Slovenija

Bratuškova: Ne morem si predstavljati, da bi preprečili dostop do državne infrastrukture

Maribor, 25. 07. 2019 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
53

Mariborsko letališče je obiskala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek in potrdila, da je služnost urejena. "Žal mi je, da je od velikopoteznih načrtov in sanjskih obljub kitajskega najemnika ostalo tako rekoč nič," je poudarila. Služnost zemljišč, na katerih je lastnik postavil table s prepovedjo dostopa, pa je po njenih besedah vpisana za 30 let.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes obiskala Letališče Edvarda Rusjana Maribor, ki ga od prejšnjega tedna upravlja državna družba DRI. Potrdila je, da je služnost za dostop do letališča urejena. "Nikakor si ne morem predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture," je dejala.

Po besedah ministrice Alenke Bratušek želijo poiskati "dolgoročnega koncesionarja, ki bi uresničil vsaj delček tega, kar so kitajski najemniki obljubljali".
Po besedah ministrice Alenke Bratušek želijo poiskati "dolgoročnega koncesionarja, ki bi uresničil vsaj delček tega, kar so kitajski najemniki obljubljali". FOTO: 24ur.com

"Želela bi si, da kitajski najemniki, ki so se sami odločili in odpovedali 15-letno najemno pogodbo, s svojimi ravnanji ne škodujejo Republiki Sloveniji in letališču Maribor ter nam omogočijo, da poiščemo dolgotrajno rešitev za letališče," je poudarila.

'Od kitajskih obljub ostale le težave'

Povedala je, da je po današnjem ogledu letališča vesela in žalostna. "Žalostna zato, ker tako vrhunska infrastruktura že nekaj let sameva. Vesela pa zato, ker smo na ministrstvu za infrastrukturo uspeli zagotoviti, da letališče tudi po zapletih s kitajskim najemnikom obratuje," je dejala in se zahvalila vsem sodelujočim pri tem postopku, ki so uspeli doseči, da je bilo letališče po umiku prejšnjega upravljavca Aerodrom Maribor, ki je od začetka 2017 v posredni lasti kitajskega kapitala, zaprto le en dan.

"Žal mi je, da je od velikopoteznih načrtov in sanjskih obljub kitajskega najemnika ostalo tako rekoč nič. Pravzaprav samo problemi, ki pa jih na ministrstvu za infrastrukturo jemljemo kot izzive, da bi res to vrhunsko infrastrukturo uspeli spraviti v življenje. Dejstvo je, da letališče obratuje, želela pa bi si, da bi tudi delovalo, torej da bi bilo na njem življenja več kot danes," je dejala.

Spomnila je, da naj bi bilo letališče v upravljanju DRI najpozneje do konca leta 2020, v vmesnem času pa bodo ministrstvu poskušali poiskati trajno rešitev. "Moramo začeti postopke, ker smo prepričani, da je poiskati pravega koncesionarja edina prava oziroma možna pot. Seveda pa bo preden gremo v razpis za koncesijo, treba rešiti vse izzive, ki so v tem trenutku na mizi," je dejala.

Zemljišče, na katerem so parkirišča pred vhodom v potniški terminal in dovozna cesta, je v zasebni lasti.
Zemljišče, na katerem so parkirišča pred vhodom v potniški terminal in dovozna cesta, je v zasebni lasti. FOTO: Jana Ujčič

Glavni problem v tem trenutku je dostop do letališča, saj je zemljišče, na katerem so parkirišča pred vhodom v potniški terminal in dovozna cesta, v zasebni lasti. Lastnik, to je Aerodrom Maribor, je pred dnevi tam postavil table s prepovedjo dostopa, a zaposleni na letališču in potniki še vedno brez težav parkirajo tam. "Zaenkrat ni nobenih težav. Vsi normalno parkiramo in se normalno vozimo preko teh zemljišč," je potrdil vodja letališča Smiljan Kramberger.

"Zakaj je politika v preteklosti pustila, da so dostopne poti za državno infrastrukturo strateškega pomena v privatni lasti, je vprašanje za njih, mi pač moramo zagotoviti, da letališče lahko funkcionira. Zaenkrat je v zemljiški knjigi vpisana služnost za 30 let," je pojasnila Bratuškova. Služnost je po njenih besedah podeljena Republiki Sloveniji oziroma najemniku letališča.

"Če bo kitajski lastnik izrazil kakršno koli drugačno željo, mogoče po prodaji ali oddaji, kar zaenkrat še ni storil, bomo na ministrstvu naročili cenitev teh zemljišč, saj je to edina osnova, na podlagi katere se lahko pogovarjamo. Nikakor pa si ne morem predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi dopustil oziroma preprečil dostop do državne infrastrukture, tu je nenazadnje mednarodni mejni prehod," je dejala. "Če bi do kakršnih koli zapletov še prihajalo, pa je edina prava pravna pot. V pravni državi se stvari ne da drugače urejati," je dodala.

