Slovenija

DeSUS bo vztrajal pri zdravstvenem resorju, za ministrico predlaga Čoklovo

Ljubljana, 11. 02. 2014 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stranka DeSUS bo vztrajala pri zdravstvenem resorju, za kandidatko za ministrico pa predlagajo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl. Odločitev je tako nekoliko zapletla koalicijska pogajanja o prihodnji sestavi ministrske ekipe.

Koalicijski partnerji so se na kolegiju pri premierki Alenki Bratušek očitno uskladili glede kandidatov za izpraznjeni ministrski mesti – za gospodarstvo in zdravje.

Bo vendarle sporočila imena novih ministrov?
Bo vendarle sporočila imena novih ministrov? FOTO: Reuters

Prvak DL Gregor Virant je pojasnil, da bi njuna imena po njegovem mnenju lahko dobili še danes ali v sredo. DL t. i. bianco podpore kandidatom ne daje, pač pa pričakuje, da se bosta predstavila poslanski skupini. Po Virantovih besedah je ključen program, saj gre za dve zelo pomembni področji. Če bosta kandidata prepričala poslance DL, bosta dobila podporo, zagotavlja predsednik stranke.

Tudi predsednik SD Igor Lukšič upa, da bomo nova ministra dobili kmalu. Po njegovem mnenju je že vse pri koncu in bo premierka lahko zelo v kratkem predlagala nove ministre. V SD bodo glede kandidatov postopali v skladu s postopkom. Pred zaslišanji kandidatov v DZ se bodo poslanci z njimi sestali, je pojasnil Lukšič. Povedal je še, da je za petek predviden podpis koalicijske pogodbe, ki je že usklajena.

Nova pereča tema: Jakičev položaj

Se je pa med strankami danes vnela nova pereča tema, to je položaj ministra iz vrst PS Romana Jakiča, ki je kazensko ovaden.

Virant se sicer ne želi konkretno izreči, ali bi moral Jakič, ki je napovedal odstop v primeru pravnomočne obtožnice, že sedaj odstopiti. Prvak DL priznava, da je to težava, s katero pa se morata soočiti oz. jo rešiti predsednica vlade in Jakič sam. A kot minister za notranje zadeve poudarja, ima ta ovadba gotovo veliko težo, sam pa zaupa NPU in ga v celoti podpira. Na to je opozoril tudi predsednico vlade, a bodo po Virantovih besedah pogovor nadaljevali predvidoma v petek. "O tem, kakšne so posledice, je treba resno razmisliti," je pristavil.

Roman Jakič
Roman Jakič FOTO: Damjan Žibert

Tudi po Lukšičevem mnenju bi bilo prav, da Jakič na tej točki premisli in pove, kakšno je njegovo stališče. Gotovo je on sam prvi na potezi, za njim premierka in PS, zatem koalicijski partnerji, je dejal Lukšič. Prepričan je, da se bo Jakič prav odločil in da mu "pri tem ne bo treba pomagati". Na vprašanje, ali bi torej bilo po njegovem mnenju prav, da bi odstopil, pa Lukšič ni neposredno odgovoril. "Sem povedal, kaj je prav," je dejal.

Politična trgovina

V oddaji SVET so v ponedeljek poročali, da naj bi Erjavec uspel z zahtevo, da zamenja politično tvegano zdravstveno ministrstvo z netveganim Uradom za zamejce. Ministrica Pozitivne Slovenije Tina Komel naj bi zato urad po slabem letu zapustila, saj Bratuškova v svoji poslanski skupini ne bi imela še enega človeka blizu Jankoviću. Sprva se je govorilo, da ji je Erjavec našel službo na veleposlaništvu v Rimu, a ker je predsednik države, ki jo tja lahko imenuje, že dal rdečo luč, zdaj razmišljajo, kako bi obšli odločanje Boruta Pahorja in jo imenovali na konzularno predstavništvo v Monoštru, kamor jo lahko vlada imenuje sama, so poročali v oddaji 24UR.

