas, da se pogovarjamo o takih temah, je menila Helena Zevnik Rozman iz Slovenske Karitas. Več kot 140.000 državljanov namreč nima osebnega zdravnika, paliativna in hospic oskrba pa nista ustrezno urejeni, je opomnila.

Evtanazija
Evtanazija FOTO: Dreamstime

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos, ki je po izobrazbi zdravnica, je po drugi strani povedala, da je stara 89 let, da je doživela drugo svetovno vojno in da je 30 let delala kot humanitarna delavka, tako da si ne želi trpljenja še ob koncu življenja.

Pomoč pri prostovoljnem končanju življenja je aktualno vprašanje, o katerem se je treba pogovarjati, je prepričana tudi Srna Mandič s fakultete za družbene vede v Ljubljani. Naša družba je pri vprašanju umiranja po njenem opažanju razklana in v praktičnem pogledu ne vemo, kaj nas čaka v zadnjem obdobju življenja. "Postavimo to referendumsko vprašanje in naj ljudje premišljujejo o tem," je predlagala.

V razpravi je Dejan Kaloh iz SDS dejal, da gre za občutek, da bi želeli predlagatelji skozi stranska vrata uzakoniti evtanazijo. Predlagano referendumsko vprašanje je po njegovih besedah glede na mnenje zakonodajno-pravne službe nedopustno. Iva Dimic iz NSi je v svoji razpravi prav tako izhajala iz mnenja zakonodajno-pravne službe DZ. V skladu s tem mnenjem referendumsko vprašanje "ni v redu", je opozorila.

Bojana Muršič iz SD je pri tem opomnila, da bo vprašanje še mogoče nadgraditi. Tudi sama pričakuje, da bo v vprašanju jasno določeno, kaj si želijo vprašati ljudi.