Bratuškova: Ne milijoni potnikov, le da letališče funkcionira

Po besedah ministrice želijo poiskati "dolgoročnega koncesionarja, ki bi uresničil vsaj delček tega, kar so kitajski najemniki obljubljali". "Mislim, da ni treba govoriti o milijonih potnikov, ampak da to letališče funkcionira, da so redne linije iz tega letališča v Evropo, v svet," je dejala. "Ali bo interes, v tem trenutku težko rečem. Vsekakor pa država ni pravi upravljavec letališč. Treba je poiskati upravljavca, ki se s to dejavnostjo ukvarja in ve, kako se v tej dejavnosti dela," je dodala.

Država si prizadeva ohraniti mariborsko letališče tudi zaradi tega, ker ji v nasprotnem primeru grozi vračanje evropskega denarja, s katerim je bilo pred leti obnovljeno. Ni pa to po besedah ministrice edini namen njihovih prizadevanj. "Naš cilj je, da v letu in pol speljemo postopke, ugotovimo, ali je interes ali ga ni, in če ne bo interesa, to letališče vsekakor ne bo ostalo odprto," je zatrdila.

Vodja letališča Smiljan Kramberger pravi, da je vsa oprema na letališču v lasti ministrstva za infrastrukturo.
Vodja letališča Smiljan Kramberger pravi, da je vsa oprema na letališču v lasti ministrstva za infrastrukturo. FOTO: Miro Majcen

Delo na letališču bo po besedah Krambergerja zaenkrat potekalo tako kot doslej, torej z zasebnimi leti, letalsko šolo in športnim centrom. Danes je tako od tod poletelo domov čartersko letalo nogometašev in navijačev nogometnega kluba AIK iz Stockholma, ki je v sredo zvečer imelo tekmo v Mariboru.

Na letališču ostaja tudi helikopterska nujna medicinska pomoč, pri tem pa je Kramberger zanikal medijske navedbe, da naj bi bil del opreme na letališču v lasti Aerodroma Maribor. "Vse je v lasti ministrstva za infrastrukturo," je zatrdil.

