Slovenija

Bosta zaradi suma zlorabe uradnega položaja ovadena Aleš Hojs in Žan Mahnič?

Ljubljana, 17. 08. 2020 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
1071

Prejšnji teden je odmevalo naše razkritje, da notranji minister Aleš Hojs zahteva revizijo določenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, čeprav po zakonu nima te možnosti. Ker se minister ne zmeni za pozive stroke in zaposlenih, niti za zahteve Policijskega sindikata Slovenije, kjer ga pozivajo, naj nemudoma umakne pravno nedopustne usmeritve in navodila generalnemu direktorju policije, ga bo po naših informacijah že ta teden doletela kazenska ovadba zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Hojs in Mahnič

Ali bo ovaden tudi prvi mož policije Andrej Jurič, ker izvaja nezakonite usmeritve in odreja domnevno nezakonite nadzore nad kriminalističnimi preiskavami, ki jih sicer vodijo tožilci, še ni znano. Ga je pa Policijski sindikat na podlagi pravnega mnenja, ki so ga pridobili, že pozval, naj ne izvaja spornih usmeritev, ker bi s tem lahko povzročil prepovedane posledice na škodo pravic uslužbencev iz delovnopravnega razmerja. Ali drugače, če nadzornikom odrediš nezakonit nadzor, to pomeni, da tudi nadzorniki delajo nezakonito. 

Sicer pa je ta primer zelo podoben tistemu iz februarja, ko je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) vkorakala na Upravo kriminalistične policije in Nacionalni preiskovalni urad ter v nadzoru nad delom policije od nekdanje direktorice policije Tatjane Bobnar zahtevala tudi podatke, do katerih ni bila upravičena. Ker se je Bobnarjeva uprla politiki oziroma komisiji, ki jo je vodil takratni podpredsednik KNOVS Žan Mahnič, je nastala afera. Parlamentarna komisija je nekdanji direktorici očitala, da ji je nezakonito preprečila nadzor.

Profesor na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru doc. dr. Miroslav Žaberl, ki je bil tudi sam nekoč direktor Urada za policijo in druge varnostne naloge ter dobro pozna zakonodajo na področju nadzorov nad delom policije, pravi, da se je Bobnarjeva pravilno odločila, da se je uprla nedopustnim zahtevam politike, sicer bi tudi sama ravnala nezakonito. Če bi dopustila, da politika dobi podatke, do katerih ni upravičena. "Takratna generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je upravičeno zavrnila zahtevo predstavnika KNOVS do vpogleda v podatke, za katere niso pristojni. Takšen nadzor bi bil nezakonit. Pa tudi ravnanje direktorice, ki bi omogočila takšen vpogled, bi bilo nezakonito. KNOVS je namreč upravičen nadzirati zgolj področje dela policije in obveščevalnih služb, ki se nanašajo na uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. V tem primeru oziroma zahtevi KNOVS pa je šlo za domnevne policijske vpoglede v policijske evidence za nekatere politične predstavnike, kar pa ne spada pod dovoljeno nadzorovano področje. Kot je kasneje ugotovila tudi informacijska pooblaščenka, so vsi ti policijski vpogledi imeli zakonsko podlago," za našo spletno stran pojasnjuje Žaberl. In dodaja, da tako kot se je politiki uprla Bobnarjeva, bi se nedopustnim zahtevam politike zdaj moral upreti tudi v. d. generalnega direktorja policije Jurič.

Člani KNOVS

Zaradi spora, ki je nastal med Mahničem in Bobnarjevo, teče tudi predkazenski postopek na Policijski upravi Ljubljana.  Kriminalisti po naših neuradnih informacijah preverjajo, ali je Mahnič, ki je zdaj državni sekretar za nacionalno varnost, zlorabil uradni položaj kot podpredsednik parlamentarne komisije. Poleg tega pa tudi, ali je kršil človeško dostojanstvo nekdanje direktorice policije, ker naj bi jo žalil in celo obtožil, da laže. 

Zato ga je Bobnarjeva tudi prijavila policiji. "Morda bi lahko našli tudi znake kakšnega kaznivega dejanja, povezanega z zlorabo pooblastil, na primer 257. člen KZ Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, saj je poslanec uradna oseba, ali pa napeljevanje h kaznivemu dejanju Zlorabe osebnih podatkov po 143. členu. Vendar je težko verjeti, da bi tožilec uvedel postopek, saj je dejanje ostalo pri poskusu, ker je takratna generalna direktorica policije neupravičeno zahtevo upravičeno zavrnila," razlaga profesor Miroslav Žaberl.

Namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in direktor Uprave kriminalistične policije mag. Boštjan Lindav

Izmišljena afera o "vohunjenju" policije za politiki, da je KNOVS lahko opravil nadzor na policiji?

Gre torej za februarsko zgodbo o izvajanju nadzora parlamentarne komisije nad delom Uprave kriminalistične policije in Nacionalnega preiskovalnega urada. Povod pa naj bi bilo domnevno vohunjenje policije za politiki, ki so ga lansirali mediji, ki so blizu stranki SDS. Po naših podatkih je Bobnarjeva tudi v prijavi zoper Mahniča napisala, da mu je povedala, da ne obstaja nobena vohunska mreža na Upravi kriminalistične policije in da jo je opozarjal na njeno prihodnost v policiji zato, da bi jim razkrila podatke, do katerih niso bili upravičeni. Tudi o konkretnih kriminalističnih preiskavah, ki jih vodi Nacionalni preiskovalni urad. Kot je znano, v politične pritiske ni privolila,  Janševa vlada pa jo je tudi takoj razrešila s položaja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ljubljanski kriminalisti po naših neuradnih informacijah preverjajo očitke, ali je Mahnič res zlorabil svoje pravice kot podpredsednik KNOVS zato, da bi pridobil podatke, do katerih po zakonu ni bil upravičen, in pri tem še izvajal pritisk na nekdanjo direktorico policije. Bobnarjeva naj bi v prijavi namreč napisala, da je s tem, ko naj bi Mahnič neupravičeno zahteval podatke, prestopil meje svojih uradnih pravic. Zakon je namreč jasen – KNOVS je pristojen le za nadzor nad zakonitostjo in ustavnostjo izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Ne more pa komisija od policije zahtevati informacij o konkretnih preiskavah zoper politike ali imena policistov, ki naj bi preverjali osebne podatke poslancev in politikov. Vpoglede lahko preverja le informacijski pooblaščenec.

Kriminalisti neuradno prav tako preverjajo, ali je Mahnič storil tudi kaznivo dejanje kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja, ko naj bi Bobnarjevo žalil in strokovno zaničeval zaradi domnevnega vohunjenja za politiki, ki se vse do danes še ni potrdilo. Po naših podatkih naj bi nekdanja prva dama policije v prijavila zapisala, da je Žan Mahnič napadel njeno čast in ugled ter jo zelo prizadel, ker jo je označil za lažnivo Tatjano Bobnar, ki naj bi priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ker je policija uvedla predkazenski postopek zoper neznanega storilca zaradi neupravičenega slikovnega snemanja. 

Njej pa očital, da je protizakonito onemogočila nadzor KNOVS. Mahnič naj bi žalitve izrekel z namenom zaničevanja, še piše Bobnarjeva v prijavi in dodaja, da se je vso svojo karierno pot zavzemala za zakonito in profesionalno delo. Že v samem postopku nadzora pa je članom parlamentarne komisije pojasnila, da policija nikogar ne preverja po naročilu politike in da bodo dobili vse podatke in dokumentacijo, do katere so zakonsko upravičeni. Ampak samo tisto, ki se nanaša na prikrite preiskovalne ukrepe, kar KNOVS nadzira. Ne pa tudi podatkov o konkretnih operativnih zadevah, ki so zanimali politiko, in  glede odprtih predkazenskih postopkov, pri katerih policija ni izvajala prikritih ukrepov. V to pa Bobnarjeva ni privolila, saj bi s tem sama kršila zakon. 

