Slovenija

Sedem strank sprejelo Pahorjevo povabilo, LMŠ in Levica ne

Ljubljana, 02. 02. 2021 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Tina Švajger, Maja Račič
Komentarji
700

Alenka Bratušek se bo udeležila pogovora pri predsedniku republike Pahorju, na katerega je povabil vse vodje parlamentarnih strank. "Če se politiki v državi nehamo pogovarjati, je naslednji korak samo še poziv k nasilju. To pa je za nas nedopustno," je sporočila. Da njegovega vabila ne more sprejeti, pa pravi koordinator Levice Luka Mesec. "Želim si, da bi kot predsednik republike po desetih mesecih vendarle spregovorili," med drugim sporoča Pahorju. Od devetih parlamentarnih strank je poleg Levice Pahorja zavrnila še stranka LMŠ. "Obe stališči sta legitimni," odgovarja Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je danes začel dvostranske pogovore z voditelji parlamentarnih strank glede priprav na skupno srečanje, so sporočili iz predsednikovega urada. Dve stranki od devetih – Levica in LMŠ – sta vabilo zavrnili, ob čemer je Pahor opomnil, da lahko načelno zavračanje dialoga vodi v izključevanje.

Čeprav dveh voditeljev parlamentarnih strank ne bo na srečanje, ima Pahor visoka pričakovanja. Prizadeval si bo, da bo to srečanje in morebitna naslednja prispevalo k večjemu soglašanju slovenske politike glede bistvenih državnih zadev, s tem pa tudi do strpnejšega in bolj vključujočega splošnega razpoloženja v javnosti, kar je pomembno tudi za uspeh ukrepanja v času zdravstvene krize in po njej, so napovedali v njegovem uradu.

Kot so še sporočili, se je predsednik DeSUS Karl Erjavec v telefonskem pogovoru predsedniku države zahvalil za vabilo in ga "seznanil z vložitvijo konstruktivne nezaupnice v prihodnjem tednu ter mu pojasnil, zakaj predlagani sestanek v tem trenutku ni najprimernejši korak"

Sestanek prvakov parlamentarnih strank pri Pahorju bo po glasovanju o konstruktivni nezaupnici.

Sestanek prvakov parlamentarnih strank pri Pahorju bo tako prestavljen na čas po glasovanju o konstruktivni nezaupnici.

"V naslednjih tednih se bo namreč dokončno izkristaliziralo stanje v slovenskem političnem prostoru. V tem trenutku moramo nameniti vso energijo v dobro Slovenije in vseh državljank in državljanov. To mora biti naše glavno vodilo za delovanje tudi v prihodnje," so prepričani v Pahorjevem uradu.

Stališča, ki zavračajo udeležbo na srečanju, so legitimna, a v predsednikovem uradu ob tem izpostavljajo, da lahko načelno zavračanje dialoga po opozorilih predsednika republike vodi v izključevanje, za katero pa se zdi, da ga prav nihče ne pozdravlja.

Pahor je danes sicer že začel dvostranske pogovore z voditelji strank glede priprav na srečanje. Glede datuma srečanja in predlogov, ki bodo na srečanju predstavljeni, bo skušal v čim večji meri upoštevati nasvete in pričakovanja sogovornikov.

Enega prvih pogovorov o pripravah na srečanje je Pahor opravil s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem. Kot so danes sporočili iz poslanske skupine SNS, sta s Pahorjem govorila predvsem o cepljenju, sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije in predsedovanju Slovenije Svetu EU. Kot so navedli, sta se med drugim strinjala, da bi bilo treba sklicati sestanek predsednikov parlamentarnih političnih strank, na katerem bi se pogovorili o delovanju države in slovenske vlade v času predsedovanja Svetu EU.

Kritični celo v 'Pahorjevi' stranki SD

Predsednica SAB  Alenka Bratušek je v torek dopoldne sporočila, da je predsednika Boruta Pahorja že obvestila, da se bo pogovora udeležila. Ob tem je dodala, da bo mnenje stranke SAB o položaju, rešitvah, težavah in zamujenih priložnostih najprej povedala njemu.

