Slovenija

DZ v četrtek glasuje o novi vladi, Levica se bo vzdržala

Ljubljana, 12. 09. 2018 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
453

Levica je povedala, da se bo glasovanja Državnega zbora v četrtek na izredni seji o listi 16 ministrskih kandidatov premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, vzdržala. Tako možnost jim daje tudi sklenjen dogovor s peterico koalicijskih strank. Ministrska ekipa bo sicer potrjena, če bo zanjo glasovala relativna navadna večina poslancev.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, glasuje pa se o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Se že zapleta - Levica vladne ekipe na glasovanju ne bo podprla

Koordinator stranke Levica Luka Mesec pravi, da se bodo jutrišnjega glasovanja vzdržali, je sporočil novinar oddaje 24UR Anže Božič. Zmotila naj bi jih nekatera imena predlagane ministrske ekipe - Samo Fakin, Zdravko Počivalšek in Boštjan Poklukar.

Koordinator stranke Levica Luka Mesec pravi, da se bodo jutrišnjega glasovanja vzdržali
Koordinator stranke Levica Luka Mesec pravi, da se bodo jutrišnjega glasovanja vzdržali FOTO: Anže Božič

Ministrski kandidati so se sicer v minulem in tem tednu predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi ter vsi dobili njihovo zeleno luč. Vmes je prišlo do zamenjave kandidata za ministra za javno upravo, saj je mandatar Marjan Šarec umaknil kandidaturo Tugomirja Kodelje, ki ga je nadomestil Rudi Medved.

Vzdržanost poslancev Levice sicer na rezultat glasovanja ne bo vplivala, saj je predlagana vladna ekipa potrebuje relativno navadno večino glasov oziroma večino opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Marjan Šarec z ministrskimi kanidati čaka še zadnjo potrditev v DZ.
Marjan Šarec z ministrskimi kanidati čaka še zadnjo potrditev v DZ. FOTO: Miro Majcen

Če kljub temu kandidatna lista v četrtek ne bi bila izglasovana, pa se opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, ki jo mora predsednik vlade vložiti najpozneje v desetih dneh od dneva prvega glasovanja. Če tudi nova lista ne dobi zadostne podpore, pa lahko predsednik vlade predlaga, naj se o vsakem kandidatu glasuje posebej.

Še isti dan se bo nova vlada, v primeru izvolitve, sestala

Stranke vladne koalicije, ki jo je z SD, SMC, SAB in DeSUS oblikoval Šarec, sicer v DZ štejejo skupaj 43 poslancev, dogovor, ki so ga sklenili z Levico, pa predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali. Ker imajo v Levici pomisleke glede nekaterih kandidatov, je pričakovati, da se bodo glasovanja vzdržali.

Stranke vladne koalicije, ki jo je z SD, SMC, SAB in DeSUS oblikoval Šarec, sicer v DZ štejejo skupaj 43 poslancev, dogovor, ki so ga sklenili z Levico, pa predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali.
Stranke vladne koalicije, ki jo je z SD, SMC, SAB in DeSUS oblikoval Šarec, sicer v DZ štejejo skupaj 43 poslancev, dogovor, ki so ga sklenili z Levico, pa predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali. FOTO: Damjan Žibert

Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se predvidoma še isti dan sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem. V četrtek bo tako predvidoma znan tudi končni seznam državnih sekretarjev, ki bodo pri delu pomagali novoizvoljenim ministrom.

Imena kandidatov za državne sekretarje neuradno večinoma že znana

O razdelitvi mest državnih sekretarjev so se koalicijski partnerji že dogovorili, njihova imena pa so vsaj neuradno bolj ali manj znana. Tako naj bi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade postal nekdanji direktor Leka Vojmir Urlep, eno od sekretarskih mest v kabinetu pa naj bi zasedala tudi dosedanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Na ministrstvu za pravosodje naj bi mesti državnih sekretarjev zasedla pravnica Dominika Švarc Pipan in vodja službe za odnose z javnostjo na vrhovnem sodišču Gregor Strojin, na ministrstvu za obrambo pa poleg aktualnega državnega sekretarja Miloša Bizjaka še obramboslovec Klemen Grošelj. Na zunanje ministrstvo naj bi prišel nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič. Desna roka ministra za gospodarstvo pa naj bi postala nekdanja poslanka SMC Andreja Potočnik.

Državna sekretarja naj bi postala tudi nekdanja poslanca DeSUS Peter Vilfan in Uroš Prikl, prvi na ministrstvu za izobraževanje, drugi na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za kulturo naj bi državna sekretarja postala nekdanji poslanec SD Jan Škoberne in nekdanji državni sekretar na tem ministrstvu Vojko Stopar.

