Slovenija

Brecelj: Bolje je, da smo brez ministra, kot da je na položaju Bešič Loredan

Ljubljana, 03. 07. 2023 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urška Šestan , Anže Božič
Komentarji
439

Bo moral minister za zdravje Danijel Bešič Loredan oditi še pred glasovanjem o interpelaciji? V tem trenutku je bolje, da smo brez ministra, kot da je na položaju Bešič Loredan, pravi predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki je ministra pred dvema tednoma že pozval k odstopu. Interpelacijo vidi celo kot usklajeno potezo SDS in Bešiča Loredana, da ta ostane na položaju. Njegovo zamenjavo pričakuje še ta mesec. Ali minister še uživa politično podporo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Bešiča Loredana
    04:10
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Bešiča Loredana
  • Iz 24UR: Politična podpora Loredanu
    02:55
    Iz 24UR: Politična podpora Loredanu

Da v tem času ni pokazal praktično ničesar, da ne drži obljub, dela s figo v žepu, celo laže, tako o zdravstvenem ministru Danijelu Bešiču Loredanu zadnje mesece brez dlake na jeziku predsednik strateškega sveta Erik Brecelj. V svojem slogu, povsem neposredno, danes tudi o interpelaciji. 

"To je zelo inteligentna poteza SDS, ne dvomim, da je skupaj z ministrom Bešičem izpeljana. Zelo važno je, da minister ostane do jeseni, do takrat je treba urediti številne zadeve na področju zavarovanja, na področju poslovanja številnih zavodov, tu ne javnih, zasebnih," pravi Brecelj. 

Na vprašanje, ali gre torej za sodelovanje med SDS in Bešičem Loredanom, Brecelj prikima. "Seveda, to je sodelovanje in kot reče minister deležnikov v zdravstvu. Postaviti je treba zasebni zdravstveni sistem, ne javni, pa naj stane, kolikor hoče." V SDS odgovarjajo, da je usoda zdravstvenega ministra odvisna od odločitve predsednika vlade Roberta Goloba, ki mu predsednik strateškega sveta Erik Brecelj zvesto služi. 

A Brecelj ostro nadaljuje: povod je bila hitra ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki naj bi presenetila vse, saj da je to storila ozka skupina ljudi, v kateri minister ni sodeloval, sicer se to ne bi zgodilo. "Že to, da se podaljšuje ukinitev, je slabo, ker zdaj bodo privatne zavarovalnice bolj pospešeno gradile svoj zdravstveni sistem. Javni bi se moral hitreje odzvati in izboljšati, pa se žal ne. Tudi minister ne naredi nič, da bi javni sistem izboljševal," dodaja Brecelj. 

Erik Brecelj
Erik Brecelj FOTO: Aljoša Kravanja

V ozadju se dogaja vojna za kolač denarja, ki si ga bodo najlažje razdelili, tako Brecelj, če Bešič Loredan ostane na položaju še vsaj tri mesece. A verjetno si obeta podporo koalicijskih partneric. "To jemljem kot norost, ampak seveda v slovenski politiki je normalno, da se ga zagovarja, ampak lahko z vso odgovornostjo rečem: vsak dan ministra Bešiča na tem položaju pomeni mesec dni bližje razpadu javnega zdravstva."

Da je bila prav ureditev zdravstva glavna obljuba trenutne vladajoče ekipe, opozarjajo tudi Mladi zdravniki Slovenije, in da se dogaja ravno nasprotno: razgradnja zdravstvenega sistema, dostopnega za paciente. Vendar pa sami v menjavi ministra ne vidijo rešitve, saj dosedanja praksa, da ta zaseda položaj povprečno eno leto, ne omogoča celostne reforme, pač pa povzroča kaos in mešanje megle. Če nima rešitev za zdravstvo, naj odstopi vlada, so zapisali.

Pa je v takšnih okoliščinah, ko si prva moža, zadolžena za zdravstveno reformo, stojita na nasprotnih bregovih, sploh mogoče očistiti Avgijev hlev slovenskega zdravstva? Kako to vpliva na njuno sodelovanje? "Ne vpliva, ker že prej ni sodeloval z nami." Kaj pa premier? "Sodeluje, imamo kar nekaj stvari že kar dobro dorečenih, resnici na ljubo čakamo novega ministra, s katerim se bomo usedli dol in začeli delati." 

