Slovenija

Kartice za brezplačen javni prevoz spremljata visoka poštnina in osebni prevzem

Ljubljana, 15. 07. 2020 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
221

Vozovnice za brezplačen javni prevoz je do danes dobilo že skoraj 50.000 upravičencev. Naša bralka jo je naročila prek spleta, ob prevzemu na pošti pa je bila nad zneskom presenečena. Morala je namreč plačati 6 evrov – 3 evre za kartico in še enkrat toliko za poštnino. Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da gre za pošiljke, ki jih pošiljatelj odda kot knjižene, kar pomeni, da so vse evidentirane in sledljive v procesu prenosa. Osebni prevzem kartice na blagajnah avtobusne postaje Ljubljana medtem znaša 5 evrov.

Od 1. julija se lahko upokojenci oziroma osebe, starejše od 65 let, imetniki invalidske evropske kartice in vojni veterani brezplačno vozijo v medkrajevnem javnem potniškem prometu. Po ocenah Ministrstva za infrastrukturo gre za okoli 600.000 oseb. 

Kot so danes sporočili z ministrstva, je bilo po podatkih s prodajnih mest na avtobusnih in železniških postajah doslej izdanih skoraj 50.000 brezplačnih vozovnic, in sicer za:
- 47.344 upokojencev,
- 1049 oseb, starejših od 65 let (ki nimajo drugega statusa),
- 769 imetnikov evropske kartice ugodnosti invalida in
- 452 vojnih veteranov.

Za pridobitev vozovnice je treba izpolniti vlogo, ki je objavljena na spletni strani ministrstva, in predložiti osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oz. evropsko kartico ugodnosti za invalide.

Strošek izdaje kartice, na kateri je brezplačna vozovnica, znaša 3 evre, kar pokrije strošek kartice in zavarovanja in se plača na prodajnem mestu. "Če upravičenec želi kartico prejeti po pošti, se strošek plača po povzetju. Ob tem pa je treba opozoriti, da nastanejo dodatni stroški, stroški poštnine, ki znašajo 3 evre," piše na straneh vlade.

V medkrajevnem javnem potniškem prometu se po novem lahko brezplačno vozi okoli 600.000 oseb.
V medkrajevnem javnem potniškem prometu se po novem lahko brezplačno vozi okoli 600.000 oseb. FOTO: Aljoša Kravanja

Poštnina znaša tri, osebni prevzem pa dva evra

In prav zato se je na naše uredništvo obrnila upokojenka, ki je kartico za brezplačen javni prevoz naročila prek spleta. Ko jo je hotela prevzeti na pošti, je morala plačati 6 evrov – 3 evre za kartico in 3 za poštnino. Zanimalo jo je, zakaj je poštnina tako visoka. 

S tem vprašanjem smo se obrnili na Pošto Slovenije, kjer so nam pojasnili, da kartice za brezplačen javni prevoz pošiljajo različna prevozna podjetja, ki opravljajo javni prevoz oseb. 

"Pošta Slovenije opravlja prenos pošiljk z navedenimi karticami, in sicer gre v tem primeru za knjižene pošiljke s storitvama 'odkupnina' in 'poštnino plača naslovnik'. Vse pošiljke so od pošiljateljev oddane kot knjižene, kar pomeni, da je vsaka pošiljka evidentirana ter sledljiva v procesu prenosa. Pošiljatelj ima s tem potrdilo o oddaji s številko pošiljke, prav tako mora prevzem pošiljke s podpisom potrditi naslovnik," so zapisali. 

Omenjene pošiljke so oddane s storitvijo "odkupnina" v znesku 3 evre, kar pomeni, da mora Pošta Slovenije odkupni znesek vsake vročene pošiljke nakazati pošiljatelju kartice. Skupni znesek je tako sestavljen iz odkupnega zneska, stroška pošiljanja kartice ter 22 % DDV-ja na storitve. 

Bralka je morala na pošti plačati 6 evrov – 3 evre za kartico in 3 za poštnino.
Bralka je morala na pošti plačati 6 evrov – 3 evre za kartico in 3 za poštnino. FOTO:

Na Slovenskih železnicah pojasnjujejo, da so se za pošiljanje pošiljk po pošti odločili preventivno, zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19. "Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe s koronavirusom predlagamo, da obrazce oddate prek običajne ali elektronske pošte. Prav tako si vozovnico priskrbite šele takrat, ko nameravate medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti," so pozvali.

Tisti, ki bi kartico želeli osebno prevzeti, pa se lahko zglasite na prodajnih mestih IJPP, torej na avtobusnih in železniških postajah. Avtobusna postaja v Ljubljani na spletnih straneh obvešča, da vam na blagajnah pomagajo izpolniti vlogo in vam kartico tudi takoj izročijo. A pozor, strošek izdaje kartice tam znaša 5 evrov (3 evre morate plačati za kartico, 2 evra pa za postajno storitev ob izdaji brezplačne vozovnice). 

Kje in kako lahko oddate vlogo? 

