Slovenija

'Božiček jih je lani odložil za Julijo in še kar čakajo nanjo'

Ljubljana, 18. 12. 2022 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
76

S temi besedami nas je Peter Pogačar, oče 11-letne Julije, ki je izginila 3. novembra lani, pospremil do božičnega drevesca v dnevni sobi svoje hiše. Pod njim so v škatlice zavita darila, na čisto vseh piše Julija. Pokazal nam je Julijino sobo, v roza oblečeno posteljo, polno plišastih medvedkov in drugih živali. Pa Julijine stripe, ki jih je sama ustvarila.

Julijo je neznano kam odpeljala njena mama Melisa Smrekar, obe sta na policijskem seznamu pogrešanih oseb, čeprav primer Julije policija obravnava kot kaznivo dejanje odvzema mladoletne osebe. Melisa Smrekar je namreč skupaj z zakoncema Anko in Luko Ule – vsi so povezani z domnevno sekto Lane Praner – Julijo odpeljala iz Slovenije. S seboj je vzela nekaj njunih oblačil, telefon in računalnik je pustila doma. Uletova sta svojcem povedala, da odhajata nekam v Španijo, kjer bosta živela v hribih, v samoti. Zato Peter Pogačar sklepa, da je njegova Julija v eni izmed špansko govorečih držav. Nič ne ve o svoji hčeri, ali je v redu, ali je živa.

Pogrešani Melisa Smrekar in Julija Pogačar
Pogrešani Melisa Smrekar in Julija Pogačar FOTO: PU Ljubljana

'Slovenija je varna država'

Policija o primeru Julije Pogačar ne daje informacij, ker je primer aktiven. Enako velja za vseh preostalih 92 primerov pogrešanih v Sloveniji, ki še niso zaključeni. Najstarejši primer sega v leto 1969, pripoveduje Damjan Miklič, vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte. Dobro pozna statistiko pogrešanih: v Sloveniji je takšnih že zadnjih 10 let vsako leto okoli 500. "Glede na druge države je Slovenija zelo varna država. Imamo ugodno statistiko. Mi beležimo okoli 0,3 pogrešanja na 1000 prebivalcev, medtem ko v nekaterih državah ta številka naraste tudi proti 10."

Največ pogrešanih pri nas je odraslih, v zadnjih letih so to najpogosteje dementni bolniki, ki nepričakovano, nenadoma zapustijo psihiatrične bolnišnice ali odidejo iz doma za starejše. Okoli 80 odstotkov jih praviloma najdejo v enem dnevu. Otroci in mladostniki predstavljajo približno tretjino vseh pogrešanih, razlogi so mnogoteri: neuspeh v šoli, neuslišana ljubezen, prepir s starši, nesporazum z vrstniki. Ali pa le želja po pustolovščini, uporništvo. Pri mlajših otrocih se zgodi tudi, da v igri pozabijo, kje so, se izgubijo, celo zaspijo. "V nekaj urah jih najdemo vsaj 90 odstotkov, na srečo še vse žive in nepoškodovane," poudarja Miklič.

 Kaj pa pravilo, ki ga poznamo iz filmov, da je oseba pogrešana takrat, ko je ni 24 ur? Odgovor v 24ur Fokus.

 'Dni, odkar je izginila ne štejem, je pa z mano vsak dan'

25. junij 2019 je dan, ki ga Janez Novljan, sin pogrešane Alme Novljan, ne bo nikdar pozabil. Spomin na tisti usodni dan je živ, z mano živi vsak dan, pripoveduje. Do pike natančno se spominja dne, ko je med sprehodom po hrvaškem otoku Mljet kar naenkrat izginila. Alma je bila s soprogom na dopustu, otok sta si želela ogledati s panoramske točke. Alma je hodila nekaj 10 metrov pred možem in nekje tam, na stezici med bujnim grmičevjem se je za njo izgubila vsaka sled. In pridem tja ... Celo noč sem jokal kot dež, gledal, kdaj bo kdo priplaval iz morja.

