Slovenija

Bomo sprejeli dejstvo, da se na reševalno vozilo čaka tudi pol ure in več?

Grosuplje, 24. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
129

Kakšne spremembe nujne medicinske pomoči so na vladni mizi po tragediji v Grosupljem? Šarčeva vlada in odgovorni v zdravstvu ne morejo več bežati pred dejstvom, da imamo hud problem pri nudenju nujne medicinske pomoči pri tragedijah in drugih nesrečah, ki se dogajajo vsak dan. Kako ga bodo rešili?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bo po novem?
    05:05
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bo po novem?
  • Iz 24UR ZVEČER: Nujna medicinska pomoč
    04:13
    Iz 24UR ZVEČER: Nujna medicinska pomoč

Po tragediji v Grosupljem smo se kar naenkrat začeli pogovarjati o minutah, v katerih naj bi na kraj tragedije prišli dežurni zdravnik grosupeljskega zdravstvenega doma in reševalci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ampak to v resnici ni pomembno. Ker verjamemo, da so vsi v zdravstveni verigi ravnali po svojih najboljših močeh.

Je pa ta tragedija alarmantno spomnila na dejstvo, od katerega politika in odgovorni v zdravstvu ne morejo več bežati. In to je, da imamo hud sistemski problem pri nudenju nujne medicinske pomoči pri tragedijah, kakršna je bila v Grosupljem, in drugih nesrečah, ki se dogajajo prav vsak dan. Zato je še kako na mestu apel Gregorja Prosena na ministra za zdravje Aleša Šabedra in predsednika vlade Marjana Šarca, da je treba ta sistem nujno vzpostaviti tako, da bo omogočal najhitrejše in najbolj optimalno reševanje.

Tega bremena na dežurne zdravnike, ki nimajo ustrezne opreme, pač ne moremo prenesti, ker ni odgovorno ne do njih ne do ljudi. Apel je sprožil številne odzive. In za kakšne težave pravzaprav gre?

Kakšne spremembe nujne medicinske pomoči so na vladni mizi po tragediji v Grosupljem?
Kakšne spremembe nujne medicinske pomoči so na vladni mizi po tragediji v Grosupljem? FOTO: iStock

Tragedija v Grosupljem je razkrila, kar medijsko manj odmevni primeri do zdaj niso – in sicer vprašanje, ali bomo sprejeli dejstvo, da se na reševalno vozilo čaka tudi pol ure in več?

"Mogoče tega življenja oziroma teh dveh življenj ni bilo moč rešiti. Ampak zagotovo sistem ni optimalen  – ne s strokovnega, ne z ekonomskega vidika," poudarja predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Roman Košir.

Kar – pozor – ni nova ugotovitev. Od leta 2011 se je zato gradilo in zgradilo 12 urgentnih centrov, šef mariborskega pa se je leta 2015 v delovni skupini ministrstva za zdravje – takrat pod Milojko Kolar Celarc – trudil, da bi se reorganiziral prav ta strokovno neoptimalen sistem.

Kako? Poleg glavnih centrov bi postavili še 18 satelitskih urgentnih centrov, ki bi delovali zunaj mest. V zdravstvenih domovih bi se ukinila dežurna služba, kar pa ne pomeni, da bi se tam ukinila tudi nujna medicinska pomoč. Obratno: zdravstveni domovi bi imeli posebej za to reševalce – ne le zdravnike –, pa primerno opremljena reševalna vozila. Aktivirali bi jih preko dispečrskega centra v Ljubljani in Mariboru po principu: kdo je najbližje. Ker se to v petih letih ni zgodilo, zdaj zvoni alarm vladi.

"En zelo močan klic politiki, Šabedru, Šarcu: prosim prisluhnite stroki, da se dvigne nad razprtije. Dokončati morate prenovo sistema, da bodo naši ljudje imeli boljše možnosti za preživetje," pa je v sredo pozval specialist urgentne medicine Gregor Prosen. Z njim se strinja tudi Košir: "Vso to obdobje petih let smo bili pozabljeni. In mogoče je tudi to problem javnega zdravstva: da nas, ki hočemo dobro ljudem, ne poslušajo tisti, ki ga upravljajo."

Leta  2015 so se namreč reorganizaciji najbolj uprle občine z župani na čelu, ki sicer z organizacijo sistema nujne pomoči nimajo nič – ta je v rokah države. Med najbolj glasnimi kritiki pa predsednik vlade Marjan Šarec, takrat župan Kamnika. "Trdimo, da nimate dodelanega sistema v primerih, kot je Kamnik, Ormož in nekatere občine," je Kolar Celarčevi očital Šarec.