Komelovo naj bi zamenjal Gorazd Žmavc, član izvršnega odbora DeSUS. Na mesto zdravstvene ministrice naj bi sedla Alenka Trop Skaza, gospodarski resor pa naj bi vodil Metod Dragonja.

DeSUS bo vztrajal pri zdravstvenem resorju

Na današnji seji sveta in izvršnega odbora stranke DeSUS so tako sklenili, da bo stranka vztrajala pri zdravstvenem resorju, za kandidatko za ministrico pa predlagajo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Brigito Čokl, je povedal njen predsednik Karl Erjavec. Čoklova je po njegovi oceni na področju zdravstva bolj izkušena od Trop Skazove, kot državna sekretarka je na ministrstvu za zdravje že dve leti, ima pa tudi podporo v sistemu.

Brigita Čokl
Brigita Čokl FOTO: POP TV

Dvom o podpori kandidaturi Trop Skazove je že pred sejami organov DeSUS izrazil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Kandidatka z več referencami je zagotovo Čoklova, ki so jo predlagali tudi v DeSUS, je poudaril. Kot je pojasnil, slednja poleg tega ne bi potrebovala uvajanja v delo ministrstva. Erjavec pa je o pogovorih glede ministrskih kandidatov dejal, da je "zadeva kar zapletena, ampak rešljiva".

So pa organi DeSUS podprli kandidaturo Dragonje za ministra za gospodarstvo.

Predlog DeSUS je Erjavec že posredoval tudi predsednici vlade in zdaj pričakuje njen odgovor. Prav tako pričakuje, da bo njihova kandidatka, glede na to, da zdravstveni resor pripada DeSUS, imela prednost.

Čoklova je pogojno pripravljena prevzeti zdravstveni resor. Poudarja pomen podpore koalicijskih partneric, pričakuje pa tudi dogovor in zbližanje stališč glede sprememb v zdravstvenem sistemu, je dejala. Neuradno pa Čoklova podpore partneric, niti premierke Bratuškove, nima.

Erjavec je po sejah organov dejal, da glede morebitnih zamenjav "znotraj koalicije očitno ne pride do dogovora". Na vprašanje, ali Žmavc torej ni več v igri, da bi postal minister, pa je Erjavec odvrnil, da omenjeni ni bil nikoli kandidat za ministra za zdravje.

Je pa prvak DeSUS dejal, da ne ve, kako bodo pogovori potekali vnaprej. "Če bi prišlo do kakšnih zamenjav, se bomo morali tudi v stranki odločiti, s kakšnim kandidatom bomo pokrili kakšen resor," je pojasnil. Poudaril pa je, da sta zdaj na potezi predsednica vlade in stranka PS.

Potrdili predlog koalicijske pogodbe

Svet DeSUS je danes tudi potrdil predlog koalicijske pogodbe. Erjavec tako ne vidi ovir za petkov podpis pogodbe, razen če bi se kadrovske zadeve zapletle. "Potem je pa lahko tudi to ogroženo, da bi v petek podpisali koalicijsko pogodbo," je povedal prvak DeSUS. Po njegovem mnenju mora vlada namreč ob podpisu koalicijske pogodbe tudi vedeti, kdo bo zasedel določeni resor.