Koordinator Levice Luka Mesec pa Pahorju medtem sporoča, da njegovega vabila na pogovor na ravni voditeljev parlamentarnih strank ne more sprejeti, saj da ga ne razume kot del rešitve, pač pa kot del problema. "Z vami se sicer strinjam, da smo soočeni z eno največjih preizkušenj ter da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo, a je iz vašega vabila razvidno, da povsem spregledate oziroma namerno izpustite kakršno koli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. Vaše vabilo namreč izhaja iz ugotovitve, da smo v treh desetletjih vzpostavili razmeroma trden demokratičen politični sistem," meni Mesec.

Predsednik Pahor je v ponedeljek na prvake parlamentarnih strank naslovil pobudo za srečanje. Na njem bi rad preveril stališča o svojem predlogu, da bi bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU. Datum srečanja še ni določen.

"Žal se moramo zaradi retorike in načina delovanja največje vladne stranke po tridesetih letih vrniti k vprašanju osnov spoštovanja demokracije in ustavnega reda. Nihče ni za zagotovitev varstva teh načel odgovoren bolj od vas, predsednika republike. Molka in nezavzemanja stališča v dani situaciji ne morem razumeti drugače kot podporo vladi in njenemu predsedniku," Pahorju sporoča prvi mož Levice. (Celoten dopis najdete v priponki na dnu članka.)

Na Pahorjev poziv sta se že v ponedeljek javno odzvala predsednica SD Tanja Fajon in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Fajonova je sprejela vabilo, a od pogovora nima visokih pričakovanj. S Pahorjem namreč ne deli ocene, da vlada dobro upravlja epidemijo. Šarec pa je Pahorju med drugim očital, da je molčal ob vseh poskusih uničevanja pravnega reda, in mu predlagal, naj se temeljito pogovori s predsednikom vlade Janezom Janšo.

Janša je vabilo predsednika republike medtem ocenil kot povsem dobronamerno in skrajno nevtralno, odziva Šarca in Fajonove pa po njegovi oceni "nazorno ilustrirata 'zaplezanost' in negativizem opozicije".

Iz Nove Slovenije pa so sporočili, da pozdravljajo pobudo predsednika Pahorja. "Prizadevati si moramo za enoten odgovor na epidemijo, skupno izhodno strategijo ter strpno sobivanje. Edina pot za dosego teh ciljev vodi skozi dialog," je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

"Predsednik ocenjuje, da je dal pobudo v pravem času"

Da se je Pahor za vabilo predsednikom parlamentarnih strank na srečanje o osredotočanju države na epidemijo, okrevanje in predsedovanje EU odločil v skladu z dolgo tradicijo sodelovanja parlamentarnih strank pri skupnem premagovanju kriz ali doseganju strateških ciljev države, pa so medtem še sporočili iz Urada predsednika Republike Slovenije.

"Predsednik ocenjuje, da je dal pobudo v pravem času. Z namero o njej je slovensko javnost prvič seznanil konec oktobra lani, še podrobneje pa jo je pojasnil na slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma parlamentarnih strank za podporo plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije pred koncem leta," so navedli.

V zvezi s tem je Pahor poudaril, da se v 30 letih različnih parlamentarnih srečanj, koordinacij ali dogovorov voditelji niso lotili zato, ker bi imeli o pomembnih vprašanjih podobna ali enaka stališča, temveč prav zato, ker so imeli zelo različna. "V takih okoliščinah dobi dialog posebno težo in pomen," meni predsednik.

Pahor je v tem smislu voditeljem poslal uradno vabilo za srečanje v času, ko poglabljanje političnih razhajanj slabo vpliva na premagovanje zdravstvene krize. Poleg tega se mu zdi pomembno, da voditelji parlamentarnih strank skupno premislijo strateške usmeritve okrevanja po zdravstveni krizi in se dogovorijo za strateške poudarke slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Predsednik Pahor se pred predstavitvijo pobude za srečanje parlamentarnih strank konec oktobra in uradnim vabilom, ki ga je na voditelje strank naslovil v ponedeljek, 1. februarja, ni predhodno posvetoval z nobenim predsednikom ali predsednico parlamentarne stranke, dodajajo v uradu.

