Slovenija

Je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej?

Ljubljana, 20. 02. 2019 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nika Kunaver, STA / L.Š. / K.H.
Komentarji
288

Afera maketa in prelaganje odgovornosti med ministroma se nadaljujeta. Odgovore poiščite na infrastrukturnem ministrstvu, pravi Jure Leben, Alenka Bratušek pa odgovarja, da je maketa stvar prejšnje ekipe. Na dan medtem prihajajo novi dokumenti, ki nakazujejo možnost, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej?
    02:57
    Iz 24UR: Je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj razkrivajo dokumenti?
    03:56
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj razkrivajo dokumenti?
  • Iz 24UR ZVEČER: Alenka Bratušek in Anže Logar o maketi drugega tira
    13:48
    Iz 24UR ZVEČER: Alenka Bratušek in Anže Logar o maketi drugega tira

Prelaganje odgovornosti v aferi maketa med ministrom za okolje in prostor Juretom Lebnom in ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek se nadaljuje. Leben ve bistveno več o tem projektu, pravi Bratuškova. Leben pa še naprej zanika svojo odgovornost. Čeprav na dan prihajajo novi dokumenti in elektronska sporočila, ki kažejo na to, da bi lahko bil posel dogovorjen vnaprej, še pred razpisom. 

Vrnimo se na začetek zgodbe o maketi. Konec julija 2017 je Direkcija za infrastrukturo objavila javni razpis, na katerega sta se prijavila dva ponudnika. Izbran je bil dražji. Sledilo je slavnostno odprtje s celotnim političnim vrhom. Nato pa fiasko za fiaskom. Pogodbo so na koncu enostransko prekinili, maketo odpeljali neznano kam. Odgovarjal ni nihče. 

"Vodil sem projekt drugi tir. Ukvarjal sem se z vsebino, nisem pa povedal, kako naj se postopek spelje, kako naj bo neka stvar ocenjena," je dejal okoljski minister in nekdanji državni sekretar Leben po vseh razkritjih v zadnjih dneh.

Sporna maketa za drugi tir
Sporna maketa za drugi tir FOTO: Gregor Ravnik

A najnovejši dokumenti, ki so jih danes pridobili v uredništvu oddaje 24UR, razkrivajo, da so se vpleteni dogovarjali že mesec dni pred objavo razpisa. Točneje, agencija Futura in tiskovna predstavnica ministrstva za infrastrukturo Nataša Pelko, ki je bila v kabinetu takratnega infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Jureta Lebna.

"Predlagam delitev na dva razpisa. Enega za komunikacijske storitve, vrednost do 135 tisoč evrov. Izdelava makete naj gre na svoj razpis," piše v dopisovanju. In še: "Glede makete, gospod, ki jih izdeluje, pride v Ljubljano jutri dopoldne in nam bo spisal tehnično dokumentacijo." O vsem tem so se torej dogovarjali mesec dni pred razpisom. Takrat naj bi Futura tudi že ocenila, da bodo produkcijski stroški med 25.000 in 35.000 evri, na koncu so bili dobrih 31.000 evrov. Skupaj za drugi tir dobrih 280.000 evrov. 

"Midva z ministrico Bratuškovo delava dobro in ona je tista, ki lahko pove, kaj se bo naprej odvilo na samem ministrstvu in na direkciji," je dejal Leben, še preden so v uredništvu prejeli omenjene dokumente. Bratuškova pa je sedla za mizo z direktorjem Direkcije za infrastrukturo Damirjem Topolkom. Dejala je, da ji je Topolko zagotovil: "Da nikoli ni bil na sestanku s temi podizvajalci, in še več, da so se vse vsebinske stvari povezane z maketo sprejemale v kabinetu ministra."

So pa bili na sestanku s podizvajalci predstavniki ministrstva – Nataša Pelko in Rok Jeram – kot je razvidno iz dopisovanja. Prav Jermana je Leben na koncu osebno pooblastil pri maketi, so še spomnili v oddaji 24UR

'Odkar sem ministrica, namesto maket delamo drugi tir v naravi'

Ministrstvo za infrastrukturo v mandatu te vlade projekt drugega tira Divača–Koper izvaja transparentno in učinkovito, je v izjavi za medije na temo sporne makete drugega tira danes povedala ministrica Alenka Bratušek. "Namesto maket delamo drugi tir v naravi," je dodala in zavrnila odgovornost za postopke, ki jih je vodilo prejšnje vodstvo ministrstva.