"Letališče deluje in razpolaga z vso potrebno opremo za svoje delovanje," je dejal tudi generalni direktor DRI Jurij Kač. "V tem trenutku so naše aktivnosti usmerjene v vzpostavitev osnovnega nivoja delovanja in njegovo stabilizacijo, v nadaljevanju pa so možne tudi dodatne aktivnosti. V začasnem obdobju ne pričakujemo nekih drastičnih povečanj obsega poslovanja, to je bolj povezano z dolgoročnejšo rešitvijo," je povedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
26. 07. 2019 14.13
+2
Po toči zvoniti je prepozno - pri nas kar naprej, od osamosvojitve naprej, klesti toča tudi po državnih infrastrukturah - vse prodano kriminalcem iz vsepovsod.
miklavz31
26. 07. 2019 09.42
+9
In kdo je nasedel sanjskim obljubam???Tisti s 7. stopnjo izobrazbe ali več.Navadna kmečka pamet,pa je pravila,da iz teh obljub ne bo nič.
Joze Gal
04. 08. 2019 08.21
..tisti,takrat odgovorni,s 7.stopnjo, še danes trdijo,da so naredili megabiznis,...kaj nam pa morejo,morejo.....pa to...
Ljofer
26. 07. 2019 09.23
+4
Spet sivilja pametuje. Banana drzava
wolfterier
26. 07. 2019 09.49
+1
Transformerji
26. 07. 2019 16.16
+1
Če nisi pameten, potem ne moreš pometovati: če si se podelal v hlače, si posran. Pa menda ne boš rekel, da je to novi parfum??
hotchilipoper
26. 07. 2019 08.16
+14
Že tako je majna država,pa še to prodajo kitajcem
picijulka1
26. 07. 2019 07.57
+1
Sicer pa je to letališče izredno pomembno, kar je razvidno iz prihodov in odhodov letal ter številu potnikov vsaj v zadnjem letu. Vse to lahko najdete na spletni strani letališča Maribor.
wolfterier
26. 07. 2019 16.05
+1
Nimasmisla
26. 07. 2019 07.36
+10
hrvatim si pa zopet dovolila voziti se z tovornjakim čez vse mejne prehode dej spelje se že enkrat
picijulka1
26. 07. 2019 07.12
+12
Služnost ni nikjer vpisana. To lahko preveri vsak v javno dostopni elektronski zemljiški knjigi. Brezplačno!
Desnica boli
25. 07. 2019 21.27
+12
Kako si šele ti strokovnjaki za škodo težko predstavljajo, da bi jim zaprli državno pipico in dostop do državnega korita.
staridida
25. 07. 2019 21.15
+7
Če je služnost za pristop urejena-in da jo kdo ovira,alora so na potezi sodišča....
bojer
25. 07. 2019 20.49
+15
Vedno poslušam, da je služnost urejena ZK. Če je to resnično urejeno, pokazati ZK vpis in debate bo konec. Sicer nastopi sodišče, ki določi dostop, menda.
Vitruvio
25. 07. 2019 20.24
+20
Zakaj ne zapišejo z imeni in priimki ,kdo so bili tisti,ki so takšno pogodbo podpisali ? Drugič ,kaj delajo državni pravniki ,svetovalci in ostale ovce zaposlene na ministrstvu ? Kdo bo odgovarjal ali drugače ali bo kdo podal ovadbo zoper te osebe . Halo ,za takšne zadeve bi na kitajskem ubijali .
bundy crocodile
25. 07. 2019 20.37
+12
Vse je znano. Pogodbo je podpisal bivši župan Fištravec. Država je bila v zadevo bila primorana vstopit, ker kakor razumem, bi lahko šlo tudi za zlorabo državne infrastrukture pa čeprav je bila privat. Prevzem je bil tako rekoč po Fištravčevem fijasku nujen. Odgovarjal ne bo nihče.
bundy crocodile
25. 07. 2019 20.22
+4
Bratuškove ne podpiram niti malo ampak v tej zadevi je končno podala nekaj pameti. "Nikakor si ne morem predstavljati, da bi kdorkoli v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture" Tudi jaz ne in tudi kitajec je ne bo zlorabil. Kitajec zlorablja slab položaj Slovenije pa še dobro, da obstaja zakon, ki mu to preprečuje. Kuj naj gre od kod je prišel in nikloi več, glede nato, da je odstopil od pogodbe. Slovenski vladi, državi in prisklednikom pa ppriporočam, da se malo skup vzamejo in začnejo sistem urejevat kot je sistem urejen v Evropi in svetu, ker to, da nam lahko že najmanjši družbenik oziroma milijonarček zapre letališče.. no to bi bla burleska za državo.. Drugače pa situacija nič drugega kot prikazuje stanje v državi do katerega je konec koncev pripeljala ministrica, ki bi naj te zadeve uredila že pred desetletjem. Ohhh Slovenija...
endva
25. 07. 2019 20.17
+4
Bratuškova bi še vedno vladala z dekreti... In leve vlade toliko govorijo o vladavini prava (kadar jim ustreza...). No ja, zasebna lastnina je pač tudi pri nas postala nedotakljiva. Lewaki, tudi imeti zasebno lastnino je PRAVICA, nimajo pravic le migranti :)
mentorhercul
25. 07. 2019 20.11
+9
Zasebna lastnina nekaj šteje v svetu, samo pri nas smo še v socializmu, najprej porabimo tvoje........potem pa vsak svoje!!!!!!!!!!!! Odločite se že enkrat, kapitalizem ali socializem, ali pa kakor vam odgovarja!
supergigi
25. 07. 2019 19.43
+20
Bomo videli kako bo kokodakala, ko jo bo poklical kitajski ambasador.
Krta?a 21
25. 07. 2019 19.57
+17
Kitajski ambasador ji bo povedal da če bi on tkole na kitajskem zavozu, bi bil dons nekje na relaciji ribanja školjk u arestu, al za rezervne dele bogatim kitajcem al pa nek pod rušo.
bundy crocodile
25. 07. 2019 20.26
+7
Bo kokodakala naprej, ker ji zakon to dovoljuje. Tu so se kitajci malo zaj... in malo smo jih sami. Kakorkoli, ni dobro ne za eno ne za drugo stran.
helter skelter
25. 07. 2019 19.42
+20
levičarji vedno govorijo, da prevzemajo odgovornost....tudi lahor je prevzel odgovornost za mejo, izgubili smo pol pranskega zaliva, on pa za nagrado postane predsednik države.... in kje se zdaj pozna odgovornost cerarjeve vlade za blamažo z mb letališčem? cerar, židan, erjavec.... njihova vlada je izvedla posel s kitajci. kje je zdaj odgovornost???? za levakje je to le prazna beseda. vsi so ostali na udobnih stolčkih ministrov, eden je celo predsednik parlamenta?!?!?! vsi bi morali odstopiti in država bi jih morala kazensko ovaditi za povzročeno škodo... vendar to so izbranci udbomafije, kot je zdaj to šarac... in odgovornost ostaja za levake prazna beseda, primerna za slovenke volilce...
RamzesII
25. 07. 2019 19.31
+5
Naslov ne more biti bolj ..., nenazadnje vse države preprečujejo dostop do ... svoje infrastrukture, neposvečenim. Potem bi denimo v Belo hišo lahko prosto vstopil vsak.
Razumnež
25. 07. 2019 18.52
+25
SI predstavljaš, da greš na pivo, pa se za sosednjo mizo usedeta Bratuškova pa Kociprova... Spijem pivo, predno katera zakokodajsa.
marker1
25. 07. 2019 18.47
+25
Baje je bila odpoved Kitajcev samo zaradi onemogočanje podaljšanja vzletno-pristajalne steze. Podaljšanje steze naj bi bilo vpisano v pogodbi. O tem pa ministrica molči. Sicer pa pri njej nihče dolgo ne obstane, ker vsakega onemogoči. Tudi Madžare je odslovila pri 2TDK.
Joze Gal
04. 08. 2019 08.32
,..in če je bilo podaljsanje piste vpisano v pogodo..neupostevanje pogodbe pa tudi nosi neke posledice...sploh pa z drzavo,v tem primeru pač s Kitajci....all ne?
piu
25. 07. 2019 18.38
+25
jokanje in litanije, odgovornosti pa nobene