Slovenija

Brez napredka o romski problematiki

Ljubljana, 08. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Trebnjem se je dvajset županov in podžupanov dolenjskih, belokranjskih, posavskih in prekmurskih občin sestalo s predstavniki vlade.

Skušali so najti rešitev za spore med prebivalci in Romi, vendar pa tudi tokrat niso našli skupnega jezika, še več: prišlo je celo do ostrega besednega obračunavanja.

Pred slabima dvema tednoma je pred vladnim poslopjem glede romske problematike potekal shod
Pred slabima dvema tednoma je pred vladnim poslopjem glede romske problematike potekal shod FOTO: Dare Čekeliš

Od protesta pred dvema tednoma, so stvari šle na bolje, je bilo vsaj iz nekaterih ust slišati še pred začetkom. Napovedane pravosodne ministrice Zdenke Cerar, sicer predsednice vladine komisije za Rome, v Trebnje ni bilo. Poslala je svojega državnega sekretarja. Uvodne besede vladinega predstavnika so sicer zvenele zelo optimistično, kar naenkrat pa se je zataknilo.

Ko so župani prekmurskih občin, kjer so razmere med Romi in lokalno skupnostjo veliko bolj urejene, iz lastnih izkušenj poskušali svetovati drugim županom, je nekaterim zavrela kri. Državnemu sekretarju Erjavcu, ki je nadomeščal Cerarjevo, so zabrusili, naj jim poišče prave sogovornike.

Podžupan Novega mesta in župan Škocjana sta protestno odšla. Vodja vladnega urada za narodnosti pa je moral požreti še marsikatero grenko, pa čeprav je županom naštel kar nekaj sprememb na bolje: od povečanega policijskega nadzora, dodatnih sredstev in celo 54 zabojnikov z mejnih prehodov, ki naj bi jih vlada zastonj postavila v romska neselja. Naj jih postavijo v Ljubljano, so mu odvrnili!