Slovenija

Bratuškova o gneči: Promet se povečuje, morali bi krepiti javni potniški promet

Ljubljana, 29. 09. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
179

Najpozneje v enem mesecu naj ministrstvo za infrastrukturo uveljavi ukrepe za zagotovitev normalne pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah ter pospeši postopke za preusmeritev tovornega prometa s cest na železnice, pričakuje opozicijska SDS od ministrice Alenke Bratušek. Kot pravijo, zastoji vplivajo na vse, ki se vsakodnevno vozijo na delo ali v šole, na njihovo produktivnost in kakovost življenja, saj se pot, ki so jo v povprečju prej prevozili v pol ure, zaradi sedanjih zastojev podaljša za uro in pol ali še več.

Več videovsebin
  • Iz 24UR Zvečer: Alenka Bratušek in Danijel Krivec o ukrepih za izboljšanje pretočnosti v prometu
    11:49
    Iz 24UR Zvečer: Alenka Bratušek in Danijel Krivec o ukrepih za izboljšanje pretočnosti v prometu
  • Iz 24UR ZVEČER: Prometni kolaps in zastoji
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Prometni kolaps in zastoji

"V izzivih, s katerimi se sooča Slovenija, se je prav in vredno pogovarjati o tem, ampak en mesec za uveljavitev ukrepov je smešno, če bi bilo tako enostavno, bi mogoče tudi njihova vlada v dveh letih uredila stvari, da bi promet bolje tekel," je bila uvodoma ostra ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek do predloga opozicijske SDS v oddaji 24UR Zvečer. Kot je dodala, se na ministrstvu zavedajo, da stanje v prometu ni dobro, vendar delajo na spremembah. "V občini Log – Dragomer je pred mesecem dni Dars začel z novim izvozom, kar pomeni, da bomo na tistem območju stvari spremenili, vložena pa sta tudi dva dokumenta za presojo vplivov na okolje glede širitve vpadnic iz Štajerske in Primorske."

V oddaji je bil prisoten tudi poslanec SDS, Danijel Krivec, ki je poudaril, da so predlagali ukrepe in ideje, kako zmanjšati zastoje na avtocestah, opozarjali so tudi na pretirano obnovo v nekem časovnem obdobju, kar je še povečevalo zastoje na avtocestah. "Mogoče da s primernejšo dinamiko obnovitvenih del in primerno relokacijo zmanjšati zastoje. Ustavlja se promet na ljubljanski obvoznici in to se prenese na vse vpadnice," je dejal. 

Zgoščen promet na avtocesti pri Logatcu.
Zgoščen promet na avtocesti pri Logatcu. FOTO: Bobo

Kot je nadaljeval, so pobudo podali zato, ker je bilo s strani pristojnih resorjev nekako dogovorjeno, da se bo po poletni konici zadeva uredila. Vendar, kot je dejal, opažajo, da se ni, kvečjemu se je poslabšala na nekaterih odsekih."Z nekaterimi mehkimi ukrepi se da veliko postoriti," je opozoril Krivec.

Bratuškova je pozdravila pobudo glede obnov in gradenj, strinjala se je, da je treba stvari uskladiti. Ob tem je sicer tudi opozorila, da bo v času (do)gradnje tretjega pasu to še dodatno povečalo pritisk na promet, gneča bo takrat še večja. "Če infrastrukturo obnavljamo pod prometom, je to najtežje delo, veliko lažje bi bilo ceste zapreti in obnavljati, vendar tako pač ne gre. Treba se je uskladiti, ne samo Dars, temveč tudi državne in občinske ceste," je poudarila.

Kako pa bo s predlaganim ukrepom glede nižjih cen vinjet za tovorni promet v nočnem času?

Bratuškova je opozorila tudi na težave s tovornim prometom, eden od predlaganih ukrepov je namreč tudi, da se za tovorni promet v nočnem času zniža cena vinjete. "Če mi ponoči znižamo ceno za tovorni promet, potem jo moramo za enako obdobje podnevi podražiti, kar pomeni, da bi mogli tovornjakarje obremeniti bistveno bolj," je dejala Bratuškova. Dodala je še, da ponoči z vidika prometne varnosti ni najbolj pametno siliti kogarkoli, da vozi. 