"Pri mojem delu sta vedno vodili transparentnost in učinkovitost," je zatrdila Bratuškova in zagotovila, da je tako tudi pri njenem vodenju infrastrukturnega ministrstva. "Projekt drugega tira je dokaz, da smo stvari začeli delati drugače," je pristavila.

Omenila je nedavno predstavljeni investicijski program za največji infrastrukturni projekt v državi, razkritje prej tajnih podatkov o pogajanjih z Madžarsko glede sodelovanja pri projektu ter to, da so dosegli umika zahtevka po aneksu k pogodbi za pripravljalna dela, ki sta ga vložila izbrana izvajalca Kolektor CPG in Euroasfalt.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek vztraja, da z ekipo ne nosi nobene odgovornosti za to, kaj se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom.
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek vztraja, da z ekipo ne nosi nobene odgovornosti za to, kaj se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom. FOTO: POP TV

"Mislim, da smo projekt, odkar vodim ministrstvo, zastavili tako, kot je treba," je ugotavljala Bratuškova in pri tem zavrnila odgovornost za odločitve prejšnjega vodstva, ko je bil minister Peter Gašperšič, državni sekretar, zadolžen za projekt drugega tira, pa sedanji okoljski minister Jure Leben.

"Nikakor nimamo nobene odgovornosti za to, kaj se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom. Morda ste torej na napačnem ministrstvu," je dejala. "Akterje, ki so bili vključeni v to, bo treba povprašati o konkretnih zadevah," je dodala.

Zatrdila je, da je vnovič opravila pogovor z direktorjem direkcije za infrastrukturo Damirjem Topolkom, ki ji je še enkrat zatrdil, da ni vedel, da bo pri projektu izdelave makete, za katero je bilo izbrano podjetje Art Rebel 9, sodeloval podizvajalec RPS, da se s temi podizvajalci ni srečal in da so se vse vsebinske stvari sprejemale v kabinetu tedanjega ministra za infrastrukturo.

Direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko vztraja, da ni vedel, da bo pri projektu izdelave makete, za katero je bilo izbrano podjetje Art Rebel 9, sodeloval podizvajalec.
Direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko vztraja, da ni vedel, da bo pri projektu izdelave makete, za katero je bilo izbrano podjetje Art Rebel 9, sodeloval podizvajalec. FOTO: POP TV

'Minister Leben ve več od mene in bo moral še kaj pojasniti'

Državna revizijska komisija je medtem zahtevek družbe Geoportal za revizijo razpisa za izdelavo projektne dokumentacije za drugi tir železniške proge Divača-Koper zavrnila kot neutemeljen, so sporočili iz projektne družbe 2TKD.

Glede sporne makete, za katero je direkcija nato razveljavila pogodbo, poteka tudi kriminalistična preiskava. "Ko bo znan rezultat preiskave kriminalistov in bo kdorkoli od zaposlenih osumljen kaznivih dejanj oziroma v kazenskem postopku, bom ukrepala tako, kot je prav, in se od mene pričakuje," je zagotovila ministrica.

Družba Art Rebel 9 bo sicer, kot so poročali kolegi oddaje 24UR, tožila državo zaradi razdrtja pogodbe, minister Leben (očitke, ki letijo nanj v povezavi z maketo, zavrača) pa je v torek zatrdil, da je glede vseh pojasnil v zvezi s pravnimi postopki pristojen naročnik makete direkcija za infrastrukturo.

Iz podjetja Art Rebel 9 so sporočili, da ne drži, da na direkciji za infrastrukturo niso vedeli, da ni podizvajalcev.
Iz podjetja Art Rebel 9 so sporočili, da ne drži, da na direkciji za infrastrukturo niso vedeli, da ni podizvajalcev. FOTO: POP TV

"Tožba še ni vložena, sem preverila, minister Leben pa ve bistveno več od mene o projektu in bo moral še kaj pojasniti, tudi v morebitnih pravnih postopkih," je povedala Bratuškova in se vprašala, kje je bil izvajalec leto dni, odkar je bila pogodba zavrnjena.