Če je oseba v nemogočem položaju, ji je treba omogočiti, da prostovoljno konča svoje življenje, je menila Nataša Sukič iz Levice. Ne zdi se ji konstruktivno, da se o smrti nekateri nočejo niti pogovarjati. Po besedah Deana Premika iz Svobode pa se v koaliciji zavzemajo za pravico do izbire dostojanstvenega konca življenja. Gre za tiste, ki jim trpljenja ne more več blažiti niti medicina niti paliativa in pri katerih je življenjska prognoza slaba, je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 04. 2024 19.10
.prefrigano./zdravih je vec kot bolnih./odlocali bodo torej zdravi.
St. Gallen
09. 04. 2024 13.03
+2
Balakan Nord, vrt v katerem kraljujete levaki
tornadotex
09. 04. 2024 12.52
+1
Proti skrajševanju življenja, ker v tujini se to že izrablja...So primeri, ko mladi hočejo priti do stanovanja,posesti...in zelo hitro dajo soglasje, da se tako osebo odstrani....Vse tisto kar je napisano v formularjih za končno izvršitev,se skozi leta postane ohlapno in na koncu je podobno že umoru....Kanada,ki je zelo napredna in ima dolge izkušnje s tem, pa se že zapletajo okrog invalidov,ker so nekateri kar zato,da hitro dobijo vstopnico za smrt....In tako se spravljajo na najbolj ranljive in potem pridejo kmalu na vrsto drugi...duševni bolniki....Nekateri se že sprašujejo, koliko smo sploh še daleč od Nacistične Nemčije...
krpati
09. 04. 2024 11.42
+4
Posvetovalni feferendum......a demokracijo in nastanitvene prostore pa zrihtate brez državljanov.....
Razumnež
09. 04. 2024 11.04
+0
Nič nimam proti pravici do splava, sem pa zelo proti nasilnemu končanju življenja, ki še ni rojeno. Prav tako nimam nič proti temu, da si nekdo skrajša življenje, sem pa zelo proti temu, da mora to namesto njega storiti nekdo drug !!! ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI !!!
Razumnež
09. 04. 2024 11.02
+4
POSVETOVALNI referendum..... spet bom nekaj grdega narisal gor. Mi je prav vseeno, kakšno bo vprašanje.
periot22
09. 04. 2024 10.55
+1
Dajte še referendum proti orožju za Ukrajino in končanje vojn po vsem svetu.Pa dol vržt vse skrumpirane politike ki podpirajo vojne in jemljejo lastnemu narodu za nakup orožja!!!!!!!!
Micimici7
09. 04. 2024 10.01
+1
referendum gor ali dol. V prihodnjih desetletjih bo zelo stare in z redkimi izjemami hudo bolne populacije, da ne bo vzdrzno recimo za Evropo. Kdo se bo ukvarjal z nami?. Nihce. Raje, kot da gnijem pri zivem telesu in umiram na obroke, spijem tisti koktajl pa amen.
kr nekdo
09. 04. 2024 09.55
+4
ne obremenujmo zdravnikov s tem. Ustanovi naj se družaba Rabelj al pa kaj podobnega in za plačilo naj se uporablja storitve. Mogoče bo manj samomorov in raznih neuspelih poskusih, ki se velikokrat končajo žalostno za naključne osebe, ki so na nepravem mestu ob nepravem času.
Darko32
09. 04. 2024 09.51
+3
NA tej točki je sedqaj prišlo do več sporov. NAmreč nemore biti referendum veljaven o tej temi, če recimo glasuje samo 10 % vseh. To gre za podtikanje narodu in to manjši skupini da odobri likvidacije po domače pvoedano.
pulse77
09. 04. 2024 09.35
+6
Jaz sem za "referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju delovanja vlade". Davki so vedno višji, rezultatov pa nobenih. Podjetja zaradi krize v Nemčiji se že pripravljajo na likvidacijo, Golob pa dviguje davke... to še bo zanimivo gledati...
mali.mato
09. 04. 2024 12.38
+2
Kako da ni rezultatov? Voziček v trgovini je za isto ceno vedno bolj prazen.
lukboy
09. 04. 2024 09.35
+1
91.6 % prebivalcev hrvaške se po podatkih 2021 leta opredeljuje za hrvate , v sloveniji pa se 83.1 % prebivalcev po zadnjem popisu leta 2002 opredeljuje za slovence razumete !
mali.mato
09. 04. 2024 12.39
+2
Zato pa ne dovolijo izvesti popisa v živo. Da ne govorim o vprašanju narodnosti, ki so ga na zadnjem popisu kar ignorirali.
Julijann
09. 04. 2024 09.22
+8
GS je res povsem zapeljalo. Prvič predstavijo kandidata za komisarja brez vednosti koalicijskih partneric, drugič, še pojma nimamo vsi skupaj, kaj bo Slovenija sploh dobila . Ampak, Golob predlaga Vesela, a je slučajno " deklica" za vse, se res spozna na čisto vsako področje? Ponavadi se Sloveniji določi komisarski resor in potem Slovenija predlaga dva strokovnjaka tega področja, moškega in žensko, ker se gre za spolno enakost a ne. Robi pač dela vse narobe. Namesto, da bi vlada delala na izboljšanju razmer za vse ljudi, kot je obljubil, dela le na izboljšanju zadev svojih prijateljev.
Jožica55
09. 04. 2024 09.52
-4
Si zgrešil članek ali pa to delaš načrtno !!!!
Julijann
09. 04. 2024 10.10
+2
Nisem, namerno sem napisal, ker zadnjič nisem bil prisoten , da bi komentiral ta piknik GS. Bi bilo pa bolj prav s tvoje strani, da na komentar podaš mnenje, kot da ti postavljaš pravila . Velikokrat lahko berem le o Janši, v članku pa ni besede o njem. Zakaj se tudi takrat ne oglasiš?
PoldeVeliki
09. 04. 2024 09.16
+11
Dajte referendum o migracijah.
kr nekdo
09. 04. 2024 09.55
+1
bo prevelika udeleženost. Pa da ne govorimo še o pomoči ukrajine
NeXadileC
09. 04. 2024 09.15
+3
V Alberti, Kanada, morajo pacienti izpolniti uradni obrazec. (RRfMAD) obrazec, ki ga podpišeta tudi dve neodvisni priči, ki nista neposredno vključeni v oskrbo pacienta. Nato sledi 10-dnevno obdobje za razmislek, preden se lahko izvede MAID. Poročilo 26. avgust. 2019.
Julijann
09. 04. 2024 09.13
+8
Še enega referendumskega vprašanja ne znajo prav skupaj spacati, potem bi pa reševali državo in jo naredili moderno. Zgube., ki nas drago stanejo.
VelikoVedro
09. 04. 2024 09.09
+12
Ej, DZ. Predlog za referendumsko vprašanje: "Ali bo vlada naredila kaj v zvezi katastrofalnim številom rojstev in negativnim naravnim prirastkom? Ne uvoz nadomestnega prebivalstva, ampak narediti takšne pogoje, da bo domače prebivalstvo imelo otroke."
NeXadileC
09. 04. 2024 09.23
+1
Skladno Agendi 2030 in uradnim trditvam, da nas je na Zemlji preveč, ne bi smela ničesar v tej smeri ukreniti.
Pajo_36
09. 04. 2024 09.36
-1
Aja? A SDS je kaj naredil an tem? Kaj so pogoji de se plodite? Ja dostopna stanovanja ane!!! Kdo napada sedaj to? Levica, SDSovci so uni ksamdedujejo, vaški sp-jevci k njiva gor pa njiva dol,pa tetka umre pa spet hopa njiva se proda pa je bajta...
mali.mato
09. 04. 2024 12.41
+2
Levica?!?! Kje je sedaj obljubljenih 30.000 stanovanj letno?
Minifa
09. 04. 2024 09.03
+9
Partizani so to počeli brez referenduma.
Julijann
09. 04. 2024 08.37
+6
3.8.2023 je bil v Uradnem listu objavljen zakon o dolgotrajni oskrbi. Torej , s tem dnem vstopa v veljavo. Ampak, temu ni tako. Počakati bo treba vse do 1.12.2025, ko naj bi bila dolgotrajna oskrba v institucijah in zagotovljrna možnost koriščenja denarnega prejemka. A res potrebujemo resor za solidarno prihodnost? Mislim, da ga bolj za solidarno sedanjost! Kako naj delujejo te institucije, če se nenehno zmanjšuje število zaposlenih, ki naj bi skrbeli za starejše, Maljevac pa ne dela nič na tem.
NeXadileC
09. 04. 2024 08.31
+1
V Alberti, Kanada, morajo PACIENTI (zavajajoči naziv, lahko je kdorkoli) izpolniti obrazec "Record of Request for Medical Assistance in Dying" obrazec, ki ga podpišeta tudi dve neodvisni priči, ki nista neposredno vključeni v oskrbo pacienta. Nato sledi 10-dnevno obdobje za razmislek, preden se lahko izvede MAID. Poročilo 26. avg. 2019.