Seje sveta DeSUS se je udeležil tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, katerega kandidaturo na volitvah v Evropski parlament so predstavniki sveta soglasno potrdili. Vajgl je pojasnil, da bo na njegovi Evropski listi Iva Vajgla, ki jo poleg DeSUS podpira tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, osem kandidatov, a se o imenih preostalih še niso pogovarjali. Njegovo kandidaturo je sicer minuli teden že potrdil tudi izvršni odbor stranke DeSUS. Predsednik republike Borut Pahor bo odlok o razpisu volitev v Evropski parlament podpisal v sredo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enem
25. 02. 2014 22.37
Vodja epidemiološkega oddelka na celjskem Zavodu za zdravstveno varstvo Alenka Trop Skaza je resna kandidatka za novo direktorico ptujske bolnišnice. Že včeraj bi morala biti znana odločitev sveta zavoda o tem kdo bo novi direktor, vendar se je zaustavilo zaradi anonimnega pisma "zaskrbljenih in zgroženih Ptujčanov", ki so opozorili na domnevno neetično in nezakonito ravnanje Alenke Trop Skaza. Kot je zapisano v pismu, naj bi bila kandidatka prokuristka in uradna zastopnica podjetja Klima Ptuj, katerega solastnik je njen mož Smiljan Trop, prav to podjetje pa je v preteklosti poslovno sodelovalo s ptujsko bolnišnico in naj bi s temi posli zaslužilo okoli 750.000 evrov. Neuradno naj bi podjetje kot eden od podizvajalcev sodelovalo pri energetski prenovi bolnišnice. Trop Skaza je že potrdila, da je res prokuristka podjetja Klima Ptuj, ki pa je za bolnišnico na Ptuju v preteklosti delalo v skladu z zakonom o javnih naročilih, vendar pa se bo v primeru imenovanja za direktorico funkciji prokuristke odpovedala. Napovedala pa je še, da bo vložila tožbo proti neznanemu storilcu, ki v anonimki blati njeno ime in ime podjetja. Kandidati za novega direktorja ptujske bolnišnice so sicer trije, novega direktorja pa bo svet zavoda izglasoval v četrtek. (MO4, foto: arhiv radia Antena Štajersk
walter2
12. 02. 2014 10.34
+1
Država pred bankrotom,a politika se prepira okrog stolčkov.
25letluzerjev
12. 02. 2014 11.08
+1
Erjavc pa KALKULIRA. To je pomembno kje bo kdo in koliko bo kdo pokasiral. Ostali veliki slovenski problemi so svetlobna leta oddaljeni za naše skorumpirane politike.
carradine
12. 02. 2014 10.20
+3
Nujno!, da se zgodi Bosna!
jako masi
12. 02. 2014 09.13
+3
Ha ha Čoklnovi bo,,prva svetovalka,,skisana POROPAT,,,,,In duet gre naprej,,,No druga svetovalka pa bi baje bila ...Elka Strojan.....ja Slovenija butalska država,,,---!
blokirani
12. 02. 2014 08.23
+1
Ta vlada zna le višat davke, se zadolževat za ohranjanje socialnega miru in se ukvarjat sama s seboj.
blokirani
12. 02. 2014 08.23
+1
flum
12. 02. 2014 04.40
+2
Pa kaj se bojo že nehal prepucavat tile naši loleki ?
nan?iban?i
12. 02. 2014 01.46
+5
Ivo Vajgl je bil ja LDS a sedaj bo pa kar na listi Desusa.Pa saj se mešajo kot zajci med seboj.Pa ti upokojenci s staro komunistko na čelu bi lahko razmišljli na smrt ne pa na volitve za Evropski parlament.Butalska država,
cirenij
12. 02. 2014 06.58
+0
Ja verjetno je že upokojen. Pa je član DESUS-a. Mogoče pa tebe ali koga tvojega Matilda zagrabi že jutri. Ne bit privoščljiv in hudoben.
Prassek
11. 02. 2014 23.44
+2
Vklopimo razum, izstavimo jim že ta račun.
25letluzerjev
12. 02. 2014 11.10
EDINA RESNA IN EDINA MOŽNA REŠITEV. ŠKODA , KER SE SAMO POGOVARJAMO O TEM.
