Slovenija

Bratuškova: Če kandidatka za kohezijsko ministrico pade v DZ, bi sama na mestu Šarca odstopila

Ljubljana, 18. 12. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kakšna bo usoda nove slovenske državljanke Angelike Mlinar, ki se je več ur trudila prepričati člane parlamentarnih odborov EU za gospodarstvo, da bi postala nova ministrica za kohezijsko politiko, bo znano v četrtek. A Bratuškova že zdaj pravi, da bi, če Mlinarjeva ne bo dobila podpore v DZ, na Šarčevem mestu odstopila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Padec Mlinarjeve
    03:27
    Iz 24UR: Padec Mlinarjeve
  • Iz SVETA: Mlinarjeva brez zadostne podpore
    03:18
    Iz SVETA: Mlinarjeva brez zadostne podpore
  • Iz SVETA: Nov dan D za Marjana Šarca?
    01:08
    Iz SVETA: Nov dan D za Marjana Šarca?

Potem ko kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar, včeraj ni prepričala članov parlamentarnih odborov EU za gospodarstvo, so v SAB, ki je Mlinarjevo predlagala, prepričani, da bo jutri v državnem zboru drugače.

Prva dama SAB Alenka Bratušek je danes sicer dejala, da bi, če Mlinarjeva jutri ne bo dobila podpore poslancev, sama odstopila, če bi bila na mestu predsednika vlade Marjana Šarca. Mlinarjeva namreč za nastop funkcije potrebuje navadno večino v DZ, odgovornost, da zagotovi večino, pa je Bratuškova pripisala predsedniku sicer manjšinske vlade. To je v ponedeljek potrdil tudi Šarec, ki sicer verjame, da bo Mlinarjeva jutri prejela ustrezno podporo in bo potrjena na funkcijo. 

Šarec je tako predsednika DZ Dejana Židana tudi že obvestil, da se odpoveduje pravici predlagati drugega kandidata za ministra. Šarec je imel po obvestilih odborov skladno s poslovnikom DZ tri dni časa za možnost umika kandidature Mlinarjeve, a vztraja pri kandidaturi kandidatke SAB. Poslanci bodo zdaj o kandidaturi Mlinarjeve glasovali že v četrtek v okviru redne seje DZ, je v današnji izjavi za medije napovedal Židan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bratuškova je povedala, da so v SAB razočarani nad razpravo na zaslišanjih. "Celo življenje se Mlinarjeva bori, da lahko govori slovensko, celo življenje posluša očitke na Koroškem, ker se bori za Slovenijo in za slovenski jezik. In potem ji nekdo upa v slovenskem DZ oporekati narodnost ter državljanstvo. Tukaj pa mislim, da so kolegi, ki se sicer razglašajo za ne vem kako velike domoljube, presegli vse normalne meje," je dejala.

Kot je dodala, je stranka dobila veliko odzivov ljudi, ki pravijo, da kaj tako nespodobnega v Sloveniji še niso videli in slišali. Bratuškova se je, kot predsednica stranke in ministrica, opravičila "vsem Slovencem, ki živijo izven naših meja, za to kar so v torek morali poslušati".

SNS v ponedeljek še napovedoval podporo Mlinarjevi, zdaj mislijo drugače

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal, da bodo poslanci SNS glasovali proti imenovanju Mlinarjeve za ministrico. "Zakaj bi morali podpirati novo ministrico, ki se ji ni zdelo vredno predstaviti v naši poslanski skupini in tudi šefici njene stranke se ni zdelo vredno poklicati in pojasniti, za kaj sploh gre," se je vprašal Jelinčič, ki je Mlinarjevi sicer v ponedeljek še napovedoval podporo, v torek na njenem zaslišanju pa je poslanci SNS niso podprli.

"Mi nismo v koaliciji. Ko se bodo naučili, kako se v parlamentarni demokraciji obnaša in deluje, potem bomo morda kaj podprli. A v tem primeru je že prepozno," je dejal prvak SNS in dodal, da je imela Mlinarjeva na voljo tri mesece ali še več in je svojo priložnost zamudila. Na vprašanje, ali bi lahko njihovo odločitev o nepodpori kandidatki spremenilo posredovanje premierja Šarca, pa je prvak SNS dejal: "Šarec ne bo prišel, ker ima verjetno že kakšnega pametnega kandidata."

Jelinčič je Mlinarjevi zameril, da se ni predstavila njihovi poslanski skupini.
Jelinčič je Mlinarjevi zameril, da se ni predstavila njihovi poslanski skupini. FOTO: Bobo

Jelinčič je tudi komentiral izjavo Bratuškove, da bi na Šarčevem mestu odstopila v primeru neizvolitve Mlinarjeve. Predsednik SNS meni, da Bratuškova, če bi bila na Šarčevem mestu, ne bi nikoli odstopila in bi se "z vsemi štirimi oklepala tega položaja".