Upor županov, koalicijske težave in še bi lahko naštevali – vse to je reorganizacijo urgence na Štefanovi 5 pospravilo v predal. Posledica pa nekakšen pol-pol sistem, kjer ni ne črno ne belo, in se – kot v torek – mora zdravnik iz zdravstvenega doma, ne reševalec, sam odpraviti k poškodovanemu brez opremljenega reševalnega vozila.

Da gre za zelo veliko težavo, se je po mnenju direktorice Zdravstvenega doma Grosuplje Štefke Zaviršek pokazalo ravno ob tem primeru. "Poleg tega naši zdravniki nujne medicinske pomoči istočasno delajo tudi redno ambulantno. Naš zdravnik je moral pacienta takrat spraviti iz ambulante, ne more ga sredi pregleda pustiti pa teči," pravi Zavirškova.

In kaj bi šele bilo, če bi nekdo z infarktnim stanjem pristal prav v tej ambulanti, medtem ko je zdravnik za nujno pomoč na terenu. Alarm zvoni.

Sistem je strokovno neoptimalen. Kdaj ga bodo dokončno reorganizirali?
Sistem je strokovno neoptimalen. Kdaj ga bodo dokončno reorganizirali? FOTO: Kanal A

"Ta težava, na katero tudi opozarja stroka, se rešuje od leta 2018, ko se je začela usposabljati dispečerska služba zdravstva," pojasnjuje vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči Darko Čander z ministrstva za zdravje. Kot priznava tudi sam, pa žal ta služba še ne deluje po celotni državi. "Trenutno imamo delujoča centra v Ljubljani z omejenim obsegom in v Mariboru, kjer je vključenih že kar nekaj enot nujne medicinske pomoči. Predvsem se zatika pri investiciji izgradnje radijskega sistema, ki pa je seveda osnovni pogoj, da lahko dispečerska služba normalno deluje," pravi.

A izkazalo se je, da tudi dežurni družinski zdravniki, ki nudijo prvo pomoč na terenu, nimajo ustrezne opreme. Grosupeljski družinski zdravnik se je na kraj nesreče pripeljal v osebnem avtomobilu, rešilca, ki bi lahko nudil primerno zdravstveno oskrbo takoj po tragediji oziroma nesreči, pa sploh nimajo.

"Tukaj moram jasno pojasniti, da sistem temelji na dveh entitetah: eno je, kadar imamo reševalna vozila, drugo pa, kadar imamo vozila urgentnega zdravnika. V grosupeljskem zdravstvenem domu imajo program z vozilom urgentnega zdravnika, za katerega država tudi namenja ustrezna sredstva," odgovarja Čander.

Nov dispečerski sistem oziroma center v Mariboru sicer deluje, v Ljubljani je še vedno po starem. Vse to bi se moralo zgoditi pred petimi leti z reorganizacijo celotnega sistema nujne medicinske pomoči. Zdaj pa je nekje tako, nekje pa drugače. Ampak ne gre samo za dispečerski center, ne gre samo za reševalno vozilo, gre za cel sistem. Kje so novi satelitski urgentni centri, kar ste se že pogovarjali leta 2015, kje je reorganizacija v zdravstvenih domovih, kjer bi se za urgenco odzivali reševalci in ne zdravniki, ki imajo istočasno ambulante?

Po besedah Čandra se sistem že od leta 2015, ko je bil sprejet nov pravilnik, počasi utrjuje. "Takrat je bila javna razprava in se je nasprotovalo hitrim spremembam. Časovnica se je določila nekje okrog leta 2019, 2020 da se vzpostavijo satelitski centri. Zelo smo veseli, da smo bili konec preteklega leta že tudi na odprtju prvega satelitskega centra v Kočevju," pravi Čander. Je pa po njegovem treba poudariti tudi sistemski problem, ki ga ima trenutno nujna medicinska pomoč – in sicer zelo veliko pomanjkanje zdravnikov. "Družinski zdravniki so zelo obremenjeni že pri svojem delu, zraven pa morajo še izvajati nujno medicinsko pomoč. V tem pogledu je država na nek način pristopila k temu, zagotovila tudi dodatna finančna sredstva, ki bi jih ravno v kontekstu sočasnega dela razbremenili," meni vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči.