Iskalna akcija je stekla hitro. Aktivirala se je policija, vojska, s helikopterjem so preleteli otok, pa hrvaška gorska reševalna služba, ki ji je družina Novljan izjemno hvaležna za vso podporo, za streho nad glavo v času, ko so jo iskali. Janez je na otoku preživel dva meseca. Brez podpore širše družine, še posebej bratranca, ne bi zmogel, pravi. "Vsakič smo eno poglavje zaprli, predvsem zato, ker smo dobivali nove indice, ljudje so nas klicali, od paranormalnih stvari do jasnovidcev."

 Rigler: Kadar je človek obupan, bi za svojega človeka, za svojca naredil vse

Kaj ob tako travmatični izgubi, kot sta jo doživela Peter Pogačar in Janez Novljan, doživljajo svojci, si ni mogoče predstavljati. Bilo bi nepošteno, če bi rekli, da jih razumemo. Ker jih ne. Ker jih ne moremo. "To je dejansko trpljenje iz dneva v dan," pojasnjuje klinični psiholog Tristan Rigler. Velikokrat vidimo, da se je človeku lažje sprijazniti s smrtjo, ker je dokončna – svojec ima informacijo, da se je to zgodilo in ima vsaj možnost predelati takšno travmo. Svojci, ki nimajo zaključka, ki ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovim bližnjim, pa živijo v negotovosti. Pogoste so depresivno-anksiozne motnje, tudi posttravmatsko stresno doživljanje. Ravno zato so vsi komentarji – ne glede na to, kaj se je v resnici zgodilo s pogrešano osebo – povsem odveč.

Če ima kdor koli med vami kakršno koli informacijo o Juliji, Almi, preostalih 92 pogrešanih – seznam najdete na spletni strani policije –, pokličite na 113. Policijo lahko obvestite tudi anonimno. Almo doma čakajo mož, sin, vnuka. Julijo pod drevescem – kot ste videli – še lanska božična darila. In ravno prihajajoči prazniki bodo za svojce težki, prazni, boleči. A obenem tudi polni upanja, da bo prihodnje leto drugače.

