Slovenija

'Božično-novoletni prazniki so bili zelo dobri, obisk je bil izjemen'

Cerkno/Bohinjska Bistrica/Bovec, 04. 01. 2022 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
50

Kljub temu, da so minule božično-novoletne praznike zaznamovale visoke temperature in nova realnost – pogoj PCT, so žičničarji na slovenskih smučiščih zadovoljni. Nekateri tako dobrega obiska niti niso pričakovali. Upajo, da se bo trend nadaljeval in popravil sliko lanske sezone, ko so s kljub obilni snežni pošiljki morali zapreti vrata zaradi covidnih ukrepov. Slovenska smučišča so varna, saj so žičniške naprave redno vzdrževane in pregledane, a se lahko okvare kljub temu zgodijo, pa žičničarji komentirajo okvaro žičnice na Krvavcu, zaradi katere so smučarji za nekaj ur ostali ujeti.

Aleksandra Fiorelli, vodja skupnih služb pri Ski center Vogel, je pojasnila, da tako kot pri njih, tudi na ostalih smučiščih žičničarji poskrbijo za varnost naprav že pred sezono. Pregledajo jih, zamenjajo dele ali jih popravijo, če je to potrebno. "Pred letošnjim pričetkom smo pri nas zamenjali na primer tri jeklenice, opravili smo večji remont na nihalki. To so stvari, ki so utečene in se opravljajo po predpisih o žičničnih napravah," je razložila, ko smo danes, po nedeljskem dogodku na Krvavcu, poizvedovali o varnosti na slovenskih smučišč pri nekaj žičničarjih. Pokvarjeno žičnico na Krvavcu, zaradi katere so smučarji za nekaj ur ostali ujeti, so sicer že popravili, smučišče bo normalno obratovalo naprej.

Na Voglu so s prazničnim izkupičkom zadovoljni. "Imeli smo zelo lep obisk. Zadovoljni smo tudi, ko primerjamo z lansko sezono. Pred letom smo bili namreč v tem času zaprti. Letos smo imeli zgolj nekaj težav s parkirišči oziroma z redarji," je povedala Fiorellijeva. Po njenih besedah je prišlo do nesporazumov, kje obiskovalci lahko parkirajo in kje ne, zato jih je kar nekaj dobilo kazni, ko se se vrnili s smuke: "Nekateri so bili razjarjeni, tako da smo jih morali pomiriti," je dodala in priporočila, da je morda bolje, če se smučarji drugič odločijo in izkoristijo smučarski avtobus, ki vozi iz parkirišča Danica v Bohinjski Bistrici in se ustavi tudi na drugih parkiriščih oziroma postajah ter jih pripelje do gondole.

Zimski Vogel
Zimski Vogel FOTO: Žičnice Vogel Bohinj

Tudi hotelirji v Bohinju so po navedbah Fiorellijeve zadovoljni: "Pravijo, da so polno zasedeni. Ravno sem govorila z zaposlenimi v hotelu Jezero. Pravijo, da imajo večinoma Srbe in Hrvate, ki ostajajo tudi po praznikih. Je tako kot v starih časih, ko so Hrvati prišli k nam na počitnice. Ker je zdaj zaradi vseh ukrepov težje priti v Italijo, se je tudi več Hrvatov odločilo za slovenska smučišča," je pojasnila Fiorellijeva.

Po njenih zagotovilih se na Voglu temeljito držijo covidnih ukrepov, ki veljajo za smučišča. Do zdaj še niso prejeli opomina, čeprav jih inšpektorji redno nadzirajo: "Mi PCT pogoj preverjamo pri blagajni, nato še pri vhodu v stavbo. Ker imamo gondolo, nimamo več vstopnih točk, tako da smo zato na boljšem kot druga smučišča."

Fiorellijeva upa, da se bo sezona dobro nadaljevala tudi naprej. Že ta teden bo po napovedih zapadel novi sneg. "Snega je dosti, če bo vreme lepo, bo tudi sezona dobra. Pri nas je tako, če je lepo, imamo obisk, če je vreme grdo, ga ni – zelo je pogojeno z vremenom. Je pa res, da je zdaj pogojeno tudi s covidnimi ukrepi. S tem mislim, če bi jih še poostrili – če bi denimo zopet zaprli državo ali bi prišlo do prepovedi prehajanja med občinami – potem bi nas res lahko skrbelo. Že zdaj so namreč ukrepi dovolj ostri," meni Fiorellijeva.