Krivcu se sicer zdi ukrep smiseln, ker so avtoceste ponoči dokaj prazne. "S tem bi se definitivno zmanjšala obremenitev avtocest, vsi ukrepi, ki smo jih predlagali, pa so dobronamerni," je dodal. 

Nepregledne kolone tovornjakov na primorski avtocesti
Nepregledne kolone tovornjakov na primorski avtocesti FOTO: Bobo

"Dejstvo je, da se promet povečuje, se pravi se bomo tudi v Sloveniji morali začeti pogovarjati o tem, kako zagotoviti, da se ne bo toliko povečeval, kar ne pomeni, da ne bomo gradili," je Bratuškova opozorila. Promet je velik onesnaževalec okolja, je dodala, morali bi tudi krepiti javni potniški promet. Ob tem je poudarila, da je zadovoljna, ker imajo upokojenci še vedno na voljo brezplačni javni prevoz. "Dars že ima nekaj projektov digitalizacije, kjer bi skušali gnečo nekoliko omejiti z omejevanjem hitrosti, se pravi, da bi se promet nekoliko upočasnil že pred Ljubljano."

Tudi ministrica je opozorila, da bo potrebno sestaviti nabor ukrepov, ki bodo zagotovili, da bo stanje na cestah boljše. "Kdor pa misli, da lahko v ali iz centra Ljubljane ob prometni konici pride ali gre popolnoma brez gneče, pa predlagam, da si pogleda, kako je to videti v drugih evropskih mestih," je dodala.

Bo ponovno vzpostavljena avtocestna policija?

Krivec je sicer dejal, da je od ministrice dobil samo dvome v ukrepe, ki so jih predlagali, vendar upa, da bo upoštevan vsaj del o ponovni vzpostavitvi avtocestne policije, ki se je pokazala koristna predvsem zaradi tega, ker z njihovo pomočjo tovornjakarji spoštujejo pravila.

Bratuškova sicer ni tako prepričana, da je ponovna vzpostavitev avtocestne policije pravilen ukrep. "Za mene je pomemben podatek, s katerim nam je postregel minister Boštjan Poklukar, da se število policistov na avtocesti ni zmanjšalo," je poudarila. "Kar nekaj zapletov in nepravilnosti je bilo, ko se je avtocestna policija ustanavljala, organizacijsko pa ni potrebe, da ustanavljamo nekaj novega, pomembno je, da so policisti na avtocestah in skrbijo za red."