Jurša: Vem, da ne bomo glasovali enotno

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je sicer napovedal, da se bodo potrudili zagotoviti glasove za izvolitev Mlinarjeve in dodal, da od stranke DeSUS pričakujejo, da bodo kandidatko enotno podprli. Igor Zorčič, vodja poslancev SMC, pa meni, da je prezgodaj vleči zaključke, negativno oceno ob predstavitvi Mlinarjeve pa pripisuje več okoliščinam, med drugim temu, da je vlada manjšinska in da je SAB kandidatko predlagala tako pozno, s tem pa je zmanjkalo časa za pogovore.

Židan je poudaril, da bi to, da Mlinarjeva dobi zadostno podporo, bil pomemben signal za zamejske Slovence. Pozval je tudi k spoštovanju koalicijske pogodbe in dejal, da je "vsak, ki jo je podpisal, odgovoren" in da je "zastavil tudi ugled svoje stranke".

Jurša: Tudi če se z nečim ne strinjaš, še ne zapuščaš koalicije.
Jurša: Tudi če se z nečim ne strinjaš, še ne zapuščaš koalicije. FOTO: Bobo

V stranki DeSUS pa pravega konsenza glede Mlinarjeve očitno ni, saj je vodja poslancev Franc Jurša napovedal, da najverjetneje ne bodo glasovali enotno. Poudaril je, da ne gre za vojno proti koaliciji, temveč s tem, da se ne strinjajo z načinom imenovanja. "Gre za postopek. Mi nismo zadovoljni s tem, na kakšen način se je peljala ta zgodba, da je to v zadnjem trenutku, ko bi že morali imenovati ministrico, se je še dodelilo državljanstvo. S tem se ne moremo strinjati. Tudi smo rekli, da je v Sloveniji toliko kadrov, da bi funkcijo ministra za kohezijo lahko nekdo prevzel," je pojasnil.