Pasica Fokus pogrešani
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prokontra
19. 12. 2022 09.17
+2
Prvič: te sekte so namensko ustanovljene za "krajo" denarja Dručig: sekte namensko škodijo ljudem in bi morale biti odškodninsko odgovorne, prepovedane, kaznive Tretjič: ta čarovnica bi morala biti za rešetkami
Na pol ovca
18. 12. 2022 21.59
-1
lahko da je mati oprana, lahko pa tudi oče kaj prikriva, še posebej če je finančno močen ima veze potem..
brezveze13
18. 12. 2022 18.50
+2
naivni narod , v veliki meri je kriva tudi država preverjati bi morali vse vstope tujcev in prepovedati vse sekte . v današnjem času je to zelo enostavno, ker ne rabiš nobevega fizičnega stika z spornimi osebami meni telefon vsak dan nekaj bluzi , kje se gibljem koliko časa porabim za pogovore kje sem bil pred enim letom kilometrina ni da ni vsa mogoča obvestila za katera sploh ne vem takšne pripomočke kot je mobilni imajo tudi vse te sporne sekte in njih voditelji drugače tudi oni ne bi mogli priti v stik z labilnimi osebami treba je samo malo pobrskati po podatkovni bazi oz slediti določene osebe tudi po podatkih teh dveh je navedeno da so pustile doma mobilnik in računalnik tam se lahko najde minimalen začetek od kod začeti iskanje samo izgleda da za to ni interesa. kot je navedeno tudi sum da je nekje v španiji je dovolj svet ni tako velik da se to ne bi moglo raziskati ali pa naj aktivirajo vse tiste pametnjakoviče ki znajo na osnovi nekih predvidevanj in to celo strokovno utemeljijo da je neka kost iz davnine stara nekaj milionov let ali je pa tudi to samo farsa za naivneže
Bratomil
18. 12. 2022 17.35
+0
Zmešana kura, takšnih je na kubike.
Duh8
18. 12. 2022 15.16
-5
Če tako izgineš z otrokom,doma že nekaj ni štimalo. Bi bilo treba tudi tega očeta vprašat .....tamala pa tudi ni dojenček, da se očetu ne bi mogla javiti. Se pravi se noče. Verjetno iz ornk razlogov
Silmarillion
18. 12. 2022 15.34
+9
Sem gledala neki yt posnetek, intervju. Meni se je zdelo, da ima kar pospravljeno podstrešje, vem pa ne. Upam, da najdejo punco, ni dobro za njen razvoj in odraščanje.
Gram
18. 12. 2022 15.15
+22
Poznam osebo, ki je sledilka Lane Praner. Oprala ji je možgane in je postala neprepoznavna.
Iqos
19. 12. 2022 15.29
-2
Če že prej nisi labilna oseba ali neprištevna, te nobeden ne more oprat.
Mio56
18. 12. 2022 15.12
+13
Pa te sekte so skor na nivoju sdsa!
hirajgo
18. 12. 2022 14.36
+5
Odložil? Ne razumem naslova.
CDROM
18. 12. 2022 14.34
+6
Kriv je sistem, ki je zastavljen tako kot je pa ne samo pri nas ampak povsod po svetu. Igramo neko demokracijo, prvice, svoboščine, enakopravnost, VSI ENAKI Z ENAKIMI PRAVICAMI.....ko pa pride do takih zadev, kjer je ločitev se pa pozabi na to! Otroka se dodeli enemu strašu kjer podajajo mnenja "kao strokovnjaki" ki na podlagi par razgovorov vse ocenijo in vedo, pošljejo sodišču in ta na podlagi nekega mnenja dodeli otroka enemu od staršev. Nihče se ne zaveda škode, ki nastane saj se s tem začne distanca od enega starša kjer otrok ga uspe videt ponavadi za kratek čas. Pol se čudijo v kaj odraščajo tile otroci in kaki so. Ogledalo naj si nastavijo ravno odločevalci saj tile ranjeni otroci so bile žrtev sistema in trpijo ker so jih oropali preživljanja časa in kakršne koli vzgoje in nasveta drugega starša! Še vedno smo daleč in kot v kameni dobi in lepo bi bilo ta del zakina in sistema prevetrit. Otrok ima pisana na rojstnem listu oba starša tko da 1 teden pri enemu, 1 teden pri drugemu, pa se take zgodbe ne bi dogajale kar zgoraj beremo in to ni osamljen primer!
_Heisenberg_
18. 12. 2022 14.14
+11
Tamala je napisala neko pisemce za oceta menda. Vedla je, da jo bo mama odpeljala. Ker se je obnasala bolj "custveno" tisti dan z ocetom, ko sta bila se skupaj. Tut solskih nalog ni vec opravljala nekaj casa, ker ji je mama tako nalozila. Cudne zadeve.
Super-man
18. 12. 2022 14.52
+1
