Slovenija

Bošnjak vztraja: KPK je sprejela ugotovitev, ki si jo je želela, ne, ki bi jo smela

Ljubljana, 23. 12. 2019 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
14

Po tem ko je KPK ugotovila, da je viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak glede suma, da naj bi na črno oddajal stanovanje, pri tem pa delodajalcu ni predložil listin, ki bi to ovrgle, ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto, se je zdaj odzval tudi sam. Še vedno vztraja, da delodajalec takih podatkov ne more zahtevati in da je zato tudi v zaključkih KPK vrsta nepravilnosti.

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto, je po več mesecih ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije. Kot smo poročali pred dnevi, so v postopku namreč ocenili, da bi moral delodajalcu - torej Banki Slovenije - sam predložiti listine in pojasnila, s pomočjo katerih bi se dalo jasno zavrniti očitke o domnevnem neplačevanju davkov pri oddajanju nepremičnine. A tega ni storil, zato sum, ki se je pojavil na podlagi poročanja medijev, in sicer da naj bi stanovanje v Ljubljani oddajal na črno ter tako utajil davek, ostaja.

Se je pa zdaj odzval tudi Bošnjak. Ta s pomočjo odvetnikov še vedno vztraja, da delodajalec takih podatkov ne more zahtevati in da je zato tudi v zaključkih KPK vrsta nepravilnosti. "KPK je sprejela ugotovitev, ki si jo je želela, ne ugotovitve, ki bi jo smela," sporoča Bošnjak. Še več, obrnil se je tudi na sodišče, od katerega je zahteval celo začasno odredbo zadržanja javne objave dokumentov KPK, a je bil v tem delu neuspešen. Vseeno pravi: "Do končnega izreka sodišča je pravno preuranjeno in z mojega vidika tudi izrazito nepošteno oblikovati zame škodljive zaključke, vsekakor tudi s strani Banke Slovenije."

"Biti viceguverner je zelo zelo visoka funkcija, v bistvu druga najvišja funkcija v bančnem sistemu," pa viceguvernerju žuga prvi mož KPK Boris Štefanec.

Bošnjak je Banki Slovenije sicer predložil nekaj dokumentov, a je iz njih izhajalo le, da je imel v tistem trenutku poravnane vse davčne obveznosti.
Bošnjak je Banki Slovenije sicer predložil nekaj dokumentov, a je iz njih izhajalo le, da je imel v tistem trenutku poravnane vse davčne obveznosti. FOTO: POP TV

Vse skupaj se je sicer začelo maja letos, ko je v javnost prišla informacija, da naj bi Bošnjak stanovanje na Grablovičevi ulici v Ljubljani leta oddajal na črno in tako državo prikrajšal za nekaj tisoč evrov davka.

Na te navedbe se je takoj odzvala tudi Banka Slovenije, ki je od Bošnjaka zahtavela pojasnila in seveda tudi dokazila. Bošnjak jim je sicer predložil kar nekaj dokumentov, vseeno pa iz njih očitno ni jasno izhajalo, ali je davek plačeval redno, vsako leto, ampak samo, da je imel v tistem trenutku poravnane vse davčne obveznosti. Torej bi se lahko, kar se je neuradno menda tudi zgodilo, samoprijavil in Finančni upravi RS (Furs) naknadno, po medijskem razkritju, plačal davek za nazaj skupaj z obrestmi. Zato je Banka Slovenije za pomoč prosila KPK.

"V skladu s tem smo seveda ugotovili, da se to enostavno za viceguvernerja Banke Slovenije ne spodobi, zato smo mu v skladu z našim zakonom očitali neintegritetno ravnanje," je pojasnil Štefanec.

KPK je od Fursa pridobila tudi informacije o tem, kdaj oziroma kako je Bošnjak dejansko plačal davek od oddaje, a se s tem niso ukvarjali, saj to ni v njihovi pristojnosti, bodo pa vse te podatke predali njegovemu delodajalcu. Ta se bo na seji sveta, predvidoma januarja, odločil, ali konkretna ravnanja predstavljajo hujšo kršitev. Če ugotovijo, da ja, bodo o tem obvesti Državni zbor, kar verjetno pomeni konec Bošnjakove kariere na Banki Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
24. 12. 2019 17.19
+0
Gospod Bošnjak vztraja, da vsakdo lahko dela kot mu ugaja. Ako tako trdi gospod na položaju, bo že držalo; upam le, da se to tudi njemu ne bo maščevalo. #zarečenega kruha se največ poje
Naglič
24. 12. 2019 11.29
+8
Ta pokvarjenec je slovenski sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice!? Res živimo v Bangladešu!
ina5785
24. 12. 2019 09.38
+6
NE razumem TAKŠNIH ljudi! A mi smrtniki naj plačujemo VSE davke, če ne, smo pa takoj kaznovani. Ta gospod je pa DOBRO VEDEL da goljufa, a ker ima preveč rad denar, je potuhnjeno molčal. Lagal je tudi svojim šefom. Potem potuhnjeno plača davek za nazaj in HOČE krivdo prenesti na VSE DRUGE, le gospod POŠTENJAK NI NIČ KRIV!!! Menim, da bi bilo prav, da ga BS skencla, potem bodo ti gospodje vedeli, da gre ZARES!!! Dokler pa NE bo drastičnih ukrepov, bodo ti ki imajo že zelo zelo visoke plače, če naprej goljufali in utajevali davke!!!!!
Timy15
24. 12. 2019 08.27
+8
Čeprav izgleda,da ugotovitev KPK ni po godu Marku,pa vendar je vredu,da vidi,da si vsega tudi ne sme dovoliti.
AMZS
23. 12. 2019 21.13
+5
borec91
23. 12. 2019 21.04
+10
zato se tipozresnezi iz banke zavzemajo za omejitev kreditov da pol oni na črno odajajo
dragan krstic
23. 12. 2019 20.50
+2
Marko Bošnjak je naš čvovk drgač ne bi bil viceguverner Banke Slovenije.
borec91
23. 12. 2019 21.05
-2
Naglič
23. 12. 2019 20.42
+21
Spet le sprenevedanje slovenskih malih bogov. Kaj nas briga, kaj si o tem misli Bošnjak! Naj na vprašanje ali je res oddajal nepremičnino na črno, odgovori jasno in glasno: da ali ne!
kmet1
23. 12. 2019 20.39
+0
Bošnjak=Bosanc? Ne delajte sramote Bosancem.
Roninax
23. 12. 2019 20.33
+5
Siromak res siromak... Ah boze...
Naglič
23. 12. 2019 20.20
+23
Na sodniji ni pravice, v kupleraju ni device, v javni upravi pa ni poštenjakov.
Simoni?
23. 12. 2019 20.26
+11
Kaj si pa pričakoval od viceguvernerja Bosniaka? Šest od petih slovenskih bosancev oddajajo nepremičnine neobdavčeno. Če je Šarec na gasilskih veselicah kasiral na črno in postal predsednik vlade, zakaj ne bi še Bosniak počel enako?
ina5785
24. 12. 2019 09.39
+2
persona non grata - ha ha ha, ta je pa dobra - močna!!!!