'Obisk je bil izjemen, vreme nam je šlo na roko'

V smučarskem centru Cerkno so prav tako zadovoljni z letošnjim prazničnim vzdušjem. "Prazniki so bili zelo dobri. Obisk je bil izjemen. Vreme nam je šlo na roko. Proge so bile pripravljene odlično. Res da je bilo vreme toplo, a smo že pred tem naredili mešanico tehničnega in naravnega snega, tako da je obstal. Ta teden bodo sicer še otoplitve in dež, vendar v četrtek naj bi temperature padle, kar pomeni, da bomo spet lahko zasneževali. Poleg tega naj bi padlo tudi nekaj naravnega snega," je zadovoljen s trenutnim stanjem direktor družbe Terme in smučišče Hotel Cerkno Jože Oplotnik.

Smučarski center Cerkno
Smučarski center Cerkno FOTO: Smučarski center Cerkno

Tudi v smučarskem centru Cerkno skrbijo, da je varnost obiskovalcev na prvem mestu. "V preteklem letu smo imeli tehnične pregleda za štiri žičniške naprave, pred preteklo leto za dve, tako da so naše naprave pregledane, urejene. Seveda se vedno lahko pojavi kakšen nepričakovani dejavnik, lahko je vključen človeški faktor, pride do okvare zaradi dotrajanosti in to spregledaš. Tega strahu pri nas ni. V primerjavi z ostalimi smučišči imamo najmlajše žičniške naprave, kar nam je v prid. Razen če bi prišlo do daljšega izpada elektrike in bi morali začeti z reševanjem smučarjev iz sedežnice," je pojasnil Oplotnik. 

Ob tem v Cerknu celo poletje skrbijo za vzdrževanje in preglede oziroma opravijo redne servise žičniških naprav. Pred kratkim so organizirali vajo reševanja skupaj z gasilci. "Naši žičničarji so usposobljeni za reševanje s pomočjo gasilcev," je izpostavil Oplotnik.

Dosledno tudi upoštevajo in prevejajo PCT pogoj. "Preverjamo ga ob nakupih smučarskih vozovnic in pred vstopom na žičniške naprave. Poleg tega ga kontrolirajo naši nadzorniki, je pa seveda prisotna tudi policija na smučišču, redni so inšpekcijski nadzori. Vse to je že postala stalnica, s čimer ni nič narobe," meni Oplotnik.

Čeprav je sezona šele na začetku, si Oplotnik nadaje, da bo boljša kot lanska, ko so zaradi covidnih ukrepov obratovali zgolj devet dni. "Če bo vse tako, kot za enkrat kaže, bi lahko govorili o sezoni 2018-2019. Kajti že sam začetek sezone 2019-2020 je bil zaradi visokih temperatur in otoplitev slabši kot letos. Potem sta bila še januar in februar, marca pa smo delali samo do polovice meseca, potem smo morali zaradi epidemije zapreti," je povzel.

Če na Kaninu ne bodo zamenjali stare kabinske žičnice v dveh letih, jo bodo morali zapreti za potnike.
Če na Kaninu ne bodo zamenjali stare kabinske žičnice v dveh letih, jo bodo morali zapreti za potnike. FOTO: Luka Kotnik

'Vsaka žičniška naprava v Sloveniji, ki ima obratovalno dovoljenje, je varna'

Podobno kot oba sogovornika, je tudi direktorica smučišča Kanin Manuela Božič Badalič zagotovila, da so in tudi morajo biti po predpisih vse žičniške naprave pred pričetkom sezone pregledane in popravljene, če je to potrebno. Na našem najvišjem smučišču se sicer srečujejo z drugo težavo. Če ne bodo zamenjali stare kabinske žičnice v dveh letih, ki pelje na smučišče, jo bodo morali zapreti. "Gondola bo leta 2023 dosegla starost 50 let in pri tej življenski dobi ima proizvajalec naprave pravico, da ne zagotovlja več rezervnih delov. Če se to zgodi, potem lahko krožno kabinsko žičnico ustavimo, kajti na žičniške naprave lahko vstavljamo samo testirane in predpisane rezervne dele, ki ustrezajo po materialu, obliki in vseh karakteristikah. To pomeni, da gondola na bo smela več voziti potnikov, ampak samo za namen vzdrževanja in za objekte," je pojasnila ob tem pa dodala, da je bil 31. decembra objavljen razpis za financiranje visokogorskih centrov in žičniških naprav na ministrstvu za gospodarstvo, na katerega so se prijavili in upajo, da jim bo na ta način uspelo pridobiti del sredstev.