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LoToGo
24. 10. 2023 09.20
+1
Nehaj govoriti le, morali bi, naredi že enkrat!
traparija
03. 10. 2023 14.40
+2
sam sa ni jansa ste dobili zdej pa dajte mir. karkoli vec je ze sprenevedanje in prosil bi vas da ne sitnarite za stvari ki vam ne pripadajo.
vennegoor
03. 10. 2023 13.35
+2
Valencija - Madrid, železnica Ave: 360 km v 1h50m; Porto, Lizbona: metro, tramvaj, avtobus, lahka železnica. Nakup vozovnice enostaven. Pri nas SŽ: Koper - Ljubljana, 105km v 2h30m. Še nekateri kavčarji so proti drugemu tiru... žalost.
jahta
29. 09. 2023 20.34
+1
Morali bi,in?
puspan
29. 09. 2023 20.31
+1
Svetlana na brezovi metli
29. 09. 2023 20.31
+1
Šivilji še Bandelli ne verjame več.
funkytown
29. 09. 2023 19.30
+3
Sicer se sama vozi z avtomobilom,ampak...
flojdi
29. 09. 2023 18.14
Morali BI./Dajte ga./tezka bo dopovedat tistim ki ne morjo it 5minut peš
Pikapokapolonica
29. 09. 2023 17.52
+1
Naj nekdo od vas pametnih izdela načrt, kako narediti en ali dva pasova, tam kjer so naselja tik ob avtocesti, pa tuneli, mostovi.......
flojdi
29. 09. 2023 18.15
avgust.
29. 09. 2023 17.30
+6
Denarja se na avtocestah pobere dovolj, naj začnejo že enkrat graditi dodatne pasove. Je pa za vladajoče seveda veliko bolj udobno in koristno samo pobirati denar in si ga deliti, ljudem pa govoriti, naj uporabljajo javni prevoz, ki ga praktično skoraj ni.
flojdi
29. 09. 2023 18.15
Prinašalec
29. 09. 2023 16.02
+2
Ves te tovornjakarje na vlake, to je trenutna rešitev, pa SŽ, bi imele nekaj od tega! Sicer še pa 2 pasova, ampak SLO je še tu v kameni dobi.
flojdi
29. 09. 2023 18.17
+1
St. Gallen
29. 09. 2023 15.48
+0
Bratuskovi predlagam obisk Omana. Google ne utegne posodabljat novo zgrajenih cest, ki so boljse kot v Nemciji ali Svici. Sultan ji bo ze namignil kako, da bo znala.
Prototip
29. 09. 2023 18.09
+3
A je slovenija ultrabogati oman,kjer se pre seravajo z denarjem,,,pa maš primerjavo ja....
periot22
29. 09. 2023 15.11
+7
Tuji tovorni promet zaseda vozni pas mi pa plačujemo drage vinjete za nič od nič lopovi!
periot22
29. 09. 2023 15.08
+3
Bratuškova ker nisi sposobna odstopi , začni se voziti sama najprej z javnim prevozom potem pa nakladaj sram te naj bo , železniški promet na nivoju 17 stol vlečete pa naš denar prav za železnice namesto da bi delali avtoceste banda ki se norca delate iz ljudi!
Prototip
29. 09. 2023 18.12
+1
Najbolš,da vprašaš,kaplarja janeza kaj narediti,,,fsral se bi,kot vsi do sedaj,,,
JApajaDAja
29. 09. 2023 14.40
+4
ša malo pa bodo avtoceste v slo v rangu vaških kolovozov.....alenka pa kmetijska ministrica :-)
Pepi honda
29. 09. 2023 13.57
vednokontra
29. 09. 2023 13.39
+1
Stroka je že pred 15. leti povedala svoje in nedavno ponovno. Potrebno je slediti stroki, politike pa pustiti v parlamentu.
iskriv
29. 09. 2023 13.18
-2
SDS daje nasvete in predloge , kako rešiti gnečo in zastoje na cestah , in postavljajo ultimate , a kaj , ko so ti predlogi neuporabni in so dani samo z namenom , da pokažejo ljudem ," kako jih skrbi " za ljudi , ko se vozijo v službe in nasploh po Slovenskih cestah . Ko so bili v poziciji vladanja niso naredili nič , pa je bila situacija identična ! Le javno svetovanje jim gre , da bi pa nredili kaj to pa ne , takrat imajo druge skrbi , kako uničiti Slovenijo ! Ponujena roka Janše je bila takrat samo igra za naivne , sedaj delajo na rušenju vlade , zato pritiskajo na ministre Golobove vlade in želijo njihove odstope . To isto taktiko je zavzela Nsi , čeprav nima niti toliko glasov , da bi prišla v parlament , ampak menijo , če bi javno pritiskali na posamezne ministre in jih blatili , bi narod glasoval zanje . NSi je svoje izpel s sedanjim vodstvom !
Nežna dušca
29. 09. 2023 13.15
+7
Alenka, le kaj se delaš pametno? V občini Kranj kjer prebiš imaš dva neprevozna mostova. V naselju Jama in Praše ne normalno zožanje ceste. Na Orehku proti šoli gneča , da se vozniki in šoferji šolskih avtobuso pulijo lase . Ne vzdržno! Sedaj boš pa Ti kos težavam po celi Sloveniji . Lepo te prosim!
Simon Kozar
29. 09. 2023 13.03
+3
Namesto da bi se razmišljalo oziroma delalo v smeri tretjega voznega pasu, se je še v Pomurju pokradlo za odstavni pas....hahaha banana republika