Do interpelacije po njegovem mnenju ne sme priti, menjava mora nastopiti še prej. O morebitnih novih kandidatih za ministra je Brecelj previden. "Ne vem, če je kdo, pogovarjamo se, ampak ne vem, če imajo človeka, ampak situacija, kot je zdaj, bi bilo bolje, da smo brez ministra kot z Bešičem."

Novega ministra bi po Brecljevih besedah morali dobiti še ta mesec, na vprašanje, ali bi bil sam pripravljen sprejeti to funkcijo, Brecelj odgovarja, da ne misli zapustiti svojih bolnikov. Generalni direktor UKC Marko Jug pa nam je odgovoril, da ima že sedaj zelo odgovorno funkcijo, da se o ministrskem stolčku ni pogovarjal in da odgovarjati na to, ali bi, če bi, v tem trenutku ni smiselno. 

Bo Danijel Bešič Loredan ostal minister?
Bo Danijel Bešič Loredan ostal minister? FOTO: Bobo

Kaj pa politična podpora ministru za zdravje? 

Ali Danijel Bešič Loredan še uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba? Oba glede interpelacije in nadaljnje politične usode uradno še molčita. Predvidoma se bosta na štiri oči sestala ta teden in ugotavljala, ali sta glede koalicijskih zavez, predvsem glede krepitve javnega zdravstva, še na isti valovni dolžini. 

Minister pa bo po informacijah iz Gibanja Svoboda moral premierju dokazati predvsem zavezanost javnemu zdravstvu pri svojih naslednjih potezah. Očitki v interpelaciji SDS pa pri tem menda ne igrajo pomembnejše vloge za koalicijo z glasovalnim strojem 53 poslancev.

"Vsaj za sedaj ne vidimo nekih razlogov, da ministra ne bi obranili. Če bomo v določenem trenutku zaznali, da dejansko ne gre reforma v pravo smer ali da gre v smer krepitve privatnega in ne krepitev javnega, pa bomo socialni demokrati to tudi jasno povedali," je povedal vodja poslanske skupine SD Jani Prednik. 

Strankarskega kolega je v bran vzela tudi nekdanja premierka, ki se je pred dobrimi devetimi leti z Bešičem pogovarjala, da bi v njeni vladi prevzel vodenje zdravstvenega resorja, a se tedaj nista dogovorila. Zdaj se v Golobovi vladi kot ministra veliko pogovarjata, je opisala za Delov podkast. "Moram reči, da se vedno strinjam s tem, kar pove. Se ne strinjam s tistimi, ki pravijo, da na področju zdravstva ni bilo narejenega nič. Se pravi, so bili narejeni določeni koraki. Seveda pa ne gre vse čez noč. Tako da moje mnenje o ministru ni slabo," je dejala Alenka Bratušek. 

Največja vladna stranka kljub intenzivnem sondiranju kandidatov neuradno tudi nima človeka, ki bi bil pripravljen hitro skočiti v Loredanove čevlje. Tu pa je še druga politična računica, ki trenutno kaže v njegovo korist. "Če pogledate javnomnenjske raziskave, je minister za zdravje eden bolj priljubljenih politikov v tej državi," pravi Borut Sajovic iz Gibanja Svoboda. 

Koalicijski partnerji sicer ministru najbolj zamerijo 200-milijonski interventni zakon, ki ni skrajšal čakalnih dob in je daleč od zgodbe o uspehu, kot je to predstavil Bešič Loredan. "Mislim, da si takšnih velikih napak, ki tudi veliko stanejo državni proračun in nimajo pozitivnih učinkov, ne smemo več privoščiti," je ocenil Matej Tašner Vatovec iz Levice. 

