Slovenija

Unovčenih manj kot polovica bonov, podaljšanja za zdaj ne načrtujejo

Ljubljana, 13. 10. 2020 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
160

Turistični boni, ki jih je vlada podarila državljanom, da bi pomagali pri okrevanju turizma, veljajo le še do konca leta. Do zdaj jih je bilo unovčenih manj kot polovica, razmere v državi pa so vse bolj kritične, opozarjajo epidemiologi. Uvedba zadnjega paketa oranžne faze je tako pred vrati, ob morebitni uvedbi rdeče faze pa ta v drugem paketu predvideva tudi zaprtje hotelov. Za koriščenje bonov tako ni več veliko časa, na ministrstvu pa pravijo, da podaljšanja bonov za zdaj ne načrtujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Boni veljavni tudi v letu 2021?
    02:13
    Iz 24UR: Boni veljavni tudi v letu 2021?
  • Iz SVETA: Kaj bo s turističnimi boni?
    02:56
    Iz SVETA: Kaj bo s turističnimi boni?

 

V ponedeljek je vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović poudarila, da se bližamo trenutku, ko bomo morali sprejeti še tretji, zadnji paket oranžne faze, ki med drugim vključuje karanteno za posamezne občine, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, fitnes centrov in športnih dvoran ter nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov ter prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah.

Beovićeva je hkrati tudi poudarila, da se največ novih okužb zgodi med druženjem oziroma med dejavnostmi oseb, ki se srečujejo zunaj delovnega in domačega okolja. Prav tako je svetovala, naj se ob prihajajočih praznikih odpovemo druženju in praznovanjem. A pred vrati so šolske počitnice, ki jih številne družine izkoristijo za kratek oddih v termah in na različnih izletih. Letos bi število gostov v slovenskih toplicah lahko bilo še večje, saj so mnogi želeli prav med krompirjevimi počitnicami unovčiti turistične bone, ki jih je vlada podarila vsem prebivalcem Slovenije kot pomoč pri reševanju turizma. 

Gospodarski minister Počivalšek je pred časom rekel, da verjame, da bodo Slovenci odkrili lepote domovine in bodo tudi v prihodnje radi dopustovali doma. (Na fotografiji Ferrarijev vrt v Štanjelu)
Gospodarski minister Počivalšek je pred časom rekel, da verjame, da bodo Slovenci odkrili lepote domovine in bodo tudi v prihodnje radi dopustovali doma. (Na fotografiji Ferrarijev vrt v Štanjelu) FOTO: Shutterstock

Upravičenci so sicer do ponedeljka, 12. oktobra, do 16. ure, unovčili 891.989 bonov v skupni vrednosti 121.902.349,05 evra. In medtem ko je bilo 43 odstotkov bonov tako že unovčenih, pa še več kot polovica upravičencev čaka na to, da bo unovčila svoj bon. Pa ga bo lahko? Na gospodarskem ministrstvu vsem, ki bi bone želeli unovčiti v prihodnjih dneh, svetujejo, naj se v nastanitvenih obratih držijo ukrepov NIJZ. Pojasnili so namreč, da so bone uvedli prav z namenom pomoči na področju turizma in gostinstva ter spodbujanja domače potrošnje, ki bo kot gospodarska panoga še dolgo okrevala zaradi posledic epidemije covida-19. Oranžna faza namreč ne predvideva zaprtja hotelov, bi pa do omenjenega ukrepa lahko prišlo, če bi morali uvesti rdečo fazo. Tudi zato na gospodarskem ministrstvu poudarjajo, da so njihove aktivnosti usmerjene k čimprejšnji unovčitvi bonov. "Ukrep je bil uveden zaradi ohranitve obstoja dejavnosti in zaposlenih v gostinstvu in turizmu ter lažjega ponovnega zagona dejavnosti po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije covida-19. Naše aktivnosti in spodbude državljanom so zato usmerjene k čimprejšnji unovčitvi bonov, saj bomo na ta način lahko največ doprinesli k čimprejšnjemu okrevanju slovenskega turizma." Kaj pa, če vsem ne bo uspelo unovčiti bona do 31. decembra, kolikor je njegova veljavnost? Na ministrstvu pravijo, da podaljševanje veljavnosti bonov za zdaj ni predvideno. Torej bodo boni vsem tistim, ki jih ne bodo unovčili do konca leta, enostavno propadli. 