"Dajem besedo, da odkar sem ministrica, projekt vodimo popolnoma transparentno in namesto maket delamo drugi tir v naravi," je izjavo sklenila ministrica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lvclvc
23. 02. 2019 07.02
+1
Hahaha rip Futura, rip Vito v CCju mailov, upam da folk ne pozabi in te terja. Pa vse legalne vile, mercedeza in zenin nakit v stecajno maso. Interni emaili ;), evo upam da bos koncno dvignil placo ITjevcu, verjetno ne.
srebrnibreg
21. 02. 2019 11.12
+0
Svečkarje skrbi teh nekaj 10 tisoč evrov ne skrbijo pa jih milijoni potrošeni za nepotrebni referendum o drugem tiro. Takrat, ko boste vrnili tiste milijone pa se obremenjujte s tem drobižem proti tistemu. Jaz sem za vrnitev tako več plačane makete kot je treba in še bolj za vračilo milijonov.
CyberWorm00000
21. 02. 2019 11.51
+7
dej se wpraš še kam je šlo unih 49 miljončkou za razne študije k so prepisowali en od druzga pa mastno kasirali keš : )))
zajebant2
21. 02. 2019 10.48
+9
levi klovni mislijo, da jim je vse dovoljeno, nesposobneži
srebrnibreg
21. 02. 2019 11.06
-3
To tudi Riedl pravi kateri je zaradi korupcije sekte moral biti obsojen in dediči enega člana sds sekte kateri si niso mogli razdeliti koruptivni denar.
CyberWorm00000
21. 02. 2019 10.42
+7
drugmu tiru komot lohka rečemo orgarniziran gospodarski kriminal s podporo politike : )))
srebrnibreg
21. 02. 2019 10.47
-1
Tisti kateri ne hodijo na volitve naj jih država, stanje v državi in politiki tudi po volitvah ne brigajo.
CyberWorm00000
21. 02. 2019 10.49
+2
k bojo na listkih nurmalni ljudje ne pa žoharji pol nas mugoče widjo na wolitwah : )))) sam po waše je itaq s folkom nek narobe ne pa z žoharji w parlamentu : )))
CyberWorm00000
21. 02. 2019 10.51
-1
ste isti k janšisti : ))) najrajš bi kr folk zamenjali za boljšo statistiko : )))
SenecaLucius
21. 02. 2019 10.20
+9
Leben ni zmogel končati gimnazije in se je prepisal na srednjo turistično šolo. Nato so ga premožni starši poslali študirati v Oxford, ampak ne na na slovito univerzo, temveč zgolj v okrožje Oxford, kjer je končal neko levo višjo okoljevarstveno šolo in se potem z njo kitil kot magister iz Oxforda. Torej kaj prida od njega ni za pričakovati.
srebrnibreg
21. 02. 2019 10.17
-3
Janšisti zadnji v Sloveniji ste kateri bi lahko nekomu očitali neko korupcijo dokler ne pometete pred svojim pragom. Namreč zaradi vaše so celo v Avstriji obsodili človeka in zaradi vaše korupcije si dediči enega janšista niso mogli razdeliti nekaj sto tisoč evrov. Mi ostali pa vsi lahko zahtevamo odgovornost in plačilo škode in tudi jo.
RupniK
21. 02. 2019 10.47
+2
Levaki in desnaki ste Slovenijo oropali do konca. Ne samo finančno, ampak tudi dostojanstveno. Odidite na smetišče zgodovine in ji s tem vrnite vsaj dostojanstvo. Financ od vas tako ali tako ne gre pričakovati. Tako skorumpirani ste levi in desni svečkarji, da kar smrdi od vas!
universal
21. 02. 2019 10.15
+4
a je leban še minister,..je marjanček kar tiho?
JApajaDAja
21. 02. 2019 10.54
+3
...in vilfan je še vedno na šolskem ministrstvu-oddelek za šport?
murinar
21. 02. 2019 10.10
+7
To je Cerarjeva visoka morala in etika !
ina5785
21. 02. 2019 10.31
-1
murinar - Včasih mati za lastnega otroka NE ve kakšen je. Tako Cerar za NOBENEGA NI mogel vedeti. . . . . . . . . Tudi jaz ko mi nekdo mogoče reče kakšno izobrazbo ima, NE preverjam - verjamem mu. Če pa laže, sebi laže. . . . . . . v politiki pa ga tako kasneje odkrijejo