jasnaaaa1
11. 02. 2014 22.04
+4
za spremembo bi bilo fajn, če bi Erjavc vedel kaj bi rad. Za upokojence mu dol visi, le jezik dobro zanje obrača, da ima 500.000 zagotovljenih glasov na naslednjih volitvah. Prav zanima me kdaj bodo upokojenci to pogruntali. Bojim se, da ne bodo. Vsi v tej ljubi deželici smo že nekaj prispevali za to krizo, ki je mi navadni smrtniki nismo povzročili, le upokojenci so jo odnesli tako, kot da se njih to ne tiče. Me zanima, če bom dočakala penzijo in kolikšna bo! Narod zbudi se!!!!!
Thruma
11. 02. 2014 21.45
+6
Odšel bo minister ki je vidil vojsko proti katere ustanovitve je bil. Edinstven primer na svetu.
Thruma
11. 02. 2014 21.46
+1
Roman Hren
11. 02. 2014 21.13
+8
Ne rabimo ne ministra ne ministrstva! Rabimo zdravstvo, ki bo dostopno bolnim, za zavarovanje, ki ga plačujemo! Zdaj ta denar pobirajo ministri, ministrstva, zavarovalnice,...Vsi zaposleni, vsi dobro plačani!
Gaja Bobek
11. 02. 2014 21.01
+8
igrajo se v kurjem peskovniku, narod pa njihove igrice drago plačuje
Uporabnik215111
11. 02. 2014 20.44
+5
Glavni klovn Desusa mi je bil še nekaj časa zanimiv, zdaj je pa hujši kot otrok. Če ne dobimo tega bom odstopil, če ne rečejo tega bom odstopil, če ne odobrijo bo stranka izstopila ipd. Navaden šalabajzer, ki ne ve kaj dela in zakaj sploh je v parlamentu...
Muscular
11. 02. 2014 20.26
+2
Slovenski politiki so zakon ,le tako naprej Slovenija!!
11qq
11. 02. 2014 20.37
+3
ole, ole, ole...naprej v propad...če ne bo zopet punt in to narodov punt zoper politike
11qq
11. 02. 2014 20.01
+14
Karel Erjavec je MGV-mali gospodinjski vrtalnik...namreč tako meša zrak, da peče glava. Koliko časa bo še trajalo, da ga bodo upokojenci spregledali? Moja starša v penziji ga ne prenašata in meni gre močno na penis.
slo.i
11. 02. 2014 20.02
+5
MsPikapiki
11. 02. 2014 20.26
+3
Meni tudi gre grozno na živce. JJ ima prav, da je bolje biti v opoziciji kot imeti tega kljukca v vladi. Zahebava, ni mož beseda, za upokojence pa nič ne naredi. NIČ OD NIČA.
jako masi
11. 02. 2014 19.32
+14
Kohl poberi svoje stvari in natrpaj v kanto svoje skisane poslance in se NE pojavljaj več----!
johanca123
11. 02. 2014 19.02
+11
Kohl - ti nis nč boljš od tistih s katerimi se pajdašiš. Pajdašiš pa se z lažnivim lukšićem, ovadenim Jankoviče, podpiral si GGMja. Spel se ti in tvoji penzionisti.
johanca123
11. 02. 2014 19.04
+0
Pa še to - vsi v tej državi smo tako ali drugače nasankali zaradi krize, sam penzinisti niso še nič dal od svojih penzij. Dobil so 80% povprečja za nekaj leti, mi bomo pa 60% za skoraj 3o
Jebiga009
11. 02. 2014 18.57
+3
zamerm vam . še ene pesmice ne smem objavt :( pa nič sem mislil da imate smisel za humor sam ga nimate. v jok pa na drevo.
ich123
11. 02. 2014 18.55
+9
BOG ODPUSTI JIM, SAJ NEVEDO KAJ DELAJO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tony_abcde@yahoo.com
11. 02. 2014 19.18
+6
Brez skrbi, da vedo kaj delajo....delajo za svoje žepe in prijatelje iz ozadja...
Ivan janez
11. 02. 2014 19.23
+5
zakaj niso hoteli Šoltesa----ker bi razkril marsikatero nepravilnost korupcijo v zdravstvu
movi 1
11. 02. 2014 18.46
+12
Slovenija ocisti se politicnih barab in koncno ZAZIVI
rotekurbenhaus
11. 02. 2014 20.16
+3
žal je prepozno imamo preveč pritepenih šefov in političnih veljakov iz juge !! in ti nas brezobzirno dušijo !!