Vlogo za pridobitev celoletne brezplačne vozovnice sicer lahko oddate od 24. junija s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga čitljivo izpolnjenega vložite na prodajnih mestih enotnih vozovnic (vsa prodajna mesta IJPP, tudi SŽ-PP) ali pa ga pošljete na Ministrstvo za infrastrukturo – po navadni ali elektronski pošti. 

Upravičenci, ki boste vlogo oddajali po navadni pošti, jo pošljite na naslov: Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom brezplačna vozovnica Slovenija. 

Upravičenci, ki boste vlogo oddali po elektronski pošti, jo pošljite na elektronski naslov mzi.bv@gov.si, v zadevo e-pošte napišite: brezplačna vozovnica Slovenija. 

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

V primeru, da bi želeli vlogo oddati fizično, se zglasite na enem od prodajnih mest, kjer so na voljo vozovnice IJPP. 

Na ministrstvu so sicer danes povedali, da se število vlog po začetnem porastu zdaj nekoliko umirja, zato opozarjajo, da se zainteresirani za izdelavo brezplačne vozovnice lahko obrnejo na prodajna mesta na avtobusnih in železniških postajah, kjer jim bodo vozovnico izdali takoj. Podrobnejše informacije lahko dobite na klicnem centru IJPP: telefonska številka je 02 292 7389, elektronski naslov pa: ijpp@ortus-inc.si.

Več informacij in pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice lahko dobite tudi na Ministrstvu za infrastrukturo ali na telefonski številki 01/478 84 11 (ob delavnikih od 8. do 16. ure). 

Spomnimo 

Novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ureja brezplačen prevoz upokojencev, je DZ podprl lani. Možnost brezplačnega javnega prevoza so poslanci v zakonsko besedilo vključili, ko je že bilo v parlamentarnem postopku. Dopolnilo je vložila poslanska skupina SDS. Ministrstvo je takrat vodila Alenka Bratušek.

Kot je konec junija povedal novi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, je ministrstvo kljub zahtevnim izzivom zaradi epidemije koronavirusa uspelo pripraviti vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic s 1. julijem 2020. Kot je povedal,  ob prihodu njegove ekipe niso bile dorečene pravne podlage, niti razdelani načrti za implementacijo nadgradenj ter tehnične podlage za nadaljnjo širitev sistema, vendar je sodelavkam in sodelavcem uspelo nadoknaditi zamujeno.  

Namen brezplačnega medkrajevnega prometa je po njegovih besedah spodbujanje trajnostne mobilnosti in omogočiti upravičencem, da na enostaven, pregleden in učinkovit način uporabljajo medkrajevni promet, ne glede na izvajalca storitev.