Do sedaj je bilo na področju turističnih bonov opravljenih 164 nadzorov, pri čemer je bil v tretjini primerov postopek že ustavljen, ker nepravilnosti niso bile ugotovljene. Za odpravo manjših nepravilnosti je bilo izrečenih 45 opozoril po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru in 14 opozoril po Zakonu o prekrških. Globe za zdaj Tržni inšpektorat RS še ni izrekel, je pa bil zaradi ugotovljenih kršitev izrečen en opomin. Tržni inšpektorat RS na splošno prejme največ prijav, ki se nanašajo na zaračunavanje višje cene pri plačilu s turističnimi boni oziroma na unovčitev bona za neopravljeno storitev. V zvezi s prenosi bonov za zdaj nismo ugotovili nepravilnosti. Tržni inšpektorat RS

In če številni razmišljajo o tem, ali bi unovčili svoje bone in si privoščili oddih ali pa bi raje ostali doma in se po nepotrebnem ne izpostavljali morebitnim okužbam, pa nekateri unovčujejo turistične bone večkrat, in to ne svojih ali od sorodnikov. Na tržnem inšpektoratu pojasnjujejo, da se v zadnjem času pojavljajo določene zlorabe pri unovčevanju bonov, in sicer prihaja do unovčevanja bonov upravičencev, ki za to sploh ne vedo, pojavljajo pa se tudi subjekti, ki v zameno za unovčen bon ponujajo upravičencu določeno vsoto gotovine.  Pisali pa smo tudi že o inovativnih načinih, ki si jih ponudniki izmislijo, da z njimi privabijo goste.

Prav gosti so namreč tisti, ki lahko z unovčevanjem bonov pomagajo pri okrevanju turizma in gostinstva. Če bi jih izkoristili vsi upravičenci, teh je 2.047.261, bi se v turistično blagajno steklo za 356.858.450 evrov, kar bi turizmu v letošnjem letu, ko tujih turistov praktično ni bilo in so turizem reševali domači gosti, nedvomno pomagalo. Iz Turistično gostinske zbornice so sporočili, da je izdaja turističnih bonov poleg subvencioniranja čakanja na delo ukrep, ki najbolj pomaga turističnim družbam. "Kljub temu, da smo skupaj s turističnimi združenji predlagali širšo možnost unovčevanja bonov, ki bi pomagala širšemu krogu segmentov turizma, ukrep pozdravljamo," je pojasnil Fedja Pobegajlo, direktor TGZS. Razložil je, da je sicer obseg koriščenja bonov manjši od njihovih pričakovanj. "Želimo si, da bodo razmere dopuščale uporabo bonov tudi v obdobju do konca leta. Tudi v tem primeru pa bo izkoriščenost bonov – po našem mnenju – dokaj nizka, zato pristojnim inštitucijam predlagamo izdajo novih turističnih bonov v letu 2021," je še dodal.

 

