Slovenija

Breme podražitve mleka se prelaga na kmeta

Ljubljana, 09. 01. 1998 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki Združenja govedorejcev Slovenije so na današnji novinarski konferenci opozorili, da proizvajalci mleka niso izključni krivec za nedavno podražitev mleka, nasprotno - prav kmetom bo zvišanje odkupnih cen mleka prineslo najmanj. Potem ko se je s 5. januarjem odkupna cena konzumnega mleka povišala za devet odstotkov, se je namreč mleko istega dne v trgovinah podražilo kar za 31,4 odstotka. Tako mlekarne kot tudi trgovci in država bi s takšno podražitvijo zaslužili precej več kot pa sami proizvajalci mleka, je izračunal predsednik Združenja govedorejcev Ciril Zaplotnik ter pozdravil včerajšnji dogovor ministrstev za ekonomske odnose in za kmetijstvo z mlekarnami, da bodo ceno konzumnega mleka vendarle nekoliko znižale.

Od ponedeljka, 12. januarja, naj bi tako potrošniki v trgovinah za liter mleka odšteli 12 odstotkov več kot ob koncu preteklega leta. Kmetje bodo v skladu s sklepom vlade o devetodstotni podražitvi odkupne cene za liter mleka ekstra kakovosti prejeli po 55,15 tolarja, za isti odstotek pa bo višja tudi cena, po kateri mlekarne dostavljajo mleko trgovinam.

To ceno so mlekarne s 5. januarjem, ko je vlada sprostila cene konzumnega mleka, zvišale kar za 28 odstotkov. Skupaj z novo trgovsko maržo, ki so jo trgovine zvišale na 15 odstotkov, ter petodstotnim prometnim davkom bo torej nova maloprodajna cena konzumnega mleka s 3,2 odstotka mlečne maščobe 97,80 tolarja za liter.