Slovenija

Bosna in Hercegovina – na poti kam?

Ljubljana, 10. 12. 2022 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
12

Položaj Bosne in Hercegovine (BiH) v mednarodni skupnosti je od konca vojne in daytonskega sporazuma leta 1995 v veliki meri določen z notranjimi medetničnimi trenji, interesi sosednjih držav in interesi globalnih velesil. Upanje, da bo mir vzpostavil tudi pogoje za postopno stabilizacijo države in za blaginjo ljudi, je po skoraj treh desetletjih od konca vojne vse bolj izgubljeno. Disfunkcionalnost političnega sistema in različni interesi domačih in tujih političnih ter ekonomskih elit so privedli do tega, da je povojna BiH vse bolj propadla država (failed state), pri čemer ni nikakršnega znaka, da bi se to lahko spremenilo v bližnji prihodnosti.

Velik problem predstavlja izjemno zapleten politični in upravni sistem, ki dela državo popolnoma disfunkcionalno. V BiH obstajajo številne ravni odločanja, pariteta in etnične kvote v vseh ključnih institucijah, podvajanje odločanja itd., pri čemer vsaka izmed treh etničnih skupnosti lahko blokira odločitve. Sistem, kot je bil vzpostavljen v BiH z daystonskim sporazumom, bi bil lahko blizu koncepta konsociativne demokracije. Ta koncept je razvil nizozemski politolog Arendt Lijphart, temelji pa na ideji, da v globoko razdeljenih družbah (po etnični, verski in lingvistični ločnici) različne družbene skupine med seboj nimajo preveč stičnih točk, vsa raven sodelovanja in dogovarjanja je na političnih elitah, ki druga drugo nadzirajo in omejujejo. To bi pomenilo sodelovanje etničnih elit v BiH in pa možnost vzajemnega nadzora in omejevanja. Vendar daytonski sistem ne le, da ne daje takšnih rezultatov, temveč se je v pogojih odsotnosti jasne perspektive ob podžiganju nacionalističnih strasti od znotraj in zunaj ta sistem izrodil v paralizo države. 

BiH in Evropska unija
BiH in Evropska unija FOTO: Shutterstock

Dodano nestabilnost za državo predstavlja funkcija visokega predstavnika za BiH, ki jo trenutno zaseda Christian Schmidt, dolgoletni politik nemške konservativne stranke CSU. Položaj sedanjega visokega predstavnika Schmidta je problematičen zaradi ne povsem jasne opredelitve, kaj je potrebno, da bi le-ta lahko zasedel položaj. Namreč zaradi nepotrditve Schmidta v Varnostnem svetu OZN Rusija, Kitajska in srbska stran zagovarjajo stališče, da le-ta nima mandata OZN-a, medtem ko ga bolj kot ne ves preostali svet, pa tudi hrvaška in bošnjaška stran, sprejemata kot visokega predstavnika za BiH. Vendar četudi spregledamo te pravno formalne zaplete glede imenovanja sedanjega visokega predstavnika, pa so že sam obstoj in pristojnosti visokega predstavnika izjemno problematične. Namreč vse od sprejetja bonnskih pooblastil položaj visokega predstavnika v marsikateri točki spominja na kolonialnega upravnika tujih sil, ki lahko sprejema zakone onkraj ali mimo interesov in strinjanja političnih blokov in celotnega ljudstva. Ideja, da bi se ravno prek posredovanja zunanjih instanc lahko presegla blokada delovanja države, je hkrati spremljana z globokim nestrinjanjem, da tujci odločajo z dekreti o prihodnosti države. 

In tako pridemo do etnične oz. nacionalistične politike, ki ima v BiH izjemno plodna tla. Sosednji državi – Srbija in Hrvaška – imata lastne interese in zdi se, da skušata ohraniti status quo, saj jima to daje legitimnost za različne politične zahteve. Za celotno regijo pa ostaja problem, ki je prisoten že več stoletij in ki se simbolno preslikava na BiH tudi danes. Balkan je namreč že od nekdaj bil ključen za velesile zaradi geostrateške lege. In tudi danes ni nič drugače, kar se kaže na primeru BiH zelo jasno. Različne velesile podpirajo različne rešitve za državo, ki pa jih potem poskušajo uveljaviti domače politične elite. Posebnost je ta, da ta cepitev na osnovi tujih interesov, ki jih zastopajo domače politične elite, v veliki meri odslikava nacionalne delitve. Primer različnih non-paperjev o prekrajanju meja na Balkanu v širšem kontekstu rešitve kosovskega vprašanja je možnost za prekrajanje meja postavil kot vse bolj realno, pri čemer je zelo očitno, da obstajajo precej različni pogledi med različnimi velesilami (ZDA, Kitajska in Rusija), medtem ko pa EU nikakor ne najde ustreznih rešitev.

