Slovenija

Pričetek poletnih razprodaj

Ljubljana, 09. 07. 2007 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V slovenskih trgovinah se začenjajo poletne sezonske razprodaje tekstilnega blaga in obutve.

Večina slovenskih trgovcev bo blago ponudila tudi do 50 odstotkov ceneje. Pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve nova pravila opredeljujejo, da lahko razprodaja traja le dva in ne več tri tedne. Datum začetka razprodaje v posamezni prodajalni določi trgovec.

Blago na razprodajah mora biti posebej označeno s ceno pred samim znižanjem in po njem
Blago na razprodajah mora biti posebej označeno s ceno pred samim znižanjem in po njem FOTO: POP TV

Poletna sezonska razprodaja tekstilnega blaga in obutve se tako ne sme pričeti prej kot drugi delovni ponedeljek v mesecu juliju, to je 9.7.2007 in v skladu s pravili lahko traja do vključno 23.7.2007.

Blago na razprodajah mora biti posebej označeno s ceno pred samim znižanjem in po njem. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu (na primer od 30 do 50 odstotkov ali do 50 odstotkov), mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji, so spomnili na spletnih straneh Gospodarske zbornice Slovenije. Blago mora biti na policah brezhibno, če pa je blago z napako, pa mora biti prav tako posebej označeno.

V Zvezi potrošnikov Slovenije še opozarjajo, da v primeru, ko se izkaže, da ima določen izdelek napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, prav tako kot v redni prodaji v času izven sezonskih razprodaj.

Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, je sicer pristojna državna tržna inšpekcija. V Trgovinski zbornici Slovenije pojasnjujejo, da so se za spremembe časa trajanja razprodaj odločili, ker se je obdobje treh tednov v praksi izkazalo kot predolgo in preveč omejujoče. V obdobju razprodaje namreč trgovci potrošnikom ne smejo dajati drugih popustov ali vršiti drugih akcij. Predolgo obdobje povzroča tudi stroške v primeru dodatnega znižanja cen v okviru razprodaje, zaradi ponovnih popisov, so še zapisali na spletnih straneh zbornice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.