VLOGA ZA IZDAJO SUBVENCIONIRANE VOZOVNICE ZA BREZPLAČEN PREVOZ
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
16. 07. 2020 11.15
Tole nekaj niso dobro pripravili, VETERANI vojne za SLOVENIJO odpadejo, v bistvu ne odpadejo če so v upokojeni. Tako mi je razložila gospa kjer izdajajo te kartice. Zdej pa ne vem ali vsi časopisi in tv postaje, ter spletni mediji zavajajo ali nekaj druega ne štima. Se pravi če napišeš tole "Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let bodo lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem koristili brezplačno. Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani navedenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo."
zurbrigen
16. 07. 2020 11.16
nikjer ni izrecno omenjeno da moraš biti upokojeni veteran, ker potem bi lahko napisali UPOKOJENCI taki ali drugačni, in veterane izvzeli. zna kdo razložiti ?
zurbrigen
16. 07. 2020 11.18
AJA VETERANI VOJNE ZA SLOVENIJO, Ne MOREJO do te kartice če niso upokojeni, tako je gospa obrazložila meni.
JosipBrozDrugi
16. 07. 2020 10.58
+2
Mati je plačala 3 (tri) evre na blagajni SŽ.
zibertmi
16. 07. 2020 10.02
+6
bonbončki ,ki jih večina upokojencev ne bo nikoli koristila.v druge kraje se lahko vozijo mlajši upokojenci in še to tisti,ki so doma v bližini večjih mest .iz zasavja se z javnim prevozom verjetno ne bodo vozili v ljubljano po nakupih
zibertmi
16. 07. 2020 10.06
+9
to je tako nekako kot z vavčerji ogromno upokojencev nima niti zdravstvenih pogojev,da bi kam šli
Periot222
16. 07. 2020 09.50
+7
Glede na to da nekateri upokojenci nasedejo na vse mogoce tv prodaje in kupijo vse kar vidijo teh 6 eu be bi smel biti problem!!!!!!!!!
KVAJSTABO
16. 07. 2020 09.15
+9
Če ji je bila poštnina tako visoka, pa nebi prevzela kartice in bi plačevala vsako karto posebej. Pošta zaračunava stroške dostave. A bi morala delati zastonj? Daš ljudem prst oni že grabijo celo roko...do komolca.
zibertmi
16. 07. 2020 10.04
+3
pošta je menda državna.poštarja še nobenega nisem videl zlatega.iz kitrajske na primer marsikatera pošiljka pride brez poštnine.pri nas pa skoraj za vse plačaš 4 eu poštnine plus 1 eu poštarju
provokatorr
16. 07. 2020 11.01
+0
ko dobiš izdelek iz kitajske brez poštnine, si poštnino plačal že ob nakupu izdelka. nič ni brezplačno.
zibertmi
16. 07. 2020 11.05
+2
ja samo tak izdelek lahko stane manj ,kot je poštnina pri nas.da ne govorim koliko stane isti izdelek pri nas
zurbrigen
16. 07. 2020 16.05
poštnino plačaš s tem da je naša domača poštnina zelo predraga, ker ti kitajcem ne plačaš poštnine, oni jo častijo dokler potuje zadeva po kitajski, ko gre čez mejo jo prevzame mednarodna pošta, ki zagotavlja dostavo naprej, in tako vsaka država do naslovnika. Kako točno se reče ne vem, vem pa da je to v okviru mednarodne pogodbe (govorim za pošiljke iz kitajske ki so kao free shipping.
zmago56
16. 07. 2020 08.10
+22
Teh 6 Evrov je preveč samo za tiste, ki so oziroma bodo to brezplačno kartico naročili samo zato, ker je zastonj in je sploh ne bodo koristili. Žal je med Slovenci tudi veliko takih, "to kar je zastonj pač moram imeti, pa če to rabim ali ne".
nimamkaj
15. 07. 2020 21.45
-5
Sram je lahko vlado čeprav je nimajo...važno da imajo oni polne riti...
nimamkaj
15. 07. 2020 21.44
-5
Igor Zaplotnik 1
15. 07. 2020 21.04
+6
Ali kartica upokojenca ni zadostni dokaz o statusu?
BeGood
15. 07. 2020 20.05
+1
Očitno upokojenci zdaj pričakujejo še zastonj poštnino, naslednje leto pa še zastonj letalske prevoze in tako dalje. Če bo tako ostalo vse dotlej, ko bomo mi upokojenci, bo v redu, a bojim se, da bo s padcem te vlade spet vse po starem, torej nič zastonj.
nimamkaj
15. 07. 2020 21.47
+1
BeGood...po gofli se užgi...tudi ti boš penzjonist če boš sploh dočakal...
Sejbobolj
15. 07. 2020 19.56
+22
Za 6€ celo leto zastonj, naj kar se meni poslejo eno. Placam 7€. Drugace je pa 3€ postnine malo, glede na ostale poste v sloveniji, ki bi racunale do 10€. To bi blo sele zanimivo ko bi mogli 13€ placati.
travc
15. 07. 2020 19.47
-11
Itak.Lupijo kot povsd.
Levicarjikmeee
15. 07. 2020 19.37
-7
Boni, brezpl. prevoz... HVALA JANEZ NAJBOLJŠA VLADA tudi lewaki vedo samo nebodo priznali
Uporabnik1564670
16. 07. 2020 09.33
+6
Vrtovec se hvali s tujim perjem, brezplačni prevoz je "spravila" skozi Alenka Bratušek. Celo to je janševikom težko priznati.
?ebula
16. 07. 2020 10.45
+1
Če bi bil malo bolj obveščen in razgledan, bi moral napisati HVALA g. BRATUŠKOVA!
IQeS
15. 07. 2020 19.18
+16
Ni dovolj, da so prejeli zastonj kartice, zdaj bi še zastonj poštnino. Za vse pa itak morejo plačati redno zaposleni (katerim bodo verjetno še bolj zasolili vozovnice).
glavni Baja
15. 07. 2020 19.17
+3
spet Janković🙂
Pz12
15. 07. 2020 19.12
+27
Človeku ponudiš prst. Zagrabi celo roki in hoče met še plačano... Je totalno pravilno da upravičenec plača vsaj izdelavo kartice. Osebni prevzem pa je tudi pravilno da je plačan in da se preverja indentiteta prejemnika, da ne pride do kraj/ kršitev.
Blond James
15. 07. 2020 19.03
+9
Koko dostavljajo po Ljubljani na trojkah in linijah ,3g kokain Grosuplje vsak dan ruzaki.sole ni
silvo.uzmah
15. 07. 2020 18.59
+44
Pa dajte ga nehat sr.., zato ko boš za vse tole plačal 6€ in se celo leto vozil zastonj. Sej če je pa tole preveč, pa naj karto plačuje.
User416781
15. 07. 2020 18.31
+36
Grozljivo, a 3 oz. 6 EUR je strošek...to pa je rop, vreden medijskega linča. Niste normalni.
Malin3
15. 07. 2020 18.17
+11
Ob kake malenkosti se spotikate. Hvala državi,se je lepo brezplačno voziti. To še za hec...Žal zadna vožnja ni na kartici,jo morajo plačati svojci.