Darko Čander o tem, kako bodo rešili obstoječi problem.
Darko Čander o tem, kako bodo rešili obstoječi problem. FOTO: POP TV

Reorganizacija nujne medicinske pomoči je obstala zaradi upora županov leta 2015, med njimi je bil tudi sedanji predsednik vlade Šarec. Kako potem izvesti to reorganizacijo nujne medicinske pomoči, če je sedaj predsednik vlade?

"Reogranizacijo NMP je možno izvesti samo v konsenzu vseh deležnikov tako lokalne skupnosti kot ministrstva, in pa seveda glavnih 'partnerjev' zdravniške zbornice in zdravstvene zavarovalnice kot plačnika. Se pa v zadnjem času tega problema vsi bolj zavedajo, tudi zaradi kroničnega pomanjkanja zdravnikov, in tukaj je komunikacija tako z lokalno skupnostjo, kot tudi z ostalimi deležniki stekla na neprimerno boljši način kot v preteklosti," odgovarja sogovornik.

In kdaj bi torej ta sistem dispečerskih centrov zaživel in kje bodo te strateške točke kjer bo dežurni zdravnik, ki bo nudil nujno medicinsko pomoč?

"Priprave na to so v polnem teku, opravljenih je več sestankov, načrtuje se tudi večpilotni projekt, ki bi dejansko pokazal prednosti tega novega sistema. Vendar pa je dispečerski center še vedno tista ključna entiteta, ki bo na koncu imela vsa ta vozila, hkrati pa bo zagotavljala tudi najhitrejši in najboljši odziv v primeru, ko nekdo potrebuje NMP," še sklene Čander.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekaj brezveze
25. 01. 2020 11.39
+6
Sosednja Avstrija ima vsakodnevno pripravljeno floto 38-ih resevalnih helikopterjev od tega jih je 18 iz skupine öamtc..Nase enonte NMP pa se vozijo po 30km in se vec odaljene kraje sredi zastojev itd..Nekatere obcine v Sloveniji imajo samo 1 resevalno vozilo ali pa se tega ne..Nekateri zdravstveni domovi imajo celo dezurnega zdravnika ki je del ekipe NMP v casu dezurstva -zdaj pa se je treba zamislit kako lahko zdravnik pomaga v nekomu z hudo poskodbo v abulanti ko pa je na prizoriscu oziroma na poti odaljen 30km ...Kot je eden od komentatorjev napisal grejo v hribe z helikopterjem ,ker si je nekdo izpahnil nogo ,poskodovance ki pa jih rezejo iz zmeckane plocevine -oziroma kot je bil zadnji incident pa se caka pol ure oziroma vec da pride resevalno vozilo..
Fery Zaka
25. 01. 2020 17.51
-1
Rabimo, v povprečju, dva helikopterska posredovanja dnevno. A ti bi zdaj rad kupil 40 helikopterjev in zaposlil 200 ljudi, da čaka na ta dva posredovanja? Boljše, da vse skupaj ukinemo, pa naj iz Avstrije priletijo. Bo 10x ceneje. Ampak ker vojaški nimajo popolnoma nič dela, ni nič narobe, če, sem ter tja, kakšnega planinca poberejo.
loznjak
25. 01. 2020 11.35
+2
Za vse je potreben čas,samo belokranjski redar misli,da je nujna medicinska pomoč samo za njega!
ssbobo
25. 01. 2020 07.46
+3
Normalno da bodo sprejeli..... a le za rajo.... priskledniki imajo sobane kar v KCju rezervirane...... kot Zemkoljariću
ahim1225
24. 01. 2020 17.34
+7
Organizacija nujne medicinske pomoči je izum ministrice Kolarjeve, spomnim se, kako je trdila, kako idealna rešitev je to.
ahim1225
24. 01. 2020 17.35
+8
Za to bi moral nekdo odgovarjati, verjetno Kolarjeva.
Uporabnik443897
24. 01. 2020 20.15
+3
Saj je izjemen način, kako zmanšati število prebivalcev, sploh starejših ki so pač več BOLANI !!!
ni_mi_vse_eno
24. 01. 2020 16.52
+3
Je treba šparat, pa naj stane kar hoče.
Ramzess
24. 01. 2020 16.25
+6
Seveda ne, kdo bo pa odgovarjal za posledice. V določenih primerih še gre, v določenih pa žal ne.
periot22
24. 01. 2020 16.05
+21