srebrnibreg
21. 02. 2019 10.35
-5
ina- saj pa janšisti sedaj teh nekaj tisočakov poveličujejo in zganjajo cirkus, ker hočejo, da bi naj Šarec nogiral Ceraja kateri s tem nima nič in tako povzročil krizo vlade. Čudno, da ne vidijo krajo denarja v svojih vrstah in to v milijonskih zneskih.
JohannDoe
21. 02. 2019 10.42
+1
Mati v bistvu ne ve kak je sin, ki se po 20 letih vrne iz tujine. Ko pa izve, prvo zaprosi za dodatna pojasnila. Potem menca. Naposled pa ga sprejme v družino. Kri le ni voda al neki.
JApajaDAja
21. 02. 2019 10.55
+2
glede cerarjeve sposobnosti v politiki je pa že mama zdenka svoje povedala!
hisne
21. 02. 2019 10.05
+10
Leban in Cerar takoj odstopiti iz funkcij
ina5785
21. 02. 2019 10.32
+0
hisne - potem januša že 25 let NE bi smelo biti
hisne
21. 02. 2019 10.04
+2
ja prosim vas kdo pa hodi v službo ,da nevete kdo in kaj se je dogajalo z drugim tiru dajete nam le pesek v oči kdo bo zdaj kasiral
Paradox
21. 02. 2019 09.43
+21
Prvo vprašanje se postavi, ZAKAJ SPLOH IZDELATI MAKETO? KOMU KORISTI?
SenecaLucius
21. 02. 2019 10.14
+11
hotchilipoper
21. 02. 2019 09.30
+20
V tej vladi se lahko dela kar se hoče,nobeden nič ne odgovarja,in nič ne plača,mi pa ,če smo državi dolžni nekaj evrov,te olupijo kot banano
srebrnibreg
21. 02. 2019 10.39
-4
HAHAHAHA...........V tej vladi....Ja kaj za božjo voljo pa ima Šarec s tem drugim tirom? Samo, da lahko bluzite in zavajate narod z lažmi. Barabe pokvarjene janšistične.
srebrnibreg
21. 02. 2019 10.48
+0
Bluzo kje pa kaj piše o jj? Lažnivka stonickna pokvarjena.
Bullschevik
21. 02. 2019 09.11
+17
Vsi levi imajo kratek spomin, to pa je posledica kratke pameti.
ina5785
21. 02. 2019 10.34
-3
Bullschevik - Žalostno je, da ste desni sploh brez spomina. Ste total pošteni, vidite le druge grešnike, pri vas vam zmanjka
zmago56
21. 02. 2019 09.09
+17
Demenca, poklicna bolezen naših politikov. Še dobro, da se včasih kaj tudi zapiše.
CyberWorm00000
21. 02. 2019 09.12
+11
bolj selektiwen spomin : ))) kacga junckerja še razumem da se wečino swojga predsedowanja sploh ne spomne : )))
wolfterier
21. 02. 2019 09.25
+20
Lepo so se postrojili ob kontejnerju pred kamerami,zdaj so pa vse pozabili. Poglejte posnetke,vsi glavni so tam !
JApajaDAja
21. 02. 2019 09.40
+10
nekdo,ki je tu naslikan,je odgovoren...na srečo jih ni veliko....če bo interes raziskati imajo vse na dlani!
SenecaLucius
21. 02. 2019 09.07
+9
Glede nakupa osemkolesnikov Boxer pa očitno Šarec že dela drugače in je preklical naročilo Katićeve. Glavni razlog je, da bi lahko bila končna cena krepko višja od dogovorjene, saj v pogodbi ni vključeno servisiranje oziroma je le dvoletno jamstvo proizvajalca. Po dvoletnem obdobju bi moralo ministrstvo najemati zunanje izvajalce, prav zaradi tega pa so se na ministrstvu prižgali alarmi, saj nihče ne ve, koliko bi v prihodnjih letih stali servisi in vzdrževanja teh vozil. Prav v takšno past in kasneje v velike podražitve so se ujeli snovalci projekta Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6)
wolfterier
21. 02. 2019 09.27
+8
Zunanji izvajalci so zelo priljubljeni,saj tam padajo provizije! Šerec je denar Štrukljem potalal,zato ni za vojsko. Ko bo prpa,bomo učitelje in uradnike rekrutirali,pa hajd peš na fronto !!!