Božič Badaličeva je sicer zagotovila, da je vsaka žičniška naprava v Sloveniji, ki ima obratovalno dovoljenje, varna. "To pomeni, da je bila pregledana. Obratovalno dovoljenje je sestavljeno iz pregleda različnih sklopov naprave. Med samim obratovanjem, ko so smučarji na napravi, pa se žičnice pregledujejo dnevno. Opravijo se tudi tedenski, mesečni, pol in celoletni pregledi. Seveda se vsaka žičniška naprava lahko pokvari, tako kot vsaka druga. Lahko rečem, da slovenske naprave so varne, okvare pa se in se bodo tudi v bodoče še dogajale. Dejstvo je, da z leti naraščajo," je razložila.

Kanin je najvišje ležeče slovensko smučišče in priljubljeno tudi med turnimi smučarji.
Kanin je najvišje ležeče slovensko smučišče in priljubljeno tudi med turnimi smučarji. FOTO: Luka Kotnik

Po njenih besedah so pri obratovanju žičniških naprav sicer najbolj pomembni trije pogoji: da je naprava tehnično brezhibna, da z njo rokuje usposobljen kader in da so vremeske razmere primerne. Če se kljub vsem varovalkam žičnica pokvari in je treba smučarje rešiti, potem morajo žičničarji pričeti z uresničevanjem načrta reševanja, je nadalje pojasnila Božič Badaličeva: "Vsako smučišče ima izdelan svoj načrt glede na specifiko reševanja in dane možnosti. Pomemben del je torej odzivnost ekipe, strokovna usposobljenost in kako se pristopi k reševanju. V veliki večini primerov pa je tako, da če gre kakšna malenkost narobe, tega smučarji niti ne opazijo. Vsako smučišče mora enkrat letno opraviti tudi reševalno vajo. Recimo pri nas na Kaninu jo opravljamo z ekipo gorske reševalne službe, kajti pri nas imamo nedostopne terene in je potrebno še znanje iz alpinizma in še kakšno drugo znanje."

Kanin
Kanin FOTO: Kanin

 V Bovcu med praniki veliko tujcev

Tudi Božič Badaličeva je zadovoljna z letošnjim prazničnim obiskom. V Bovcu je bilo predvsem veliko tujcev: Rusov, Madžarov in Hrvatov. Hrvati ostajajo še ta teden, saj imajo počitnice. "Presenetilo nas je, da so prišli iz drugih držav. Zanimivo je, da so prišli v Benetke z letalom in nato do Bovca z avtomobilom. Pričakovali smo povečan obisk, vendar ne tolikšen. Nenazadnje je bilo tudi kar nekaj Slovencev v Bovcu pa tudi na drugih slovenskih smučiščih. Zato, ker se je Italija na nek način zaprla za smučarijo, Avstrija tudi, in to sta državi v kateri so Slovenci pogosto zahajali na smučanje. Zato letos slovenska smučišča beležijo lepo številko obiska," je razložila. 