Za ljudi v mestu je preskrbljeno za ljudi a podeželju jim ni mar!
kritika1
24. 01. 2020 14.30
+13
Problem je večplasten in ga ne smemo obravnavati v luči dogodka v Grosupljem je pa ta zgodba lahko koristna pri iskanju najboljših rešitev. Če ste gledali nacionalko je bila tam neka oddaja na to temo, kjer so se prepirali ... politizirali .., skratka debata na ravni šank debate. Nisem dovolj kompetenten, da bi solil pamet tistim , ki to delajo dnevno, sem pa globoko prepričan, da nas pri vsem ovirajo "meje", ko smo sposobni našo malo deželico razkosati in ograditi na sto in več delov, da bo ja vsak imel nek svoj fevd kjer bo vladal in če kaj ne bo šlo, bo itak kriva "država". Koliko centrov 113 imamo, koliko centrov 112 imamo in na koncu pridemo do točke, da teh ne manjka, manjka pa tistih, ki bi šli na kraj in pomagali!!! Mi smo sposobni spisati načrte, postopkovnike ... skratka, pisanje nam gre, realizacija, ja tu pa se hitro zatakne. Če operater na regijskem centru ne ve, kje so enote NMP potem je jasno, da ne bo na kraju najbližje ampak tista, ki je na dosegu - je na čakanju! Mar veste zakaj je bilo nekoč potrebno toliko regijskih centrov? Če boste zavrteli kolo časa nazaj in sistem zvez vam bo jasno, da je bila misija nemogoče priklicati nekoga za hribom, danes to ni več ovira, ampak organizacija je ostala enaka, poudarjam, če bi razpršenost centrov pomenila boljše delovanje OK, ampak to zagotovo ni, hitrost, odzivnost je odvisna od razpoložljivosti ekip na terenu - ustrezni pokritosti. To kar je nekdo zapisal glede AMOK situacije drži samo delno, tako policija kot reševalno vozilo bosta izvozila istočasno, samo reševalna ekipa bo počakala na obvestilo policije, da je zadeva čista - počaka v neposredni bližini - tako bi se moralo delati!! Izgovarjanje direktorice ZD, da mora zdravnik najprej zaključiti s pacientom je milo rečeno smešna, potem naj povedo da nujne medicinske pomoči preprosto nimajo če za to potrebujejo toliko časa! Prepričan sem, da strokovnjaki imajo rešitve, problem so lokalni in regijski lobiji, interesi ... in tu se vse ustavi. Sebičnost, neodgovornost in teh ljudi ne boste nikoli videli pred ekranom, se skrivajo in mešajo drek v ozadju! Povejte, kdaj bomo imeli ustrezno urejeno HNMP - kot je bilo razbrati iz seje pristojnega odbora, vse teče odlično, ljudje pa umirajo! Helikopter poleti po planinca, ki si je zvil nogo, ne poleti na kraj hude prometne nesreče, karom je dostop z reševalnim vozilom močno oviran?? To je naš sistem, pa naj ga kdo razume če more!
Podborsky
24. 01. 2020 14.49
+7
Kar se tice situacije AMOK vse drzi, kot sem zapisal, prvo gre na kraj policija, ki kraj zavaruje, ekipa NMP pa caka na varnem kraju, da jim vodja policijske intervencije odobri podredovanje. Ne vem, kaj bi samo delno držalo v zapisanem, saj sem napisal, da se ekipa NMP pribliza mestu dogodka. Meni je AMOK se kako dobro poznan, ocitno pa ni dispecerju, ki je poslal ekipo NMP z zamikom.
Uporabnik443897
24. 01. 2020 20.16
-1
Ja potem pride Marija s koso in ti z NJO. Zdravnik po tvoji varianti pa samo še pove da si AMRU !!! !!!
Aven
24. 01. 2020 13.41
+3
Sledim kaj se danes dogaja v Iraku. Demonstracije proti ameriški in tuji prisotnosti v državi. Gledam slike in ljudi na ulici - ogromno. Ženske, moški, starejši in otroci. Napisi pa: pojdite ven ali pa vas dostavimo v trugah. Pa naj kdo govori o industrijski revoluciji.
JanezNovakJohn
24. 01. 2020 13.15
+18
Hud problem je to da staro organizacijo zrušijo, novo pa nesposobneži ne pripeljejo do konca. Sposobneže, kot je "Leben", je treba pa nagnati. NESPOSOBNEŽI NESPOSOBNI:
Mungos2
24. 01. 2020 12.54
+35
Vsaka čast reševalcem in gasilcem, vendar so, žal, premalo plačani !!! Poslanci sploh ne cenijo njihovega dela
VAREN
24. 01. 2020 12.50
+16
Nepomembno je, kako bodo uredili urgentno službo. Pokažite mi eno državo, kjer lahko v vse kraje države, pride reševalec, v enakem času. Nikol in nikjer. V Grosupeljskem primeru, pa je po vsem prebranem in slišanem, zatajil pravilen vrstni red obveščanja. Če nekdo dobi obvestilo, da je oseba ustreljena, je prvi klic obvezen na 112. Ta mora takoj na kraj poslati reševalno vozilo. Šele nato lahko kliče zdravnika v zdravstveni dom. Ne pa da zdravnik na kraju odloča, ali se bo klicalo reševalno vozilo. Strelno rano ne bo zadovoljivo oskrbel noben zdravnik iz zdravstvenega doma pa če stoji zraven, ko poči.
Podborsky
24. 01. 2020 13.23
+11
Prvi klic pri streljanju je obvezno na 113, ki mora zagotoviti varnost na kraju in dovoli ekipi NMP prihod na kraj. Za to je tocno določen protokol, preberi, kaj je AMOK situacija in ukrepanje, ter postopki, ki sledijo. Ne mores ti na slepo poslat na kraj streljanja ekipo NMP, kaj ce se strelec vrne, jih je več. Ne govorim za Grospulje, kjer je situacija znana in smo po bitki vsi generali, ko ze vemo, kaj se je zgodilo, problem je, ko ne vemo, kaj se bo ugodilo in kaj se lahko zgodi. Je pa res, da se ekipa mora priblizati mestu streljanja, s tem se pa strinjam. Srinjam se tudi s tem, da vsem ni mogoce zagotoviti enakih dostopnih casov, jih pa lahko vsaj priblizamo.
Malek
24. 01. 2020 12.17
+15
Misli, da bi veliko problemov resili, če bi na minstrstvu nasli prave sogovornike na periferiji, kjer zelo dobro poznajo razmere na terenu, pa jih nihce nic ne vprasa , sprejemajo se pravilniki, ki pa jih je treba upostevati, pa ceprav so skregani z zdravo kmečko pametjo. Nihče ne more predpisati enote PHE na število prebivalcev, to je neživljensko, kjer je strnjeno naselje dobijo tri ekipe, kjer pa je naseljenost prebivalcev razprsena, pa eno. Kje je tu logika. Kar je za Bovec dobro, je za prekmurje slabo ali obratno. Vsaka regija ima svojo specifiko in kot tako bi jo morali obravnavati. Iz Murske do Maribora je avtocesta in dvajset minut voznje, s Koroske do Maribora je 45 minut urgentne vožnje po zelo slabih cestah, s tem je tudi odsotnost ekipe s terena na Koroskem petkrat daljsa. prav zaradi tega bi morali za vsako regijo posebej prilagoditi sistem NMP. Ja vem, rekli bodo, da ne morejo za vsako regijo posebej sprejemati zakonov. Zakaj pa se lahko na primorskem vozijo pozimi pri miusu z letnimi gumami, stajerci pa pozimi pri plus z zimskimi. Pa še predor Markovec, ki ga je zgradila drzava, so izvzeli iz vinjetnega sisitema. Torej se vse da, ce se hoce. Kar pa se tice HNMP, pa skoda besed in casa, da bi kaj napisal. Nesposobnezi, da niso uspeli nabavit treh EC 135
Principat
24. 01. 2020 12.14
+5
ne gre se za šarčevo vlado , gre se za vse prejšnje vlade , ki so do tega pripeljale ,, tako da tu delajo mediji napako , biti odgovoren za 30 letno packarijo je ............ . o tem pa da je samo zdravstvo krivo v več kot 70 % za takšno stanje pa si nihče ne upa povwedat ne zapisat ,, vprašajte inšpektorje , ki so v zadnjem letu formirani za ta stanja
Volga Malek
24. 01. 2020 12.41
-5
@principat neosocialisti so rak rana druzbe kar se lotijo unicijo - od Boruta, Alene, Mira do Marjana. Marjan & Co neosocialisti v sestavi LMS, DESUS, SAB, SD, SMC, Levica in se SNS ki jim stango drzi so grobarji slovenskega zdravstvenega sistema. Simboli korupcije, klientelizma, nepotizma uzw.