JohannDoe
21. 02. 2019 10.46
+1
Eh, prvo bomo malo ukinili nabor, da dobimo politične točke. Potem bomo jamrali, da je nova profi vojska zanič, da preveč stane, denarja pa ni in podobno. Potem bomo nekaj razmišljali, da bi v vojsko zaposlovali tujce. Na koncu bomo razmišljali o tem, da bi nazaj uvedli nabor ali nacionalne garde, ker taka vojska pa res ni ničemur podobna.
Castrum
21. 02. 2019 09.06
+16
Kakorkoli se obrača in se vsi vpleteni sprenevedajo ter mečejo krivdo na kolege, je vsakemu pametnemu popolnoma jasno, da bo morala država ArtRebel 9 odplačati polno ceno, plus vse stroške postopka in verjetno še kakšno odškodnino.
1muvwndr
21. 02. 2019 09.55
+6
Se strinjam. Vse take stvari se sklepajo na koncu mandata. Tisti, ki je posel sklenil, ne odgovarja, ker je na drugem delovnem mestu, novi odgovorni pa prelaga krivdo na prejšnjega. Nikoli nobeden nič kriv, denar pa kar gre.
ina5785
21. 02. 2019 09.03
+24
Ko je bil Leban "na položaju" in se je dogajalo okrog drugega tira, je bil tako poln samega sebe in ODREZAV, kakor da je hotel sogovornika prestrašiti, da se sploh upa kdo oglasiti oz. NJEGA kaj vprašati. Sedaj je kot jagnje - nič kriv, pa še amnezija ga daje! V tej vladi je pa začel s "takšnim milim poštenjem", da sem se vprašala, če je to ista oseba. Očitno je sedaj hotel nabirati bonuse za svojo preteklo packarijo in posledično preusmeritev pozornosti
zek
21. 02. 2019 09.02
+22
Torej mesec dni pred javnim razpisom povabijo že zbranega izvajalca da sam napiše specifikacije in ceno potem razpisejo javni razpis SEVEDA NA RAZPISU ZMAGA TISTI KI JE ZE PRED RAZPISOM ZA MINISTRSTVO NAPISAL SPECIFIKACIJE IN CENO! Seveda je to po naši zakonodaji kaznivo dejanje vendar ta zakonodaja ne velja če si veljak MORALNIH,ETICNIH,KVAZI LEVIH STRANK hmmm ja pa da ne bo pomote ravno tako je tudi z tako imenovanimi desnimi političnimi veljaki razlika je le v tem, da obstaja precej večja možnost da bodo za svinjarije tudi odgovarjali.No moram pa priznati da imam pa tudi eno moralno zadoščenje saj sem se tudi pri tem referendum o drugem tiru prav odločil ko sem Podprl Vilija! Škoda je samo to da volilci ne razmišljajo z svojo glavo in vedno znova nasedajo ideologiji, tako je bilo tudi leta 2010 ko ste na referendumu omogočili vstop Hrvaške v EU brez da bi bilo dokončno rešeno vprašanje meje in ostalih stvari z Hrvaško!! ZAL!
wolfterier
21. 02. 2019 09.29
+6
Kaj vse je nabral Šarec okrog sebe,sami sendvičarji !
JohannDoe
21. 02. 2019 10.48
-2
Wolfi, imaš skrito obsesijo, gledaš preveč partizanskih filmov, da vidiš povsod šarce?
Carrasco
21. 02. 2019 09.01
+8
Neonacist Christopher Hasson, zaposlen v ameriški obalni straži, je načrtoval "umor nedolžnih civilistov v obsegu, redko videnem v državi". Tarča njegovega napada naj bi bili demokrati in Trumpu nenaklonjeni novinarji. Bil naj bi velik oboževalec norveškega terorista Breivika. To je prighodnost Evrope in vaših napak v Excelu
wolfterier
21. 02. 2019 09.29
+2
JohannDoe
21. 02. 2019 10.50
Upaš, da bodo zopet prišli Italijani in služabnike oblekli pa nahranili?
CyberWorm00000
21. 02. 2019 09.01
+7
pomojm bojo kr tekmowali kdo lohka weč pokrade : ))) pol pa spet bruke čez par let pred kako preiskowalno komisijo : ))) wsi brez spomina : ))) cmerobaba se wrjetn sploh nebo spomnu da je bil 4 leta predsednik wlade hahaha