Vohunska afera, ki je v resnici ni bilo

Zgodba o domnevnem vohunjenju policije za politiki, zaradi katere se je sploh zgodil obisk KNOVS na policiji, že dobiva epilog. Od afere o tem, da je "Bobnarjeva blokirala zakonit nadzor KNOVS in s tem zaščitila tudi Marjana Šarca in glavnega akterja afere Damirja Črnčeca" in o "prvovrstnem političnem škandalu prejšnje vlade, ko je policija špijonirala tudi za poslancem Horvatom", pa o "razkritju, da je Marjan Šarec v vlogi predsednika vlade skupaj s pomagači državo poskušal spremeniti v policijsko državo", in o "zlorabi policije in podatkov za politične obračune" ter da so "Marjan Šarec, Boštjan Poklukar in Tatjana Bobnar trojica, ki je najbolj odgovorna za vdiranje podatkov za slovenskimi državljani in kot kaže tudi poslanci", ni ostalo skoraj nič. Oziroma je sploh ni bilo. So pa afero tako opisovali strankarski mediji SDS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je zaradi te zgodbe opravila inšpekcijski nadzor nad obdelavo osebnih podatkov, je namreč pred kratkim sporočila, da je osebne podatke 45 politikov obdelovalo 700 zaposlenih na policiji in da so bili v veliki večini ti vpogledi zakoniti. Tudi za poslanca NSi Jožefa Horvata, ki je naredil vik in krik, da mu je policija v času prejšnje vlade sledila, da ga je preverjala še za lanski božič, ko je šel k polnočnici. Tudi pri obdelavi njegovih osebnih podatkov informacijska pooblaščenka ni zaznala nobenih kršitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Poslanec Jožef Horvat je bil na božični večer v enakem položaju kot vseh drugih 178 od skupno 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji," je povedala Prelesnikova in opozorila, da je za zaključke treba poznati vsaj osnove delovanja informacijskega sistema. Policijska patrulja v Murski Soboti je namreč za lanski božič preverjala povsem drugega državljana Jožefa Horvata. In ne, niso sledili poslancu NSi, niti ga niso opazovali 35 minut pred polnočnico, niti iskali podatkov o njem. "Očitki, ki jih danes dobivamo, da smo mi tista koalicija, ki vzpostavlja policijsko državo, ne držijo. Nasprotno – policijsko državo so po tem sodeč vzpostavljali Šarec in njegovi pomagači," je razlagal vpoglede v njegove osebne podatke poslanec Horvat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prelesnikova sicer pravi, da postopek nadzora še ni končan, da pa iz dozdajšnjih ugotovitev izhaja, da je bila večina preverjenih obdelav osebnih podatkov zakonita. Nezakonita naj bi bila le pri enem policistu, je pa to policija že prej sama zaznala in uvedla postopek zoper njega. Za tri policiste pa informacijska pooblaščenka obdelave še preverja. So pa tudi z Generalne policijske uprave prejšnji mesec sporočili, da dozdajšnje ugotovitve notranjevarnostnega postopka v policiji kažejo, da so zaposleni podatke obdelovali zakonito in zaradi opravljanja nalog policije. "Informacijski pooblaščenec, ki je glavni nadzornik nad pravilno uporabo osebnih podatkov, je potrdil naše ugotovitve, da v policiji uporabljamo podatke strokovno in zakonito ter da v policiji ni bilo sistemske zlorabe pri vpogledih in obdelovanju osebnih podatkov," je sporočil tiskovni predstavnik Drago Menegalija