wolfterier
24. 01. 2020 16.33
-1
Minusi ne spremenijo dejstva,bravo Volga !
*Violate*
24. 01. 2020 12.07
+11
Tkole bom rekla, kar se tiče nujne pomoči je za moje pojme kar velik problem - v Litiji v ZD se je potrebno konstantno pregovarjati kdo bo koga kam peljal. Poleti je možakarja po operaciji na srcu zadela kap, žena klicala pomoč in oni njej, če lahko ona sama ga pripelje gor - pa HALO! Možakarja je kap zadela, a zdej ga bo pa žena po bloku k vrečo krompirja vlekla? Da ne govorim, da mogoče oseba niti ne zna vozit, nimajo avtomobila...ne vem, zakaj se kar pričakuje, da je to kar standard. In so se lep čas pregovarjali po telefonu, žena objokana in je sosed znoru in sam zahteval, da naj ga pridejo iskat. In ko so se končno prikazali, je gospoda oskrbovala pripravnica, dežurna zdravnica jo je pa usmerjala. Možakar je umrl. Zame vredno tožbe. Prejšen mesec starejša gospa pade v nezavest v Mercatorju, kličejo rešilca in oni se spet pregovarjajo, kdo bo koga peljal pa celo če je ne mormo kar mi, ostali kupci in prodajalke, oskrbeti! Tko da, bog ne daj, da se komu kaj naredi v naših koncih, ker je velika verjetnost, da boš prej umrl, preden pridejo do tebe. Premalo vozil, premalo kadra glede na območje, ki ga pokrivajo.
hansola
24. 01. 2020 12.06
+7
Če nebi večina prebivalstva zdravnikov utrujala z vsako vročino in preko javne blagajne zahtevala na tone antibiotikov za en kašelj bi že naredili nekaj v pravi smeri ampak kaj, ko je ljudstvo smotano. Pa za vsako stvar klicat rešilca, ko gre za vsako minuto. Preden pokličete rešilca za nekoga se vprašajte: imam avto in 10min časa? Če je odgovor ja, naložite osebo in peljite v bolnico. Zdravila in pregledi za navaden prehlad pa bi morali obvezno biti plačljivi. Prav tako bi morali voditi evidenco kadilcev, tistih, ki se ne gibajo dovolj in rednih strank fast-foodov. Če za svoje zdravje niti malo ne skrbiš je dodatno zavarovanje 2-5x dražje. Pa bomo imeli rešeno zdravstvo.
adidasler
24. 01. 2020 12.03
+5
samo ne krivit Sarca za nedelovanje sistema. zakaj upor? glede na predlagan sistem bi ukinili nujno medicinsko pomoc v Kamniku in jo preselili v Domzale. kar pomeni da bi se na nujni klic iz Tuhinjske doline vozili iz Domzal 40+min, kar je seveda za Kamnik nesprejemljivo.
MMIRKO
24. 01. 2020 11.59
+0
pokvarjeno ozadje reševalnih prevozov. Naenkrat peljejo več ljudi a pišejo posamične prevozne naloge. Kraja proračuna
AlternativeFacts
24. 01. 2020 11.53
+3
Bomo sprejeli dejstvo, da se na reševalno vozilo čaka tudi pol ure in več?.....@Za mrliškega lahko čakamo v nedogled, za reševalca pa niti 30min.... Vprašanje ki se sedaj poraja je, zakaj bi sploh še plačevali zavarovanje, oziroma zakaj bi sploh imeli reševalce?
AlternativeFacts
24. 01. 2020 12.11
+4
Vidim da enim ni jasno, kaj pomeni čakati 30min ali več na reševalce....Saj v osnovi res ni problem čakati 30min ali več, problem je v 30min ali več,dočakati živ reševalce...
deltex
24. 01. 2020 11.40
+11
Iz zdaj je spet ta vlada kriva za stanje, ki ga v 20 letih nihče ni rešil... . Je pa seveda odgovorna, da najde rešitev. A bo težka, ker preprosto primanjkuje kadra, tako reševalcev, kot zdravnikov. Žalostno je tudi, da Slovenija ne premore niti enega reševalnega helikopterja. Nobeni vladi, ne desni, ne levi se ni zdelo vredno poiskati denar zanj. Raje so se ubadali z ideologijo in neproduktivno debato, kdo ima prav.