Pahor ima glede srečanja voditeljev parlamentarnih strank visoka pričakovanja.
Pahor ima glede srečanja voditeljev parlamentarnih strank visoka pričakovanja. FOTO: Bobo

Od devetih parlamentarnih strank jih je sedem vabilo sprejelo, dve pa sta vabilo zavrnili. Obe stališči sta legitimni, predsednik pa pripominja, da lahko načelno zavračanje dialoga vodi v izključevanje, za katero pa se zdi, da ga prav nihče ne pozdravlja.

Pahor je tako danes že začel z dvostranskimi pogovori z voditelji strank glede priprav na srečanje. Glede datuma srečanja in predlogov, ki bodo na srečanju predstavljeni, bo skušal v čim večji meri upoštevati nasvete in pričakovanja sogovornikov, zagotavljajo v njegovem uradu.

Čeprav dveh voditeljev od devetih parlamentarnih strank ne bo na srečanje, pa ima Pahor visoka pričakovanja. "Prizadeval si bo, da bodo to srečanje in morebitna naslednja prispevala k večjemu soglašanju slovenske politike glede bistvenih državnih zadev, s tem pa tudi k strpnejšemu in bolj vključujočemu splošnemu razpoloženju v javnosti, kar je pomembno tudi za uspeh ukrepanja v času zdravstvene krize in po njej," so še sklenili v Uradu predsednika RS.