Na ministrstvo za izobraževanje naj bi se preselila dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, sekretarsko mesto pa naj bi pripadlo tudi strokovnemu sodelavcu poslanske skupine SD Jerneju Štromajerju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (453)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
12. 09. 2018 22.58
-8
He, he....janoš je sedaj še iz opozicije odpadel...
Uporabnik113089
12. 09. 2018 22.45
+8
Ste mogoče že pogruntali? Je Levica v koaliciji, ali v opoziciji?
Uporabnik1385495
12. 09. 2018 22.28
+17
Kaksno vlado?To je gledalisce,drugega nic.Samo ne vemo se ali je komedija ali tragedija.Zame je grozljivka zaenkrat.Ima pa tudi elemente znanstvene fantastike.Tak nov,prav poseben žanr je
giiinem
12. 09. 2018 22.14
+10
a to se kr traja? se mi zdi kot da ze celo vecnost traja.
Brakedirt
12. 09. 2018 21.58
-9
a potem jovan ne bo sestavil vlade?
krtofl
12. 09. 2018 22.43
-6
bo....ko se z časopisom pokrije....vlada v senci...
Uporabnik113189
12. 09. 2018 20.53
-11
Osebno se mi zdi da bi vlada, ki jo sestavlja pet strank lahko bila ena boljših. V naši državi, kjer so možnosti za res kvalitetne kadre že tako omejene, je oblast ene same stranke gotovo kadrovsko zelo osiromašena. Medtem ko iz peterice lahko poiščemo kar precejšnje število dobrih kandidatov. Je pa problem drugje, v dogovarjanju strank, kjer bo očitno zelo zapleteno in če se ne bodo zmogli dogovoriti, potem tudi najboljši kadri ne bodo izvlekli voza iz blata ( ker bo vprega čakala na ukaz). Sploh če jih izza vogala čaka levica v zasedi s kijem v roki ( napad na kapital). Vsi pa vemo da je kapital zelo plaha ptica, že ob najmanjšem šumu preventivno zbeži. Nikakor si ne gre delati utvar, posledice so že in preostane samo še gašenje. Kdor je imel gasilce pa tudi ve, kaj ostane za njihovo intervencijo. Je pa dejstvo, da bi morali davke celo znižati, obljubili so vrnitev DDv-a nazaj na predkrizno raven, od tega nič, denar iz pobranih davkov pa se porablja negospodarno, to vsi vidimo. Z višjim davki se bo delalo pa še bolj negospodarno ( če vreča nima dna se apetiti višajo), nekaterim itak ni nikoli dovolj. Skratka vsi bi samo višali davke, kdo pa jim potem lahko še verjame da bo jutri bolje, da bo vsaj za kratek čas breme nižje..
El Koronito
12. 09. 2018 22.12
-11
Zelo sem zadovoljen, da Levica nadzira delo vlade. To zagotovo pomeni, da bodo skrbeli za nas navadne ljudi, ne pa samo za kapitalce. Mimogrede, kaj dela Batagelj? Drago prodaja vstopnice za Postojnsko jamo, nastopa pa kot ne vem kako uspešen podjetnik. Ne račem za Akrapoviča - ta je vse ustvarili s svojimi rokami in znanjem. Pa vendar je kot posamezik nemočen. Če ne bi imel za sabo vrhunske ekipe, ki načrtuje, vodi posle ipd. ne bi bil tako uspešen. Levica vam hoče povedati, da se mora ta trud odražati tudi na plači in solastništvu ter udeležbi pri dobičku. Sam bi dodal še, da moramo temeljito prečistiti JU in DU, kjer so vse stranke zaposlovale žlahto in prijatelje. Dobiti moramo kvalitetno in vitko javni upravo in se znebiti parazitov, zmanjšati število občin in fikusov. Brez tega ne bo šlo. Osnovna plača mora biti minimalno 1.000€ neto, brez da bi dvigovali prispevne stopnje. Naj se raje znebijo parazitov v zdravstvu pa bo denarja eč kot dovolj. Vsak uspešen podjetnik lahko da dobremu delavcu plačo jurja pa gor. pravzaprav jo večina že ima, vendar preko obvodov zaradi previsokih prispevkov. Država s svojim glomaznim in okorelim sistemom je enostavno preveč požrešna.