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iluzionist
14. 11. 2020 14.41
če ne bodo podaljšali veljavnosti bonov jih morajo izplačati tistim, ki jih niso koristili ali pa brezpogojno odstopiti
pepi bolcev
14. 10. 2020 10.18
+0
Odlicna poteza janseve vlade! Vsi smo in so imeli nekaj od tega. Razen vec kot 50% drzavljanov.
hotchilipoper
14. 10. 2020 08.09
+1
Važno,da so jih strojanovi že porabili,zdaj jim lahko date nove
moni x
13. 10. 2020 21.37
+2
Spet bluzite vsi povprek. 1. Bona nekateri ne koristijo, ker ga enostavno ne morejo, pa ni problem denar pa bencin, ampak mogoce zdravje al pa ste pomislili da ima kdo doma starse, stare starse ki ne morejo ne zraven niti ostat sami doma. 2. Ne ne rabis vec kot 10 e bencina pa prides v najblizji oddih. Tako, da to je kr neki, bon lahko koristis v najblizjih termah in ti ni treba razen par evrov bencina doplacat nic, ce mas kosilo in vse tam. Al pa si s sabo neses. Vse se da. Tako da ne jamrajte brez podlage.
simeoni
13. 10. 2020 21.35
+0
Zakaj pa boni samo za turizem ? Saj ni samo turizem gospodarska panoga. Počivalčka pa sploh ne mislim financirat za njegov imperij .S tistimi bikci naj se ukvarja , ki mu najbolj zaupajo.
medo90
13. 10. 2020 21.31
+1
Po večini so bone unovčli zaposleni v JU in socialni problemi. Zaposleni v gospodarstvu ki smo neto placniki pa ponovno se obrisemo pod nosom
mackon08
13. 10. 2020 21.18
+13
Jamrajo da boni niso izkoriščali po drugi strani pa grozijo z zapiranjem. Greš v toplice ali pač kam pa se niti na kavo ne moreš ustaviti ker bodo bedaki vse zaprli.
Jan088
13. 10. 2020 21.01
+5
(Pre)pametni Počivalšek je ob bonih govoril o zgodbi o uspehu. No če na volitvah ne dobiš več kot 50% nisi predsednik.... in stranka SMC na prihodnjih volitvah ne bo dobila 2%. Je pa 'rezultat' vnovčenja bonov med drugim pokazatelj, koliko si slovenski delavec lahko privošči. In to je skrb vzbujajoče dejstvo, ki je takim, kot je Počivalšek malo mar.
zavetnik
13. 10. 2020 20.41
+4
Pa to je reševanje Počivalškovega imperija saj to še vsak slep vidi in gluh sliši-
Jan088
13. 10. 2020 21.02
+4
srecnii
13. 10. 2020 20.26
+5
Ga nisem, bi ga pa z vesljem podaril kakem revnemu sorodniku
Jan088
13. 10. 2020 21.03
+3
Če je reven mu moraš dat še denar. Z bonom ne bo pokril vseh stroškov.
otocanka
13. 10. 2020 20.06
+5
kako kontradiktorne izjave. Po eni strani svetujejo naj ne hodimo nikamor, naj se ne izpostavljamo, po drugi strani pa naj čimprej izkoristimo bone v hotelih, apartmajih itd. A res mislite, da bomo zaposleni in upokojenci tvegali morebitno okužbo z vnovčenjem bonov v hotelu, toplicah?!? Dnevno je 400 okužb in mi naj bi trumoma drli v hotele za bone koristit?!? Vi to resno??? Naj ga gremo koristiti in zbolimo ter dodatno obremenimo zdravstvo, ki sploh ni pripravljeno na bolnike s covidom ali naj ostanemo doma in ne koristimo bona, ki nam bo konec leta propadel, ker ga ne mislite podaljšati? Mi smo odgovorni do samega sebe, do družinskih članov, do sodelavcev in njihovih otrok, starih staršev in ne gremo nikamor!
Samo gasssss...
13. 10. 2020 19.56
-3
Preveriti kdor je bil na Hrvaškem ter ni koristil bonov. Takemu bon odvzeti ter podariti pravemu domoljubu Slovencu, ki podpira 💯 slovenski turizem.
Jan088
13. 10. 2020 21.06
+5
A domoljublje pomeni kimanje Vladi RS? In podpiranje njihove zgrešene lopovske in diktatorske politike? Pouči se kaj DOMOLJUBJE RES POMENI. In tisti, ki gre na dopust drugam ni nič manj domoljub, kot tisti, ki hodi na Slo obalo. A je ponudnik Slovenec z navitimi cenami nočitve tudi domoljub, ko obira goste?
Samo gasssss...
14. 10. 2020 08.49
-2
TITO 50
13. 10. 2020 19.46
+6
Vlada ni nič podarila, ona samo rešuje tisto kar naj bi prevzel Počivavček, samo ne vedo še da se jim nebo izšlo.
Samo gasssss...
13. 10. 2020 19.42
+0
Kdor ne bo porabil bonov bo tepen.😎
iga_biba
13. 10. 2020 19.40
+4
Turistični boni niso vzrok za širjenje virusa? Seveda ne. Kolesarji so krivi, pa stanovalci v DSojih, ki ga cele noči žurirajo.
soapart
13. 10. 2020 19.39
+4
Tudi gostinci moramo izkoristit bonr saj smi dosedaj delali in dopuste koristimo od novembra do marca
slikaaaaa
13. 10. 2020 19.14
+5
po eni strani pravijo ne se druzit pazite na to na uno,... po drugi strani pa pejte v terme al bilo kam izkoriste bone cim prej drugace pa dol zapirajo omejujejo storitve ki zivijo od turizma pol ja bolj da sem doma pa kelder na 2x 2 deci smarnce 3x na dan pa mam dopust vsak dan brez omejitev🤷‍♂️🍻 pride kir na smarnco je glih prava vrezna taka kot mora bit🤪👍😁
Antisve?kar
13. 10. 2020 19.12
+4
Turistični boni ki jih je vlada podarila hahahahahahahahahaha, samo naivci in Janševe zveste ovce verjamejo da je to darilo. Krepko jih bomo preplačali ,puklasti pa naj kar deli bombončke, jih ne bo dolgo, bo vesel če mu bo kdo kakšnega prinesel na Dob.
moni x
13. 10. 2020 21.39
+1
Plačujemo že od nekdaj vse možno, bomo pa še to. Saj ni razlike... vsaj pri posamezniku ne.
MasteRbee
13. 10. 2020 19.03
+7
Nobenih razlogov ne vidim, da ne bi podalšali oz. tiskali nove, če je v prometu še 55 % letošnjih.
3tmb
13. 10. 2020 18.45
+7
Kdor ni porabil bone jih pač ni. Naj ostanek bonov razdelijo v drugem letu. Glede na to, da jih je porabljena polovica, se ne bi branil,če bi še drugo leto dobil 100€. Jih bom rade volje porabil.