Heisenberg, Če poznaš koga od deklice, jim prosim povej za Carol Pate, poglej njene videe na you-tube, pri iskanju pogrešanih sodeluje z policijo in je svetovno priznana in čist nič ne razlaga kot ta Lana...do zdaj je vse pogresane nasla.
Super-man
18. 12. 2022 14.10
+12
Zdaj poslušal video od te Lane, pa ona skozi namiguje na to, da se moraš ločit od družine, it iz države intd....torej ona ve, kje sta
akmt
18. 12. 2022 14.56
+10
Sploh ni nujno, da ve.Ti recem, da BRIGA JO. Samo denar je pokasirala od njiju.
Quatflow
18. 12. 2022 14.07
+14
Kaj new age sekte delajo ljudem?!
ata_jez
18. 12. 2022 13.52
+10
Človeški možgani so zmožni neverjetih stvari. Kaj si je dogajalo v njih pri opisanih primerih ne bomo nikoli izvedeli. Še težje razumeli. Podobno velja tudi za nekatere komentarje tukaj.
Sandx
18. 12. 2022 13.46
+8
Mamo je treba uprasat to počne za otroka??? Za sebe??? Hmmm ni to uredu otroka morata imeti oceta in mamo ne glede na vse ostalo….
Rafael Kramar
18. 12. 2022 13.38
+0
Tu se vsi zgražate na njenim dejanjem, ko pa kdo naubla ženo pa z njo potegnete...
Rafael Kramar
18. 12. 2022 13.35
-1
Tu se vsi zgražate nad njenim dejanjem, ko pa kje kdo nabuta babo pa z njo potegnete...
Iqos
18. 12. 2022 13.17
-19
Mama jo je odpeljala tja, kjer misli,da je najbolje zanju. Najbrž to ni nobena sekta. Hči ni stara tri leta, da se ne bi na noben način želela in ne znala oglasit očetu, če bi hotla.
Super-man
18. 12. 2022 13.31
+12
Iqos, mogoče imaš prav, ju poznaš, si v stikih z njima, da lahko to napišeš? Kaj pa če sta ugrabljeni? Zgodbo si lahko vsak po svoje predstavlja, kaj pa je dejansko, pa se ne ve. Upam, da je deklica zdrava in da ima vse pogoje za normalno življenje.
akmt
18. 12. 2022 15.13
+5
Itak da je sekta. Zato sta pa odsli stran. Puncka je zmanipulirana v nulo! Mama jo je prepricala, da preneha upprabljati racunalnik, telefon,... Da prekine vse stike s preteklostjo. Kaj ji govori o ocetu-sugurno same lazi. Moj ex je tudi nameraval ugrabit skupni hcerki. Je zagovornik tega, da nam vladajo kuscarji. Itak je anticepilec, prisega na bioenergijo, proti medicini, zdravilom, zanj so nori vsi, od zdravnikov, uciteljev, sodnikov, farmacevtov.... Prisega na svet zuzelk in rastlin. Pa na new age. Arhitekt po izobrazbi, dela pa tega itak ne. Hcerkici je odpeljal k svoji mami 100km stran od nas. Ces, da jaz nisem mama, da mame ni. Da ne smeta nikoli vec izrazati zalosti, jeze,... nobenih negativnih obcutkov..... Ce se ne bi locila, ju nikoli vec ne bi videla, vsak dan mi je s tem grozil..... Zacasno je dosegel svoje:nista zeleli vec kontaktiv z mano, ker jima je opral mozgane. Unicil jima je mladost. Ko sta zaceli odrascati, sta ga zaceli gledati povsem drugace in od hudega pristali na psihiatriji. Obe sedaj zelo bolni.... Zaradi zlorabe, zaradi potlacenih negativnih custev..... Lik oceta se jima je itak sesul.. Sami sta nasli pod nazaj do mene....Ce bi ju odpeljal v tujino, bi bilo povsem drugace. Saj ne bi nikoli pozabili name. Ampak ne bi mogli sami nazaj... Ce te ima abnormalnez v krempljh, je razlika, ce si v svoji drzavi ali nekje v tujini, na skritem. Uboga Julija, itak da ne hodi v solo. Pomoje je prepuscena sama sebi in mami. Moji dve sta bili par let zapusceni nekje na Stajerskem. Njun fotr je zmanipuliral zenske na csd....
zajfa
18. 12. 2022 12.54
+24
Pri nas te sekte rastejo kot gobe po dežju, in potem pravijo da ni denarja. Če je denar za te budalaštine, potem veš da vsaj 30% folka ne ve več kaj bi sami s sabo, ker imajo polne riti spredi zadi, pa se mora nekaj dogajat.
StAnalitik
18. 12. 2022 13.22
+9
proofreader
18. 12. 2022 12.34
+4
To je že zadnjič bilo.
akmt
18. 12. 2022 12.31
+37
Vodjo sekte Lano Praner so gostili na tv na Klepetu ob kavi?!?? A ste normalni?!? Zensko zaprite in naj da VSE PODATKE O JULIJI!!!!
Ramzess
18. 12. 2022 15.17
+4
Slednje je naloga njenega očeta. Če želi kaj doseči, si bo moral malo umazati roke. Grdo rečeno, a včasih ne gre drugače.