mbtukaj
12. 09. 2018 20.06
+3
Ministrski kandidat Dejan Prašiček je kaj v sorodu z predsednikom državnega zbora Dejanom Pujčom?
Transformerji
12. 09. 2018 19.58
+5
Šiško ima prav - spremeniti moramo Ustavo, spremeniti moramo Zakone: pa kaj se ta mulc, ki vleče denar davkoplačevalcev, se ima za neznansko pametnega, pa kaj se torej ta plačani mulc zajebava z volivci ?????? Namesto njega bi lahko tam bili migranti, ki slovenščine še ne obvladajo!
piljan
12. 09. 2018 20.40
-1
Ne hecaj se,potem odpade tudi svečkarsko božanstvo.
Transformerji
12. 09. 2018 20.46
+1
Torej imam prav, kar ves čas trdim - ne potrebujemo volitev, zamenjati moramo volivce!
Recenzor
12. 09. 2018 19.52
-2
Frankenštaj koalicija radikalno nesposobnih
obožeobože
12. 09. 2018 19.48
+1
Ta vlada je kot zelenjavna mineštra! Če pra.sec ne plava v njej NE bo kaj prida!
kolbek460
12. 09. 2018 19.42
+1
Vse dobro vladni delovni ekipi in naj bo veliko pozitivnih rezultatov in vsi se jih veselimo ,!!!!!!!!!!!!
neosnaplanetu
12. 09. 2018 19.30
-2
Za kozlat! Le kdo je volil te lewake.. narod maloposestni.. #tema
kameltrajbar
12. 09. 2018 19.44
+6
Polis123
12. 09. 2018 19.49
+3
NajboljsiBoguniverzuma
12. 09. 2018 19.27
-7
Serpentinsek je car!! Heh, en smrkavec ga pelje scat kadar mu zapase!!
zdenaa
12. 09. 2018 19.22
-8
Hm... pisali ste kako dolgo se sestavlja vlada!
zdenaa
12. 09. 2018 19.23
-4
Zdaj pa je vlada sestavljena, pa se vedno niso nic naredili ti klovni!
juhej77
12. 09. 2018 19.35
+8
Ja si pa brihten.. A si jo ti potrdu... KJ so pa druge nrdile,.. Aja pufeeee
kmkm
12. 09. 2018 19.40
+7
a je to že nova vlada zate malo se bolj pozanimaj kak je sistem pol pa piši !
mastaflash
12. 09. 2018 19.15
+4
zdej pa v prvo vrsto+kokice, se pirck, pa gledat stvaritev frankenstajna
Enmajstr
12. 09. 2018 19.16
+4
srebrnibreg
12. 09. 2018 19.05
+1
Ubogi janšisti nam na tem portalu že 10 let pišejo pravljice katere se jim nočejo izpolniti pa se še vedno imajo za najbolj pametne. Enostavno NEZAŽELJENI ste v Sloveniji.
sodelujem
12. 09. 2018 19.13
-7
A pa si prepričan??? Nekam veliko ljudi pade pod vaše prilepke......
kameltrajbar
12. 09. 2018 18.53
-1
Levica zakon.......))))))))))))...l.22 zmagajo....🖖
piljan
12. 09. 2018 19.03
+11
Glej ,točno veš,da nisem svečkar,ampak to bog ne daj.Se pa bojim,da Levico ravno svečkarji delajo močno.
sodelujem
12. 09. 2018 19.13
-7
Presoljen
12. 09. 2018 18.52
+1
Seveda se bodo vzdržali. Saj so sami mladi in vzdržljivi.
kameltrajbar
12. 09. 2018 18.54
+8
Iztok Strel
12. 09. 2018 18.49
-7
ne vem kaj je huje. SDS ali levica........ Oboji so skrajneži na svojem področju in to je naj slabše kar lahko obstaja!
DAEMONIUM
12. 09. 2018 18.46
-4
No ta cas ko se bodo Levicarju dolgocasili v parlamentu pa si naj vpisejo v tuba sweden no (takoj vrze ven "go zone") in uzivajte ob resnicnih filmcki oz dogodkih ki se danes dogajajo na svedskem. No saj potem imate se pariz...skratka vsa mesta v Evropi s pridevnikpm "no go zone". A evropejci to rabijo?
piljan
12. 09. 2018 18.51
+11
Poveš koliko migrantov sploh hoče ostati pri nas,ko te je že tako strah.Pa še nekaj,tudi jaz jih ne maram,ne delam pa panike.
macro
12. 09. 2018 18.55
-6
Povem ti koliko jih ne more naprej. None, Zero, De nada, Null, Nula, Nicht, NIČ, (0).
DAEMONIUM
12. 09. 2018 19.32
-5
Pri nas jih bo cedalje vec, ker jih nihce vec ne zeli in bo za njih dobra tudi slovenija, hrvaska in celo bih.