19°C

Brecelj zanika, da bi za hitrejšo obravnavo bolnice prejel podkupnino

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
U.Z. /STA /
KOMENTARJI
64
S pričanjem kirurga Erika Breclja se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo sojenje v aferi preskakovanja čakalnih vrst v zdravstvu. Zanikal je, da bi za hitrejšo obravnavo onkološke bolnice prejel podkupnino, in ocenil, da je pri obtožbah podkupovanja šlo za izsiljevanje njegove žene sodnice, ki je enemu od obtoženih sodila v drugi zadevi.

Iztok Požar je na predobravnavnem naroku namreč priznal, da je prvoobtoženemu v zadevi in zaposlenemu v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Urošu Smiljiću plačal 20.000 evrov za to, da bi njegovi hudo bolni partnerici uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka pri Eriku Breclju. Sodišče je Požarju januarja 2019 izreklo pogojno obsodbo dveh let zaporne kazni s preizkusno dobo petih let.

Brecelj, zaposlen na Onkološkem inštitutu Ljubljana, je v današnjem pričanju pojasnjeval, kako sta potekala obravnava in zdravljenje pokojne bolnice. Po operaciji v Bolnišnici dr. Petra Držaja jo je kirurg iz UKC Ljubljana naročil na pregled na onkološkem inštitutu, kjer so ugotovili, da je bolezen zelo hitro napredovala. Kot je dejal, je tako hitro poslabšanje v svoji karieri videl samo še enkrat.

To je bil po njegovih besedah tudi razlog, zakaj so bile vse preiskave opravljene tako hitro, v nekaj dneh, in ne podkupnina, ki naj bi jo dobil. Poleg tega so jo na vse preiskave naročali drugi, ne on, je še poudaril. Prav tako po njegovih besedah ni bil zaradi podkupnine pred operacijo izpuščen konzilij, kot je trdil Požar. Kot je danes spomnil Brecelj, je Požar tudi trdil, da je bila zaradi podkupnine njegova partnerica sama v sobi, kar pa po kirurgovih besedah glede na podatek v evidencah inštituta ne drži.

Brecelj pravi, da ni dneva, da ga ljudje ne klicali in prosili, da koga pregleda.
Brecelj pravi, da ni dneva, da ga ljudje ne klicali in prosili, da koga pregleda.FOTO: Bobo

Sicer pa je po Brecljevih besedah "roko nad njenim zdravljenjem držala teta", nekdanja zaposlena na onkološkem inštitutu in aktivna v društvih onkoloških bolnikov. Nenavadno se mu je zdelo, da pri obravnavah nikoli ni zasledil njenega partnerja. Kot je dejal, je v medicinski dokumentaciji, v katero beležijo tudi, kdo je bolnika spremljal, prva omemba soproga šele leto po začetku zdravljenja bolnice.

Po njegovi oceni je šlo za izsiljevanje njegove žene, ki je sodila v kazenski zadevi, v katero je bil vpleten Požar, v upanju, da bi ga oprostila. To sta Brecelj in njegova žena tudi prijavila Policiji, žena pa se je izločila iz postopka.

Brecelj Smiljića sicer pozna več let, spoznal ga je v parku pred onkološkim inštitutom. Ne spomni se, da bi Smiljić posredoval glede te bolnice, je pa po obtožbah o podkupovanju Brecelj pri drugih bolnikih, ki jih je Smiljić pripeljal k njemu, "zelo na trdo prijel", ali so mu za to dali denar. Ob teh vprašanjih so bili bolniki po njegovih besedah zelo razočarani in so to tudi zanikali. Kot je še pojasnil Brecelj, ni dneva, da ga ljudje ne klicali in prosili, da koga pregleda.

Spomnimo

Zgodba o domnevnem preskakovanju čakalnih vrst je v javnosti zakrožila ob hišnih preiskavah v UKC in na ljubljanskem onkološkem inštitutu v začetku oktobra 2016. Slabi dve leti pozneje je specializirano državno tožilstvo spisalo obtožnico, v kateri Smiljiću očitajo sprejemanje podkupnine v zameno za ureditev zdravniške obravnave mimo uradne čakalne vrste, več osebam pa podkupovanje. Podkupnine naj bi bile ponujene tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah in uslugah.

Koronavirus pasica nova