Spomnimo, da Mlinarjeva včeraj, kljub skoraj šesturni razpravi in odgovarjanju na vprašanja, članov parlamentarnih odborov ni prepričala. Odbor za zadeve EU je sklep o tem, da je bila predstavitev Mlinarjeve ustrezna, zavrnil z devetimi glasovi proti sedmim, odbor za gospodarstvo pa z osmimi proti osmim. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (952)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koroški Slovenec
19. 12. 2019 10.30
+5
Pa razumi, če moreš? Splošno znano je, da do sedaj nismo znali črpati kohezijskih sredstev in sedaj, ko najdemo kandidatko z mogoče drugačnim pristopom in znanjem, pa o tem odločajo tisti, ki tega niso znali in skrbijo samo za lastne koristi.
Papirnica
19. 12. 2019 10.22
+11
Gospa Btatuškova vi bi morali odstopiti saj tudi vi niste dosti glasov dobili da bi lahko bila poslanka kaj še le ministrica.
Tone Mihel?i?
19. 12. 2019 09.46
+9
Bratuškova bi morala odstopiti če ne boMlinarjeva potrjena saj jo je ona predlagala.....ne Šarec
Volga Malek
19. 12. 2019 09.22
-2
Sivala Alenka bo vlado in Marjan bo tulil naglas....😂
ironi
19. 12. 2019 09.48
+12
Alenka je že večkrat bila v poziciji, ko bi morala odstopiti, pa tega ni storila, a premierja pa bi tiščala v odstop, ker ji ne realizira "načrta", kaj!?
ironi
19. 12. 2019 10.36
+4
Kaj sedaj toliko streljate proti manjšinski vladi, ko pa ste vedeli, da ste kršili vsa ustavna pravila, da smo vsi enaki, in rušili zmagovito stranko na volitvah. Zagotovo ste pričakovali mnoga nesoglasja med vladanjem, a državljanke in državljani pa nosimo posledice blagostanja, zaradi trenj oz. novih volitev. Se pravi, da koalicijska stranka(e) manipulirajo z manjšinsko vlado in mučijo ministrskega predsednika in vse nas v sistemu.
Aijn Prenn
19. 12. 2019 09.11
+1
A ma dons mačor s kitaro spet kakšne težave z dojemanjem pozitivne in negativne realnosti?? :-))
srebrnibreg
19. 12. 2019 09.13
+2
Ima jo pri vas obsedenic v nulo razdelano. Ne rabiš se delati večjega b edaka kot si, ker itak ne gre. Si na maksimumu.
Aijn Prenn
19. 12. 2019 10.02
-2
Jaz sem zate prvokategorni intelektualec... :-)))))
Dark Knight
19. 12. 2019 09.04
+1
Boš srebrni danes končno odgovoril, kaj je Alenka vse naredila za upokojence? Ali boš spet celi dan pisal bedarije in jokal o minusih??
srebrnibreg
19. 12. 2019 09.10
+1
Dvignila je stopnjo za 5%. Upam, da veš kaj to pomeni. Pa še isti znesek je hotela dati vsem isti ne kot Erjavec kateri hče bogatim dati še več. Ne vem zakaj pišeš končno, ker ne vem kdaj si me to vprašal. Namreč nisem kakšen vaš obsedenec, da bi rolal do neskončnosti dol članek ali gledal članke iz arhiva izpred nekaj dni.
srebrnibreg
19. 12. 2019 09.01
+1
Hvala, da ste na strani Marjana saj to izsiljevanje na račun Marjana res nima smisla.
dule100
19. 12. 2019 08.51
-3
Prišla je prav potihem, z obetom sončnih dni, a življenje teče in nič ne reče, samo nasmeh je bolj grenak!
puspan
19. 12. 2019 08.59
+1
Dule, kdaj boš izdal svojo prvo pesniško zbirko?
mosqito
19. 12. 2019 08.49
+9
Tule bo Jelinčič pomagal Šaričiju, največja dvoživka, brez karakterja. Se je včeraj videlo, kako je preprečil 500€ za mlade družine z novorojenčkom. Pa toliko so ga polna usta slovenstva in podpore narodu. JELINČIČ JE VELIK LAŽNIVEC IN KORISTOLJUB.
srebrnibreg
19. 12. 2019 09.00
+2
Saj to so vsi v opoziciji. Ravno skupaj pašejo. Še Korla k sebi vzamite pa ste kompletni.
dule100
19. 12. 2019 08.48
+2
V obleki beli srečna, zaplavala je v novi svet, a življenje teče in nič ne reče, samo nasmeh je bolj grenak!
Robin HUD
19. 12. 2019 08.47
+5
Bratuškova misli da se svet vrti na p.... pa se ne se vrti na k....
Mungos2
19. 12. 2019 08.44
+6
Glede na gnili karakter naših poslancev, se bojim, da bo ta avstrijski biser potrjen. Kako pa kaj Pivčeva na bolniški?
puspan
19. 12. 2019 08.56
+2
Mungos, njen šef je rekel, da morajo biti vsi voditelji strank popolnoma zdravi, če se potegujejo za takšno funkcijo.
dule100
19. 12. 2019 08.43
+2
Prišla je kakor veter, v ta sanjavi svet želja, a življenke teče in nič ne reče, samo nasmeh je bolj grenak!
puspan
19. 12. 2019 08.42
+15
Ja Angelika, Slovenija v resnici izgleda precej drugače, kot na reklamnih turističnih oglasih. Žal mi je, ampak nasedla si propadli samooklicani rešiteljici države, ki je v Bruslju evropski javnosti pokazala vse svoje sposobnosti.
zlati70
19. 12. 2019 08.37
+17
kako nakladanje Bratuskove..ko je bla predsednica vlade ji je bilo dokazano plagiatorstvo magisterske naloge... a je odstopila takrat ???? kjer koli se pojavi same afere... pripravnica tekstilne stroke v propadli Tovarni nogavic in misli da brez nje slovenija ne more... sem res radoveden ko danes angelika ne bo potrjena ce gre jutri iz vlade tako kot grozi????? sama dobro ve da so to njeni zadnji dnevi na politicnem zemljevidu !!!!!!!!
puspan
19. 12. 2019 08.33
+2
Tu se tudi kaže vsa hinavščina in pokvarjenost matičnih Slovencev, do svojih rojakov iz Avstrije.
puspan
19. 12. 2019 08.31
+20
Čas je že davno dozorel, da Bratuškova odide iz politične scene, skupaj z nastavljenim adjutantom Pavličem.
Radoveden
19. 12. 2019 08.30
+11
Če bi bila ta Mlinarjeva res tak politični evropski biser, bi sama takoj po zaslišanjih (ko ni bilo podpore) odstopila od kandidature. Sedaj pa v zakulisju padajo dogovori, posli in ostala umazanarija.V parlamentu pa Cirilov Pucko za ta pravi znesek dovolj. Bo danes vse jasno, kdo je Judež Iškarijot.
poneumljanje
19. 12. 2019 08.37
-2
Janez, tvoj idol je največji Judež Iškarjot !
poneumljanje
19. 12. 2019 08.38
+0
Povsod izdaja Slovenijo, doma, predvsem pa v tujini !
rožarica
19. 12. 2019 08.29
+13
.....Lenka je povsem iztirila 😂😂😂
Sputnik
19. 12. 2019 08.22
+8
v službi naroda iščejo načine kako skrbet samo za svoje riti in interese. v srednjem veku bi letele glave ko golobi pismonoše