Odgovor Levice predsedniku republike Pahorju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (700)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BITINOVINAR
09. 02. 2021 14.02
Čestitke Predsednik. Zvesti svojim načelom neglede na podivijano množico.
mungus
03. 02. 2021 21.52
+1
BRAVO ŠARKO IN LUKEC KAR TAKO STRUMNO NAPREJ...!!!!
Luka64
24. 02. 2021 13.34
...ja in to je drža prekucnikov in nedržavotvornikov, ki jo zmore sam en ta pravi destruktor, kot šarec in mesec. Ja kaj pa je pri tem pogumnega, če se ne upaš udeležit razprave in debatirat s svojimi argumenti. A ja ne gre, če nimaš lastnih argumentov.
Perivnik
03. 02. 2021 19.45
+1
A ta dva "šmrkavca" naduta. Kaj se gresta, delat naj gresta. Šarko naj počaka na veselice, Lukec pa mal u fabriko, da spozna realno življenje.
Millady
03. 02. 2021 14.01
+1
Plus za Levico in Lmš 👏👏👍
Crass
03. 02. 2021 11.58
+2
Potrebujemo tehnično vlado! Ministre (direktno)izvoljene iz stroke, ki se morajo držati izdelanega programa dela. Mandatarja, ki skrbi za to, da se to dejansko izvaja - ne pa narekuje drugega programa. Edina rešitev. Levi,desni,srednji - ista pašta vsi.
SLObunkeljn
03. 02. 2021 11.49
+5
Bravo LMŠ in Levica, kakšen smisel ima to kramljanje in podpora nesposobno vladi? Saj je ne potrebujejo, če imajo kakor pravijo "udobno večino" 47 glasov v parlamentu in lahko vodijo borbo proti epidemiji lih kako se jim zahoče!?
ina5785
03. 02. 2021 11.27
+4
Kar se pa tiče "nekih POGOVOROV - kvazi SODELOVANJA" so pa to v SLO politiki enostavno neke FLOSKULE!!! Ko demagogi NE vedo kam bo pihal veter, se zatečejo k "POGOVOROM - pogovarjati se je treba", ker pod mizo kalkulirajo in SAMO HOČEJO OSTATI NA STOLČKIH!!! Zato mi je všeč POKONČNA DRŽA LEVICE in MARJANA ŠARCA!!! To so POKONČNI ljudje, ki jih NE zanima računica, dela za VES NAROD!!! Nista me presenetila, BOGU HVALA!!!
ina5785
03. 02. 2021 11.23
+5
Ob VSEH svinjarijah ki jih je in jih POČNE jašari, se pahor NITI ENKRAT NI oglasil, niti včeraj ali danes, ko hoče besni ivan takoj zmanjati sekretarja na šolskem ministrstvu, ker je obelodanil jašarijevo LAŽ! Ajde pahor, KJE SI, ZAKAJ SE NEEEE OGLASIŠ???? A sedaj bi ti MIRIL vse ostale stranke, naj PODPREJO psihopata zaradi skorajšnjega preds. v EU??? kako si PROZOREN, NEvreden človekovega dostojanstva!!! Gre za državo, kjer nas je več, NE pa samo TI in TVOJ jašari in njegova falanga. Srečna bom, ko te več NE bo na političnem prizorišču, vedno si skrbel le zase in svoj IMAGE!!! Spelji se!!!
relos
03. 02. 2021 11.15
+0
... nov, sposoben, karizmatičen in hkrati strpen vodja združene leve struje slovenske politike, bi lahko zdaj zlahkal zrušil desno navezo ... a takega človeka v tem trenutku ni, zato bo potrebno počakati na volitve.
Trglav
03. 02. 2021 11.05
+6
Škoda, da mu košarice niso dali vsi. Do sedaj je že trikrat "skušal" reševati Slovenijo, pa je bilo vsakič hujše. Takega gumijastega predsednika pač ne potrebujemo. On bi lahko dokazal, da misli resno, samo s svojim odstopom - to pa je misija nemogoče.
Crass
03. 02. 2021 12.33
+3
prihajajo volitve in on je odslužil svoje mandate. seveda bo že padel kam k koritu, to je pa res.
Build NEK2
03. 02. 2021 11.05
+5
V tem primeru dam pa prav lms in levici. Pahor je res nesposobnež
plejadanka
03. 02. 2021 11.01
+6
A se je telovadec na s trakovi prelepljenimi otroškimi igrišči kjer se otroci ne smejo igrati, zbudil. Uživaj, dokler se lahko
mungus
03. 02. 2021 10.46
+7
Bravo ŠARKO in LUKEC take rabimo kateri nimajo okoli vratu rjavega smrdljivega obroča kot naprimer Pahorica za katero sm na začetku mislil da nosi rjav puli z visokim vratnikom....
ValterUdovernik
03. 02. 2021 10.36
+4
Cenjene drževljanke in državljani, naš predsednik države konzumira kokain, in to že kar nekaj časa.
Crass
03. 02. 2021 11.56
+3
CIGU MIGU
03. 02. 2021 10.36
+2
in kaj pravi ing pojbič
Quercus
03. 02. 2021 10.36
+3
Pahor je pač postal janšist, žal. Podpiram Levico in LMŠ, da se nista udeležili tega kvazi lepotnega krožka.
kristofus@email.si
03. 02. 2021 10.34
-6
Če se ne želite pogovarjati, potem nimate kaj iskati v državnem zboru.
Brcavrit
03. 02. 2021 10.46
+4
Zakaj že!? A zdaj, ko je vse zafurano bi se pa pogovarjal!? Bravo Šarec in Mesec! Nisem fan vajinih strank, a vama dam prav. Janša je zafural celo Slovenijo in je bil Pahor lepo tiho, a zdaj ko je nezaupnica vladi pred vrati, bi se dečko pogovarjal. Jok Borut, odpade!
Perivnik
03. 02. 2021 19.51
+0
Brcavrit - Slovenijo so zafurale leve vlade, ki so poropale ali pustile poropati vsa dobra podjetja (seveda z lončki v roki), uničile slo podeželje z nelogičnimi gradnjami na najboljših zemljiščih, uničile slovenskega kmeta, zavozile sisteme v DSO-jih, ... skratka uničile so slovenske vrednote.
prinašalec2
03. 02. 2021 10.34
-4
Ha, ha....itak je spadajo zraven.
Wolfman
03. 02. 2021 10.00
-5
Naš predsednik pa že ve, kaj je smiselno in dobro za narod in državo.
pešec
03. 02. 2021 13.19
+4
zavetnik
03. 02. 2021 09.03
+7
Zdaj se vidi, kako je imel Jelinčić prav za narod, vse to je izdelek naše volje zdaj žanjemo kar smo sejali, ko smo padali na njegove obrtniške sposobnosti, pobiranje smeti, košnjo trave in še dosti njegovih narcisoidnih izlivanj frustracij, ki jih premore, žal je še dolgo, do srečnega konca, vendar neizogibno prihaja, upam, da ga postavijo na smetišče zgodovine in bo končno izgubil imuniteto in odgovarjal za svoja dejanja pri TEŠ in bančnih poslih, pri prodaji podjetij. še je čas za pregon.