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

In ravno dolgo časa je Evropska unija in perspektiva članstva za BiH v EU predstavljala nekakšno luč in upanje, vendar zdi se, da se možnost skorajšnjega članstva BiH v EU vedno bolj oddaljuje. Slovenski predsednik vlade Robert Golob je na junijskem vrhu EU utemeljeval pripravljenost Slovenije, da, če je treba, do jutra vztraja glede podelitve statusa kandidatke BiH. Vendar se to ni zgodilo. Status kandidatke je dobila Ukrajina, BiH pa ne. Neizpolnjevanje kriterijev EU ni sporno, a je vprašanje političnega sporočila, ki bi bilo dano z dodelitvijo statusa kandidatke, očitno bilo prezrto. Možnost in tudi nujnost neke pozitivne spodbude od zunaj, ki bi odprla vsaj nekakšno perspektivo za premik, je tako splavala po vodi. Nova priložnost za to se kaže že zdaj, decembra, vendar pa je sporočilo z junijskega vrha precej jasno in se glasi, da čeprav tudi druge države ne izpolnjujejo pogojev za status kandidatke, ga lahko dobijo ob ustrezni koncentraciji vojaških in političnih interesov.

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

BiH je danes predvsem talka zgodovinskih procesov ter geopolitičnih in nacionalističnih interesov. Vse bolj se zdi, da je to zgolj zamrznjen konflikt v času in prostoru. Notranja etnična protislovja še dodatno poslabšujejo tudi velike neenakosti in odsotnost vsakršne gospodarske perspektive in verjetja v možnost bolj kakovostnega in stabilnega življenja znotraj BiH. EU, ki ne ve, kako bi sama pristopila do problema BiH in ki je, čeprav tudi simbolno, dala prednost Ukrajini v procesu podelitve statusa kandidatke, jasno kaže na nezainteresiranost za to področje. Če je Balkan bil vedno sod smodnika Evrope, potem lahko le upamo, da ne bo BiH vnovič tisti del soda, kjer bo prišlo do eksplozije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
10. 12. 2022 14.11
+1
Bih je v bistvu mala Ukrajina
tornadotex
10. 12. 2022 11.50
+2
In potem še na eni strani Kosovarje in Srbe...sod smodnika, prerekajo se za skale in mahovje,res je videti, kot da jim ni pomoči,ali pa res rabijo samo šibo in trdo roko kot za časa Joža,ki je znal to dobro urediti....
rambojanša
10. 12. 2022 11.22
+1
JA KAM ?????? Najbolje da pridejo vsi v Slovenijo ...mi vse vzamemo..
whattheuck
10. 12. 2022 10.05
+1
Kot da bi spustili Savdovo Arabijo v EU.
10. 12. 2022 09.50
+2
V Slovenijo na socialno.
DuskoDugousko1
10. 12. 2022 10.17
+0
Prjatu mal si mimo vžgal. Na bosanskih plečih je zgrajena Slovenija, ker slovenskemu narodu smrdi lopata. Lahko se mi javiš in ti bom imensko naštel več mojih sosedov Slovencev, ki so prejemniki socialk in jih je definitivno več na socialki kot Bosancev. Pejt si malo v Bosno pogledat kaj ti ubogi ljudje delajo s svojimi lastnimi rokami, ker jim nič ni težko, poleg tega jim svaka čast da sploh lahko preživijo s svojimi dohodki. To da nekdo govori drug jezik še ne pomeni da je Bosanec, ampak vam antibosancem so vaši blentavi starši to vcepili v glavo da vse kar pride v Slovenijo je Bosanec. Brez Bosancev še živeti nebi znali, ker vi ksenofobčki znate denar le softwersko služiti, brez žuljev na rokah. Daj napiši še koliko davkov tvoja ljuba država pobere od sužnjev Bosancev če že lapaš o socialkah. Tvoj otrok sigurno ne bo lopate prijel v roke ker ste ratal genski lenuhi, ksenofobi. Socialke kar lepo pripiši Ukrajincem, Romunom, Bolgarom, Srbom, Hrvatom, Moldavcem, Makedoncem, Albancem in predvsem svojim Slovenčkom ne pa pridnim Bosancem. Sicer pa verjamem da si zdaj prvič slišal da obstajajo tud druge narodnosti.
radar
10. 12. 2022 09.13
+5
Na poti k novemu vrelišču....
bronco60
10. 12. 2022 09.09
+1
Ja, potem ni Bosna kriva, ampak vse druge države, ki jo mesarijo, vsaka po svoje.
Tiger1010
10. 12. 2022 08.58
+9
Bosna je že v EU saj je več kod 60% njenega prebivalstva že v EU 🤣
Delboy Trotter
10. 12. 2022 08.42
+8
Bosna je država ki ima tri predsednike, 13 vlad če se ne motim, več kot 200 ministrov, potem pa Federacijo in Republiko Srpsko. Korupcija in kriminal sta zelo razširjena, na vlasti so pa še od vojne isti ljudje ki v skoraj 30 letih niso spremenili nič, mladi masovno odhajajo, skratka, obup od države.
DuskoDugousko1
10. 12. 2022 10.20
+0
Zahvaljujoč predvsem sosedama Srbiji in Hrvaški, ki že leta blokirajo BIH same pa se razvijajo nemoteno. Plus seveda notranji izdajalci.
Ariaxx
10. 12. 2022 08.10
+12
Hvala za dober clanek! Eden redkih analiticnih na tem portalu. Da ne beremo samih nebuloz…