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1071)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
09. 12. 2020 14.18
+0
Dokler bo policija in nekatere druge ustanove pod Janševim škornjem, se nimajo kaj bati in lahko počenjajo kar hočejo, ker oni si prisvajajo Slovenijo.
Kornfleks
09. 12. 2020 14.06
+1
Nuci, nuci, okrogli buci.
Kornfleks
09. 12. 2020 14.06
+0
Kornfleks
09. 12. 2020 13.52
Cel svet (razen raznih desnih bambusov) ve, da SDS podtakne kar se ji zazdi, nato to razglasi v svojih trobilih alal Nova, Demokracija (ki mimogrede, z demokracijo nima popolnoma nič), da se nafotra bambus narod, ki nato podpre pohode politike nad neodvisnimi ustanovami. Seveda na koncu nič ne najdejo. To pa zato, ker niti ni kaj najti (ovadbe so namišljene), vendar to ne mpomeni, da se ni iskalo. Iskalo se je, iskalo, vendar vse kaj drugega, kot to. Predvsem obremenilne dokumente vladajoče diktature za oceno tveganosti, kako hitro in koga spraviti s položaja. Ocena tveganja je očitno pokazala, da je potrebno NPU čimprej ali porušiti ali celo ukiniti. In potem... četica bambusov, ki skandira in z zastavami tolče po tleh, seveda to podpira. Niso zastonj bambusi, saj veste, tisto deblo, na zunaj pokončno in suvereno, na znotraj pa votlo, s prepihom. To je naš desni pol.
Amasakul
18. 09. 2020 13.06
+2
Čas bi bil, da sta ovadena...
arthur1982
18. 09. 2020 11.31
+3
Ta malemu, bi bilo potrebno razmontirat domine, drugega ne razume.
Kornfleks
09. 12. 2020 13.55
Berdem
20. 08. 2020 20.02
+6
Nič ne morejo najlepšemu in najpametnejšemu iz SDS
kr_en_moz
18. 08. 2020 15.36
-5
PPS izjavlja da naj bi bili po zakonu policija, tožilstvo in sodstvo nedotakljivi, nesposobni in nezamenljivi. Mi jim bomo pa dokazali vse to. Bravo vlada!
ćurkl
18. 08. 2020 14.50
+3
Od SDS imajo največ koristi advokati in ostali pravni svetovalci.
Parsinent
17. 08. 2020 21.42
+6
Po večini spodnjih komentarjev lahko zaključimo, da se VEČINA strinja:...………………...Bančni kriminal MORA ostat nedotaknjen...…………………..Zdravstveni kriminal MORA ostat nedotaknjen...…………………...oprana MILIJARDA za Iranske teroriste MORA ostat nedotaknjena. Zaključek: Večina sporoča domačim in mednarodnim kriminalcem veselo novico in sicer, da že lahko začno odpirati šampanjec...……………….Ob vsem tem pa se je kljub vsemu za vprašati: Kakšen narod je to, da z neverjetnim navdušenjem polni s svojim denarjem tujo MILJARDNO bančno luknjo, da z neverjetnim navdušenjem PREPLAČUJE tudi do 10X zdravstvene storitve, da z neverjetnim navdušenjem podpira TERORISTE...……..??…………….Odgovor, ki se neizbežno vsiljuje je, da je s takšnim narodom nekaj ZELO HUDO NAROBE...…..!!……….ŽAL...…….!!….
arthur1982
18. 09. 2020 11.35
+2
Orožarske afere tudi, največje tajkunske zgodbe tudi, razne provizije in poceni parcele tudi, politični kadri katere se pričakovano odslovi z odpravninami tudi, kraja javnega denarja tudi.....ŽAL.....!!!
Brakedirt
17. 08. 2020 21.07
+10
sedaj bo pa se nepreklicno ovaden.....
MladInPerspektiven
17. 08. 2020 21.01
+3
Na koncu pa bo za vse to pobudnik Mahnič. Fantina bi rad bil drugi mož v SDS stranki ...mogoče celo strmi da zamenja JJ :-)
lepainpametna1
17. 08. 2020 20.44
+5
joj, Hojs bi šel tako rad že na težko prisluženi dopust oziroma zavod, ampak zdaj se mora še naprej zapletat v te kolobocije, sam zato ker Janez ne prevzema pošte?!?
CIGU MIGU
17. 08. 2020 20.14
+12
nekaj je pomembno odkar je sds na vladi,,vojska,policija, tajne službe,npu,vohuni in še kaj,a nekaj pa je še bolj pomembno,da prihaja riedl iz kehe,baje predčasno,ker ima mogoče kaj za razložiti nepoučenim
lustracija
17. 08. 2020 19.50
-2
Štrek ne rdečkaj se preveč!
štrekeljc
17. 08. 2020 19.57
+3
Boš obudil "verbalni delikt"? Komuno-nostalgik!
o22
17. 08. 2020 19.46
-5
Če nekomu očitaš da laže je kaznivo in žaljivo,če pa komu groziš z ubojem in mu želiš smrt pa ni niti omembe vredno ...ojoj kako globoko smo se v komunizmu.
Brakedirt
17. 08. 2020 21.08
+3
mic3 11.08.2020, 20:47:26 Tipičen komunist vedno zanika resnico... Laže toliko časa da misli da je desničar...
arthur1982
18. 09. 2020 11.38
Smrt janšizmu je pojem , pomeni pa nekaj takega kot smrt fašizmu. Nihče ni rekel smrt janšovcem (fašistom). Človek sliši in vidi tisto kar želi, sploh fašisti (janšisti).
zajebant2
17. 08. 2020 19.45
-6
levaki bi še bukvo ovadili, ker je pretrda
lepainpametna1
17. 08. 2020 20.42
+3
ti pa bi se zaletel v bukvo ker ne vidiš kaj je dejansko pred tabo, ampak vidiš samo levo in desno
štrekeljc
17. 08. 2020 19.44
+10
Komentarji odstranjeni by Aleš Hojs.
štrekeljc
17. 08. 2020 19.43
+7
Aleš Hojs je napisal vsa ta dejstva.
štrekeljc
17. 08. 2020 19.43
+9
Aleš Hojs je Velikega Vodjo nominiral za izpad iz hiše.
štrekeljc
17. 08. 2020 19.43
+12
Koliko neumnosti lahko naredi Aleš Hojs? Vse!