Odločanje o interpelaciji, ki so jo poslanci Janševe SDS spisali na 17 straneh, je sicer predvideno šele po parlamentarnih počitnicah in napoveduje tradicionalno vročo politično jesen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
07. 07. 2023 16.34
+1
Padec B.-Loredana je hud udarec tudi za Goloba. Brecelj pa bo zdaj moral pokazati svojo dejansko barvo na šahovnici slovenske politike, pa to ne le zdravstvene: pokazalo se bo, ali je on lovec (bishop) bele barve s črno glavo, ali črne barve z belo, pa tudi, po katerih poljih skače: belih ali črnih. Kdo je Golobova kraljica, to se bo šele pokazalo. Zdelo se je, da je to bil prav ta Loredan, pa je bil očitno le ena od trdnjava (rook), zdaj izpadla iz igre...
belaroza
07. 07. 2023 15.47
+5
Brecelj nič boljši kot ostali. Naj prevzame ministrstvo, pa da vidimo kaj bo naredil. Seveda tega ne bo storil, so ga sami izgovori.
Volja
04. 07. 2023 21.21
+3
Če Brecelj govori resnico potem se je bolje odpovedati Bešićevim storitvam, ker predstavlja giljotino za celotno vlado... Žal, črprav verjamem, da ima všečno iznajdljivo retoriko, s katero mogoče celo impresionira Goloba kot ostale v Golobovem kabinetu. Ostali predsedniki strank v koaliciji lahko samo upajo, da bo Golob pravočasno si snel 🕶..
Jernej Sekirnik
04. 07. 2023 15.14
-2
Nika je kaj zaskrbljena, da odkar vodijo tile kekci je že 132.000 oseb brez osebnega zdravnika? Zdaj po novem pa se še vseh zdravil ne dobi več..
yanay
04. 07. 2023 16.27
+2
132.000 jih je bilo brez zdravnika že za časa Janševe vlade! Se je pa ta številka sedaj dvignila že do 140.000. Se pa ta čreva vlečejo že dalj časa, tudi za časa vseh prejšnjih vlad se je vedelo, da bo zdravnikov počasi primanjkovalo, pa se ni nihče zganil! Posledica pa je ta nenormalna številka 140.000 ljudi brez osebnega zdravnika!
Jernej Sekirnik
04. 07. 2023 15.11
-2
golob je prevzel zdravstveni resor, zdaj pa še zdravil ni več za dobiti. Ultra sposoben za rušenje vse po vrsti....bog ne daj,da še pride alenka bratušek pomagat, potem pa bomo vsi brez osebnega zdravnika, ne samo 132.000 oseb.
yanay
04. 07. 2023 16.21
+1
Za pomanjkanje zdravil pa zanesljivo ni odgovoren ne premier in ne zdravstveni minister, temveč farmacevtski lobi! Pomanjkanje zdravil je evidentno v vsej Evropi!
iskriv
04. 07. 2023 13.22
+1
Bešič Loredan dela honorarno pri Bitencu SDS , zato tudi ne posega v ločevanje javnega zdravstva od privatnega , čeprav so veliko govorili o onemogočanju "dvoživk " in do sedaj kot minister ni pokazal nič , kar bi bilo podobno zdravstveni reformi ali vsaj izboljšanju stanja v zdravstvu . Zato ne vidim razloga , zakaj bi ga koalicija podpirala , naj odstopi sam in to čimprej !
kekec9999
04. 07. 2023 14.20
+0
Bitenc je glih toliko v SDS, kot JankoviĆ Z
Jernej Sekirnik
04. 07. 2023 15.06
-2
Ti imaš SDS vtetoviran na čelo in se očitno preveč gledaš v ogledalo.
kr--en
04. 07. 2023 12.57
+1
Na čelo ministrstva postaviš nekoga brez političnih in vodstvenih izkušenj, brez jasnih idej kaj je potrebno spremeniti za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, potem pa se čudiš, da ni izboljšanja.
zibertmi
04. 07. 2023 13.14
+6
in kilometrino ima jansha,bil je vse od poslanca premijeja do vseh mogočih ministrov,ker je kar nekajkrat vodil vlado zakaj ni vsaj začel s kako reformo tako zdravstveno kot pokojninsko itd.časa je imel dovolj.stanje tistih ,ki so se upokojevali v času cerarjeve vlade .povišali so odmerni odstotek na čez 60% iz tistih 57/,ki je bila za 25% manjša v janezovi vladi leta 2012.uzakonila minimalno pokojnino za 40 let delovne dobe.kje se je skrival ivani ,da sedaj kot opozicija,kot vedno,pametuje