Božič Badaličeva je napovedala, da bo januarja število obiskovalcev nekoliko upadlo, potem računa še na dva večja vala – dneve okoli 8. februarja, ko ljudje praznični dan radi združijo v več dni dopusta, in pa konec februarja, ko imajo otroci zimske počitnice. "Potem večina smučiš počasi preneha obratovati, razen tistih, ki imamo še sneg. Smučanje na Kaninu za 1. maja ni prav nič posebnege. Lani smo sicer večkrat odpirali in zapirali smučišče zaradi covidnih ukrepov, vendar smo sezono končali 19. junija, zaradi ekstremno velike količine snega. Tudi letos bomo vlekli sezono, dokler se bo dalo," je strnila.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
04. 01. 2022 20.31
+2
Naši kov1d dodadkarji so spet smučali večinoma v tujini, domov bodo pa spet prinesli nov sev. To nam je že nekam poznano.
KR EN TAPRAVI
04. 01. 2022 15.07
+1
Res je žalostno, da na Golteh ni takšne gneče kot naprimer na Kopah. Je res da so karte kar drage ampak urejenost prog pa je recimo na Golteh boljša kot pa v Kranjski Gori. Smučal sem v istem tednu na obeh smučiščih in ni možna primerjava o urejenosti prog.
putanesca
04. 01. 2022 14.39
+1
Zaradi takih in podobnih veselic, po predvidevanjih, bomo zdaj vsi j... .ježa. Bohloni.
zelen
04. 01. 2022 15.48
+2
Nimasmisla
04. 01. 2022 14.26
+1
Kar smo sejali to bomo želi
Uporabnik215111
04. 01. 2022 14.01
+2
Novo realnost si lahko zatlačite nekam. In vsi, ki to novo realnost podpirate in preverjate....propadite, saj si nič drugega ne zaslužite.
Ajjdemipopushi
04. 01. 2022 13.46
+3
Ne razumem piše se kako je bilo vse polno in gneče a gostinci so morali svoje stojnice zapret. Ta vlada nam prodaja suhe klobase.
RdečaKapica
04. 01. 2022 13.42
+2
ooo folk, kolk ste že tečni z obtoževanjem tega, pa onega, pa turistov, pa smučarjev, pa unih, ki so šli v Bosno, pa unih, ki so se imeli fajn čez silvestrovo... V istem ali še slabšem zosu so tudi države, ki imajo visok odstotek precepljenosti in ostrejše ukrepe - pa očitno nič ne pomaga, ker gre za prekle...t virus, če vam še ni jasno. Vsak pač sprejme zdaj tveganje in živi dalje. Ker to psihiranje in škodoželjnost nam pač ne bosta pomagala k premagovanju pandemije, prej bomo zaradi tega še res zboleli :( Naj se vsak briga lepo zase in ne bodimo zavistni, če drugi živijo dalje.
Bebo2
04. 01. 2022 13.15
+1
grozna gužva. komaj čakam da bodo porabljeni vsi boni in bo potem spet nazaj po starem.
oježeš
04. 01. 2022 13.03
+6
Nehajte že s tem nakladanjem. Vsaka mehanska ali elektronska naprava se lahko pokvari vsak hip. Pa če je še večkrat pregledana in servisirana. Se pravi da avto, ki pride iz servisa se ne more več pokvariti? Bosa je, če kdo v to verjame. Potem bi serviserji kmalu propadli, tako pa imajo obilico dela in jim ga ne bo zmanjkalo. Res pa je, da se pri nas iz vsake zadeve naredi cel šov in mediji ga obdelujejo do naslednje priložnosti.
CIGU MIGU
04. 01. 2022 12.25
+6
kje je pa corona smučala,ali je imela kar karto za vse prireditve
mužik
04. 01. 2022 11.44
+6
3393 to je današnja številka ,jutri bo 4500-5000 ,dobro ste zaslužili .
emilgen
04. 01. 2022 11.41
+7
VOGEL parking katastrofa zicniske naprave katastrofa obnasanje osebja katastrofa hrana za en drek vrste do nedogleda edina dobra svar je da imajo sneg
*Violate*
04. 01. 2022 11.13
+5
"...nova realnost - pogoj PCT..." - ne vem, cigava je to realnost, tazen od tistih, ki to lepo sprejemate ala mediji in cepljeni; zame to dalec od realnosti ali normale. Zato pa tudi dovolilnice nimam, smucisce pa od mene centa ni dobilo. A ni lepo, ziveti v sodobnem fasizmu? Aja, sorry, demokraciji.
ajnat1
04. 01. 2022 11.09
+2
Kaj ta Badalička je bila že na 6.odmerku,da take klamfa?
Bikoborec
04. 01. 2022 10.54
+2
Ostanite doma
mužik
04. 01. 2022 12.19
+1
Kairos22
04. 01. 2022 10.39
+11
Sem bil 30.12.2021 na Krvavcu in je bil obup od obupa. Gneča nenormalna. V 4 urah sem se 7x zapeljal po smučišču. Sramotno da ko se Zvoh zapre, ne odprejo drugo 2 sedo ampak šparajo. Grozno res.
pika62
04. 01. 2022 10.27
+4
izjemne imamo tudi okužene
4krogci
04. 01. 2022 10.16
+7
Bovec je bil med prazniki bolj prazn! Kanin obratuje brez uporabnega dobiljenja…posledicno je zaprta prevsla, z izgovorom kao skalo treba odstrant,… da gres v teh casih na Kanin smucat je isto, kot da bi skocu iz letala brez padala…sej neki moznosti za prezivetje je..ampak bolj malo!
oježeš
04. 01. 2022 13.06
-1
Veliko smučarjev pa dokazuje nasprotno glede preživetja na smučišču. Glede smučarskih naprav pa nimam pojma in ne morem razpravljati o tej temi.
henki penki
04. 01. 2022 10.07
+11
izjemen obisk potrjuje tudi porast okuzb
*Violate*
04. 01. 2022 11.14
+4
Ma ne, to pa ne. Uni k so sli na Hr pa v Bosno silvestrovat bodo krivi, smucarji, ki so sproti odgovorno stopili pa se na dozo, so pa le skrbni do drugih.
jps28
04. 01. 2022 10.06
+6
Sezona je bila dobra, cepljeni so uživili na snegu, druženju, hotelih. Sedaj je porast okužb za kar so krivi ne cepljeni.
ŠKIS
04. 01. 2022 10.34
+2
tocno tako pa se naših pametnjakovicev nič ne prime