Kreden2
04. 07. 2023 12.43
+5
Kar dajte, še malo pritisnite na ljudi in jih nategujte kot elastiko. Enkrat bo počila. Poglejte malo čez meje kaj se dogaja po Evropi. Ko bo ljudem prekipelo, se ne bo dalo nikamor skrit.
smuuki
04. 07. 2023 14.55
-2
Samo vprašanje časa je še to nič več če bo počilo. Tako preprosto ne gre več. Vse meje dopustnega so prekoračene
kokolo
04. 07. 2023 12.16
+3
vse je dogovor kako ljudi nalagat....
jodr
04. 07. 2023 12.04
-6
Zdravstvena reforma se bo začela šele, ko bosta Robi in Tina stopila pred matičarja.
dron
04. 07. 2023 12.07
+7
jodr, ti moraš danes še zbalirat za en šleper bal, kangla bo jezen pazi na orehe......
jodr
04. 07. 2023 12.13
-4
slohren
04. 07. 2023 11.56
+4
Ja dobra ideja, vsem zdravnikom znižat plačo za 100 eur in odstavit ministra. 480 dni naj čakajo na ministra, 480 dni ni pogajanj ni napredovanj nič, čakajte na ministra 480 dni, tak kot čakajo pacienti na preglede...
Jernej Sekirnik
04. 07. 2023 11.56
-6
Bodo pametnjakoviči ala Kordiš, Mesec, Nemec, Jenull, Nika, Zoran...Zlatko.... ziher se oglasili, ker je sedaj alarmantno stanje. Ker do sedaj še ni bilo tako slabo, da še zdravila vseh ne dobijo pacienti. Mogoče pa kopira Goloba, kjer je tako uspešno vodi državo, da še tankat nismo mogli prvič v zgodovini SLO.
dosmrtnipredsednik
04. 07. 2023 11.50
-4
Naj verjamejo dr Breclju in ukrepajo,nemudoma,hitro in učinkovito.
yanay
04. 07. 2023 11.44
+1
Res me zanima, kdo vse bo po nojevsko tiščal glavo v pesek, ko se bodo uresničile Brecljeve besede. Ker je velik poznavalec dogajanj v bolnem zdravstvenem sistemu, imajo njegove besede veliko težo. Žal premier in njegova stranka ne delujeta po danih zavezah, danih pred volitvami. Že zaradi dosedanjega delovanja Loredana, ki je daleč od danih obljub, bi morali zastriči z ušesi in takoj ukrepati. Zaradi neodzivnosti koalicije, pa se zadnji vlak s pravšnjimi rešitvami, žal že zelo oddaljuje.
Cupko
04. 07. 2023 11.42
+9
Brecelj samo kritizira, sam pa ne upa prevzeti funkcije, ko bi lahko odločal. Golob je menil, da bo strateški svet skupaj z Loredanom napravil nekaj vendar je Brecelj takoj popljuval ministra in tako se je sodelovanje prekinilo.
jodr
04. 07. 2023 12.01
-3
kozmonavt123
05. 07. 2023 08.00
-1
Loredan, žal ni sposoben na mestu ministra, kje pa da bi izpeljal tako zahtevno reformo, kod je zdravstvena.
lambert
04. 07. 2023 11.41
-5
OMB, ko se oglasi šivilja in rece moje mnenje o ministru ni slabo. Gospa AB vi dont nid help, vi nid mor tajm, a ne? Plešite Butale plešite ... svoboda je tu.
Haloška ikebana
04. 07. 2023 11.40
+0
Breclju verjamem, Loredanu nikakor ni za zaupati....
Jernej Sekirnik
04. 07. 2023 11.40
-2
Loredan dela na svojem biznisu, privatizacija zdravstva, Golob dela na svojem privatizacija energetike....vsak dela za svoj položaj in ne za narod!
ArkaMast
04. 07. 2023 11.39
+4
Če Loredan odstopi še dolgi ne bomo imeli drugega ministra. Ki pa se bo našel, bo zdržal 2 meseca.
2mt8
04. 07. 2023 11.36
+4
Problem je v tem, ker imajo zdravstvo v rokah podtalno ljudje iz roda v rod od leta 1945 naprej. Zato je tako kot je. Pa saj je pri sodstvu in medijih isto.
smuuki
04. 07. 2023 14.58
+0
Ta komentar je točen opis realnega stanja.